Jump to content


BI-WIRE or NOT?


Thecoki

Recommended Posts

Po meni bi wire ima smisla upravo sa dva različita para kablova specijalizovana za frekventni opseg koji treba da provode, budući da skretnica svojom reaktansom definiše kroz koji kabel će koji fr opseg prolaziti.

 

Npr kabel malog poprečnog preseka, npr jedan pun provodnik kružnog poprečnog preseka optimizovan tako da se izbegne "skin" efekat za pripadajući opseg, tj do 20 000 Hz, pa možda i više, na visokotoncu i kabel moćnijeg poprečnog preseka za midbass, budući da isti treba da propusti veće vrednosti struje koje su karakteristične za niskotonske frekvencije i da pri tom ne utiče bitno na damping faktor sistema amp, kabel, zvučnik.

 

Korišćenjem provodnika sa punim presekom se, prema nekim proizvođačima, obezbeđuje bolji transfer fazne karakteristike signala jer se izbegavaju mala odstupanja u otporu i reaktansi svake pojedinačne licne u kablu kod licnastih kablova, čime se navodno narušava isti...

 

Može se ići još jedan korak napred i ići sa kablovima sa odgovarajućom specifičnom impedansom (4 ili 8 oma) za potreban frekventni opseg čime bi se sprečila pojava refleksija unutar kabla, nešto kao što Ocos radi, sa tim što bi u slučaju biwire-a to bilo lakše izvodljivo jer se ne pokriva frekventni opseg od 20 - 20 000 Hz nego svaki kabel dobije svoj deo opsega.

 

Koliko bi sve ovo bilo čujno, ne znam, ali daje priliku upravo da se sa dva jeftinija para kablova specijalizovana za datu svrhu možda i nadsvira jedan skuplji par.

 

Bilo bi možda interesantno probati pa javiti rezultate.

 

Prednost dva identična para kablova na biwire-u umesto jednog bez biwire-a lično ne vidim.

 

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...