Jump to content


Brijaceva lestvica HiFi kosmara


brijac

Recommended Posts

Evo i mene da okacim sistem/log/worklog :) Zasto kosmara, pa eto HiFi virus me dokacio, drma groznica :D 

Trenutno stanje, sistem koji sam pazario jos pre 10ak i kusur godina kao mladi student. Telefunken TA 750 integrisano, Telefunken TLX 22/4 monitori, datirani na 1979. Do pre par meseci su cucali u kuci, i nikako do tad nisam stizao da ih preselim u stan. Trenutno povezano na komp sa Y interconnectom, pa krecem od osnova tj. temelja za dalje unapredjivanje sistema. Pod tim osnovama smatram kablove, dac i akusticno dampiranje sobe. 

Promenjeni kablovi na zvucnicima na narandzu, interconnect takodje od narandze. Stize materijal za naponski za pojacalo. Ima tu jos eksperimenata, ali o tome dalje u temi. ToDo za sledeci period strujna letva, menjanje kondenzatora na pojacalu. 

Fotke su malo iskadrirane boze moj, tu mi je samo 85mm prajm, ostatak pozajmio drugaru. No vidi se sve :) 

DSC09471.thumb.JPG.322c21881353383f7f03afded5104247.JPG

DSC09469.thumb.JPG.6779c94dcce51588f8d660f230763031.JPG

Panorama mod malo brljavi splajsovanje, no vidi se ok. Dampiranje sobe je trenutno u fazi gde mi ovi debeli jastuci sluze kao abzorberi sa strane i poledjine kauca. Jurim kamenu vunu gustine koja mi je potrebna, i moracu malo da se provozam nema u okolini nigde kakva mi treba. 

Link to comment
Share on other sites

DSC09418.JPG.d06d43f628e5f5bd67c14718b91ffd01.JPG

Strujni po proverenoj recepturi ide uskoro, cim bude struje, iliti cim mi stignu acrolink posrebreni i oyaide konektori. 
U medjuvremenu, eksperimentisem malo te sam se uhvatio u slobodno vreme pletenja (bakuta je ponosna na mene), te sam juce do sinoc orobio kicmu pleteci ovo.

DSC09460.thumb.JPG.3dace19d3a8f7361b262043001401f1c.JPG

Koliko znam, niko do sad nije radio takav, tako da DNA™ by Canis Lupus  :D :D 

Imam jos ideja i za zvucnicke i interconnecte, no kako vreme, budzet, i traljava dostava, bude dozvoljavalo tako ce se i raditi. 

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, brijac said:

DSC09467.JPG.989ebfb5e3cee137e38f6da36f6b7a13.JPG

Cenim da će razvoj tvog sistema biti izuzetno interesantan i pun iznenađenja i neuobičajnih rešenja. :) Neka je sa srećom, garnirano idejama ...

 

Ovaj "komp aquarium" obavezno na neke specijalizovane podloške. Preporuka, kuglager valjkovi. Reši se stiropora utunjavljuje zvuk :ph34r:.

Nego šta mene na ovoj slici zanima!? Šta je to ispred i ispod TV-a što liči na mikrofon?

Link to comment
Share on other sites

@nesone Hvala! Hocu :) 

@Father Akvarijum je trenutno u fazi skopljen da funkcionise, nije ni folija skinuta sa stakala :D Nema tu nigde stiropora. Kutija puna akusticnog sundjera i akril na kojem stoji pumpa. Sustinski sluzi tome da na brzaka sklopim sistem da ne secem za pumpu proreze, i pokusano malo dampiranje vibracija iste. Bice to lepse i bolje i tise kad uhvatim vremena. Na strugu cu odraditi dosta komada kupa od celika, pa cu okaliti u peci, i to cu postaviti svugde i na kuciste, i pojacalo, zvucnike itd sta god bude dolazilo vremenom. 

Da to ispod TV-a je mikrofon, AT2020 USB+. Na zalost i srecu, pukla ruka ali ne u toku noci pa da mi odlomi i mikrofon, nego se zaljulja dok sam bio pri kompu ^^ Tako da sad lezi tu dok ne napravim nesto krsteno ako budem imao volje, ili pazarim ove poluproizvode koji ce verovatno puci kao i dosadasnja. 

Link to comment
Share on other sites

Ti bi da zadržiš taj Telefunken sistem? Nešto barem novije, recimo kraj 80ih ili barem početak 90ih?

Ovo sve jer nisam siguran da li je vredno nekog truda i novca ulagati u to sve. Doduše kablovi i ostalo če uvek trebati, ali po meni si krenuo pogrešnim putem. Ako ne, onda piči kako si zamislio. :smile:

Ja bi recimo krenuo od drugih zvučnika. Otišao negde i čuo 5 - 10 različitih, pa pojačalo, pa....

