Jump to content


Brijaceva lestvica HiFi kosmara


brijac

Recommended Posts

On 31.1.2020. at 13:48, Father said:

new crystallized material that actively generates negative ions to eliminate static and converts thermal energy into far infrared.

svako telo u realnom svetu emituje toplotu. Toplotna energija emituje zračenje u spektru nevidljivom za ljudsko oko tj u infracrvenom spektru. Zmije bi umrle od gladi.

Link to comment
Share on other sites

da li se normalni napajački kabel greje tokom upotrebe?

da li bi bio ljubazan da objasniš šta je to piroelektrik, navedeš primer piroelektrika i da objasniš njegovu upotrebu u hajfaju i koji je to magični materijal koji elektriku prevodi u toplotu a da nije kabel neadekvatne kvadrature ili loš kontakt? 

Ograđujem se zbog neznanja, voleo bih da vidim članke i literaturu na tu temu.

Drugo, šta znači "kristalni materijal miks različitih materijala"?

Zna se tačno definicija pojma kristal. Imao sam (samo) godinu dana fiziku kristala u srednjoj školi. Za navedeni pojam u citatu nisam čuo pa ni moj profesor (koji je još i dalje profesor i koji je diplomirani fizičar) pa bih molio za mali update u najboljem interesu šire naučne zajednice.

očekujem ovde objašnjenje uz navedene primere i literaturu.

....

iskreno, mislim da su u ovakvim tekstovima proizvođača hajfaj dodataka sabrana dela stručnjaka za marketing. Tu se koristi mešavina jedne činjenice, namazane sa sto slojeva poluistina/polulaži pucajući u centar mete naciljanog korisnika.

Da prostiš: izbegavaj strujni kabel koji se greje tokom upotrebe. To u normalnom svetu znači da je on neispravan, terao on pojačalo ili krunjač kukuruza, sve jedno. Toplota pri upotrebi energetskog kabla znači samo jedno: njegovu propast i potencijalnu propast uređaja koji on napaja.

 

Link to comment
Share on other sites

Da pocnemo sa time da ncf ne funkcionise? Pa da je tako niko ne bi kupovao furutech po onim cenama. Da li su te prenaduvane cene opravdane, to je na coveku koji daje pare na njih. 

Stavi pamuk na trafo, i prospi po njemu gomilu kvarca, pa da vidimo koliko nece uticati na zvuk. Da se odma razumemo, uticace i to moze i uopste ne istrenirano uho da cuje, da li je dobro ili lose, kao sto vec znas (predpostavljam posto si kako kazes imao fiziku kristala u srednjoj), zavisi od velicine i oblika kristala, i koje frekvencije kupi i pretvara u vibro kineticku energiju. Ucio sam i ja piezo kristale na faksu, prvenstveno kako se koriste kao klok generatori u racunarskoj sferi (naravno i pored racunarskog polja). 

Piroelektrik je kristal koji toplotnu energiju (bilo da se hladi lili greje) pretvara u elektricnu i vice versa. Takodje vecina piroelektricnih kristala je i piezoelektrik. "Toplota" je svojstvo molekularne vibracije. velike kolicine skladistene energije. Vibracionu kineticku energiju proizvodimo svakodnevno, a pride je proizvodi i piezoelektrik u prisustvu elektricne energije. Da citiram furutech "The resulting Nano Crystal² Formula is the ultimate electrical and mechanical damping material", jasno kazu elektricni i mehanicki "prigusivac". Tako da ne mora sam kabl da se greje... 

Sto se tice clanaka i literature, nisam zaposlen za to niti imam inicijativu da ti takve stvari sluzim na tacni, hvala bogu pametan si covek imas pretrazivace, ako te zanima imaces i vreme te ces pronaci. Bar je stara garda tako nesto zadrzala u odnosu na danasnju mladez.. 

Marketing je naravno surova maceha, i nabija cenu proizvodima i vise nego sto treba, no ne treba da znaci da takav proizvod ne funkcionise. 

P.S. da nije istrazivanja i primenjivanja, eksperimentisanja sa raznim sferama, stajali bi u jednoj tacki, konkretno vezano za temu zvucnika mozda ne bi ni bilo. Nista nije zacrtano u kamenu, niti ce ikad biti, ne postoji granica i nije sve vec izmisljeno. Pogotovu u sferama sa frekvencijom i fizickim svojstvima materijala. 

