Jump to content


Audio preko mreznih kablova : I2S i Ethernet


ab

Recommended Posts

  • Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Danas svi imaju pse a niko ne skuplja govanca po ulicama i parkovima :(

 A copy-paste psi najvise kenjaju... Welcome to hell Dante

evo konkkretno nekih predloga za konektore i kalove. ALI za one sisteme gde postoji mismatch pinova. Za one sistem u kojima nema toga mislim da nije potrebno maltretirati se i praviti posebne kablove za I2S preko lan konekcije? Ima i gotovih...

Kablovi sa posebno izolovanim parovima i sa zavrsnom kosuljicom preko svih diferencijanih linija. Postoje i oni sa "krstom" od plasticne iszolacije po sredini ALI mislim da nemaju trakastu metaliziranu iolacionu foliju oko svakog para zica? Najbole bi bilo da imaju i jedno i drugo... To su kablovi kao sto su na primer F/FTP i S/FTP ima i drugih sigurno.

Kod konektora je malo osetlivija stvar. Posto kablovi imaju centralnu kosuljicu onda je logicno da konektori imaju metalnu kutiju. Mesto stezanja je osetljivo. Ne upotrebljavati one kod kojih se to steze nekim klestima i slicno, kao ni one na "klik". Da sada ne objasnjavam zbog cega... Ima konektora koji se isto lako montiraju a imaju bolji nacin fiksiranja. Trece - onaj plasticni stift koji se lako lomi nije resenje. Ima konektora koji imaju drugaciji taj sistem locka i od fleksibilnog materijala.

Na Primer ovi.

https://www.electricautomationnetwork.com/es/lapp/21700600-epic-data-rj45-ed-ie-ax-6a-a-20-fc-lapp-conector-industrial-ethernet-rj45-instalable-en-campo-rect

https://www.directindustry.com.ru/prod/harting/product-4736-440031.html

https://uk.rs-online.com/web/p/rj45-connectors/5225872/ sa tim sto ovaj mislim da ima kruti lock jezicak. Mada se nece uklj/isklj 10x dnevno?

Ima i drugih brandova naravno,  a i ma i gotovih kablova razlicitih duzina od istih ovih proizvodjaca

Link to comment
Share on other sites

Mislim da nije tacno to oko duzine prenosa za I2S. Istim tipom fizicke veze se prenose mnogo vece F i osetljiviji signali na mnogo vece distance. Uostlom evo specifikacije busa u kome se upotrebljava ista terminologija koja je i u ovoj temi zastupljena...

https://www.sparkfun.com/datasheets/BreakoutBoards/I2SBUS.pdfPogledati u poglavlju 4.0 Timing

Diferencijalni driveri i receiveri koji su izmedju a na krajevima kabla, podrzavaju neuporedivo vece brzine i imaju neuporedivo manji delay.

Evo i podataka isto "starih" diferencijalnih drivera (otprilike iz  istog perioda I2S digital audio busa) gde se vidi da imaju delay reda nSec

https://www.mouser.co.cr/datasheet/2/405/sn65lvds051-445084.pdf

Link to comment
Share on other sites

9 minuta ranije, siroma said:

I2S prenosi signale a ne informaciju. Nema tu mesta linuxima, baferima i slično. SPDIF je smišljen da se I2S prenosi izmedju uredjaja ( i na nešto veću daljinu)

Ne pucati topom u muvu

Tako je be elekto-inižinjeru. Nemoj da ovi slikari teoretičari, kvazi-konjstruktori svojim milospevnim postovima zagađuju mozak nevinom pučanstvu forumskom. Sikću ko' zmičići u ćošak saterani a sve od nemoć da išta pametno napišu. E ondaK se vraćaju na diskusiju o kablove i konektore. I stalno misledu. Mislim da mislim. Zar ne mislim? Eve linak da se vidi da mislim.

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, siroma said:

I2S prenosi signale a ne informaciju. Nema tu mesta linuxima, baferima i slično. SPDIF je smišljen da se I2S prenosi izmedju uredjaja ( i na nešto veću daljinu)

Ne pucati topom u muvu

Izvini ali tip i kod signala jeste informacija, uvek i dok god se ne ralizuje u fnalni produkt koji takodje moze biti infoprmacija? U slucaju digital audio reprodkcije to jeste informacija do momenta konverzije. Isto kao sto je u sistemu uzorkovanja pomenuta od strane velikih copy-paste strucnjaka kenjatora i nema veze sa D/A konverzijom, ustvari terminologija iz dela analogno-digitane konverzije...

spdif je osmisljen iz jednog jedinog razloga - da sve te informacije idu kroz jedan kabl, serijski u blokovima, i da je kabl prost i jeftin. A da IC koji pakuju spdif i oni koji na drugom kraju rade suprotno budu jeftini, malih dimenzija i zadovoljavaju kvalitetom. BTW kroz spdif idu i drugi podaci - ciste informacije, pogledati specifikaciju spdif-a ibice jasno.

