Jump to content


Hi-Files Show 2019, Holiday Inn, 23. i 24. novembar


Ljuba

Recommended Posts

   Našim ljudima treba dati podršku. Lepo je što iz jedne male Srbije ima toliko divnih i talentovanih konstruktora. Možemo i trebamo biti ponosni na njih.

    Nisam trenutno dovoljno finansijski jak da kupujem nove uređaje ali da jesam,pre bih otišao do nekog domaćeg konstruktora i kupio muzikalije nego što bih ih pazario iz "belog sveta".

   Sklopio bih sistem od Šolajinog amp-a,Sinišinih kutija i Igorovog gramofona.

100 %

Link to comment
Share on other sites

Jos uvek posedujem Akai cd69 sa izmenjenim digitalnim filterom, redovnom modifikacijom sa kvalitetnijim komponentama i prekrajanjem vodova i popravljanju napajanja i jos jednom naknadnom modifikacijom koja je strahovito skinula i najmanje ostatke digitalnog zvuka i izuzetno prepravila 3d prostor. Ne znam u cijem je vlasnistvu pomenuti cd69 u Solajinoj sobi, ali mogu da mi se jave porukom ako ih interesuje.

Najveci napredak se dobio na digitalnom delu obrade signala koji ide u dac-ove i to je izuzetno cujno. Toliko da sam odustao od potrage za cd transportom jer Akai sada radi izuzetno i u tom segmentu.

Sem Akaija sa PCM63 radio sam modifikacije i PCM170x, AD186X, AK439x, CS439x, Wolfsoni, Sabre i jos mnogo drugih i dobijem drukciji zvuk od Akaija ali mu se uvek vratim kao nenametljivom, muzikalnom i sa najvise informacija u onome sto sto ocekujem od muzickog instrumenta. Ili u prevodu cujem sve detaljno ali me ne tera da ga posle nekog vremena utisavam ili gasim jer me boli glava. Ponekad gosti koji dodju da cuju kazu da je bolji neki drugi, ima jaci bas, ima vise detalja.... a onda posle nekog vremena kazu smanji da mozemo da pricamo.

Davno sam ustanovio da svako ima drukcije poimanje dobrog zvuka ali je sigurno da audio staz, ako ste u mogucnosti da slusate vrhunske siteme moze da istanca cula. Na nesrecu godinama nam se smanjuje cujni opseg pa nekom normalan sistem moze da zvuci prigusen i sa manjkom visokih. Onda je i logicno da svi imamo zamerke na sve. Ja znam mane svog sistema i sta zelim da dobijem ali to jos uvek ne uspevam. Ono sto sigurno znam je da ne zelim da raspravljam o zvuku sa osobama koji imaju sisteme u sobi bez ijedne zavese, tepiha i prepreke jer oni ne znaju sta slusaju a misle da je to upravo ono sto trebaju da cuju. Vdzele se dotakao te teme ali niko nije reagovao, mislim da apsorberi, bas trapovi i difuzori nisu tako velika stavka kad se za dobar kabel daje vise od celokupne sume za kompletno tretiranje prostorije i da bi proizvodjaci i distributeri ako zele da prikazu svoje uredjaje u pravom svetlu trebali da se pozabave i ovim delom.

Da se vratim na PCM63. PCM1702 je daleko cistiji u tonu ali nema tu muziku, Nema ni digitalni prizvuk ali nema ono nesto sto bi me drzalo za sistem kao sto to uspeva 63-ka. 1704 mi je suv i nezanimljiv. I sad imam u steku rezervne PCM63P-J, K, KY i mislim da ce trebati mnogo vremena da odustanem od njih.

