Jump to content


Hi-Files Show 2019, Holiday Inn, 23. i 24. novembar


Ljuba

Recommended Posts

Danas necu rangirati, vec cu vise izneti utiske o sistemima koji su mi se dopali.

Slozicu se sa@sondek steta sto nije bilo nesto vise vinila.

Dynaudio, sjajni zvucnici. Volim njihov zvuk, da li je VTL najbolji match ili nije ne znam, ali meni se dopalo. Sve ono mi je zvucalo poprilicno dobro.

Auris. Usao sam samo jednom i to juce. Prosle godine mi se jako dopalo, ove godine manje. Da, ima tu svega, i srednjih i visokokih i bassa, medjutim, nekako mi je zvucalo nagomilano. Na vecim glasnocama, pri slozenim aranzmanima, nije bilo po mojoj meri dovoljno separacije, nekako sve je izlazilo na gomili. Ne znam zasto, medjutim svaka cast generalno na trudu, na finishu. Siguran sam da Auris ima svetlu buducnost.

Teoharov. Nesto novo. Sinoc dobar, velik zvuk, za veeeelikom rezervom snage. Nista dodati, nista oduzeti.

Sretenovic. Mcintosh zvucnici bolji match za mcintosh elektroniku, nego JBL, medjutim ne znam, nije moje. Daleko od losega, ali nisam se odusevio.

Sonus faber/AR. I dalje ne shtavam kako toliko skup sistem moze tako dosadno da zvuci. Izvinjavam se svima.

Na drugom spratu.

Harbeth/Rega. Odlican zvuk. Odlicna prezentacija. Iz mojih ranijih iskustava - harbeth poprilicno teski za pogon. Ako je dobra amplifikacija - nema greske. Ovde se to i desilo. Sjajno.

Kii. Ove godine nekako tanko i suvo. Ne znam da li je do mene, ili do njih, ali mi nesto nije bilo to to.

Dutch & Dutch. Prvi dan, nikako. Drugi dan - wow. Fantasticno. Iz razgovora sa predstavnikom koji je bio izuzetno raspolozen za pricu, kaze da je proveo dodatna 3 sata za merenja i podesavanja. Kako god, ali zvuk se znacajno popravio. U svakom slucaju zvuk odlican, precizan, konkretan i izuzetno slusljiv. Sistem, tj. Zvucnici velikog potencijala. Svetla buducnost pred njima. Cena jeste velika, ali opet, treba uzeti u obzir da nisu ni kablovi, ni pojacala, ni DAC-ovi potrebni.

Ono gde sam se nekoliko puta vracao:
BM. Prvi dan svirali Marten. Iskreno, zvucnici nisu bas bili po mom ukusu, medjutim cuo se ogroman potencijal sistema. Pre svega brutalna NAGRA!
Danas, druga prica. Franco Serblin fantasticne kutije, koje su iskoristile ceo potencijal elektronike. Prosto ne znam sta bih izdvojio posebno. Ocigledno Nagra radi fantastican posao, PASS, to prenosi dalje i zvucnici mogu da odsviraju ono sto im stigne.
Opis zvuka - tesko reci, medjutim, nista ne smeta, nema da fali nesto, nema da ima viska. Zvuk fin, ali precizan. Svaka cast Slobi na sistemu i onome ko moze kasnije u tome da uziva.

Solaja/Hedonist/RAAL
Poput BM-a, mnogo sam vremena proveo u ovoj sobi. Veliki sam ljubitelj koncepta zvuka Solaje i Ace, i sam konzumiram njihove proizvode.
Verujem da je vecina ljudi imala prvi put prilike da cuje Acine zvucnike. Onakva bass ekstenzija iz 16lit je fantasticna. Solaja odradio odlican posao sa novim hibridnim ampom i cevnim preampom. Nikola Hedonist odlican posao sa mreznim trafoom i kablovima. Sve u svemu jedan kompletan i kvalitetan zvuk. Dinamika ludacka, energija ogromna. I da, odlican muzicki izbor.

