Jump to content


Brijaceva lestvica HiFi kosmara


brijac

Recommended Posts

32 minuta ranije, brijac said:

Poslušaj Majdu, THD je suviše veliki, a frekventni opseg je jako, jako loš. Nije linearno ni na 20kHz. Sa nekom klasičnom lampom si sigurno unutar 0,1% THD za cathode follower i opseg ide preko 500kHz -3dB, a to se već mnogo bolje čuje. ACF sa 6N6P je -3db na 1,8MHz, to je već retkost. Samo što imaš visok napon i malo više košta, recimo 250-350EUR sa kutijom.

Ne moraš kupovati skupe lampe, recimo 6N1P svira u rangu veoma dobrih E88CC koje bi platio 10x više. Ili 6N6P recimo, bolja od svake E88CC, a cena smešna. Samo je malo skuplje izvođenje jer su duplo veće struje za grejanje i napajanje. Ima i onih malo jačih lampi za pretpojačala, recimo Salas sa 6V6GT, ima obe verzije, sa pojačanjem 5x ili bez pojačanja, ali to je još skuplje.

Ja sam pravio i sa 5670/6N3P/6CC42 buffer i svira fenomenalno, od najjeftinijih delova iz Kine i Kelco, a te lampe su vrlo jeftine i dostupne. U ostalom imam dva buffer-a aktivna, možeš da se uveriš lično kako to zvuči. Ovaj plastični čeka bolji trafo i kutiju. Kutiju neće još dočekati jer ne radi Aliexpress.

 

Link to comment
Share on other sites

@Nixie

Nista, onda stavljam na pauzu, pa cu doci na druzenje kod tebe kad dodju hypex plocice. Ne vidim samo zasto pisu takve hvale i hvalospeve u komentarima :S Pogotovu sa class D pojacalima uparenim. 

 Inace, aliexpress radi, meni stiglo juce tri paketa za 7 dana od kad su poslali, mislim oko 10 dana ukupno od porudzbine. Ako imas opciju izaberi aliexpress standard shipping, salju preko singapurske poste, ili ako nema izaberi singapursku postu (fora kod aliexpress shipping, dispute ti automatski resava ne ceka se prodavac da se izjasni, zato je najbolja opcija). Takodje mislim da zavisi i odakle su, ako su iz gradova koji su u karantinu, onda jbg. 

Link to comment
Share on other sites

25 minuta ranije, brijac said:

Nista, onda stavljam na pauzu, pa cu doci na druzenje kod tebe kad dodju hypex plocice. Ne vidim samo zasto pisu takve hvale i hvalospeve u komentarima :S Pogotovu sa class D pojacalima uparenim. 

Nema problema, možeš uzeti i čuti kod sebe, ali i kod mene kad se dogovorimo. Imam tri pretpojačala/buffer-a, tako da mi uvek barem jedan ostaje.

Što se tiče tih pisanija i hvalospeva, jesam mator i već mi je sužen opseg sluha na cca 14kHz, ali takva limitacija opsega i nepotrebno veliki broj stepeni je u startu loša stvar. Ako treba da ima pojačanje, onda prvi stepen pojačavački drugi buffer i zdravo. Ili jedan stepen sa recimo 6V6 kao Salas.

Koliko sam shvatio tebi pojačanje ne treba? Ako je tako stvar je mnogo povoljnija.

Link to comment
Share on other sites

14 minuta ranije, brijac said:

Nema potrebe za gain-om. Ovaj pass-ov preamp je sustinski buffer (nesto izmedju) sa malim gainom, zato mi i bi primamljiv nakon citanja stotina stranica :D 

Teško je proceniti kako to zvuči, ali sam siguran da muti zvuk i da to nije ništa osobito. Meni je neprihvatljivo da audio uređaj ima tako uzan FR opseg i preko 1% THD kojeg bilo harmonika. Sa klasičnim lampama u pretpojačalim imam dosta pozitivnih iskustava.  Da je neko pravio ovde nešto sa tom lampicom pa da imamo informacije iz prve ruke, ali nisam čuo do sada za takav slučaj.

Link to comment
Share on other sites

Moze i nutube ali na neki ovakav nacin kako je i N. Pass uradio

http://www.firstwatt.com/pdf/art_diy_nutube_preamp.pdf

Medjutim vidi se lepo da ima i JFET buffer na ulazu i JFET buffer na izlazu. Takodje i 3 sprezna C na direktnom putu signala. Mozda ne mora ulazni buffer ali posto cev radi sa pozitivnim prednaponom onda je ulazni C neophodan. Ovi bufferi su ujedno i mnogo veci potrosaci stuje napajanja od osnovnog sklopa nutube, primetiti da su u pitanju Micro Amperi na grafiku anodnih karakteristika, Tako da istovremeno imaju ulogu i shunt regulatora u odnosu na gain sklop...