I da se dotaknem Acinih zvucnika, nisam ih cuo ali verujem da su utrimovani prema Acinom kucnom sistemu. Cak i ako u dugo sklapan sistem unesete novu komponentu normalno da dodje do promene i da igranka pocinje od pocetka da se dovede do onog sto bi zeleli da cujete. Na primer dva dodatna apsorbera unesena u moju sobu za slusanje su kompletno promenili karakter zvuka koji sam imao, onda ne treba kritikovati ako je u nepoznatom prostoru sistem bio malo losiji. Zavese moraju biti tacno na odredjenom mestu namestene, 5cm pomeranja poremeti sve, da li je malo osoba ili vise u prostoriji, da li je vazduh hladniji ili topliji, da li je pre podne ili vecernji sati i jos gomila faktora, i kad se sve sabere ako nesto i nije radilo kako mi zelimo, mozda samo uslovi nisu isti kao u prostoriji gde su razvijani i testirani.

Sajmovi su informativni a posle idemo da slusamo to na mestu gde mozemo cuti maksimalan potencijal. Ako se neki distributer ili proizvodjac nije potrudio da zainteresuje kupca, njegov problem a ne nas. Nisam bio ove godine ali prethodnih godina je bilo soba iz kojih sam izletao brze od svetlosti (figurativno receno).

Link to comment
Share on other sites

Mesecima sam se žalio lokalnoj elektrodistribuciji na zujanje koje dolazi iz ormana sa strujomerima u hodniku naše zgrade. Zujanje je stvarao jedan analogni strujomer koji tako stoji od kada je zgrada napravljena. Svi ostali su digitalni. Pre 10-ak dana su se tehničari smilovali i zamenili ga. Ukupno zujanje je značajno smanjeno.

Sa smanjenjem zujanja dobilo se i na kvalitetu zvuka kod mene. Posle 18h je uvek kod mene bilo loše za slušanje. Stanari se vraćaju sa posla, moja i okolne zgrade imaju tada dosta veću potrošnju. Uveče je zujanje bilo strašno, cela zgrada je zujala. Majdi sam jednom to pokazao.

TurboMaximus je napisao u temi o Akustici da vibracije utiču na provodnost. Sa ovim stavom se ja slažem. Zujanje su stvarale vibracije. A same vibracije nemam pojma zašto su stvarane u ovom analognom satu. Jedan lokalni majstor mi reče da zna za te pojave.

Neko je napisao ovde da se u subotu dosta bolje čula jedna prezentacija nego u nedelju. Prezenter veli da ništa nisu dirali.

Možda je lokalna strujna mreža tada bila opterećenija, ili je uleteo neki loš potrošač. Ovo je moje laičko mišljenje.

Link to comment
Share on other sites

49 minuta ranije, Ružić Slavoljub said:

   Našim ljudima treba dati podršku. Lepo je što iz jedne male Srbije ima toliko divnih i talentovanih konstruktora. Možemo i trebamo biti ponosni na njih.

    Nisam trenutno dovoljno finansijski jak da kupujem nove uređaje ali da jesam,pre bih otišao do nekog domaćeg konstruktora i kupio muzikalije nego što bih ih pazario iz "belog sveta".

   Sklopio bih sistem od Šolajinog amp-a,Sinišinih kutija i Igorovog gramofona.

100 %

bez namere da unosim bilo kakav razdor i bez namere da bilo koga svađam, ne znam koliko bi bila izvodljiva zamisao da HiFiles u svakom broju predstavi neki uređaj neke domaće firme bez obzira na cenovnu kategoriju?

Kao što nije pravilo da je domaće uvek zvučno lošije tako nije pravilo ni da je domaće uvek jeftinije. A tržište/kupci neka daju svoj konačan sud.

...ili bolje da se ne otvara Pandorina kutija...?

Link to comment
Share on other sites

Istina. 
Ovde bih dodao i sobu sa Cary Audio amplifikacijom, Audiomeca Mephisto CD playerom i sjajnim Apertura Tanagra zv. kutijama.
Zvuk koji nikada neću zaboraviti. :thumbsup2
Uh...ovoga se i ja sećam! Fantazija je bila zvuk...

