Jump to content


Куповина грамофона


Filipescu

Recommended Posts

Kad se malo ohladiš od uzbuđenja, polako opet sve ispočetka - balans ručke da lebdi paralelno sa pločom sa antiskejtingom na 0, kad je veoma lagano dirneš ona može da ide i unutar i van ploče, da se njiše gore, dole ali da se zaustavi paralelno sa pločom. Vratiš ručku na oslonac, dovedeš marker kod tega na 0 i podesiš kontrateg i antiskejting na potrebnu vrednost - i slušaš ploče.

Link to comment
Share on other sites

U moju odbranu, da ne ispadne da sam kompletan kreten, igla jeste bila na kertridžu do nedavno, skinuo sam je sa zaštitom u poslednjih sat vremena. Mislim da sam je smakao posle nivelacije po ugledu na onaj YT snimak.
Koliko se sećam i nivelaciju sam odradio sa njom. U ovom premoru zaista se ne sećam kad sam uspeo da je skinem, ali svakako ne od početka.
Sumnjam da je problem skejtinga bio do loše nivelacije, ali džabe se ssad perem...

Link to comment
Share on other sites

To bi trebalo da je podešeno u fabrici a Technics ima i njihov overhang gauge, tako da možeš i sa njim podešavari (lakše je nego sa protraktorom).
Overhang gauge izgleda 'vako:
https://www.google.com/search?q=technics+overhang+tool&oq=technics+overhang+tool&aqs=chrome..69i57.8961j0j7&client=ms-unknown&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=T5YeO8Isa635LM

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Da pokušam da oživim temu pitanjem izbora kertridža i headshella.

Iako je poprilično rano da sudim o Ortofon 2M Red kertridžu koji sam dobio uz SL-1500C, razmišljam da kupim još jedan.
2M Red bi ostao u upotrebi sa Tehniksovim šelom, a novi kertridž bi dobio svoj.

Razmišljao sam o MC kertridžima, ali sam od većine posmatranih odustao ( Denon DL103, Denon DL110, AT-OC9XML, AT-OC9XSH, Ortofon Quintet Blue), što zbog dynamic compliance koji sa težinom ručke nisam u kalkulatoru uspevao da svedem na potrebnu vrednost ( https://www.vinylengine.com/cartridge_resonance_evaluator.php?eff_mass=12&submit=Submit ), što zbog zahtevane minimalne impendase kertridža koju moja Yamaha A-S1000 ne daje (daje 50 oma a uglavnom je minimalna vrednost 100 oma).

Suzio sam izbor na Ortofon 2M Black (koji mi je iskreno preskup za MM) i po nekim kriterijumima direktnog konkurenta - Audio-tehnica VM750SH.
Ono što ne znam da li je izvodljivo je stavljanje VM750SH (8 grama) na Headshell AT-LH13 ili AT-LH15.
LH13 ima 13g pa bi sa VM750SH iznosio 21 g. Efektivna masa ručice bi bila 17.4 g i po gore navedenom kalkulatoru rezonantna frekvencija bi bila na 10Hz, što je idealno?
Ako bih išao na AT-LH15 i dalje bih bio na 10Hz, ali bi ukupna masa kertridža i ručice iznosila 23g, što je na gornjoj granici u Tehniksovom priručniku za upotrebu sa dodatnim tegom (14.3 -20.7g bez dodatnog tega) i (18.7-25.1 g sa dodatnim tegom).
Nisam čak ni siguran da li u ovom proračunu uračunavam ožičenje i šrafove, ne nalazim taj podatak na sajtu AT...

Da li ima neko ko ima iskustva u ovim stvarima, ja sam do ovih brojeva došao samo na osnovu iščitavanja foruma i priručnika, bez ikakvog iskustva?

Ono što bih voleo da čujem ako je moguće je sledeće:
1. da li sam olako odustao od MC?
2. da li neko ima i sluša AT-VM750SH ili VM-740ML (zadovoljni zvukom)?
3. da li je izbor headshella pogrešno postavljen?


Hvala unapred!

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, Pandaros said:

da li je izbor headshella pogrešno postavljen?

AT shell-ovi nemaju kanale za srafove neko rupe odozdo - i onda postoji potencijalni problem sa podesavanjem, moze da se desi da nikako na protraktoru ne mozes podesiti razdaljinu kako treba ( mesto na kojem je glava usrafljena i samim tim mesto gde igla leze na protraktoru ).

AT kaze adjustable overhang - samo ne znam kako, imam njihov MG10 shell i tu nema podesavanja overhang-a... postoje samo rupice za srafove, dva reda  po 4-5  ( cini mi se, nije pod rukom da vidim ) - kod mene nikako nisam mogao da podesim Benz, Shure i jos neki cart.

LH13 i LH15 su bolji shell-ovi ali jednostavno se ne vidi kako AT zamislja podesavanje overhang-a....  Azimuth se cini mi se podesava pomocu srafa a da li je moguce i Overhang tako podesiti - treba proveriti.

Prouci o cemu se radi - pa onda biraj headshell.

-----

Srafovi su 1-2 grama, oni koje dobijes uz zvucnicu su laksi, obicni gvozdeni i mesingani su 2 gr - merio sam.

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

Imas ringetov r_r technics u oglasima.Sa glavom je 150.Koristite forumske oglase za uredjaje za koje znate da su pazeni mazeni,korisceni od vlasnika.Ja sam bar 7-8 puta kupovao po forumima jer su to "poznati" ljudi,barem po postovima koje sam pretrazio unazad, i na taj nacin i upoznas malo istoriju uredjaja.Jasno je da ako je neko sa ovog foruma koristio nesto neko vreme da je to odrzavano i da su nedostaci i ako su postojali dovedeni u red.Mslm budzet jeste premasen ali to su dve nove ploce ili jedan porodicni rucak u kafani.Nije budzet 1000eura pa da preporucujes nesto  od 1500.

Ja sam skoro sve svoje polovne sprave kupovao tako,od poznatih ili tom logikom ako je prvi vlasnik ili pazena/mazena pa nek je nesto skuplja.Englezi imaju dobar izraz za polovnjake  "preloved".Naravno,uvek uzmes u obzir da i taj preloved moze da crkne namrtvo za 10 dana i to je rizik koji se prihvata u startu.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...