Jump to content


Zagadjenje vazduha u Srbiji


nesone

Recommended Posts

40 minuta ranije, srdjan_c said:

Ne, prave vodokotliće koje braća švercuju Arapima vazduplohovom, keramičar ugrađuje, a tata na slinu savetuje.

@Srecko


Ne vidim šta je od gore navedenog neistina ili kleveta. Činjenica je da Krušik pravi vodokotliće, i to jako dobre, a čuo sam da neka braća (tako ih zovu) te iste kotliće švercaju na bliski istok, da sve to neki keramičar ugrađuje (za ovaj vazduplohov nisam siguran, možda ih i teleprontuju), a kao nadzorni organ pominje se neki tata slina.

Čuo....u kafani, od neke pijane budale, kažu da se zove Voja.

Link to comment
Share on other sites

Mala digresija. Eto pričamo o zagađenju, pa neizbežno pričamo i sprdamo se sa politikom. E sad interesantno je da samo mene napada onaj član!??! Predpostavljam da je i on član kao Slavko. Nzm, ništa mi ne pada na pamet. Valjda imam najslabije pojačalo!:huh:

I Laci treba nam i Aviv a i Vetroparkovi. I malo više para da i gospodže budu zadovoljne.

Link to comment
Share on other sites

Ovo što nam se dešava je posledica onog što smo loše radili u prošlosti.

Pre 100 godina ubedljiva većina našeg stanovništva je živela na selu ili varošicama. To je bio jedan prost neprosvećen narod. Njihovi sinovi su doveli posle rata komuniste na vlast. Ušli smo pre više od pola veka u industrijska društva kao zemlja seljaka. Mi nismo imali nikakvog iskustva kakve negativne posledice takvo preobraženje može da donese društvu.

Vekovima smo bili zapećak evrope. Putevi, pa samim tim i ideje i tehnologije su zaobilazili ove krajeve. Komunizam pomešan sa našim tradicionalnim načinom razmišljanja su jedan loš koktel kad se u to pomeša industrijsko društvo.

Pređašnje seljačko društvo nije imalo nikakvo iskustvo šta znači amortizacija i stvaranje kapitala za održavanje složenih industrijskih kompleksa na duže staze. Otac nije imao šta da kaže sinu ništa po tom pitanju. Komunisti su sagradili postrojenja, ali i oni sami su došli iz tog seljačkog društva. Fabrike su radile kako su radile. Neki odredjen standard je dosegnut, ali na duže staze takvo društvo je bilo osudjeno da propadne u okruženju mnogo efikasnijih kapitalističkih koja su odavno imala liberalna tržišta i granice.

Neki naš vrhunac je dosegnut sredinom 70ih. Tada je polako počelo naše potonuće sve do kraja 80ih. Tih decenija komunisti su vrlo malo toga uradili da nam industrija ne propada, postrojenja su bila teško izraubovana. Ništa se nije odvajalo da se održi korak sa razvijenijim. Komunisti su na sve načine gledali kako da sačuvaju socijalni mir. Jednim delom su to radili tako što su držali neekonomske cena struje i drugih energenata za gradjane.

Ovo je imalo za posledicu da je industrija imala novca samo za tekuće održavanje, ne i za kapitalne investicije i kupovinu boljih tehnologija. Elektroprivreda ništa nije uradila da se stave tehnologije protiv zagadjenja. Sa druge strame, jeftini resursi su doveli da se masovno arči ugalj i drva i da se celo društvo prekomponuje u jednu bahatu protrošnju.

Bahatosti je bila u mnogim segmentima društva. Komunisti su zbog svoje politike ulagivanja i podilaženju narodu dozvolili da narod uzima ekonomski nezdrave kredite i grade velike kuće i vikendice. Neprosvećen narod je sagradio stotine hiljada velikih kuća i vikendica koje nemaju ekonomsku podlogu za održavanje. Te kuće vidimo pored puta. Veilike, po 200-300 kvadrata, nedovršene, neokrečene, nemaju fasadu, nemaju kanalizaciju i vodu, nelegalno sagradjene,.....

Te kuće po običaju imaju svoje jebene terase. Terase na kojima nikoga nikad nema, poneka domaćica stavi veš da se suši ili neko cveće. To je jedan koban detalj koji smo uzeli od italijana. Seljak u glavi je hteo da postane gospodin iz Rima. Te terase koje su totalno deplasirane za ovako hladno područje su pravi usisivači hladnoće. Milione tona lignita smo spičili jer smo se bahatili u 300 kvadrata i terasama. Naša bahatost je ubrzavala propadanje elektro sistema.