Nisam spomenuo sve izlagace, nije da su losi, nego sam proveo nedovoljno vremena kod njih da bih nesto vise rekao.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Bili su izloženi EH-EF100B i EH-LS100, oba za kućnu namenu, laserski, 3LCD i Full HD.
Nisam se onda razumeo sa momkom koji je bio u sobi. Ali u svakom slučaju loša prezentacija projektora - taj skuplji laserski što radi iz blizine je projektovao sliku reda veličine 30-40", skroz besmislena upotreba projektora za tolicku sliku, manji nije ni bio uključen, a jedino je taj treći prezentacijski imao veću dijagonalu, ali džaba kad nije ni trebao da bude na ovom sajmu.
Link to comment
Share on other sites

Evo i mojih utisaka...

 

Mali rogers svira do odlično, prijatno sam iznenađen.

Taharov, sve pohvale za trud, narativ, interakciju, prezentaciju, izbor muzike, setup, ozbiljan pristup. Veliki beli su impresivan projekat ali zvuk nije ono što se meni sviđa. Beat hotel Alana Tejlora je zvučao neobično i nije imao ono što znam da ima. Mali u orahu su mnogo bolji, rekao bih Sonu na makednosni način. Pasivni su negde između ova dva. Šaroliki su, čas impresioniraju čas hmmmmm.
Mcintoch odličan i audio i vizuelno. BAs je malo muljav za moj ukus. Live muziciranje fenomenalnio.
Dynaudio ne znam šta bih rekao. Prvo da pošaljem poruku Mlađi ako neko od njih čita - "no-streamer policy" mislim da je velika greška with all due respect. Mislim da mogu bolje da sviraju iako sviraju za klasu bolje od prošlogidišnjih Contour koji su dosta siledžijski zvučnici. 30ke su rafinisane, smooth varijanta. Da li je VTL ili nešto drugo ne znam. Esotar 3 me nije impresionirao uopšte. Pink floyd je vrlo loše zvučao. Recimo prošlog vikenda je mnogo bolje zvučao na KEF Q750 i ProJEct Maia S2...znam znam šta će neki reći ali to je moje uvo.
SF/AR ozbiljno, rafinisano.
Auris malo bolje nego što se sećam ali i dalje za mene bukvalno neslušljivo u vokalima. Pršti i štipa opnu. Izgleda odlično.
Monitor audio nije moj cup of tea ali gold lepo svira na roksanu blaku.  
Dyens bolje nego ikad, extra postavka i negadjanje sa nulama je super! 
Šolaja onako, oni horizontalni ne zvuče kako treba, Alan taylor zvuci pojednostavljeno.
Act audio je vrh,to je nešto sto bih kupio da slusam kući. Jedino vizuelno mi se ne sviđa ovalni ekran i podseća na NAD iz prošlih vremena. 
Avimpuls fenomenalan! Pravi hifi, i spendori i neat ekstra u tačno ono što moje uvo voli. Violina na spendoru brutalna, naježio sam se bukvalno. Exposure shoebox komponente su mnooooooooooogo dobre u svakom smislu. 
Marten mi se ne svidja a sistem izgleda super
Harberth na rega mi se ne svidja uopšte. Sirov zvuk.
KII ok ali zvuci nazalno, ima neki čudan hisss, nije mi hifi nekako, više šminka

Link to comment
Share on other sites

C60 su prosle godine bili potpuno "neusvirani", a treba im bar 200 sati da pocnu da sviraju. A prija im i vise. Najgori su izmedju 100 i 200 sati, koliko god to nekome zvucalo cudno.

BTW, miljama su daleko od "siledzijskih" ;)

A verujem da i Confidence 30 tek treba da se "razmrdaju".

