Jump to content


Za klasicnu muziku


Maga

Recommended Posts

Pozdrav svima!

Molim iskusne clanove za preporuke za pojacalo i zvucnike (ne bas refleks) za prostor od oko 35 kvadrata koji nije bas hifi friendly, (skoro iskljucivo) za klasicnu muziku i to prvenstveno simfonijske orkestre. Budzet max maximus 500 evra, a u tu cifru spada i eventualno nosenje kod majstora na osvezavanje i sta-ti-ja-znam…

Slusace se uglavnom stream (strimer imam), ne verujem da cu se vratiti na gramofon (iako bih to najvise volela) cisto iz finansijskih i prostornih razloga, ali ko zna… Ono sto je sigurno je da mi treba klasicna stereo postavka, nista wooferi, 7.1 postavke i slicno. :) Suvise sam ja matora i konzervativna, volim “stari” zvuk, a realno nemam ni mesta za takve akrobacije.

Bas zbog tog nemanja mesta u prostoru, bas refleks ne dolazi u obzir, ali cela postavka bi morala biti nenaporna za dugo slusanje, brza, okretna i sa karakterom na finoj pozornici, gde ce bas zvucati duboko a prijatno. :) Ako ce pomoci, vise volim nemacke dirigente nego britanske – oni su mi uglavnom suvise mlaki. Inace, od ostale muzike se slusa bluz, klasicni rok, malo elektronike, zenski vokali…

Razmisljam napamet, vredi li uzeti neki ATL Hans Deutsch preko oglasa (obzirom na njegovu istoriju), ali, koliko bi kostalo da se takvi polovni zvucnici dovedu u red? I da li je uopste to moguce kod nas? Nisam ih slusala, ne znam kakvi su, a nemam nikakvog iskustva ni sa majstorima. Sa kojim pojacalima bi to moglo da se dobro upari? Vidim po oglasima da ima sve i svasta za prodaju.

Cini mi se pametnije najpre uzeti pojacalo pa sa njim obilaziti prodavce po gradu? Znam da ce deo vas biti smorenn jos jednim pocetnikom koji nije naucio da se najpre kupuju zvucnici pa onda ostalo :wink: (citala sam forum, informisala se...), ali fizicki je lakse nositi pojacalo nego zvucnike. :)
Hvala!
 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 96
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Добродошла. Овај форум има дугу историју тролова који су постављали питања шта купити само да би као зезали остале, па да се унапред извиним што мислим да је ово још један такав случај. Све најбоље :wave2

Link to comment
Share on other sites

Nisam trol. :) E, sad, kako da opreznim clanovima ovog foruma dokazem, to ne znam. Znam da su ovde zenske osobe malobrojne, mada, da budem iskrena, nasu zensku populaciju slabo i interesuje dobar zvuk. Kako god, hvala na dobrodoslici, i nadam se da ce neko od clanova ipak da odgovori na par pitanja. :listen

Inace, iako jako volim latinoamericku knjizevnost, nadimak mi je inspirisan - Pajom Patkom. Sirota Maga Vracevic je ceo zivot jurila Baju zbog novca, kao sto ja celog zivota jurim novac da kupim pristojan zvuk, a on vecito izmice. :sad:

Link to comment
Share on other sites

Auuu, neki momci ovde izgleda da imaju veci problem od mene... Nije mi namera da budem neprijatna, ali nekoliko vas je skocilo na moj post kao copor pasa koji ljubomorno cuva svoje dvoriste. Mozda je to neka vasa interna fora, zanemaricu je.  @ivanp, hvala na dobrodoslici. :)

Ne znam sta je toliko smesno u mojoj potrebi da kutije nisu bas reflex. Ja nemam mesta za takve, ceo moj zivot je u tih 35 kvadrata. Iz tog razloga bih zelela polovne zvucnike. Slusala sam muziku na takvima sve do 2000-te, kada sam prodala to sto sam imala.

Dakle, da ponovim pitanja, ima li neko iskustva sa Hans Deutsch zvucnicima i vredi li to uzimati preko nasih oglasa? Da li su uopste zaista dobre kutije za klasiku i sa cime bi se to moglo fino upariti? Neki drugi predlozi?  Hvala.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, Maga said:

Dakle, da ponovim pitanja, ima li neko iskustva sa Hans Deutsch zvucnicima i vredi li to uzimati preko nasih oglasa? Da li su uopste zaista dobre kutije za klasiku i sa cime bi se to moglo fino upariti? Neki drugi predlozi?  Hvala.

Који си модел разматрала од Hans Deutsch понуде са КПа? 

