Jump to content


Vifa, Fountek, Visaton 3 (+1) way speakers DIY


Nixie

Recommended Posts

Imao sam stare zvučnike sa početka 90-tih, Scanspeak 21W8553, Seas 11FM, Dynaudio D28AF driveri i jedan Visaton G20SC pozadi kao backfire visokotonac. Drivere sam nabavio nove Vifa i Fountek, a Visaton je ostao pozadi jer je on noviji znatno od ostalih drivera (ugrađen pre 12 god. otprilike). Ideja je bila novi drajveri u postojećim kutijama sa doradom postojeće skretnice.  Tako sam iskoristio praznike i dobio ovo.

Bas Vifa NE225 W-08, srednji Vifa NE123 W-08, visoki Fountek NEO CD3.0, backfire visokotonac Visaton G20SC. Skretnica prva varijanta 400Hz/3500Hz -12db/oktava,  Visaton 7kHz - 6db/oktava. Biće malo dorade dok se razrade driveri, za sada izmereni TS parametri su relativo blizu fabričkim specifikacijama, ali to se uvek promeni nakon razrade.  Imam cev za bassreflex 70mm promenljive dužine, za sada optimum je 20cm, a videću kasnije šta će biti.

Inicijalno slušanje je palo sinoću u trajanju od 4 sata, za sada bolje zvuči od starih zvučnika po svim kriterijumima. A i izgleda mnogo lepše, naročito uživo, na slikama je onako.
Svi driveri su made in PRC, uključujući i Visaton. Da mi je neko pričao ne bih verovao.

Objavljujem čisto da ne izumre forum Samogradnja.

 

1.jpg

2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

16 minuta ranije, ab said:

Е, баш лепо то изгледа. 

Шта каже микрофон, како то све звучи? :)

Merio sam preliminarno da ih napravim koliko toliko linearno za inicijalno salušanje. Kad se malo razradi, doterujem skretnicu i objaviću  merenja. Tek su 4 sata odradili i to ne preterano glasno.

Link to comment
Share on other sites

39 minuta ranije, brijac said:

Izgledaju top! Danas je vecinski sve proizvedeno u Kini tako da ne brigaj, rade oni i po standardu ;)

 

Šta znam, blizu su parametri fabričkim, uglavnom odstupaju dosta više dok se ne razrade malo. Troels i drugi uvek kad izmere nov driver bude lošiji od fabričkih specifikacija. Videćemo za jedno mesec-dva dana kakva je situacija.

Izrada je vrhunska, male tolerancije, titanijumski nosači kalema, NEO magneti, kompozitne membrane, livene korpe, ogroman spider, veliki kalem, bakarni prsten na magnetnom polu, na papiru prilično dobri parametri. Odgovaraju za kutiju zapremine 30-40l bassreflex.

https://www.aliexpress.com/i/32892663006.html

NE225 desni nov horizontalno.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 year later...

Malo nekih merenja. Nabavio sam Mundorf MF otpornike 10W da zamenim sve žičane, ne očekujem da će biti merljive razlike, ali sam ipak izmerio za arhivu.

1. Levi i desni u osi visokotonca bez maski, mikrofon na 1m.
2. Isto to samo sa maskama.
3. Isto to samo pod uglom od 45 stepeni.
4. Levi i desni na 2,5m odnosno na mestu slušanja, bez maski.
5. Levi i desni faza i impedansa

Bass tunning 30Hz, skretnica 400Hz 12/12db/okt. i 3,5kHz 12/18db/okt.

Levi Desni 1m.jpg

Levi Desni 1m maska.jpg

Levi Desni 45.jpg

Levi Desni 2.5m.jpg

Levi Desni Imp.jpg

Link to comment
Share on other sites

25 minuta ranije, Nixie said:

da povežem paraleno oba zvučnika i mikrofon u sredinu na 2,5m

Kako misliš paralelno oba zvučnika. Zar mono signal ne daje na oba zvučnika isti intenzitet? Nisam te najbolje razumeo.

Link to comment
Share on other sites

Da oba zvučnika povežem na test pojačalo, ono malo što sam kod tebe donosio, ono je mono i ima oko 5-10W zavisno od impedanse. Ne koristim svoje veliko pojačalo za merenje nikada, malo mi to opasno deluje.

