Jump to content


Harbeth Super HL5 Plus-Pojačavač, Iskustva


Srecko

Recommended Posts

Naravno, ja o tome takoreći ništa neznam i samo prenosim ono sto pronađem na internetu a tu sam kriv jer biram čije informacije prenosim.
E pa kada je Harbeth u pitanju Allan Shaw je izabrao za “pogon” Hegel H360 od 250W na 8 oma (u jednom periodu, neznam da li i sada posto mu je taj Hegel “crkao” i on nije bio zadovoljan Hegelovim servisom), rekavši u jednom od postova, na njegovom forumu, da H360 ima “dovoljnu rezervu snage” da odsvira i najzahtevnije deonice.
Njegovi M40.1 imaju osetljivost 85 db/1m deklarisanu a po review-ima sam nalazio da je to i 84 db pa u nekom glasnom slusanju pri velikoj dinamici verovatno je hteo da kaže da se može doći u situaciju da u piku zafali snage.
Za M40.2 čak je i deklarisao da treba pojacavac od min. 100W.
Eto to je bio razlog sto sam napisao onu rečenicu a veoma je moguće i da sam nešto pogrešno shvatio.

Link to comment
Share on other sites

[mention]zeljko1974 [/mention] da to sam sve i ja našao.
Naročito hvale Leben a Allan sam kaže da u firmi za potrebe raznih stvari imaju dosta Quad pojacavaca koje redovno servisiraju (bar u 10 godina jednom rade refresh).
I sam mislim da je Quad 909 dobar izbor uz Harbeth (moj Quad 405 II Keith Snook MOD veoma slično zvuči).
Zato ni ne planiram da “na brzinu” nabavim model za HiFi penziju.

Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, zeljko1974 said:

Na par foruma sam natrcao na hvalospeva za Sugden pojacala, kazu da se odlicno slazu sa Harbethom, takodje je i Leben cs600 u toj ligi, pa recimo onda Quad 99 (ima ih na kp trenutno),...mojih 2 cent na temu !

Sugden da,  odlično ide, na Leben CS 600 zaboravi. Leben da ali RS-28CX  Preamplifier  i CS-1000P Stereo Power Amplifier. :listen:listen:listen

producto21941.jpg

14.jpg

Link to comment
Share on other sites

Da [mention]Nixie [/mention] naravno da sam čuo.
I to bi bilo resenje.
Ranije (u mladosti) sto god sam kupovao gledao sam da “rastavim” na sto više delova.
Sad sam poludeo ili se opametio i mislim da su stvari poput Hegela H190... ili Naim Supernait III prava stvar.
Nema sijaset kablova. Sve u jednoj kutiji. Ne moram u teretanu da bih je podigao.
Naim ukomponovao phono preamp da “gubim” godinu dana, birajući ga.
Ovi iz Hegela ubacili sjajne DAC-ove.
Milina gotovo da u polici više ništa i ne treba osim tih integralaca (gramofon ipak treba ozbiljniju “policu”).

Link to comment
Share on other sites

14 minuta ranije, Srecko said:

[mention]dzonibegood [/mention] saglasan sam u potpunosti.
Bez obzira na hvalospeve (opravdane) pojedinaca, Leben nije za mene.
Znate kad nemate ama nikakvu želju da nesto imate. Takav je moj stav-odnos prema Lebenu.

Leben je zvezde-blato, majka-maćeha, ljubav-mržnja situacija.

Kod @džonibigud-a sa Spendorom otvara Pandorinu kutiju zvanu Vrhunski Univerzalni Sistem Od ECM-a Do Gorillaz.

Za dzonijev Sonic Temple ipak treba više radoznalosti, manje isključivosti i stavljanje Allan/h Shaw-a na ignore listu što nije opcija, naravno.

 

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Srecko said:

[mention]dzonibegood [/mention] saglasan sam u potpunosti.
Bez obzira na hvalospeve (opravdane) pojedinaca, Leben nije za mene.
Znate kad nemate ama nikakvu želju da nesto imate. Takav je moj stav-odnos prema Lebenu.

Zato ga nisam ni spominjao. Ne bi ni sada nego kolega predložio CS 600. A i ova kombinacija Leben preamp i amp košta puno. Hegel po meni ispred naim-a za Harbeth zvučnike ali treba obavezno čuti i jedno i drugo. Naim samo sa naca 5 zvučničkim ide ili sa ovim novim naim preskupim kablovima. Mislim da su Hegel pojačala mnogo fleksibilnija. :)

Link to comment
Share on other sites

Već ste mi puno pomogli informacijama o pojačavačima koji bi mogli doći u obzir za moje zvučnike Harbeth.

