Jump to content


Vifa, Fountek, Visaton 3 (+1) way speakers DIY


Nixie

Recommended Posts

31 minuta ranije, Nixie said:

To mi je baš nejasno. Fizika kaže što je veća dimenzija radijatora u odnosu na talasnu dužinu, uža je polarna karakteristika, tj. veća je usmerenost. Nije to tako samo za zvuk, nego i za radio, radare i slično.

Znas kako, isklucivo sam sa ribonima zadnje 2 decenije, sve su Apogee modeli. Prva 2 su kako rekoh, bili sa mrt  tj. midrange tweeter ribbons od 66cm, treci sa ribonom od 120cm, vise je nego evidentno da duzi mrt ribon ima bolju vertikalnu karakteristiku. To znaju svi koji su imali priliku da slusaju manje i vece Apogee zvucnike, moram reci da je takvih ljudi jako malo. Zaista, na netu malopre nadjem info koja se poklapa sa tvojim misljenjem, pisana od clana Jim Holtz, koja je POGRESNA

http://techtalk.parts-express.com/forum/tech-talk-forum/50605-vertical-dispersion-of-planar-ribbon-tweeters

Da je kod duzih ribona bolja vertikalna karakteristika, poznato je svim vlasnicima takvih zvucnika. Ne bi se dzabe pravili ribonski zvucnici od 2m visine.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

To su retke i skupe sprave, nisam stvarno imao prilike da slušam. Slušao sam neke  starije Magneplanare i tu nije tako. Ustaneš i nema visokih. Ti tvoji su verovatno drugačije konstrukcije, ribon iz sekcija ili tako nešto?

Link to comment
Share on other sites

Malo odlazimo sa teme al se nadam da nemas nista protiv.   …Ustanes i nema visokih… upravo o tome govorimo, ukoliko se vertikalno pomerimo sa sweet spot-a, kod kracih ribona, ranije se gube visoki, sto ukazuje na ogranicenu vertikalnu karakteristiku. Kod vecih tj duzih ribona gubi se taj efekat.

Predpostavljam da si slusao neki od manjih Magneplanar zvucnika kod kojih je ta osobina izrazenija. Generalno gledajuci, Maggies su budjet zvucnici u odnosu na Apogee. Drugar je imao veci model 3.6 koji smo imali prilike da rasturamo, prebacivanje na aktivu i menjanje visokotonca. Ukratko, Maggies su skromnije uradjeni, cela konstrukcija je od nekoliko letvi.  Paneli za bas i srednje se sastoje od Al zice savijene u obliku sinusoide zalepljene na podlogu od majlara, magneti u obliku gumene trake, slicno onome na friziderima. Uzani ribbon za visoke, sirine 6mm duzine oko 150cm debljine par mikrona je sasvim druga prica. Jedan od najboljih visokotonaca koje sam cuo. Cista Al traka, ali osetljiva i sklona pregorevanju sto se drugaru i desilo. Na kraju, morali smo da kontaktiramo Aleksandra iz RAAL-a koji je uspesno izvrsio zamenu. Skretnica, krajnje neozbiljna, kao iz kutija od stotinak evrica.

Apogee su kvalitetnije napravljeni, konstrukcija od MDF, veci modeli imaju celicno ojacanje rama, masivni keramicki magneti, riboni za srednje i visoke od Al take sa podlogom od kaptona, neki modeli od cistog aluminujuma. Bas paneli, Al folija na substratu od kaptona ili majlara, skretnice, postene.

Trenutno kod mene je model Duetta Signatures na aktivi, u rezervi Stage i Centaurus Minor.

Za vise info, odlican sajt https://www.hifi-advice.com/blog/category/apogee-acoustics-company-special/

https://www.hifi-advice.com/blog/review/loudspeaker-reviews/loudspeakers-passive-reviews/apogee-acoustics-duetta-signature-part-1/

 

Link to comment
Share on other sites

On 27.5.2021. at 10:31, Nixie said:

Merenja se vrlo dobro slažu sa onim što čujem. Osim u slučaju kablova. :ph34r:

У том случају свака част, покушавам понекад да испратим :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...