Sign in to follow this  
ZoranBG

T+A CD1240R

Recommended Posts

Nabavih prosle nedelje ovaj sjajni CD plejer, pravljen malo drugacijom filozofijom od mainstreama u to vreme (2001. godine). Nije bas vintage, fali mu par godina, ali ipak je dovoljno blizu. Izabrao sam ga iz sentimentalnih razloga, CD mi ne treba, ali hajde da malo vrti diskove... Kvalitet izrade je jedan od najboljih koje sam sreo, ne racunajuci odvratni plasticni transport (koji je verovatno bio jedan od boljih u to vreme). Evo par slika za pocetak...

 

 

1.jpg

2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima dva DAC-a po kanalu: PCM 63P-K za bas i SM5864 za srednje i visoke. Ukupno 4 DAC-a.

T+A je dugo eksperimentisao sa topologijama tipa multibit+sigma/delta konverter, pokusavajuci da uzme najbolje iz oba sveta.

Inace, ovo je jedan od najboljih plejera koje sam cuo ikada. Za mene osetno bolji od bilo kod Sony-ja, ukljucujuci i one sa Swoboda modifikacijom koje sam imao prilike da cujem. Cena mu je bila ista kao Sony CDP-XA7ES (4.500 DEM) ali je T+A nekoliko godina mladji i ocenjen je znacajno bolje od XA7ES u Stereoplay. Sony XA7ES sam uzeo samo kao primer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 17.12.2019. at 13:58, ZoranBG said:

PCM 63P-K za bas i SM5864 za srednje i visoke.

Како ово изгледа/ради? Не могу да кажем да сам икад чуо да нека дигитална компонента има посебне DAC-ове за различитих фрекфентних појасева.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaista ne znam da Vam kazem kako su to ostvarili. Nisam uspeo da nadjem nikakvo servisno uputstvo za bilo koji CD sa ovom tehnologijom kojeg je T+A proizvodio. DAC u plejeru je u bakarnoj kutiji, koja je zalemljena na jednom kraju - rekao bih naknadno, jer mislim da je radjena neka modifikacija bar u smislu zamene eksternih RCA prikljucaka (bilo je nemackih firmi koje su to radile i na T+A uredjajima), pa nisam hteo da skidam lem i otvaram - nisam imao vremena jer sam popravljao problem na sistemu transporta nosaca diska. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lyngdorf CD1 sam imao tri puta, prvi put mi ga je obezbedio Hi-Files, drugi odmah posle toga - njega sam prodao da skupim novac za Naim XS strimer, a treci sam nabavio polovan preko oglasa i prodao godinu-dve dana kasnije jer nisam potpuno bio zadovoljan zvukom u trenutnom sistemu.

Kada sam testirao prvi (za casopis), nisam nasao nikakvu manu u zvuku. Isto je bilo i sa komadom kojeg sam nabavio za sebe. Prema secanju, T+A u odnosu na njega ima nesto topliji i muzikalniji zvucni pecat, dok su detalji prakticno isti. O prostornosti i mikrodinamici, kao i nekim drugim parametrima ne mogu da komentarisem napamet. Zapazio sam da T+A ima bolji bas, jedan od najboljih koje sam cuo. Sve u svemu, potpuno iznenadjenje za mene imajuci u vidu da je sprava izasla na trziste 2001. godine.

Kod drugog Lyngdorf-a kojeg sam kupio, u drugacijoj postavci sistema, osetio sam manju anomaliju na zenskom vokalu koju je vukao kroz sve pesme. Nisam mogao da utvrdim uzrok: da li je do primerka, da li je tako fabricki ili je to bilo forsirano od strane T+A PA1530P pojacala koje je izuzetno detaljno, ali takodje problematicno sto se izvora tice kada je reprodukcija vokala u pitanju.

Tako da... izmedju Lyngdorf-a CD1 i T+A CD1240R odlucio bih se za T+A bez razmisljanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   26,466
  • Total Posts
   348,205