Jump to content


upgrade sa hifi na 5.1


montenegrino

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • 8 months later...

Da ne otvaram novu temu, imam pitanje oko sklapanja 5.1 sistema. Znaci sadasnji sistem koji radi u stereo modu je risiver Denon AVR-X1500h i zvucnici Q Acoustics 3020. Ne bih ulagao neka prevelika sredstva, znaci da bi isao na polovne komponente. Da li moze biti problem ako su zvucnici razlicitih proizvodjaca, sta gledati u tim situacijama, koji parametri su bitni za uparivanje? Da li bi mozda bila bolja varijanta uzeti polovan sistem 5.1 od nekog kucnog bioskopa(sto bi mi odgovaralo jer su sateliti manjih gabarita) a ostaviti sadasnje zvucnike na B izlaz samo za muziku?

Oko pozicioniranja centralnog i vufera...da li je lose da centralni ide iznad tv? Kapiram da je idealno ispod, u visini sa prednjim zvucnicima,ali mi je malo prostor problematican. Takodje, vufer, da li moze da ide ispod komode koja je na nogarima (pod uslovom da nadjem neki tako kompaktan- red velicine nekih 20-22 cm u visinu), u protivnom bi morao biti ispred komode, ili ga postaviti na komodu?

Eto,nabacah masu pitanja,pa ako je ko voljan da prokomentarise, bio bih zahvalan. 

I da, srecna nova godina svim clanovima!

Link to comment
Share on other sites

Na kraju si se odlucio za Denon kao pogon Q Acoustic 3020 u stereo rezimu? Kakav je zvuk?

Za 5.1 je zavisno koliko hoces dobro da se cuje, a koliko da ustedis. Ako filmove gledas samo povremeno i nije ti presudno, onda nemoj davati velike pare. Centralni je bitniji od zadnjih, ali svi su u principu bitni, ako ces da sve radi dobro. Idealno je da kupis i ostale iz iste serije, ali nije neophodno i mozes neke druge, ali da budu slicne boje i kvaliteta. Ali ako stavis neke najobicnije od HT, nece bas sjajno da ispadne, ali opet zavisi sta ces da gledas. Ako je neki film sa ozbiljnijim zvukom, neces se usreciti.

Centralni se postavlja ispod TV-a, ali nije greh ni iznad. Ako je TV veci i ako ce centralni da stoji suvise nisko, pa ces ga zaklanjati nogama dok gledas film, onda bolje iznad. Bitno je da bude na sredini.

Subwoofer je najbolje pored komode. Ispod ce da komoda zveci i da se odbija bas, a na njoj je najgore, jer ce ozbiljno da zveci i tutnji. Bolje nemati subwoofer, nego ga imati na pogresnom mestu.

Link to comment
Share on other sites

Zvuk u stereo je vrlo dobar. Ne kazem odlican iz razloga sto zna katkad da se desi da se sa nekom pjesmom razocaram kako zvuci. To je skoro iskljucivo kad je neki malo tvrdji rock u pitanju, kada ima vise instrumenata odjednom, znaci neka malo zivlja svirka. Inace sve ostalo od klasike, jazza, rnb, soula zvuci fenomenalno. A to je i neka muzika koju slusam, laganica.
Juce sam trgovao za zadnje zvucnike Mission MXS (par vrlo dobro ocuvanih za 80 eura zajedno sa orig.zidnim drzacima). Nisam ih jos stigao postaviti. Odustao sam od vufera jer ga definitivno nemam gdje staviti, bez na sred dnevne ispred komode. Za centralni se jos razmisljam, s obzirom da su mi frontovi vrlo blizu jedan drugom (citav zid na kome je tv i komoda sa pojacalom i zvucnicima je 1.5m), ne znam da li su mi neophodni. Za sad idem sa "cudnim" sistemom 4.0 pa cu u hodu odluciti za centralni

Sent from my Mi MIX 3 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Pozitivno sam iznenadjen da je zvuk sa Denon AVR-a toliko dobar, da si odustao od slusanja preko Pioneer-a. A inace taj Denon ima preout kojim bi mogao na Pioneer, kako su te savetovali u prethodnim postovima.