 

Link to comment
Share on other sites

Bio oba dana, slažem se sa komentarima od prošle godine da je nedelja mnogo bolja kako zbog  gužve tako i zbog (ne)glasnoće muzike po sobama.

Odličan sajam, opšti utisak jako pozitivan. Moglo se čuti jako mnogo izuzetnih uređaja. Svaku sobu sam obišao po nekoliko puta i čuo uredjaje u različitim muzičkim žanrovima sa raznim pesmama.

Suzdržao bih se od davanja  ocena i kometara jer mi  je teško  proceniti sistem za tako kratko vreme. Ono što mogu reći, da je bilo za svakog po nešto kako uredjaja tako i predobre muzike.

Hvala organizatorima i izlagačima što su nam priredili ovakav događaj. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

sa kojim zvučnicima je Exposure bio danas povezan?

Dobio sam dojavu od ptice-brbljivice da je danas zvuk bio bolji kod Sime u sobi nego juče. A ni juče nije bio loš.

Drago mi je da sam pročitao komentar na Forumu da se u Dutch&Dutch sobi danas mogao čuti bolji zvuk nego juče.

Za moje old school uši juče je bilo prestrašno, poput zubarske bušilice gurnute u mozak.

Verovatno nije pokazao ni promil svog potencijala.

E sad, vilozofska dilema:

da li uopšte ima smisla ocenjivati komponente po zvuku koji se može čuti po sajmovima???

Povodim se mojim utiskom o KII3. Slušao sam ga juče i pomislio bože, sajmovi služe samo za to da čovek VIDI komponente i da se druži sa ljudima, jer ovaj KII sam slušao u kućnom okruženju i taj ZVUK i zvuk sajamskog primerka baš i nemaju puno veze jedan sa drugim.

Možda nije onda slučajno ni to, da su mi se u principu više dopali sistemi sa malim zvučnicima koji su bili izloženi u manjim sobama u odnosu na velike zvučnike u malim sobama i velike zvučnike u velikim sobama. Tu mislim da nismo mogli čuti ni 10% pune raskoši tih sistema u akustički sakatim hotelskim prostorima. 

Ne bih detaljisao gde- šta- i kako, jedino želim da aboliram sve one sisteme koji su po meni bili žrtva prostornog mismatch-a.

Eto. vidimo se dogodine, a slušamo se u međuvremenu na drugim mestima.

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, ab said:

Уреду је стручњаци. Све смо такорећи исто рекли али волите да изокрећете стари.

Па и ја мало да изокренем - једини прави бас и природно прецизан је одсвирао Kii, код Шолаје то није ни прићи.

Битсгоон заиста много бољи ове године али и поред присутног баса то је ипак далеко од оног шта зна Kii.

 

Daleko je to bilo od pravog basa (Kii).

Pravi bas je mogao da se nasluti kod vecih aktivnih "Makedonaca", ali je bio neadekvatan prostor, nazalost.

A Kii i pored najbolje zelje da zavolim zbog sjajnog koncepta, ne ide mi nikako. Sterilno, dosadno, "ravno"... you name it :(

Link to comment
Share on other sites

43 minuta ranije, Delija said:

C60 su prosle godine bili potpuno neusvirani, a treba im bar 200 sati da pocnu da sviraju. A prija im i vise. Najgori su izmedju 100 i 200 sati, koliko god to nekome zvucalo cudno.

BTW, miljama su daleko od "siledzijskih" ;)

A verujem da i Confidence 30 tek treba da se "razmrdaju".

 

najbolje grobaru delija da objasni šta je siledžistvo :cheers

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Delija said:

Daleko je to bilo od pravog basa (Kii).

Pravi bas je mogao da se nasluti kod vecih aktivnih "Makedonaca", ali je neadekvatan prostor.

A Kii i pored najbolje zelje da zavolim zbog sjajnog koncepta, ne ide mi nikako. Sterilno, dosadno, "ravno"... you name it :(

Којо македонци? Слутим али да не погрешим

Link to comment
Share on other sites

Sajam je odličan bio, generalno je imalo itekako čega da se čuje i da se vidi. Nije mi žao što sam skratio put/odmor da bih se danas vratio direktno na sajam.

