Jump to content


Roon iskustva korisnika i saveti


nackom

Recommended Posts

Čini mi se da nije bila tema koja se posebno ticala Roon-a, međutim mislim da zaslužuje.
Kako roon postaje sve popularniji softver za nas audiofile, vidim da se sve više polemiše na temu njega.
Prednosti su pre svega odličan sistem upravljanja datotekama i muzičkim kolekcijama, izuzetno zgodan interface, brza i jednostavna pretraga, kao i integrisani streming servisi.

Verzijom 1.7. ubačen je i internet radio, doduše ne baš u audifilskom kvalitetu, ali dovoljno dobar za lagano pozadinsko slušanje u kući.

Lično ja koristim Roon već nešto više od godinu dana, prvo sam koristio na Mac OS, međutim kasnije sam prešao na Nucleus, što se pokazalo kao dobro rešenje.
Ono što se meni sviđa, je to da je vrlo lako prepoznao celokupnu kolekciju od 4tb muzike, dodao sve meta tagove, brza pretraga i sjajan interface.
Po prvi put i supruga može da samostalno sluša muziku, što je još jedan plus.
Sistem je konfigurisan na način, da je muzika na eksternom NAS-u, Nucleus preko USB veze spojen sa DAC-om.

Generalno jesam zadovoljan, međutim sve me kopka može li se tu unaprediti zvuk malo. Ne, nije loš, međutim čini mi se da je nešto lošiji od zvuka sa Audirvane koju sam ranije imao na Mac Mini.

Dakle, postoje li neke cake za unapređenje kvaliteta zvuka u Roon svetu?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Replies 277
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

S obzirom da imam integrisan Tidal u Naim uniti Staru, nisam cuo veliku razliku izmedju Tidal/Roon i Tidal/Naim. Zapravo, razlika postoji i čujna je ali po meni nije vredelo tada 500 usd/€, a sada vise. Nisam primetio razliku u kvalitetu zvuka između Roon-a i Audirvan-e. Sa integraciom Qobuz/Naim vise Tidal ne slusam (mada ga placam) pa mi roon nije potreban (najvise sam ga koristio zbog mqa podrske). Vidim da su i na Naim-ovom forumu manje vise svi (ili vecina) saglasni sa ovom konstatacijom


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
1 hour ago, Dragan Penev said:

Ja evo pokušavam da testiram Roon, našao sam kod Rusa nešto...

Uspeo sam da instaliram, da ga prevarim sa nalogom, ali ne mogu sa Tidal da pustim ništa. Neće da mi sihnronizuje bazu na Roon.

Da li ste uspeli da se logujete na Tidan preko Roona?

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Dragan Penev said:

Trial će da radi... To znam. Nego, cena od 500 evrona za licencu... Hmmmm... Ludo. 

Уствари, $699, а не €500 за доживотну лиценцу.

Прецизније, $9.99 месечно, али се мора узети најмање година. То значи да Roon, сам по себи, кошта као и класична streaming претплата на месечном нивоу Не бих улазио у полемику дали је јефтино или смо се ми лоше удали - нама неколико на форуму за које знам да га користимо је вредно улазне цене...

...што ме враћа на важнију ствар, а то је да се сваки део система мора третирати као рамноправна компонента и са финансиске стране. Јасно ми је да велики део уживатеља овог хобија (не би рекао већина у недостатку статистичке масе) не плаћа за софтвер (што у нашем хобију покрива и софтвер за репродукцију и музичке записе), али то не значи да тако треба.

Испада да се хардвер плаћа само зато што не може да се кракује.

Link to comment
Share on other sites

Meni je Roon za sada na godišnjoj licenci,prednost mu je što se integriše sa mnoštom uredjaja.Za sada još uvek tražim idealne komponente za mene odnosno moj sistem pa mi je Roon tu uvek univerzalan.Probao sam mnogo strimera i njihovih aplikacija za sada mi je Roon prvi na listi.Ukoliko izaberem uredjaj koji ima svoju aplikaciju koja radi slično kao Roon onda mi on neće trebati....

za sada Roon

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Roon koristim vec nekoliko godina, kao roon core imam majusni ThinkCentre desktop PC, koji ima i7 processor, doduse 4te generacije i 12MB rama. Nije presudno ni jedno ni drugo, ali radi lepo i procesor ni jednog trenutka ne prelazi 6%. Do pre neku godinu sam koristio JRiver media center, ali u poslednje vreme sa verzijom 25 poceo je da krasira. Osim toga, ne radi sa chromecast uredjajima nativno, a ja ih imam svuda po kuci. Roon radi sa svim uredjajima koje posedujem, pa cak i sa squeezebox radiom iz praistorije. Osim toga, postoji i DSP chain koji radi korektno i moguce je podesiti zvuk posebno za sve ove uredjaje. Integrisan mi je sa Qobuzom, Tidal ne podnosim zbog toga sto kod predloga nove muzike ne mogu birati zanrove, pa je 90% gangsta rap i to ne mogu da podnesem ni vizuelno. Kod Qobuza biram zanrove i nikada ne predlaze ono sto ne slusam. Radi odlicno. Tu je i integracija sa radio stanicama od skora, po izboru Roon ekipe, ali je moguce dodati strimove preko URL. I sada najbitinije... baza koja stoji iza... dakle, mogu da nadjem session muzicara na albumu, i na klik odem na njegovu stranicu sa albumima, saradnjama i ostalim. Isto tako, konacno korektno tagovanje klasike, zapravo sjajno. I posto posedujem kolekciju od vise hiljada diskova, od toga klasika 30%, mislim da je tacnost sa kojom popunjava metadata sjajna.

I na kraju cena... pa ne znam sta da kazem, Roon + Qobuz izadje oko $26 mesecno. Da li je mnogo, ne znam. Ja muziku slusam svaki dan po nekoliko sati, slabo gledam TV i Netflix. Placam naravno i Netflix za porodicu, a i Apple music za cerkin iPhone, navika. U svakom slucaju, uzivam u tome kako radi.

Da li ima mana... naravno. Slabo radi bez permanentne konekcije na internert, svaki put kada se pokrene loguje se... ali to je valjda tako 2020 godine. Ako nema Roona, ima foobar... Isto tako, kod svih softverskig proizvoda koji se stalno menjaju, postoje problemcici, a moguce je da se sve ne krece u pravcu u kome neko zeli, pa se ljudi pokadkad neprijatno iznenade ili razocaraju kada se proizvod "unapredi", ali sta da radimo, to je tako i sa svim ostalim...

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Bendtner said:

Programerski hifi, šta 500, daj tri licence odma, da svira sve u 16

Мора да сам промашио поенту - о чему се ради? О томе је цена доживотне лиценце 500 јединица конвертибилне валуте?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...