Jump to content


Topivi VS automatski osigurači


brijac

Recommended Posts

34 minuta ranije, brijac said:

@zflazar naziva je i tinjalica nekad, sto ne znaci da mu je kredibilitet los. Totalno je nebitno kako se nesto naziva, ako se zna sta je i pod tim nazivom. Najbitnije je prakticno znanje necega, i to je nesto sto smatram profesionalnoscu, kao i u samoj izvedbi posla. Ja cu nastaviti od sad da koristim glimerica jer mi ukaza na ispravniji naziv, ali naravno da necu nikom zamerati kad kaze glinerica. 

Tinjalica je potpuno ispravno, jer Nemci kažu "glimmlampe" za ovaj tip "sijalice" koja je sastavni deo svakog ispitivača faze, popularne "gliNerice". ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Molio bih nekog pametnog člana ovog foruma da mi objasni smisao ove teme.

Dugo (godinu i po') nisam učestvovao na forumu pa nisam u toku...ili ''nisam u formi''...'bem li ga šta li je, ali ništa ne razumem: ni polazište, ni metodologiju...bojim se neću razumeti ni rezultate.

Ako ne tražim previše mogao bi i @Zexx da mi prevede šta znači ''Völlige Sinnlosigkeit''...može i @SUROKVL sa staroslovenskog.

Link to comment
Share on other sites

@Aleksandar75 tema je odvojena iz filipove teme da se ne bi odlazilo u offtopic tamo. Raslojene su osnove razlicitih osiguraca, i nastavila se tu diskusija. 

@giZ_Mo @zflazar Zasto je sve sto je eksperimentalno, patkometrija kod vas, kao da imate ular i klepke i gledate samo u jednom smeru. Jeste probali ovo? Jeste, super, dajte iskustvo. Niste, onda nadjite pametnija posla nego da klepecete u cabar. Gubitak vremena je na onima koji probaju nesto drugacije, i to ne uspe. U suprotnom, to je boljitak. Koji se eto podeli sa svima, bilo kakav da je rezultat. Zaista ne vidim poentu tako nekog ogorcenja. Ili jednostavno percipiram to pogresno, mozda je ipak to zelja da se ustedi vreme. Ako jeste, digresujem na boldovano. U suprotnom je mlacenje prazne slame, i ventil dokonosti ili ogorcenja. 

Link to comment
Share on other sites

Uzgred, psihoanaliza je starija sestra psihoakustike.

meni lično ne smeta ni jedan od pristupa i stremljenja prema poboljšanju zvuka kućnog muzičkog sistema. Ima ekstremnih od planskog projektovanja kuće i/ili slušaonice do zvanja popa u kuću radi osveštenja kablova i osigurača. 

sve je to legitimno i u određenoj meri korisno jer može druge članove foruma da usmeri ili odvrati od određenog pravca.

neki misle da treba ribu čistiti od glave, neki misle da je treba čistiti od repa. Ja volim da za početak definišemo šta je riba i kako da se ulovi.

nemojte mi na tom zameriti. Puno sreće u daljim aktivnostima!

:)

Link to comment
Share on other sites

Добра тема и добар приступ покретача теме. Она има везе и са темама о струјним конекторима, кабловима јер је све то део једног ланца напајања.

Аутоматски осигурачи су у суштини снажнија верзија струјних прекидача какви се налазе на аудио компонентама уз то да се могу деактивирати уколико струја пређе декларисану вредност. Као и код струјних прекидача, контактне површине су увек посребрене јер сребро трпи високе иемпературе које се јављају у моменту активирања и деактивирања. Без обзира на то, временом се на контактним површинама накупе карбонизоване честице настале од струјног лука приликом велике иницијалне струје. Зато се препоручује да се пре поновног активирања склопке искључе сви уређаји у тој грани напајања.

Ти деградирани контаки не сметају раду осталих уређаја у домаћинству, али суптилно деградирају аудио репродукцију. То има везе са диода ефектом који се јавља на контактним површинама и који омогућава да преко микро диода високофреквенти шум несметано доспе на трансформатор и даље у аудио коло. То је и једини разлог зашто позлаћени струјни конектори раде боље. Једноставно, злато не оксидира и не ствара диода ефекат. На струјним прекидачима злато се не користи јер не трпи високе струје .

Топљиви осигурачи у кућишту имају своје предности.Контактне површине су веће, и што је најважније, контакти се могу чистити. То могу да чине само они који знају шта раде, остали нека се обрате компетентним особама. Ја чистим са времена на време кућиште осигурача на разводној табли. Струјни контакти су много важнији од струјних каблова. Многи британски аудиофили за своје системе користе искључиво топљиве осигураче.