Link to comment
Share on other sites

OK, odustajem. Nisam tako vešt sa pretraživačima kao što bih voleo. Rastao sam u vreme ZX Spectruma i Commodore-a 64. 

Živeo Furutech.

Jedino mi nije jasno kakvu vibracionu kinetičku energiju proizvodi utikač?

A ako se ne greje kabl i ne pravi struju u interakciji sa pirotehničkim kristalom, oklen' mu infracrvena svetlost?

"miks materijala za kristal" citiram vulgarnu Wikipediju:

Although artificial pyroelectric materials have been engineered, the effect was first discovered in minerals such as tourmaline. The pyroelectric effect is also present in bone and tendon.

The most important example is gallium nitride, a semiconductor.[17] The large electric fields in this material are detrimental in light emitting diodes (LEDs), but useful for the production of power transistors.

Progress has been made in creating artificial pyroelectric materials, usually in the form of a thin film, using gallium nitride (GaN), caesium nitrate (CsNO3), polyvinyl fluorides, derivatives of phenylpyridine, and cobalt phthalocyanine. Lithium tantalate (LiTaO3) is a crystal exhibiting both piezoelectric and pyroelectric properties, which has been used to create small-scale nuclear fusion ("pyroelectric fusion").[18]

....

sve zavisi samo od toga u šta poverujemo od svega toga.

Stavljanje pamuka i prosipanja kvarca po trafou je potpuno iznenađenje za mene. 

Nisam primetio da si ga ti ili bilo ko od drugara sa Foruma prosuo po svom trafou pa ne bi ni ja da budem tu prvi.

...

Tacna mi ne treba, jedino izvor literature za tvrdnje na koje se pozivaš a koje su u najmanju ruku bez logike.

Ako je to reklamni flajer za Furutech, preskoči. 

Ako ima nešto konkretnije od toga nije sramota da to objaviš, zašto takve stvari ne podeliti sa svima nama ovde?

Ja za večeras vadim svoj utikač iz forumskog štekera i odjavljujem svoje nanokristale sa mreže.

:spavanje

Link to comment
Share on other sites

Koristio sam i ja commodore64 :) 

Sto se tice vibracija, svugde su prisutne, zgrada vibrira, hod nanosi vibracije, muzika takodje. Vibrira i piezokristal u tom miksu. Taj piezo "uzbudjuje" piro kristal u miksu. Kabl se inace greje, nije ringla, ali provodnik u kablu nije savrsen, te ima otpor. To sto ne mozes da opeces ruku o njega :wave2

Ne moras direktno, mozes i malo iznad da nema kontakta sa trafoom. Ja jesam, cak i pirokristale, otud ti i rekoh sta da probas pa da vidis zvucno da li ista primecujes. Ja jesam. I drugi su. Ovako si zapenio, guras neku svoju filozofiju koja je ostala u pedesetim godinama, trazis da ti se servira literatura koja te interesuje od strane coveka koga bas briga da ti se dokazuje i da ti bude batler. Nisam napisao knjigu, niti sam napisao sastav onoga cega koristim, tako da izvor ne moram da ti izlazem. Ima ih dosta, i ako si dokon - ko sto jesi - buduci da dodjes iscavrljas istreses frustracije, preusmeri energiju na trazenje pojmova. Ako te nesto interesuje i ne verujes drugima, istrazi sam, isprobaj sam, ako nisi ni jedno ni drugo, mozes da penis do sutra. Ako tvrdis suprotno od onoga sta ja iznosim, tvoje je da opovrgnes, ne moje da dokazem, bar u nekom normalnom svetu. Pogotovu sto je moje predstavljanje empirijsko, a ti se pozivas na znanje iz srednje skole bez da si ista od ovoga proverio, i svako koga interesuje moze da me pozove na druzenje da donesem i da se to cuje. Testiram, probavam, eksperimentisem, napravim, a ti dodjes, zapenis sta imas da zapenis zasnovano na nicemu, i na tome se zavrsi. 

Slobodno mozes da izvuces utikac iz ove teme, svaki tvoj post je bio izuzetno sarkastican ili isfrustriran, sta god ti se iznelo nije ti po jusu, pa cak i kad si spominjao da bi trebalo nesto drugacije da se radi, poput umotavanja provodnika u pamuk ili papir, a ne iznad izolacije koja dolazi uz, pa je i to napravljeno i nije bilo dovoljno. Jednom recenicom, za sve ces "naci" manu ako nije u skladu sa tvojom dosadom.

