Jump to content


BI-WIRE or NOT?


Thecoki

Recommended Posts

7 sati ranije, Branislav81 said:

Poštovani ljudi

Da li je bolje zvučnik povezati bi-wire konekcijom i da li tu ima neke razlike u odnosu na klasično povezivanje?
Naravno zvučnik ima bi-wire opciju.

Pozdrav i hvala

Zvuči drugačije, moraš sam probati pa odlučiti šta je bolje. Poželjno je da oba kabla budu ista.

Link to comment
Share on other sites

Nema univerzalnog odgovora. Ako kupuješ kabal, obično je bolje koristiti duplo skuplji i bolji kabal nego koristiti duplo jeftiniji u bi-wire (jer ti treba duplo više kabla). Međutim, ako praviš sam, npr. od LAN kablova, paklene pomorandže (pretraži forum za to) itd. pa možeš da razdvajaš žice na bi-wire po želji, onda vredi probati.

Meni je na sada bivšim zvučnicima bi-wire uvek zvučao čistije od istog tog ali jednog kabla, bez obzira kakve sam džampere pravio.

Dakle, moj savet je nemoj da trošiš neke velike pare na to, ali ako je lako i jeftino da probaš bi-wire onda probaj.

Link to comment
Share on other sites

Biamping je daleko smislenije za tu namenu, osim što su u igri dva pojačala, u igri su i dva kabla.

Biamping ima smisla ako je impedansa celog zvučnika teža za teranje pa je onda zgodno podeliti opterećenje na dva radi bolje kontrole i sveopštog kvaliteta. Verovatno je moguće i napraviti namenski odabir što pojačala, što kablova za bass+midbass ili mid+visoke.

Mislim da dvositemci pa još neki mali monitori ne koriste bogznakako tu mogućnost da se napravi značajnije poboljšanje u zvuku.

Link to comment
Share on other sites



Nema univerzalnog odgovora. Ako kupuješ kabal, obično je bolje koristiti duplo skuplji i bolji kabal nego koristiti duplo jeftiniji u bi-wire (jer ti treba duplo više kabla).


Od jednog starijeg Hifi fana sam čuo zanimljivu teoriju- bolji su nešto jeftiniji a novi zvučni kablovi nego stari skupi kablovi kod kojih je bakar vjerovatno oksidirao tokom godina.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, vdzele said:

Ja ne vidim smisao takvog povezivanja ako nema dva različita pojačala koji guraju iste zvučnike.

Teorija iza te priče je razumna - frekvencije se podele u dva toka pa one niske idu jednim vodom, one visoke drugim, manje se guraju i smetaju međusobno. Ljudima to često nije intuitivno jer ne shvataju principe toka struje kroz kolo, misle da je to kao voda i da ide sve dok ne udari u branu - što bi u ovom slučaju bila skretnica. Fizički principi u strujnom kolu su ipak drugačiji, ako kolo nije zatvoreno struja i ne kreće u tu granu. Tako da se bi-wiringom postiže podela protoka po frekvencijama odmah po izlasku iz pojačala. Bas ne ulazi u kabal koji ide na visokotonac, niti visoki u kabal koji ide na bas.

Ono koliko to na kraju stvarno utiče na zvuk je već upitno. Mislim da su odluke za ugradnu bi-wire više marketinške nego bilo šta drugo. Ja sam u više slučajeva na prošlim zvučnicima čuo da utiče pozitivno, ne previše ali ipak ima razlike. Sve sam kablove sam pravio pa sam uvek probao obe varijante i bi-wire je uvek nešto bolje zvučio. Mada sam se realno pitao šta bi bilo da su umesto 2 para tih jeftinijih terminala stavili jedan par kvalitetnijih. Međutim, radio sam sa onim što sam imao a to je dva para terminala i izbor između bi-wire ili džampera (džampere sam pritom uvek pravio da budu isti kao i sam kabal).

Mada priznajem da i mene cela priča smara jer mislim da rezultati nisu vredni cimanja kada pričamo o gotovim kablovima a ne o pravljenju - 1 bolji kabal će uvek da pobedi 2 lošija. Drago mi je što trenutni zvučnici nemaju bi-wire, mirnija mi je glava. :) 

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, Engine said:

Od jednog starijeg Hifi fana sam čuo zanimljivu teoriju- bolji su nešto jeftiniji a novi zvučni kablovi nego stari skupi kablovi kod kojih je bakar vjerovatno oksidirao tokom godina.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 

 

To je bio slučaj sa mojim internim ožičenjem u zvučnicima. Sad sam turio VDH CS12, posrebrene žice mogu da oksidiraju bez posledica, bakar ne.

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, hifista said:

Iz mog iskustva biwire je ucinkovitiji na lampaskim pojacalima sa slabim damping faktorom. Dobije se bolja dinamika i separacija u odnosu na jednu zicu.

Kako se to vezuje ako se standardno ima jedan plus ( 8 Ohm-ski ) i gnd - crna ( nula, nazovi je kako god, minus ) ?

Kad se nemaju bi-wire konektori na strani pojacala ?

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, hifista said:

Na pojacalu svi kablovi se vezuju na zajednicki par terminala a na zvucnickoj strani za biwire terminale (ako postoje) odvojeno. Na taj nacin zvucnicke jedinice su uvezane u starground i koristi se efektivno veci poprecni presek za prenos signala. 

Hvala  :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...