Немам слушних искустава са поменутим брендом, па нисам сигуран ни који су њихови модели компресионе кутије које преферираш у својој потрази.

Конкретно ова два модела код истог купца су трансмисионе кутије:

https://m.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/ATL-HD-306-84400438-oglas.htm#mhs0-1572778759899

https://m.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/rezervisane-ATL-HD-312-80382122-oglas.htm#mhs0-1572779147962

Не изгледају лоше али би могла уколико ти се тај звук свиди да их провериш код мајстора Синише Ранкова по питању упарености драјвера, импедансе, техничке и механичке исправности драјвера као и стања скретнице.

http://sinevoice.com

Можда би ти Синиша изашао у сусрет, ако препозна твоју намеру као искрену, да заједно погледате кутије које се продају.

Ту ако остварите личну сарадњу може и Синиша дати искусан савет што се тиче упаривања са појачалом.

Треба обратити пажњу да су Hans Deutsch кутије нешто мало преко 90 дБ осетљивости, па гледати мало потентнија појачала.

До максимума твог буџета има простора за неко фино појачало на које опет треба обратити пажњу на тех.исправност. 

Можда би било занимљиво послушати те кутије са неким цевним појачалом.

Срећно у потрази.

 

Link to comment
Share on other sites

То што сам написао мало потентније појачало значи да није потребно неко нарочито потентно појачало баш због осетљивости звучника...што бих иначе спомињао у истом контексту цевно појачало?

То како би Синиша поступио није ни твоје ни моје да коментаришемо.

А, иначе желиш да ме испровоцираш тиме што ме лично називаш "тролом" или нешто можда увредиш јер ни једно ни друго ти није дозвољено форумским правилима?

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, ab said:

То што сам написао мало потентније појачало значи да није потребно неко нарочито потентно појачало баш због осетљивости звучника...што бих иначе спомињао у истом контексту цевно појачало?

То како би Синиша поступио није ни твоје ни моје да коментаришемо.

А, иначе желиш да ме испровоцираш тиме што ме лично називаш "тролом" или нешто можда увредиш јер ни једно ни друго ти није дозвољено форумским правилима?

 

Preozbiljno si sve shvatio

A sto se Sinise tice bolje ti je da ne predlazes bilo kome da mu on bude partner za dangubu ....

 

Nemera nije bila da te uvredim bilo kako.....samo mi bilo smesno sta predlazes trolu "tvojoj drugarici".

Link to comment
Share on other sites

Izvinjavam se, obaveze su me pritisle ovih dana pa tek sada odgovaram. Pogledala sam na brzinu video na linku koji je @ab dao, svakako ne bas obican covek taj g. Sinisa. Nemam nameru bas da ga cimam da ide sa mnom, ali koje god zvucnike budem uzela, svakako ce mi trebati dobar i proveren majstor da ih pogleda i sredi. (Ukoliko znate jos kojeg dobrog majstora, slobodno podelite, moze i na PP ako nije dozvoljeno ovako, javno.)

I da, upravo su ta dva para ATL-a sa KP bila na mojoj "to do" listi, nadam se da cu u narednih 10-tak dana ugrabiti vremena da odem i poslusam ih.

Sad, po pitanju cevnih i ostalih pojacala :) licno bih preferirala neko "obicno"... malo mi te lampe ulivaju strah(opostovanje) (zbog popravke, ciscenja, lomljave...).  Jedno je sigurno - stan mi je jako topao pa bi bilo pametno da uzmem nesto sto ne greje dodatno.

 

On 11/3/2019 at 9:07 AM, ivanp said:

Nisam slušao pomenute zvučnike. Ne bih se ograničio na zvučnike bez bas refleksa. Potražio bih pomoć prijatelja i poznanika. Treba krenuti od nečega, makar i pogrešiti. :)

Nisam od onih koji prekrivaju i skrivaju uredjaje i tv. Ja volim tehniku, ali ne mogu prostorno da priustim da mi zvucnici stoje ni pola metra odaljeni od zida. Iz tog razloga sam odmah iskljucila bas refleks. Pomoc prijatelja i poznanika...hmm... slaba vajda! :) Njima je sve sto cuju kod mene OK, a meni nedostaje sirina i dubina zvuka, nedostaje mi HI-Fi. Nije im to bitno, meni jeste. Zato sam i dosla na forum nadajuci se da je neko nekad imao prilike da cuje ove zvucnike ili predlozi nesto drugo sto im se jako fino pokazalo za klasiku.