 

Link to comment
Share on other sites

Ne zelim da ispadne da ne postujem tebe, tvoje znanje i tvoje postove, ali brat bratu ovako ispada u 90% slucajeva... Trosio sam vreme i novac, pravio, izradjivao sta drugi nisu, i ostavljao utiske ovde (subjektivne da ne bude uzimanje za zlo, posto ovde sta god da se prozbori provuce se kroz kompletnu celjust), sta je lose - pisao, skartirao. Prihvatao savete isprobavao ih, implementirao ako su bili dobri, ako ne nisam, nastavljao dalje. Da pricam iz guzice i teorijski, pa da skapiram, prdim uz vetar. Sve sto sam radio i prezentovao, mi nikad nije ni bilo vodjeno ciljem prodaje i profita, niti je sada, pa da taj ozloglaseni marketing mogu da primenjujem ovde. Ko zeli uvek moze citati i uzimati iz iskustva napisano, nista pristrasno, ko ne zeli ne mora ni da prati. Prosto cu ingorisati naporne komentare, nikome nije benefit prepirka bez kraja, nema nikakve konstruktivnosti u takvim radnjama. 

Link to comment
Share on other sites

OK, 

ja tu više ne guram svoj forumski šteker.

Svaki moj pokušaj racionalizacije je bio krajnje dobronameran ali je dodavao samo goriva za rasplamsavanje diskusije. 5:0 za empiriju, priznajem poraz.

I drugi članovi Foruma su pokušavali da ti skrenu pažnju da prvo središ komponente u hifi sistemu a posle toga da se baviš sa kablovima. Valjda isti likovi poput mene zaglavljeni u '50-im.

Pre nego što stvari odu u neželjenom pravcu zaista ne želim da zagađujem atmosferu na forumu pa se odjavljujem iz tvoje teme.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, brijac said:

Ne zelim da ispadne da ne postujem tebe, tvoje znanje i tvoje postove, ali brat bratu ovako ispada u 90% slucajeva... Trosio sam vreme i novac, pravio, izradjivao sta drugi nisu, i ostavljao utiske ovde (subjektivne da ne bude uzimanje za zlo, posto ovde sta god da se prozbori provuce se kroz kompletnu celjust), sta je lose - pisao, skartirao. Prihvatao savete isprobavao ih, implementirao ako su bili dobri, ako ne nisam, nastavljao dalje. Da pricam iz guzice i teorijski, pa da skapiram, prdim uz vetar. Sve sto sam radio i prezentovao, mi nikad nije ni bilo vodjeno ciljem prodaje i profita, niti je sada, pa da taj ozloglaseni marketing mogu da primenjujem ovde. Ko zeli uvek moze citati i uzimati iz iskustva napisano, nista pristrasno, ko ne zeli ne mora ni da prati. Prosto cu ingorisati naporne komentare, nikome nije benefit prepirka bez kraja, nema nikakve konstruktivnosti u takvim radnjama. 

Србистан је чудо од простора, те се ни мало не чудим оваквим реакцијам од старијих колега...мислим, не желим никоме да држим страну али је то једноставно тако. Тешко пролазе нове и радикалне идеје, хокуси покуси.....наставите у задатом ритму !!!

Link to comment
Share on other sites

21 minuta ranije, zeljko1974 said:

Србистан је чудо од простора, те се ни мало не чудим оваквим реакцијам од старијих колега...мислим, не желим никоме да држим страну али је то једноставно тако. Тешко пролазе нове и радикалне идеје, хокуси покуси.....наставите у задатом ритму !!!

hm.. poznajem apostrofirane "starije kolege" pa mogu da posvedočim o stvarno radikalnim idejama koje su sprovodili, ali za hokus pokus si u pravu - ne prolazi.. diskvalifikacije zbog dužine audiofilskog staža ipak prolaze, citiranje prodajnih lefleata takođe, kao i eksperimenti koji  su u suprotnosti sa zdravim razumom i koje bi valjalo aklamacijom prihvatiti

 

Link to comment
Share on other sites

57 minuta ranije, Woland said:

razumem da se u žaru borbe čovek zanese, ali može nastati problem ukoliko neko ovo primeni.. ne zbog razlika koje bi se eventualno čule, nego zbog toga što nije bezbedno

 

Neces drzati to 24/7h i grejati trafo preko 100c. Poenta je demonstracija. Pamuk bez direktnog plamena nije jako zapaljiv, niti ce tih 5 min napraviti ista. Sustinski, moze i silikon, bilo koji dielektricni materijal (eto vama koji banalizujete, materijal koji je otporan do 300c). Napomenuh da moze da se drzi i iznad trafoa pravice razliku isto. Kapiram da mora da se i crta ocigledno, jer se sve previse banalizuje do te mere..