Послато са Nokia 7 plus помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

38 minuta ranije, paja959 said:

generalno sam protivnik danasnjih modernih stremljenja oko digitalije,upravo tih hi-res formata..puste ti neki poznati snimak,i jedva mozes prepoznati vise stvar koju si prije toga slusao sa velikim zadovoljstvom kroz proteklih cca 30-35 godina...:D..ovo je otislo tacno za pola od Tvoje pominjane cene,vremenska razlika 3 godine,sprava je bila jos ostavljena i kod jednog dealera,za 7-8 meseci,to je bio mission impossible.ziv primer,kako sa napretkom tehnologija u ovom segmentu prolaze investirana novcana sredstva u bezvredje u relativno kratkom vremenskom periodu.....ja sam jos uvek na strani staromodnih CD plejera,nek je poveci primerak samo,super tehnologije mogu da produze dalje,svojim putem s moje strane...:heat:lol:

Upravo i sam, pored Devialeta i Melca koji je u ulozi digitalnog transporta za CD ripove, fajlove i striming sa Tidala, imam i CD player koji bi mozda bio po tvom ukusu - Audio Research CD5 - doduse koristim ga iskljucivo kao CD transport preko AES/EBU izlaza. Istini za volju, upravo ovaj CD5 je davno bio na uporednom testu sa pomenutom Cantatom i za moj ukus ovaj drugi je svirao bolje. Sa vise energije na obe strane spektra, sa vise vazduha, prostornije.

Apropo high-res snimaka, ali onih starih izvodjenja, uglavnom je onako kako si napisao, tj. i nije za pohvalu. S druge strane, novija izdanja jazz i klasicne muzike rezolucije 24/96kHz (tipa ECM, Hyperion..), zvuce sjajno. 

 

1 minut ranije, Majda said:

Da sinoc sedim sa drugom. Ima 7-8 hiljada CDova i nesto manje ploca. I dalje slusa player (custom) pa spdif i dalje na dac. Kaze da jednostavno ne moze da predje na pustane preko kompjutera.

Potpuno razumem tvog druga, ali realno ovo boldirano je pitanje navike, vec neko vreme slusam muziku i sa CD5 i sa Melca i nema diskriminacije :) Ko slusa muziku radeci za racunarom, strimeri i aplikacija za pristup muzickoj biblioteci imaju smisla. Opet, kome komp sluzi samo za posao, polica za diskove i cd plejer/transport su prava stvar.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav forumašima,

neko vreme se nismo čuli. Iako je reakcija publike na moje zvučnike bila odlična (neki su se vraćali i po tri puta), osećam potrebu da napišem ovaj post koji će da liči na pravdanje.

 

Naime, kao i prošle godine, zvuk mi je bio malo tanak u predelu nižih srednjih frekvencija. Jedini razlog za to je isti kao i prethodni put - priprema za sajam u vremenskoj iznudici. 

 

Desilo se da sam odlučio da ove godine ne izlažem, jer nemam ništa novo da prikažem. A onda je počeo da radi crv, pa sam rešio da napravim novu, poboljšanu verziju istog zvučnika. Mislio sam da imam dovoljno vremena, ali se ispostavilo da nisam potpuno u pravu, jer su poslednja dva-tri dana prošla u nespavanju i predinfarktnom stanju, pa su kutije sa modifikovanom skretnicom i nekim izmenama kabineta izložene - bez ijednog merenja.:o Odustajanje, međutim, više nije bila opcija.

 

U gornjem opsegu je to bilo OK, ali, kao što rekoh, malo niže nije bilo idealno. I to baš u onom domenu gde imam širok spektar mogućnosti da optimizujem stvari. Evo kako sam to, na miru, uradio ovih dana.