Software meri sve na jednom kanalu, mislim da je levi, u duplex modu. Pre merenja odradi se kalibracija kartice, jednim kablom kratkospoji se ulaz i izlaz kartice i on zapamti kalibraciju. Time se eliminiše loš uticaj zvučne kartice na merenje, ispegla joj opseg i fazu da bude ko crta ravno sve. Ja imam izveden priključak na nekom JIG-u što sam napravio da odradim kalibraciju preko svega uključujući i pojačalo, tako da mi samo mikrofon nije kalibrisan. I to sam nabavio (Dayton IMM6) nego ne stižem da za njega napravim cevku za merenje. On ima TRRS konektor pa ga moram prilagoditi svom sistemu za merenje.

Fali mi jedan kabal do zvučnika, lenj sam malo  ali napraviću ga da imam za takva merenja, a treba svakako da budu dva ista kabla.

 

Link to comment
Share on other sites

Ima pad na 45deg. i 1m (prva i treća slika odozgo pokazuju koliko) ali uzan je ribon, nije tako veliki pad kao kod kalotnih zvučnika. Plus ribon ima hornicu za kontrolu disperzije. Srednjotonac je mali i više je kao FR driver, pa i on nema pada nešto mnogo. Nisam merio 45dgr. na 2,5m. Na 2,5m u osi (zelena kriva na ove poslednej dve slike) ima uobičajen pad zbog udaljenosti, kad sam ga nameštao namestio sam linearan odziv tu gde slušam i to prijatno zvuči, izuzetno upeglano što bi se reklo. To sam nameštao subjektivo, na kraju se uklopilo sa merenjime ono što čujem. Problem su mi basovi, tu malo mogu šta da uradim. Desni ga ima puno, levi manje ali u zbiru su dobri, barem na uvo. Treba to da izmerim, oba basa zajedno, nisam još.

Hteo sam da zatvorim bassreflex otvore i kupim SUB, za sada sam odustao. Zapremina kutije je malo veća nego što treba za taj bas kad je kompresija (uobičajeno) u odnosu na bassreflex, tako da nije dinamičan koliko bi trebalo, verovatno bi sa SUB-om to nestalo. Može da se sluša i kao kompresija, ali držim zvučnike daleko od zida pa mi se tako ne sviđa kako zvuči, tanko je i ako na merenju nešto i nema velike razlike, soba dominira.

Link to comment
Share on other sites

Evo da bude jasnije, desni zvučnik na 1m u osi (plava) i van ose (crvena) na 45deg. Taj ribon sigurno ima problema vertikalno zbog dužine (5cm), samo nisam izmerio. Levo desno je bolji od kalotnih, a i inače je bolji.

Desni 1m osa i 45.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ocekivan je dosta veci pad - ne samo atenuacija, vec nagib. Kod tebe je isti SPL na 10 i na 20 kHz. To je vrlo tesko, da ne kazem skoro nemoguce na 2.5 m gde se ocekuje dobran uticaj sobe - tu vise nije samo karakteristika driver-a kao na 1 m.

Ni na 45 stepeni se ne uklapa u ono sto je specificirano za driver - trebalo bi da je veca atenuacija - vise od 5 dB izmedju 10 i 20 kHz. A bogami i ispod 10 kHz.

http://www.fountek.net/neocd3.0.html

NEOCD3.0-7-SILVER.gif

Link to comment
Share on other sites

Verovatno je to merenje u gluvoj sobi pa nije isto. Ovde ima refleksija, prednja ploča, razrada drivera godinu ipo dana, deo od 3,5-7K pokriva i srednjotonac, svašta tu ima.  Koliko vidim kod mene je pad oko 3db pod 45deg, malo više kod njih.

Osim toga malo sam korigovao tu rastuću karakteristiku da ne bude preoštar (R+L paralelno na red sa visokotoncem, 0,1mH i 2,2oma trenutno mi tako zvuči dobro). Uvek je kombinacija merenja i slušanja, namestio sam ga prema ostatku sistema, to je prednost DIY.

PS

Zaboravih skroz, imam ja i Visaton G20SC pozadi, i on malo radi  iznad 7k, ali ne vidi se na merenjima, dosta je utišan. A i srednjotonac sam merio bez skretnice, u kutiji sa dampingom opšte ne izgleda kao po datasheet, dosta je linearniji.

http://www.loudspeakerdatabase.com/Peerless/NE123W-08-HS

Link to comment
Share on other sites

Ono sto mi je cudno je sto je "delta" izmedju 1m i 2.5m na opsegu 10-20 kHz konstantna - 2-3 dB, koliko vidim na merenju. Em je ta delta mala, em je ocekivano da raste sa rastom frekvencije iliti da na 2.5m postoji nagib na dole kako raste frekvencija.

Levi 3 merenja.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...