Струјни прекидачи на уређајима се требају или чистити, или их треба мењати након неколико година. Да би се очистили морају се расформирати, што није једноставно , али је могуће. Никако не користити контакт спреј спрејањем течности у затворени струјни прекидач.

 

topivi-umetak-10a-eti-230-250x250.jpg.d8d3d5baa3566ed8b8f69d12ae56d077.jpg

Link to comment
Share on other sites

Мислим да смо се раније сложили да су чудни путеви и да није битно како доћи до бољег звука ако га тако нађете.  Зато нека свако изабере свој пут јер ни сам не зна шта је све још пропустио. :)

Link to comment
Share on other sites

Da se i ja prisložim: hebeš fifi uređaje, najBiPnije je da imaš dobru žicu i dobar osigurač. Tako si najkraćim putem došao do ideala u audio elektroniku, da pojačalo bude žica sa pojačanjem. Ja trenutno radim sa prednapregnutom žicom. U beton to daje fantastične rezultate, provereno višedecenijskom primenom.

Link to comment
Share on other sites

Ova tema moze biti korisna nekome ko planira da renovira stan (kucu) a samim tim i instalacije.

Ja sam relativno skoro promenio orman sa A2 na semiran A4 i dobio znacajnu degradaciju u zvuku. Ustananovio sam da je razlika sto je u semiranom pun presek 4mm2 na svim brojilima a na A2 mi je kolega montirao licnasti kabl 10mm2 tj mi smo ga semirali.

Sva ostala insatalacija je ostala nepromenjena (nova) tako da nisam umislio razlika je tu nazalost.

Uskoro (cim malo otopli pre stavljanja nalepnica na brojilo) planiram da skinem sve fabricke provodnike 4mm2 i zamenim ih kvalitetnim licnastim kablom 10mm2.Inace ima par vecih potrosaca medju kojima je i protocni bojler 18kW i cenralno grejanje koje se doduse ne koristi jer klime zavrsavaju posao za sada.

Link to comment
Share on other sites

E sada dal bi stavio topljive osigurace? Naravno da ni bi pa taman da dobijem 20% bolji zvuk jer toliko faktora koji prljaju zvuk ima pre njega da bi morao da menjam trafo stanicu i 35kV kabl je verovatno uljni koji se raspada,  staviti plastiku .... 

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, Woland said:

baviš se periferijom, graničnim pojavama u hifi, a drugima spočitavaš dokonost, a uzgred i psihoanaliziraš.. :klanjanje

Bavim se "periferijom", jer nju "razumem" vise nego aktivu. Kad mi zatreba nesto u vezi elektronike, cimacu Majdu, cimacu gizmoa ako je oran, ako mi treba nesto oko analogije cimacu zflazara. Zaista je toliko jednostavno. Ono gore nije psihoanaliza, vec jednostavno moj pokusaj da razumem, i percepcija koju imam, i zaista se trudim da vidim da li ima nesto nejasno u principu "pokusao sam, znam, prenecu iskustvo" i "nisam pokusao, cekacu da neko proba i prenese iskustvo". Zaista mi nije namera nikoga da vredjam, niti da "psihoanaliziram", postujem svacije znanje i iskustvo u necemu, i ucim od istih. 

@zflazar Kao sto napisah, zaista nisam mislio nista sto sam rekao gore, kao uvredu. Ja ovakve stvari vidim kao doprinos, buduci da ih nema puno ni na svetskim pisanijama, kamoli ovde. Verujem da je bitno ici u smerovima koji se nisu dovoljno, ako i uopste prostudirali, jer to je neka osnova za progres, bilo to u dobrom ili losem smeru, izvuce se zakljucak koji moze biti i svojstven. Najlakse je ismejavati nesto i odbacivati bez predhodnog iskustva sa istim. I Fikusa su ismejavali, dok je covek pisao javno istrazivanja i iskustva, cim je zavrnuo slavinu, kupuju mu proizvode po paprenim cenama. 

Link to comment
Share on other sites

Kad čovek pomisli da ne može gore, stvarnost ga nažalost demantuje...zažalićemo na forumu za vremenima svađe između onih koji bi sve da mere i onih koji bi samo da slušaju...pojavili se likovi koji ''eksperimentišu'' a niti mere niti slušaju...

Mada kada čovek pogleda ko je sve ''doktor nauka''...  

Link to comment
Share on other sites

9 sati ranije, brijac said:

@Aleksandar75 tema je odvojena iz filipove teme da se ne bi odlazilo u offtopic tamo. Raslojene su osnove razlicitih osiguraca, i nastavila se tu diskusija. 

Trol, koji se posle godinu dana spavanja u nekoj pećini probudio i odmah u svom svađalačko provokatorskom stilu započeo lov da nahrani svoju sujetu i raširi besnilo.