Sto se tice subwoofera, pozeljan je svakako, ali bolje je bez, nego da zveci u vitrini.

E sto se tice centralnog, bez njega vec teze ide. AVR ima mogucnost da kanal za subwoofer progura u frontove, sto nije potpuno resenje, vec ispomoc, ali za centralni je to jos neefikasnije. Kada budes gledao film, neces dobro cuti govor likova, nego se glas raspline u frontove. Uostalom, jednostavno mozes da probas i sad, ako ti je povezan TV.

Link to comment
Share on other sites

Ne kupujem tu teoriju da bez centralnog zvučnika nema jasnog dijaloga. Ako je tako, onda nešto nije u redu sa time kako risiver miksuje centralni kanal na prednje zvučnike. To je isto kao da kažeš da stereo sistem ne može da dočara zvuk iz sredine. Godinama slušam 4.0 varijantu i veoma sam zadovoljan.

Link to comment
Share on other sites

Централни је најважнији звучник јер приказује сво дешавање центра екрана тј главне радње, зато је и битно да је што квалитетнији тј као и предњи. Да је само глас на њему...

Link to comment
Share on other sites

Moze i bez centralnog. Mnogo ljudi koristi stereo sisteme za gledanje TV-a i to je logicno za muziku, za koncerte takodje, ali za filmove nije sjajno.

AVR miksuje u frontove kanale koji nisu povezani. Znaci ako nema suba ili centrala, kanali ce se umiksovati u frontove podjednako. E sad, frontovi ne mogu da reprodukuju bas kao subwoofer, ali ako nisu bas mali, onda ce se cuti donekle, a nedostaje nesto sto ne znas ni da ima. Centralni kanal frontovi frekvencijski prikazu bez problema, ali se pojavljuje hall i to postane iritantno. Verovatno to radi dobro na nekom skupljem stereo sistemu, ali polozaj gledaoca, sto kaze @Delija, mora biti bas na sredini, inace ce glas da bezi iz TV-a.

Gledanje filma bez centralnog zvucnika na sistemu kvaliteta o kome pricamo, slicno mi zvuci kao slusanje sterea na svih 5 zvucnika.

Link to comment
Share on other sites

Šta je "hall"?
Ovo za slušanje van ose bez centralnog sam nalazio kao argument i na stranim forumima i mogu da prihvatim da u tom slučaju fantomski kanal nije idealna zamena. Međutim, u praksi nisam primetio taj problem. Tad ionako imaš mnogo više problema sa zadnjim kanalima koji su ti u tipičnoj sobi mnogo bliže i samim tim je asimetrija mnogo jača kad nisi na sredini.

Link to comment
Share on other sites

Hall je efekat prostornosti. Ne znam bas dobru definiciju. Zvuk se raspline, a nije nam prirodno da tako slusamo sagovornika. Kao kad se sagovornik ne bi okrenuo ka tebi, nego prica u zid.

Posto @montenegrino  i ja imamo Denone za AVR i zvucnike slicne klase (moji su podnostojeci), ja vrlo lako (klikom na dugme) probam obe opcije i razlika je za mene velika sa centralnim i bez. Mozda ce coveku da odgovara i bez. Nijednog momenta ne kazem da ne moze da se gleda film tako, samo kazem da je bez centralnog sistem vise krnj nego bez subwoofera. Takodje bih radije izabrao film bez zadnjih zvucnika, nego bez centralnog, ali ok, svako ima svoj ukus i ono bez cega ne moze ili moze. Moj komsija je 40 godina slusao muziku sa tranzistora na baterije, ja mu ga popravljao pre 15tak godina. Umro je skoro sa 85 godina (komsija je i dalje ziv :lol:)

Link to comment
Share on other sites

Hvala pogledaću sad malo više o hall efektu u kontekstu centralnog zvučnika.
Tu je i pitanje sad već velikih ekrana, ili u mom slučaju platna. Centralni zvučnik bi morao da ide dosta nisko ili visoko, spram centra slike. Nije ni to baš optimalno. U bioskopima je obično iza platna, a platno je akustički transparentno. “Virtuelni” centralni bar može da bude negde na boljoj visini.
Možda je meni ovo i kiseli grožđe, pošto ni nemam AVR ni mogućnost za još neki kanal, moja konfiguracija je 2 stereo pojačala za 4 zvučnika. Dekodiranje u PC-u.