Sto se tice hokusa pokusa, nista od ovoga nije hokus pokus, svaki uticaj kristala je naucno potvrdjen, predaje se na fakultetima, koristi se u raznoj elektronskoj opremi kao i u satu koji verovatno trenutno nosite na ruci. Dobra kolicina i u demagnetizerima i jonizatorima vinila, diskova.... Primene su razne. I ne, ne citira se prodajni leflet, bar ne u tom kontekstu koji se potencira. 

Kao sto rekoh, ovde pisem sta probam, napravim, testiram, bilo da je dobro bilo da je lose. Koga zanima iskustvo, zapazanje, nek posecuje, koga ne, slobodno moze da odprati temu. 

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, brijac said:

Neces drzati to 24/7h i grejati trafo preko 100c. Poenta je demonstracija. Pamuk bez direktnog plamena nije jako zapaljiv, niti ce tih 5 min napraviti ista. Sustinski, moze i silikon, bilo koji dielektricni materijal (eto vama koji banalizujete, materijal koji je otporan do 300c). Napomenuh da moze da se drzi i iznad trafoa pravice razliku isto. Kapiram da mora da se i crta ocigledno, jer se sve previse banalizuje do te mere..

Sto se tice hokusa pokusa, nista od ovoga nije hokus pokus, svaki uticaj kristala je naucno potvrdjen, predaje se na fakultetima, koristi se u raznoj elektronskoj opremi kao i u satu koji verovatno trenutno nosite na ruci. Dobra kolicina i u demagnetizerima i jonizatorima vinila, diskova.... Primene su razne. I ne, ne citira se prodajni leflet, bar ne u tom kontekstu koji se potencira. 

Kao sto rekoh, ovde pisem sta probam, napravim, testiram, bilo da je dobro bilo da je lose. Koga zanima iskustvo, zapazanje, nek posecuje, koga ne, slobodno moze da odprati temu. 

Само напред, пратим...да ли сте пробали направити напонски кабел на начин да купите обичан лицнасти кабел пресека 2,5 квадрата, огулите кабел скроз до саме лицне, па преко тога полако наносите оплет од памука умоченог  у минерално уљу, преко тога тефлон и на крају термо бужит да све то лепо стегни и држи као целину.

Link to comment
Share on other sites

@brijac

torusni trafoi se zalivaju, zna se zbog čega a zna se i kako, sa UI transformatorima se drugačije postupa, ali ni jedan od tih postupaka ne nosi sobom bezbednosni rizik..

 

racionalizacija koja obuhvata vremensku komponentu 24/7 (neki korisnici ne isključuju uređaje) i 5 min, je protivrečna, da ne kažem nešto tvrđe..

 

super je to što se lepo zabavljaš igrajući se u pesku, ali za drugu decu ta igra je košmarna

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nisam, radio sam bakarnu foliju na taj nacin, samo neizbeljeni pamuk bez mineralnog. Mineralno bi povecalo dielektricnu konstantu, a kod folija je zbog kapacitivnosti bitno da je sto manja (bitnije nego kod provodnika kruznog preseka zbog vece paralelne povrsine). Uzmi, probaj, bitno da su ti kontakti cisti i cvrsti, i nemas brige za zapaljivost. Gledaj da ti je bakar u provodniku sto cistiji (mnogo bakarnih zica u slobodnoj prodaji su reciklirani bakar sa kontaminantima). 

@Delija poslednji put na drugarovom dayens sistemu, pre toga kod mene, na oba sistema pozitivno uticalo na zvuk. Ne brigaj, ima. Uskoro klasa D hypexi, a zatim i forewatt preamp na kojima ce biti ovi kablovi. 