Govorim o pojačavačima (množina) jer sam pomenuo da sam: ne vođenjem računa o tome šta stvarno želim i šta sa čime uopšte ide-može; stokirao neke komponente (čak veoma dobre) koje ne mogu baciti.

Znači, pošto prodaja ne ide nikako (mislim da smo svi svesni toga), jedini način da dođem do pojacavaca koji želim je zamena uz moju doplatu (moj adut u tuci).

U ovoj kombinaciji bi pre hrabro bilo očekivati da već u prvom krugu dobijem pojačavač kome sam trenutno najnaklonjeniji (Hegel H190) pa sam iz tog razloga i otvorio ovu temu da bih video koji bi sve pojacavaci mogli biti za mene interesantni da bih povećao verovatnoću jedne takve zamene.

Ja bih time dobio pojacavac koji bi trebalo da bude bolji od ovih koje sada posedujem (paradoksalno je da sam zadovoljan jako sa njima): Quad 405 II Keith Snook MOD i Dynaco ST-70, a istovremeno bih i smanjio stok komponenata koje posedujem.

Otuda (a na osnovu čitanja mišljenja po forumima koji se bave amplifikacijom za Harbeth) pominjanje pojačavača: Naim Supernait, Accuphase (generalno), Luxman (generalno) pa i Quad 909 ili Artera.

Naročito mi je pomoglo Vaše mišljenje [mention]džonibigud [/mention] o tome kako zvuci Supernait vs. Supernait II jer postoje realne šanse da se neka “konstrukcija” nabavke jednog od tih pojacavaca zatvori.

Naravno, uvek ostaje mogućnost (kao i X puta do sada) da ne izdržim, uzmem gotov novac i kupim Hegel H190, ali to bi stvarno bilo glupo čak i od mene, da uvecam stok za još jednu spravu.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Srecko said:

Upravo je takoemoji16.png.

Ne što je crk’o Hegel (Maršalemoji16.png), nego je posle bilo i nekih problema sa servisom (da li je predugo trajalo ili šta većemoji16.png).

Srećko moram ipak da prokomentarišem. Možda, kažem moooožda AS nije dobio onoliko parica od Hegela koliko je očekivao za secanje ampa tamo vamo. Samo kažem... :)

Link to comment
Share on other sites

Veoma moguće, mada toliko toga procitah o AS da sam stekao utisak da je tip potpuno normalan, zaljubljenik, drugačiji. Čak je se i kao gazda u doba ovog virusa izgleda jako korektno poneo prema svojim zaposlenima (doduše danas čovek ima toliko informacija ali ne može ni u jednu da se pouzda).

Svako od nas ima neku žicu pa i ja.

Ni neznam više gde sve ne ponovih ali ceo život sam proveo u R&D i nauka (modeli, eksperimenti, merenja .....) su jedino sto ja ustvari prepoznajem.

Kod Hegela mi se npr. dopada sto je potekao iz jedne disertacije sa univerziteta Trondheim (Bent Holter) i prerastao u danas veoma cenjenu firmu na svim kontinentima.

Mnogo tu ima interesantnoga, počev od infinitezimalnih vrednosti distorzija pa do enormnih damping faktora (da ne pričam koliko sam puta procitao u “stručnoj” literaturi da sa damping faktorom ne treba preterivati jer to i nije dobro). Kada na sve to dodate da čega su se god prihvatili to ispadne ok (npr. DAC-ovi koje ugrađuju u Integralce) dobijete utisak firmice koja bar mene podseća na HiFi verziju Apple ili Google. I logično je za pomisliti da tu i nije ništa slučajno pa ni to da u GB i USA po forumima ni ne možete da nađete ništa do superlativa o bilo čemu sto su uradili.

U životu nema slučajnosti već samo: pamet, obrazovanje, rad, upornost i da Vam se na kraju sve POSREĆI.

Čini se da se to Hegelovcima upravo dešava.

Nisu to slučajnosti koje tesko možete ponoviti sa drugim parametrima, kopije tehnologija ...... već doktorska disertacija (sura nauka) koja je iznedrila očito sjajan rezultat.

