Jump to content


Diy kutije za zvucnike(Sal...)+pojacalo


Zippo018

Recommended Posts

1 sat ranije, Zippo018 said:

Subsonic filter ili ti high pass filter za bas, kao 

Treba samo da normalno slušaš, primetićeš izobličenja ako preteraš i neće ništa da se desi. Zavisi i od vrste muzike, ali tog jako niskog dela spektra ima samo u filmovima, retko u muzici. Uglavnom se sve završava oko 35-40Hz. A ni soba ti ne omogućava te jako niske frekvencije.

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Nixie said:

Treba samo da normalno slušaš, primetićeš izobličenja ako preteraš i neće ništa da se desi.

U 70% slucajeva slusam normalno, ali ostalih 30% su zurke, znaci moraju da izdrze malo vece opterecenje,  zato pitam na koliko bi bilo najbolje da podesim kutiju da ih ne bi ostetio, kad je zurka kvalitet mi i nije bitan, samo kad slusam tiho... 

Link to comment
Share on other sites

Da se ispravim, zaboravih da jesam radio par puta PA tamo nekih 90-tih sa kumom za jednog ortaka, ali nismo uzimali kućne zvučnike nego RCF, FANE i EV,  a tu i ne razmišljaš dal će da izdrže jer to su bass mrcine 15" od 500-600 WRMS u kutijama od 350-500l  nikad ništa crklo nije koliko ja znam.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Nixie said:

Mislim da ti tvoji zvučnici nisu za te namene pogodni. Nisu ni efikasni ni izdržljivi kao profi oprema za žurke i svadbe.

Slazem se, zato sam i uzeo 4 komada, da malo povecam SPL, ne planiram ja njih da koristim napolje ili u neke velike prostorije, mislim da za moju sobu ima da budu prilicno glasni, pogotovo u BR kutiji. Mada uglavnom slusam normalno muziku, ali eto nekad se sakupi drustvo i potreba za glasnom muzikom je veca. :) Zato pokusavam da nadjem neki balans, kad sviraju tiho da imaju solidan zvuk, a da mogu i da ih pojacam bez neke vece opasnosti od ostecenja, a i nemam zenu da me izmasira, pa moram da koristim niskotonce. :lol: 

Link to comment
Share on other sites

22 minuta ranije, Zippo018 said:

Jos jedna stvar, da li treba da uracunam u litrazu i damping(stavio bi azmafon i premazao kutije bitumenom), ili samo litrazu drajvera i cevke?

Oduzimaš sve mrtve zapremine. Proveri zapreminu  i cevku u nekom simulatoru.

Mislim da je cev 70mm prečnika mala za taj driver, 100mm mi deluje bolje samo ona će biti dosta duža, duplo duža.

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, Zippo018 said:

Taj vrh cu da resim sa 31 band EQ nakon merenja kutije i bice kako treba, nadam se...

Da na to sam zaboravio.

Nego pre toga, što ne spojiš dva basa push pull na neku ploču i tako im izmeriš parametre. Provuci posle kroz simulator da vidiš šta dobijaš, kolika je kutija i koliko nisko ide. Kad se već igraš. Mislim 150l je nepraktično velika kutija i teška, treba joj i puno ojačanja.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Nixie said:

Nego pre toga, što ne spojiš dva basa push pull na neku ploču i tako im izmeriš parametre.

Mislim da nema potrebe da sve iz pocetka radim, vec sam poceo da izvodim racunicu za BR, na push-pull cu dobiti na prostoru, ali izgubicu efikasnost dosta, inace ove kutije nece biti portabilne, gde ih stavim tu ce i da ostanu, pa mi litraza i nije bitna toliko, a prostora u sobi imam dovoljno...

Sto se tice ucvrscivanja, odustao sam od varijante da stavljam bitumen vec da umesto njega izlijem fiberglasom unutrasnjost kutije i ojacam coske uglovima, sa fiberom sam vec radio, za dampiranje je fenomenalan jer poprilicno ''ukruti'' kutiju, bukvalno je tvrd kao kamen kad stegne, a pritom je lagan. Samo sto je sljapav posao, oduzece vise vremena, ali isplati se...

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...