Link to comment
Share on other sites

A drzi me za sve taj overklok zen, i generalno gledam da izvucem maksimum iz svega. Napisah da mi je poenta prvo da kablove i ostalo prvo skockam kao temelj, pa cu menjati polako. Inace ostace telefunken uvek tu necu prodavati, pa nek cuci kao sentimentala :D Inace zvucnici su vrlo vrlo solidni, slusao sam i dosta skuplje i "kvalitetnije", i to nije bilo drasticno bolje. Volim vintage generalno, neki hipster momenti otkud znam, ali do sada mi zvuci umiljatije sve sto sam slusao. Razmisljao se dugo da li da jurim HK Citation 16a :) 

Sledeci upgrade za pojacalo je verovatno 665vxi (ako ne naletim povoljno Citation). Imao sam 655vxi pre ovog telefunkena, i to je zvucalo vrlo lepo, no moralo se prodati tad. 

Link to comment
Share on other sites

Brijaču, Brijaču. Eto čiča malo da gunđa. Naopako si krenuo, javlja mi se. Dampiranje, letve, šta ti ga ja znam.
Stići ćeš da toalet podmetača pod kablovima a zvučnici ti stoje zalepljeni za zid i slušaš komp preko y račve!!! To što radiš treba na kraju kad sistem bude gotov da ti bude "tačka na i". Kupi za početak neki jeftin DAC od ovih koji su komentarisani na forumu. A sve ove trancedentalne meditacije i jogi letači, posle.:)

Link to comment
Share on other sites

@Father i te kako :D Videcu do kraja nedelje da probam da odradim. Sto se tice mikrofona moze stogodj. 

@ivanp Sve znam, krenuo sam od onoga sta mogu trenutno i sta smatram da ce mi kad budem odvojio budzet konkretan, da legne kako treba :) Dac mi je planiran rekoh vec fatheru, da se castim za novu godinu. Zvucnici na zalost trenutno moraju biti tu gde jesu, i veci je problem sto su mi na poziciji visoj od glave. Akusticno dampiranje sobe verujem da ce veci uticaj na zvuk imati za tu cifru nego ista da sad promenim. Iza zvucnika ce ici azmafon, ne mere stati ista deblje, bice bolje nego direktna refleksija zida. Sami ovi jastuci su solidno poboljsali akustiku tako da rfz zona i absorpcija prve refleksije, mislim da ce leci ko dupe na nosu ^^

Dac, ili topping ili nesto u rangu, vise od toga za dac ne planiram dok ne uzmem nesto drugo od pojacala i zvucnika. 

Za dac ce ici nov interconnect, pamuk i occ bakar impregniran srebrom, ne posrebren. 

Sve to cackanje mi je sad zanimljivo, i drzi mi paznju ^^

Link to comment
Share on other sites

Poznato je meni sta mi je mana svega, ali mi je isto poznato da ne mogu sad da odvojim 300-400e :D Stoji sve sto ivanp kaze ^^

No za sada zvuci bolje nego sto je bilo klot, zadovoljan dok ne bude menjaza za ozbiljnije, i da imam u medjuvremenu da se igram :). 

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, brijac said:

Dogovoreno :) Prvi put pokusavam od dunje da pravim, tako da valjda ce ispasti ok ^^ 

Kakvu sam dunju jednom imao. Bila stara jedno 15 godina. Kada se flaša otvori cela kuća zamiriše. Pio sam je samo sa jednim drugarom kada dođe. To je bila naša flaša... :lol: ... naša_flaša...

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, ab said:

Обрати пажњу на ватру и чишћење казана, дуња даје густиш и доста мало баца. 

Jesi probavao sa peptinima da razbije vocku, da se procedi i doda u destilovanu i tako destilise? Da se izbegne cesto mesanje. 

@Father najbolja rakija, bez premca :) 

Link to comment
Share on other sites

24 minuta ranije, brijac said:

najbolja rakija, bez premca :) 

Ne razumem se u piće, ali znam da ga konzumiram. Tu dunju nemam blagog pojma ko je doneo i koliko je čamila u bifeu :ph34r:, dok je ne započesmo i završismo nas dvojica gustirajući oko pola godine na tenane sa guštom. Moguće da je ostala od mog starog, a nabavljena ko zna kada. Ja sam se u to vreme kada se ćale "preudao" i postao domazet, folirao sa Džintonikom za otvaranje i zatvaranje večeri, a između neka blejačka piva, tipa Corona, Sol, Heiniken ... Šta zna dete :lol:...

Kad se malo sazrelo, Dunja je tu odigrala važnu ulogu. Kasnije je i šljiva bila interesantna, a posebno kajsija, ali dobru je teško nabavljiva u gradu, pogotovo gradskom momku. I tako ti je to kod mene bilo. :rolleyes: ono  ... During the war... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...