Obožavam ideju da neko nešto zamisli, izračuna, isprojektuje, realizuje i to bas svira onako kako su očekivali-globalno (sitne korekcije su šlag na torti).

Naravno da se mnogima može taj zvuk i ne dopadati (POŠTUJEM mada ne razumem preterano insistiranje na tako nesavršenim senzorima i nestalnosti istih jer prosto naša su čula kao i mi sami veoma nestalna), ali sam već mnogo puta napisao da ono sto volim: ili goji, ili je nezdravo ili je kažnjivo ....... Pa da li takvo šta, sto Vam se na uvce dopadne, pod obavezno mora biti DOBRO i u HiFi.

Zato i nisam pristalica da SAMO moja čula (naravno i ona) budu ta koja bi trebalo da odluče o nečemu ovako složenom poput DOŽIVLJAJA IZVOĐENJA koji je prvenstveno moždana aktivnost.

Stoga volim da slušam i čitam o Vašim iskustvima, da na osnovu njih proveravam sopstvena čula i misaoni proces i zato su mi ove naše razmene mišljenja dragocene.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, anubisgrau said:

Allahov Hegel crko? 

 

:-o

 

Nemoguće!

 

47 minuta ranije, Srecko said:

Upravo je takoemoji16.png.

Ne što je crk’o Hegel (Maršalemoji16.png), nego je posle bilo i nekih problema sa servisom (da li je predugo trajalo ili šta većemoji16.png).

samo ste zaboravili da naglasite da je crkao sir Alanovom greskom.... a onda mu je servis dugo trajao.

Link to comment
Share on other sites

[mention]patason [/mention] nisam znao niti procitao a nisam ni smatrao te njegove opservacije bitnim.

Time sto se opredelio za Hegel je rekao suštinski sve šta misli o pojacavaču, a sve ostalo sto se izdešavalo samo je pojedinačni slučaj u statistici.

Veoma interesantno da je AS “ubio” Hegela.

Gospodin Sima (a JA držim do njegovog misljenja bez namere da drugima nameće taj stav) je bas naprotiv rekao da je Hegel i kada je servis u pitanju sjajan, baš kao sto bi iz mog prethodnog posta i trebalo da se ocekuje.

Sto se kvaliteta tiče, na forumima, ni ne procitah nikakvu ozbiljniju primedbu.

Link to comment
Share on other sites

@SreckoKoliko vidim da ste se zagrejali za Hegela.Ukoliko sam razumeo za H190 ,on košta ugrubo oko 3700e nisam siguran.U tom cenovnom rangu po meni on nema konkureciju.Dobijate u paketu odličan DAC ,mrežni plejer i ozbilju amplifikaciju od 2x150w na 8ohm.Meni su svi modeli Hegela sa Harberh--om legli lepo.
Po mom ukusu definitvno uredjaj koji treba da Vam bude reper za odabir pojačala za vaše Harberhe.

Link to comment
Share on other sites

Malo se gadjamo sumama i tudjim novcanikom.Naravno da ima konkurenciju.Svaki uredjaj ima konkurenciju.Uopste nije mala suma.Te price nema konkurenciju imaju smisla kad se nudi nesto od 1000eura,al i tad imaju konkurenciju.U 3700 ima sijaset resenja sirom sveta,a kod nas jos lakse gde se oprema kupuje vrlo cesto po cenama koje su 30-50% od svetskih.

Link to comment
Share on other sites

Mogu da ti dam bar 10 predloga.Nije to poenta.Ne postoji vise  nista na ovom svetu sto nema konkurenciju.Evo recimo par 

Za te novce kupis Acoustic Invader dac,Preamp i snagas...da ne brojimo vate ali ih je dosta vise,i delove ali takav kompletic tesko ispod 10k od velikih brendova.To je ceo sistem .

Quad Artera + Cd,dac i preamp i Artera snagas od 140w,prakticno ceo sistem ,koliko vidim Quad se dobro kotira kod vlasnika Harbetha,a i pokretacu se svidja brend

Naim sa All in one resenjima ili int. pojacalom

Linn streamer/dac amp

Moze i cak Karanov amp u toj sumi,pojma naravno nemam kako bi radio...navodim ga samo zbog sume para

Ima nasih proizvodjaca jos,vrlo cenjenih napolju,a i stranih

Sve u svemu,nije poenta da se nabraja u nedogled, 3700 nisu male pare i nista u toj sumi nije "bez konkurencije"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...