Link to comment
Share on other sites

Za mene je ova priča više teoretska. Nemam ni fizički gde sa centralnim zvučnikom, kad raširim platno istovremeno i premeštam prednje zvučnike. Sa centralnim stvarno ne znam gde bi u toj postavci, morao bi i njega tada da stavljam na neku hoklicu.

Pored toga, sad mi prednje kanale pogoni Exposure 3010 i Young DAC. To nije baš zanemarljiva stvar, zvuk je odličan, muzika u filmovima je na vrhunskom nivou. Koji AVR mi treba da parira tome po kvalitetu? Nisam optimista da bi uvođenje umereno skupog AVR u tu priču bio boljitak, i da se koriste njegov DAC i pretpojačala, sve i da ostane Exposure kao pojačalo snage. Sa druge strane, pored toga što nemam centralni kanal (a ni woofer) ova konfiguracija sa dva stereo pojačala je i pipava za uključivanje i podešavanje, nema da samo klikneš i sve se uključi, nema surrounda sa drugih izvora (TV, konzole), samo PC. Ima mana. Ali ima i dobrog zvuka jer praktično slušaš glavni stereo sistem uključujući i glavni stereo DAC (sa sve baterijskim napajanjem, ako je to bitno) dok gledaš filmove. A imaš i surround.

Link to comment
Share on other sites

Daleko vise dobijas surround-om nego sto eventualno izgubis na kvalitetu - to sto izgubis se kod filmova ne oseti tako lako ako je iole solidan AVR.

OK je Young, ali nije neki ultra-mega-giga DAC - nisu AVR-ovi bas toliko losi.

Ali dzabe teoretisemo kad nemas gde to da smestis.

Link to comment
Share on other sites

Pa imam surround, tj. zadnja 2 kanala. Odvojeno stereo pojačalo za njih (neki entry level CA), a izvor za njih je zvučna iz PC-a. Znači ta dva kanala sveukupno nisu baš na visokom nivou, najblaže rečeno. Ali pošto se ionako pogone Monitor Audio Bronze FX zvučnici koji stoje visoko na zidu oni su u startu najslabija karika. Realnost ograničenog životnog prostora. Ali i tako dodaju bitno atmosferi, tu nema govora. 

Bez obzira na sve, celokupan sistem (mislim tu i na projektor) mi je doneo baš puno sreće i nebrojene sate uživanja. Sigurno to može i bolje, a ideal je da imaš baš prostoriju podređenu kućnom bioskopu, i bez komšija u blizini :)

Link to comment
Share on other sites

То што ти имаш није суроунд, без увреде, већ нека буџевина. Нити су авр лоши нити је тај "млади" дак неко лудило квалитета. Систем се постави, звук калибрише и оно што изађе засени све буџевине које се могу смислити. Постоје и мањи и већи звучници, за сваку просторију. Ниједан, па ни врхунски стерео, неће дати бољи доживљај у филму од просечног суроунд система. За атмос и сл да не причамо.

Link to comment
Share on other sites

Hm, poprilično sam siguran da imam 4.0 sistem. Jeste budževina, ali kad pustim neki od surround check videa, sva 4 kanala se oglašavaju, nivoi su ujednačeni, ne znam zbog čega to nije regularan surround? Ajde daj malo argumenata, šta mi to fali, kad pričamo u kontekstu 4.0 sistema, na za 5.1 ili nešto više.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...