@Woland  ovo je igranje u pesku a demagnetizacija vinila nije? :) Dobrodosao u pesak... Ne brini, nista ti se nece desiti transformatoru ako imas sloj dielektrika izmedju njega i nekolicinom grama kristala. Provereno. Niti ces drzati ruku tu. Pogotovu ako postavis da ni ne dotice transformator kao sto rekoh, moze i malo iznad. I ne banalisi, nisi deriste, tih 5min je dovoljno za test da se vidi koliko to utice na zvuk. 

Link to comment
Share on other sites

У свету аудија постоје два потпуно одвојена табора, продукција и репродукција. А ради се о истом, аудио сигналу који има своје карактеристике и његов третман би требао да буде исти. Уколико сви аудиофилски твикови и трикови имају утицаја на репродукцију, морали би да утичу и на студијску продукцију. Људи из продукцијског табора углавном са подсмехом гледају на решења која се нуде и намећу табору репродукције. Трећина свих каблова у британским студијима је од произвођача Ван Дам. Њихови микрофонски балансирани каблови коштају на метар код Фарнела око две фунте, студија коштају и мање. Постоје само два типа, флексибилни и крући и разликују се само у бојама спољашњег омотача.  Имају ОФЦ бакар, полиетиленску изолацију, добар оплет плус танак слој графитне пластике. Упоредимо то са понудом једног аудиофилског произвођача, ако он то заиста јесте, а не само креатор истих, који нуди седам различитих аналогних интерконекта.

Како они врше квалитативну и ценовну градацију толиког броја каблова? Која то особина и технолошки процес утичу на то? Квазинаучна образложења не дају одговор на то питање. Да ли би снимци у британском студију били заиста бољи са најскупљим аудиофилским каблом? Имам један аудиофилски ЛП сниман са скупим Силтек кабловима, ништа посебно.

Нико данас више не производи резаче плоча. То се ради на уређајима који су се производили до 1982год. Један преовлађујући резач има осамнаест електролитских кондензатора на путу сигнала. Аудиофилска катастрофа. Какво је унутрашње ожичење, струјни каблови и конектори? А многи се диве природној аналогној репродукцији са плоча резаних на њима. Слушао сам многе добре снимке. али ниједан звучни запис не може да конкурише снимку у живо Харија Белафонтеа у Карнеџи Холу из 1959 год. Из давне 1959 год. И то на ЛП-у које је реиздање из 1967год. Мајкл Фремер му је доделио оцену 11 од 10 могућих. Како је изгледао аудио ланац за снимање таквог ремек дела?

Колега Лазар је потпуно у праву што је скептичан у вези квази науке и снејк-оила у данашњем аудиу, у сектору репродукције. Потрошачко друштво је склоно манипулацијама. Највећа и једина  кабловска револуција је била почетком седамдесетих када су аудиофили почели да замењују своје танке звучничке каблове ( 0.5мм2) дебљим струјним већег пресека. Побољшања која су се чула била су резултат мерног побољшања дампинг фактора појачала и мањег  губитка снаге а не утицаја чишћег бакра и специјалне изолације. Магија не постоји, кристали који дампирају електрично поље каблова су еквивалент надрилекарству. Томе се треба одупрети. А дошли смо дотле да је метар струјног кабла од 300 Еура повољна куповина, како рече неко у другој теми. А каблови у зиду? Постоје твикови који имају утицаја, као што је Деоксит за контакте, бољи елементи на одређеним местима у колу итд.

Да ли је директно позлаћивање или посребривање конектора поуздано на дужи рок? Шта је то црвени бакар? Да ли је то метал којим се превлачи тело конектора и да ли је имуно на оксидацију? Сви конектори са Алија и И-беја су крајње сумњиви.

Link to comment
Share on other sites

Ajmo ovako, da se izbegne bilo kakva dalja polemika koja tera u vrzino kolo. Kao sto sam vec napomenuo, ko zeli da prati temu moze, ko ne zeli slobodno moze da je i zaobidje. Ako vas zanima polemika, poput kristala koji se spominju, slobodni ste da otvorite negde temu i tamo diskutujete o tome, pa budite trosite reci raznih konotacija tamo. Ovo je tema gde ostavljam stvari koje sam napravio, zapazanja i iskustva, tj. po engleski worklog. 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

14 minuta ranije, Solderer said:

Слушао сам многе добре снимке. али ниједан звучни запис не може да конкурише снимку у живо Харија Белафонтеа у Карнеџи Холу из 1959 год.

Izvanredno, zaista!

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...