 

Ovako nekako je to sviralo na sajmu:

slika1.jpg.2433ab57e7c51c8e8e619cb07a0bf660.jpg

 

 Očigledna je "provalija" između 150-200Hz. Podsetiću da aktivna bas jedinica u mom zvučniku ima ugrađen DSP. Prostom (i logičnom) zamenom skretnice LR 24dB/Oct sa BW 12dB/Oct dobio sam sledeće:slika2.jpg.fa37bc8d781df9fbcb901da7d583fb23.jpg

Onda sam se malo poigrao sa ovim pikovima na basovima i dobio sledeće:

slika3.jpg.e698006b162036718958eb718c2839ba.jpg

Elem, sledeći put (Pakrac?) ne idem bez laptopa. Kupio sam ga za ovaj sajam, ali je zapelo kod instaliranja softvera (REW i DSP), pa sam na put pošao bez njega. Šteta što ovoga puta nije sviralo kao što upravo svira u mojoj sobi...

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, Delija said:

Ovaj pik izmedju 60 i 70 Hz nemoj toliko da seces. On je zasluzan za "udarac". Eksperimentisi malo sa tim.

Ovo podešavanje sam napravio samo za ovu priliku, da bih pokazao kako je jednostavno dovesti stvari u red i raditi sa basovima (pa i malo više) skoro sve što hoćeš. Zvučnici mi stoje nasred sobe i svakako neće tu ostati.

A za ovaj pik - imaću ga u vidu, hvala na savetu. Ako se ne pojavi u sledećoj postavci, ako treba, ćemo da ga napravimo. :D

 

Link to comment
Share on other sites

Beatov Zvuk sa velikim Z je dosta bolji,pisao sam, ali mi nije zelja da ponavljam vec istaknem ociglednu prednost aktivnog sistema zbog prilagodljivosti prostoru, sistemu,ukusu i u krajnjem slucaju čulu sluha korisnika.

Beatov zvucnik jeste tesko prodati,jer je zvuk (nazalost)samo jedan od pokretaca za kupovinu.Tu su brend,dizajn,marketing,neka buduca prodaja...i jos mnogo toga.Sve stavke gde se tesko boriti sa jacima, ali pre svega bi pozeleo Beat-u da mu nastupi na sajmu pokrenu saradnju sa nekim velikim brendom ko ce da preuzme projekat.Ako je neko iz Project-a mogao da ponese demagnetizer SV audia,sto neki veliki brend nebi obratio i paznju na Beat-ov projekat.Da sam na Beatovom mestu ne bih ni gubio vreme na (pokusaje) prodaje zvucnika vec bi prodao nekom citav projekt.Neko bi to vec lepo dosminkao, naracunao brendarinu i dobro sve to naplatio. Ono sto je upravo najskuplje je upravo ono sto je Beat vec uradio,a to je razvoj i iskustvo.Opsta prilagodljivost zvucnika jeste trend buducnosti i verujem naci ce se neko ko ce da plati provedene godine.

Enivej,u svakom slucaju nasem forumskom drugaru entuzijasti sve naj-naj :cheers

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, sondek said:

forumskom drugaru entuzijasti

Hvala na lepim željama, ali će sve ovo, svakako, ostati u domenu entuzijazma. Ne verujem da u velikim firmama ne mogu da smisle nešto slično, ali isto tako ne verujem da im se isplati da rade kutiju sa slike, gde se vidi samo deo onoga što komplikuje njenu gradnju. 

Veruj mi, neki veliki biznis mi nije ni u naumu. Ako se nađe neki kupac - nemam ništa protiv, ako ne, manje ću se nagutati otrovne prašine. :lol: Ipak, šteta ako zaista ima tako malo pravih ljubitelja dobrog zvuka.

S novcima...:mellow: Jer je, zapravo, bilo ozbiljno zainteresovanih. Nažalost, nema dobrog zvuka za malo para.

DSC_0963.jpg.ad7413845247eb748813fd876f4205a6.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...