Samo, ček kad krene na Latinskom da se ispucava, biće zanimljiva "nova sezona" Latinskog opusa.

Link to comment
Share on other sites

Latinski je prepoznat jezik, mnogima razumljiv ili lako prevodjen sa prostim web alatima, a kako se bese zove ovaj tvoj jezik koji ne deli ama bas nista sa latinskim a ni ostalim postojecim jezicima?

 

jasno je zasto podrzavas Brijaca, posedujete isti opsesivno kompulsivni poremecaj.....nije to strasno,imam i ja jedan volim da mi je sve ortogonalno, paralelno (mogu da zivim odlicno i ako nije-znaci blazi oblik)

 

moram da vas razocaram da vam je doprinos ravan nuli i ako vam se cini drugacije....ali ako vama pomaze....

 

nije dovoljno biti lud i opsednut da bi bio genijalan.

Link to comment
Share on other sites

Kako se na forumu na kraju sve završi svadjom i prepucavanjem?!

Otvaranje ove posebne teme inicirano je InSides -ovim pitanjem o mom

komentaru da je bolje koristiti topljive osigurače, uz odgovarajući nosač,

u razvodnoj tabli za audio napajanje. Jednostavno pitanje i, uz dobru volju nekolicine,

prilično jasan odgovor!

 

Veoma sam dugo u priči. Znam dosta o aktivnoj audio elektronici i prilično sam uredjaja

napravio. Pre 35 (tridesetpet) godina napravio sam WINTON MOS FET pojačalo posle teksta

Jove Regaseka u GALAKSIJI.       Bilo je toliko inovativno za to vreme i sviralo je neuporedivo

bolje od konfekcije Jamaha, Tehniks, Sansui, Pionir, pa i Maranc..... Zvukom je više podsećao

na vrhunske cevaše.

Uživao sam slušajući ga!

Eksperimentišući sa zvučničkim kablivima i njihovim  presecima zapitao sam se šta će se 

dogoditi sa damping faktorom ako izbacim osigurače sa izlaza pojačala.

I zamislite.... Dobio sam unapredjenje zvuka!

 

Pre tridesetpet godina niko nije pričao o audiofilskim osiguračima!

 

Proteklo je vode Dunavom do prvih eksperimenata sa strujnim kablovima, i osiguračima.

 

Znam da audiofilima koji ne mogu na drugi način da utiču na zvuk najvažniji moraju da budu osigurači,

kablovi, struja, špicevi itd...

Ne mislim tako, ali znam da svojim zvučnicima gonjenim omiljenim pojačalom sa digitalnim izvorom

ili gramofonom morate omogućiti da rade u najboljem okruženju!

 

Ovu temu shvatam kao davanju iskustva na tanjiru! 

Mnoge predložene stvari nećete čuti kao razliku ( namerno ne kažem poboljšanje ). Blago vama!!

 

Ne shvatam potrebu članova foruma koji su svi audiofili i zaljubljenici da po svaku cenu budu bolji stručnjaci

i da automatski oni drugi nemaju pojma!

 

Najbolji primer kolegijalnog odnosa je InSides.

Njegov sistem je jedan od najpromišljenije sklopljenih i najbolje zvučećih.

Pri tom je najvažnije komponente sam projektovao i napravio.

To mu ne smeta da pita za savet bilo koga trenutno upućenijeg, ili jednostavno za objašnjenje

neke ideje!

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, Father said:

Trol, koji se posle godinu dana spavanja u nekoj pećini probudio i odmah u svom svađalačko provokatorskom stilu započeo lov da nahrani svoju sujetu i raširi besnilo.

Samo, ček kad krene na Latinskom da se ispucava, biće zanimljiva "nova sezona" Latinskog opusa.

U samo jednoj rečenici si uspeo da mi uputiš četiri direktne uvrede.

Tebi se nisam ni obratio, nikoga nisam vređao, nisam koristio argumentaciju ad hominem.

Čemu ovakvo nevaspitano, drsko i bezobrazno obraćanje?

Ne poznaješ me ali se nadam da ćemo imati priliku da se upoznamo, npr. na Hi-files sajmu ili nekom sličnom događaju. Rado ću te častiti pićem, možda otkrijem da uživo nisi tako drzak, a možda i ti otkriješ da ne spavam u pećini već sa porodicom živim u stanu normalnim životom...a možda bude i suprotno, možda ćeš ostati dosledan u bezobrazluku pa otkriješ da mogu da budem pećinski čovek zaražen besnilom...kao što bi neki rekli uvek treba biti spreman da eksperimentišeš i proširiš svoja znanja.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...