Ali nutube izgleda nestvarno :)

Mislim da je pojacanje OK ali potrebno je videti grafik u pDFu gde se vidi da za oko 1V p-p izlaznog signala ulazni signal je oko 0.25Vp-p. Izlazi iz savremenih izvora su vec oko 3Vp-p ili cak i vise...

i ceo sklop, (isto kao i svaki drugi sklop tog tipa, nista neobicno) okrece fazu za 180deg.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, brijac said:

@Nixie

Koliko sam ja razumeo, zbog izuzetno niske distorzije kod hypex modula (pogotovu kod NCxxxMP modela), ta povisena distorzija nizeg reda (drugog harmonika) dolazi kao prednost. Sto po komentarima daje zvuk bas kao lampas, ali sa drasticno boljom dinamikom i damping faktorom. 

Ne znam, možda je tako. Ali više od 1% THD ...:heat

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
On 10/22/2019 at 12:16 PM, brijac said:

DSC09449.JPG.2fb7f59ffbf04f2cccab0be99937fe09.JPG

DSC09451.thumb.JPG.2a4abed40bee2a808bdc34f3fc0d0294.JPG

 

DSC09467.JPG.989ebfb5e3cee137e38f6da36f6b7a13.JPG

Kolega, meni su ovi Telefunkeni, levo, desno i u sredini :wub:

Prosto sa njima nema greske, mnooogo su potcenjeni kod nas!

Nego, zaista mi je zanimljiva tema, dugo Vas nije bilo, te da priupitam, ima li sta novo, pre svega samograditeljkog, od silnih ideja izlozenih u nastavku teme? Mozda biste voleli da poslusate i ove obojene metale sa kojima se ja igram?

Svako dobro, i uzdravlje! :) 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Definitivno jedni od meni najlepsih industrial izgleda u hifi ikad :)

Hypex i nutube izgubljeni u transportu za vreme covid ludila, para nisam jos video natrag i jos se fajtam za to. Manje vise prezalio. No otom potom. Trenutno je haos od guzve na poslu pa ne stizem hobijima da se bavim, ali verovatno ce biti opet naruceno isto samo ovog puta drugacijim putevima. Mozda negde oko nove kao poklon. 

sto se tice moje zezancije sa kablovima, konektorima, koristim za sad folije i srebro, nisam konstruisao neko vreme nista novo. Stigla i 3d resin stampac makina al nikako vremena da se bakcem. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Srecna nova! 😃

A sa novom i neke nove lepe stvari. Dodjoh do nekog zeljenog stadijuma zivota i finansijski/karijerno i na licnom nivou, pa je red da se vratim malo i posvecivanju vremena za relaksaciju. 

Pazarih stan u blokovima, i struja tj. kabliranje u stanu je u najmanju ruku haos 😁 dnevna soba je povezana na istu fazu kao i kuhinja 😅 tako da s proleca ide uz renoviranje i kompletno rekabliranje elektricnih instalacija. S tim u vezi, jednu kompletnu fazu cu provuci za dnevnu za deo zida sa A/V opremom. Za kabl jos gledam sta da koristim, ima nekoliko solidnih opcija, a nece busiti rupu u dzepu buduci da je zid za izlaz par metara od kutije osiguraca. Zvezdasto povezivanje u zidu za suko uticnice. Izbor istih je viborg, dobro se pokazao i nije skup. 

To je to sto se tice struje. Sto se tice opreme, stanje je sledece. 

Purifi moduli su poruceni, stizu u Hr, pa cekam kuma da donese, ebga neje stiglo na vreme za novu posto nisu imali hypex smps1200a400 na stanju, a posebno da porucujem je tortura. No nije hitno. Ono oko cega ce mi trebati pomoc se svodi na dve stvari, izbor konstruisanja buffera za purifi module, ili kupovina vec gotovih resenja. I ako bude izbor konstrukcije, da kreiramo isti (cevno ili opamp pa crevni pre). Kuciste ce biti izradjeno na cnc od bloka aluminijuma pa ce hladjenje biti adekvatno u svakom slucaju. 

Za zvucnike sam odustao od ideje planara, nemoguca misija posto je beban tu. Tako da ce biti konstrukcija istih, uz obavezan raal ribbon za visoke, folija mora biti u sistemu 😁 ostalo konstruisemo ako ste voljni. 

Soba je solidnih dimenzija, 5.3x3.2m, plafon 2.6m. Iza zvucnika dolazi biblioteka. Problem pravi prva refleksija sa leve strane buduci da je ulaz u dnevnu veoma sirok, pa cu to verovatno resiti teskom zavesom. Desnu cu videti, nesam jos pametan a da izgleda pristojno. Na zalost pozadi nema mesta za difuzer zbog prozora, ali mozda improvizujem neko resenje. 

 

Toliko od mene za sad :)

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, nesone said:

A ja pomislio gde je brijac nekoliko puta. :)

Samo napred!

💪🏻

Zivot, prinove, neki ciljevi, i prodje vreme dok trepnes 😀

56 minuta ranije, somilenko said:

Šta se planira za izvor?

Digitalija, za sad samo pc>dac>ovaj integralac. Videcemo kroz koju godinu za vinil, ali za to ce morati ozbiljno da se poseti makedonija 😁

 

3 minuta ranije, Delija said:

Greska ili...?

Zasto? Nije. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...