Hvala na dosadasnjim savetima, narocito @ab-u! :thumbsup2 

Onaj deo forumasa koji je mrvicu paranoican bih zamolila da me slobodno stave na ignore listu (valjda to postoji ovde), time cemo verovatno vise doprineti i nama samima i forumu.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Maga said:

Ja volim tehniku, ali ne mogu prostorno da priustim da mi zvucnici stoje ni pola metra odaljeni od zida. Iz tog razloga sam odmah iskljucila bas refleks. Pomoc prijatelja i poznanika...hmm... slaba vajda! :) Njima je sve sto cuju kod mene OK, a meni nedostaje sirina i dubina zvuka, nedostaje mi HI-Fi.

Tu ima jedan mali problemčić, kad staviš zvučnike uz sam zid, nestaće  dubina zvučne slike zbog refleksije, dubina se dobija kad se izvuku napred, što više to je i dublja zvučna slika.  Bassreflex zvučnici sa otvorom napred mogu da se stave uz zid, ako ne tutnjaju u tom položaju (to su uglavnom neki manji zvučnici).

Širina zvučne slike može da se podešava delimično zaokretanjem zvučnika, ali tako da se ne izgubi centralni deo slike ili da sve bude samo centralno pozicionirano.

Ako je takva situacija sa smeštajem zvučnika, onda ćeš teško dobiti to što želiš. Pravilnim pozicioniranjem zvučnika mogu se dobiti zanimljivi rezultati. 

Ja mislim da u ovoj situaciji treba ići na manje zvučnike, da ne kažem monitore, koji mogu da se smeste uz zid bez prevelikog izdizanja basa, a njih kombinovati sa aktivnim SUB-om. Ako uzmeš veće zvučnike i staviš uz zid, neće da valja.

Link to comment
Share on other sites

@dragec razumeo sta trazim. :) Na nekim Cantonima sam rasla neko vreme u kombinaciji sa nekom Yamahom, to je generalno ono sto trazim, sve bolje od toga je premija koju ja za moje novce tesko da cu uspeti da ubodem.

Za Audio Physic nisam ni cula do sad, priznajem, a i nema ih kod nas koliko vidim, Vienna mi je nedostizna zbog budzeta.

@Nixie, hvala za video, vec sam ga ranije gledala. Znam te neke osnove... Svakako ne bih nuzno isla na velike kutije. Iako, priznajem da mi nije palo na pamet da potrazim i poslusam bilo sta sa prednjim bas refleksom, hvala! Po pitanju dubine, u mom prostoru se radi o nekih 2 metra udaljenosti od zvucnika i bili bi postavljeni na siroj strani zida sa dovoljno lufta okolo osim - zadnje strane.

Link to comment
Share on other sites

Zaboravi na Audio Physic, to su preskupe kutije, Vienne takođe, i sve su bass reflex ili neka vrsta transmisije (kod AP), te dve firme kompresione kutije ne prave. Što se Cantona tiče mogu da ti organizujem slušanje modela CT-800 i CT-1000 kod mojih drugara koji ih poseduju. Najbolje od svih Cantona po meni je Karat 980 DC, to ćeš teško naći, skoro su bile jedne na KP i otišle su posle par sati, jako retke i zaista izuzetne kutije, jedino su dosta gabaritne pa ne znam da li ti to odgovara. Ono što još valja za klasiku su nemačke kutije Backes & Muller, i one su dosta retke, baš ih nema po oglasima, uglavnom imaju i dosta aktivnih modela, tu treba biti oprezan jer su dosta matore i elektronika sigurno traži osveženje a to je popriličan trošak.

Link to comment
Share on other sites

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/Sony-SS-G1-zvucnici-VRHUNSKI-KVALITET-85931603-oglas.htm?filter_id=122

ovo.

 

sad cu da potrazim pojacalo....

 

evo nasao....

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Pojacala/Rotel-RABX-840-85967188-oglas.htm?filter_id=158864

 

obori trazene cene 20% i to je to. japanski solidni uredjaji radjeni i "tjunovani" za englesko/evropsko trziste kraja 80-tih, pocetka 90-tih. koliko se secam na sony zvucnicima su SEAS drajveri.

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala @anubisgrau, Sony zvucnici otpadaju jer sam ogranicena na Beograd, ali ovaj Rotel se nadam da cu moci da poslusam. Nema bas puno informacija o njemu, iskopah neki video na netu (da, znam da je to skroz nemerodavno) - tu je zvucao prilicno cisto u smislu obojenosti.

Puno hvala i @dragec-u! Vidim da ima na oglasima i jedan i drugi pomenuti model Cantona, 800 je u Beogradu pa je taj par lako poslusati, jedino sto je prodavac naveo da su svetlijeg karaktera me malo brine ako mi se dopadne Rotel. 

Ima li jos neko neku preporuku za pojacalo?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...