Par  utisaka: 

McIntosh sistem mi je zvučno verovatno bio najimpresivniji, ekstra živo i detaljno ali prirodno i bez agresije. Mislim da sam u više navrata poverovao da je pevač ili instrument zaista tu negde. Nisam cenu proveravao, mogu već da je zamislim, ali svaka čast.

Dynaudio i prateći sistem - disciplinovano, toplo, čokoladno... :) Svideo mi se vrlo iako bih lično voleo da ima malo više zinga (kao McIntosh npr.)

Scansonic, Isotek i Cocktail Audio su mi se takođe prilično svideli. Veliki i moćan zvuk, ništa ne štrči i ne fali. 

Kii - ponavlja mi se utisak da su tehničari ali nema tu ljubavi. Čisto i precizno zvuče, prostor rekreiraju zaista odlično ali meni to zvuči nazalno i bez duše. Dutch & Dutch nisu radili danas kada sam bio, zanima me da li je utisak sličan ili ne.

Ostalo, bilo je tu skroz finih stvari poput MA+Roksan, Dayens minijature su skroz OK. Vienna Acoustics i prateći sistem su mi bili prijatni... U par soba je zvuk prosto bio preglasan i slušao sam rezonancije više nego zvučnike, npr. kada sam ušao u sobu sa malim Rogers-ima tako su se napadno i preglasno drali da sam izašao za dva minuta bez ikakve realne slike o zvuku. 

Jedina soba koju nisam posetio i zbog toga mi je žao je AV Impuls, ali u dva navrata su bili puni do vrata... pretpostavljam sa dobrim razlogom, ali nisam imao energije da čekam da se istanji masa. 

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Delija said:

C60 su prosle godine bili potpuno "neusvirani", a treba im bar 200 sati da pocnu da sviraju. A prija im i vise. Najgori su izmedju 100 i 200 sati, koliko god to nekome zvucalo cudno.

BTW, miljama su daleko od "siledzijskih" ;)

A verujem da i Confidence 30 tek treba da se "razmrdaju".

 

Čudno, od sve sile audiofila na sajmu da niko nije primijetio da se zvuk konfidensa mijenja u toku samo jedne numere.

Kao da niko nikad nije slušao promjene koje se dešavaju u zvuku pri usviravanju.

Očigledno je bilo recimo pozicioniranje kontrabasa po visini u toku samo jedne numere...

A onda mi je prezenter objasnio da su stigli u četvrtak...

Pa šta očekujete od potpuno novih zvučnika? Još se ni lak na njima nije osušio... :heat

Sjajno je što su ih uoošte i postavili za svirku! Svaka čast!!!

Izgleda jedino Delija kapira o čemu se tu radi. 

:cheers

 

Link to comment
Share on other sites

Just now, Toza said:

Čudno, od sve sile audiofila na sajmu da niko nije primijetio da se zvuk konfidensa mijenja u toku samo jedne numere.

Kao da niko nikad nije slušao promjene koje se dešavaju u zvuku pri usviravanju.

Očigledno je bilo recimo pozicioniranje kontrabasa po visini u toku samo jedne numere...

A onda mi je prezenter objasnio da su stigli u četvrtak...

Pa šta očekujete od potpuno novih zvučnika? Još se ni lak na njima nije osušio... :heat

Sjajno je što su ih uoošte i postavili za svirku! Svaka čast!!!

Izgleda jedino Delija kapira o čemu se tu radi. 

:cheers

I Franco Serblin zvučnik je tek juče izvađen iz kartona, a na sajtu proizvođača ovaj konkretan model još uvek ne može ni da se pronađe, pa su neki ipak tražili pelene za odrasle na vratima sobe umesto kataloga...B)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...