X puta sam govorio mojim prijateljima, kad bi postojala mogućnost da se sve te terase i vikendice pretoče u nešto zdravo - mogli bi smo sagraditi grad veličine Niša. Ovako imamo situaciju da veliki deo populacije živi u stotine kvadrata, ali kad dodje zima - svi su oko smederevca sa kineskim kožunima.

Situacija se produbljivala tokom 90ih, a kad su tzv demokrate došle na vlast onda su oni morali prvo sebe na namire. Da privatizuju propalo i podele plen. Tu smo izgubili još nekih 12 godina da se ništa nije uradilo po pitanju zagadjenja od elektro privrede i toplana.

Onda su oni otvorili jedno novo poglavlje. Dozvolili su nekontrolisan uvoz polovnih automobila. Metro nisu sagradili iako su se svi alarmi davnih dana upalili. Nikakvu ekološku politiku nisu imali - nula.

I ovi aktuelni nisu ništa bolji od predhodih. Zašto? Pa zato smo mi takvi. I ovi koji se vrate iz inostranstva su opet kao mi. I oni prave "Labudove, lavove i gipsane radove" kao što je to radio njegov otac.

Moj djed mi je rekao jednu istinu po tom pitanju pre više od 40 godina: Vo u Beč, Vo iz Beča. A siguran sam da je i njemu isto to rekao njegov deda. Stari su shvatli ko smo, da se teško menjamo. Deder Rambo reci nam ko smo mi.

 

 

Link to comment
Share on other sites

21 sati ranije, Ružić Slavoljub said:

 

Mi u Zrenjaninu (popularmo krštenom u SMRDOGRAD ) imamo "Matijević"-evu kafileriju . Postoji još jedna u Srbiji,neznam čija je i mislim da je u Jagodini. Sva crknuta stoka ,koja crkne u bilo kojem delu Srbije,dođe u naša dva grada i tu se spaljuje.Kad crkne slon u BG ZOO vrtu ili terijer u Subotici,donesu ga u Zrenjanin i tu ga SPALE !

Dali možete da zamislite smrad crkotine koja gori ?????

 

Bio sam sluzbeno u toj kafileriji pre par godina.

Mogu da potvrdim svaku tvoju rec.

Moralo je da se unisti 20 tona curetine.

Covek koji tamo radi(sef), objasnio mi je na moje pitanje sta ce biti sa ovim mesom.

Samo se nasmejao, i u par recenica mi objasnio.

Sagoreva se na visokoj temperaturi, i posle  od toga se pravi stocna hrana,

koji mi na kraju svi pojedemo, kroz mesne proizvode!

Ja sam samo zinuo!!!

Kaze da je to sve bezbedno.

Ne znam,

 ali da smrdi to je strasno.

Mada ja imam dobar zeludac.

Propast!

Link to comment
Share on other sites

I Žibel iz Bačke Topole i Proteinka iz Sombora se bave takođe preradom životinjskog otpada i proizvodnjom proteinskog brašna, koje ide u hranu za životinje, sada ne znam dali se nešto razlikuju ili nešto nemaju u odnosu na Zrenjanin, možda spalionicu...

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
 

Link to comment
Share on other sites

Ušle ove čestice od 2.5 mikrona u ležišta odiguraca pa štucaju i ovi sa ekstrasens osobinama valjda čekaju da pošast prođe, očiste ležišta osigurača, dožive nove utiske i prenesu nama neosetljivima da bi i mi, koje je Bog prikratio za neke stvari, mogli da se usmerimo.

Link to comment
Share on other sites

35 minuta ranije, vdzele said:

Ovo što nam se dešava je posledica onog što smo loše radili u prošlosti.

Pre 100 godina ubedljiva većina našeg stanovništva je živela na selu ili varošicama. To je bio jedan prost neprosvećen narod. Njihovi sinovi su doveli posle rata komuniste na vlast. Ušli smo pre više od pola veka u industrijska društva kao zemlja seljaka. Mi nismo imali nikakvog iskustva kakve negativne posledice takvo preobraženje može da donese društvu.

Само мала дигресија. Комунисти у Србији '41-'45 нису имали подршку становништва уопште. Комунисти су револуционарна окупациона снага, имплантирана од споља. На седници АВНОЈ-а у Јајцу није било ни једног представника Србије (што у Јајцу настане, у пенису заврши). Прешли су Дрину према Србији тек после '44. Уништили су приватна газдинства сељака који су се стотинама година за то своје парче земље борили. Сатерали су их у градове и фабрике, а за стан и фабрику се нико не бори. 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...