Naprotiv kod spdif prenosa upravo je duzina kabla veoma ogranicavajuci faktor ako ide kroz single-ended klasicni kabl. malo bolja situacija je kada se taj isti signal-informacija prenosi pro aes-ebu balansiranom diferencijanom vezom.

Link to comment
Share on other sites

Edit Chowek: dj.nik, nema potrebe za ovakvim rečnikom.

A copy-paste stručnjak još od kraja 2010-te pa zbog carine početkom 2011 godine ima crno na belo pa u bojn šta se i kako sme i ne sme uraditi sa I2S signalom.

Na slikama koje slede videćete najobičniju ESI Juli@ audio karticu tj. njen digitalni deo sa Via Envy24 chipset-om koji generiše izvanredan I2S signal formata 24/192 koji se uz mali trik pretvara u dvostruko viši s.r, 24/384 i takav prosleđuje do pločice sa D/A chip-ovima, kratkim, najobičnijim Cat5 UTP kablom.

Šta je neobično. Pa neobično je to što kartica ne čuči u PCI slotu kompjutera (normalna upotreba) već u kućištu D/A konvertora što baš i nije 'normalna upotreba'. Ovaj D/A konvertor je čučao polu-završen iz razloga prevelikih smetnji tj. gubitaka u I2S signalu a sve zbog dužine kabla kojim signal treba preneti. Da li je bilo teško postaviti RJ45 konektor u telo DAC-a. Nije. Al' problem ne bi bio rešen. 'Twistedpear' 'Buffalo' DAC je kačen direktno na nogice Juli@-ke u kućištu PC-a i to je već bio ozbiljan zvuk sa računara.

A kako je u PhasureNOS1 rešen problem. Pa tako što su se neki ljudi dosetili da postoje industrijske izvedbe PCI pločica sa različitim senzorima koje se smeštaju na mesto svih opasnih industrijskih postrojenja (visoka temperatura, kiseline, zagađen vazduh...) dok sam računar nije ugrožen tj. čuči u nekoj kancelariji. Veza se postiže najobičnijim DVI kablom.

Ovaj relativno skupi dodatak je omogućio izmeštanje Juli@ kartice i postizanje neprevaziđenih perfomansi konvertera u to doba. Nedugo zatim, uvođenjem USB prijemnika, DAC je podignut još jednu lestvicu više, do 24/768KHz s.r.

Naš dragi umetnik može samo da mašta o ovakvim, kvalitetnim rešenjima. I da teoretiše do besvesti. Do smaranja smornog...

PhasureNOS1-1.thumb.jpg.9c6e2bf2c08ab614dd64b7c965515f0c.jpg

PhasureNOS1-2.thumb.JPG.ab0b99f75e800b183133fb4b85237176.JPG

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, siroma said:

Informacija je značenje koje se daje signalu

Siroma na mislim nistal ose stvarno ali ako signal nema nikakvo znacenje onda mu se i ne moze pridodati epitet bilo kakve informacije? Na primer kontinurani signal koji je uvek vrednosti "1"... U slucajevima signala koji se koriste za opise nekih binarnoh sitema uvek postoji razlog i smisao zbog cega su bas takvi. Informacija i znacenje je uvek nesto sto prethodi formiranju signala koji ce je preneti. Takvi prethodno osmisljeni sistemi su na osnovu toga informacije i/ili moduli informacija.

isto kao sto su I dimni signali isto informacija i imaju odredjeno znacenje.

Cak i "random" niz jedinica i nula koji nema nikakvo "prakticno" znacenja moze biti bas ta informacija - generisani niz "slucano" izabranih brojeva u sistemu sa osnovom 2.

 

Link to comment
Share on other sites

Нисам испратио преписку а ривалитет је мало јачи, па имам само рећи да сте обојица потрефили сегменте које желите изнети. Уз малу корекцију може то све довести до конструктивне преписке коју ваља прочитати. :thumbsup2

@nkrgovic је ипак за сада у малој предности својом прагматичношћу. :)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...