Jump to content


Nejednak otpor (ohmi) pojačala i zvučnika ?


Kulin Ban

Recommended Posts

6 minuta ranije, Kulin Ban said:

kratki spoj očigledno nije

jer evo radi tako, zvučnici 6 Ohma, a pojačalo 4 Ohma

ali me interesuje da li će vremenom doći do problema i naročito prilikom snažnijeg pojačavanja

Bolje tako nego obratno :) čim zvučnici imaju veči otpor lakše je pojačalu , al za glasnije ga treba više "šarafit" pa .....   

Link to comment
Share on other sites

Onog momenta kada struja koja se indukuje u motoru magneta i kalema na strani zvučnika preraste ili probije zaštitu pojačala onda crkavaju tranzistori ili već šta crkava, ako tranzistori prežive. Ume i trafo da rikne, meni se baš to desilo sa Yamahom A-520 na samom kraju žurke ranih devedesetih. A kad nema muzike tu je i kraj ili blagi fade žurke.

Kada je pojačalo "strujno" slabije od zvučnika onda zvučnici sa moćnim magnetima mogu da spale pojačalo, čak i ako je sve na 8 ohm-a. Kada je pojačalo "strujno" jače od zvučnika, onda je moguće mehanički oštetiti zvučnik, njegov centrator, vešanje, membranu ili sam motor drivera tj. namotaje.

Ima i ova opcija, koja mi se dogodila zajedno sa crkavanjem trafoa u Yamahi na istoj žurci.

Pretopostavio sam da Imam "adekvatnu" snagu pojačala za tadašnje zvučike koji su bili oko 6 ohm-a i pravljeni su po uzoru na B&W 801. Znači veliki Bradač-ev modifikovani Redford bass 15", Teledyne AR 48B papirni srednjak i visokotonac. U jednom momentu (oko 3:00 AM) su prestali basovi da sviraju i samo se čuo zvuk sa srednjaka i visokotonca. Sutradan sam odneo basove na servis kod Siniše Rankov. Nakon pregleda je ustanovio da se spulna sa namotajima fizički odlepila od membrane usled visoke temperature kalema. Zalepio nazad, ništa nije naplatio i nasmejao se. Veliki pozdrav za mog druga ovom prilikom. Nisam ni sumnjao na pojačalo. Kada sam sve povezao nazad osetio sam da pojačalo sada nema snage kao ranije, da bi nakon 1-2 dana potpuno stalo. Moj drugi drug i blizak prijatelj je utvrdio da je trafo uginuo. Zamnenio ga za 150W jači i nešto veći, koji je uspeo da uglavi na mesto prethodnog i rekao da sada ne brinem. Takođe je naglasio da na Japanska pojačala nikada, ali nikada ne kačim nominalno manju impedansu zvučnika, a apsolutno nikada zajedno dva para zvučnika na A i B zvučničke izlaze. Naravno ja sam sve ovo što ne sme uradio za tu žurku. Osim što su i glavni zvučnici bili oko 6 ohma i u uobičajnom slušanju nema problema, na žurci sam povezao još jedan par, koji su nadam se bili 8 ohm-a koje je drugar doneo.

Mlados ludos, ali i škola za navjek!

Normalna glasnoća uglavnom neće ništa pokvariti, ali dugotrajna intenzivna glasnoća isposti trafo pa "bljucka flerove struje" ka zvučnicima što ih može uništiti. Ne znam tačno šta se dešava, ali je to nekakv trenutak kada trafo ne stiže da napuni elektrolite, a oni su prazni dok tranzistori traže ampere da održe dinamiku i izbore se sa indukovanom strujom iz zvučnika u isto vreme, pa onda trafo panično - impulsno šalje struju u njih i probija filtraciju ... Ne znam stručno da objasnim, ali nešto po tom scenariju.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Kulin Ban said:

nikad mi nije bio najjasniji taj odnos oko otpora zvučnika i pojačala, šta s čime može, da li manji otpor zvučnika na veći od pojačala ili obrnuto
elem, da li je problem spojiti zvučnike od 6 Ohma na pojačalo koje ima izlaz 4 Ohma

Ako pričamo o tranzitorskim pojačalima, ona imaju izlaznu impedansu višestruko manju od zvučnika, recimo 0,1om. Ono što piše na pojačalu nije izlazna impedansa pojačala nego preporučena minimalna vrednost impedanse priključenih zvučnika. Znači ako piše na pojačalu ili njegovom uputstvu 4oma, mogu se priključiti zvučnici impedanse jednake ili veće od 4 oma. Ako piše 8 oma, onda zvučnici moraju biti 8 ili više oma. To govori o mogućnostima pojačala da zvučnicima isporuči dovoljno struje, a da na precrkne tek tako kad se pojača do maksimuma. Tipičan dinamički zvučnik nominalne impedanse 4 oma ima promenljivu impedansu recimo u opsegu od 2,5 do 16 oma, kako koji naravno. Zvučnik od nominalnih 8oma obično ima impedansu 5-30oma. Naravno postoje uzuzeci gde impedanse zvučnika na nekim nižim delovima opsega padaju ispod 2oma, ti zvučnici su jako teški za pogon ako pojačalo ne može to da prati.

U konkretnom slučaju zvučnike nominalne imedanse 6oma možeš priključiti na pojačalo kome je preporučeni minimum 4oma. To ne znači da ništa neće da crkne ako preteruješ.

Ako se tiho i umereno sluša, moguće je na pojačalo deklarisano za 8oma priključiti i zvučnike od 4 oma, samo je veći rizik od pregrevanja i oštećenja pojačala ako se preteruje sa jačinom.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Father said:

 Takođe je naglasio da na Japanska pojačala nikada, ali nikada ne kačim nominalno manju impedansu zvučnika, a apsolutno nikada zajedno dva para zvučnika na A i B zvučničke izlaze. Naravno ja sam sve ovo što ne sme uradio za tu žurku. Osim što su i glavni zvučnici bili oko 6 ohma i u uobičajnom slušanju nema problema, na žurci sam povezao još jedan par, koji su nadam se bili 8 ohm-a koje je drugar doneo

Ajde i ja da iskoristim da pitam, da li ovo takodje vazi i za surround receivere ? da li se snaga rasporedjuje da kazem isto pralelno izmedju front i back zvucnika ili je tamo drugaciji sistem ? Nisam mogao u upustvu jednog japanca pionirca da nadjem kakve bi kombinacije mogle da se rade.

 

Link to comment
Share on other sites

11 minuta ranije, shon3i said:

Ajde i ja da iskoristim da pitam, da li ovo takodje vazi i za surround receivere ? da li se snaga rasporedjuje da kazem isto pralelno izmedju front i back zvucnika ili je tamo drugaciji sistem ? Nisam mogao u upustvu jednog japanca pionirca da nadjem kakve bi kombinacije mogle da se rade.

Ja sam Stereo tip :ph34r:, ali mogu da pogledam :P... Milsim da svaki zvučnik ima svoje tranzistore i da ne dolazi do pada omaže kod višekanalnih pojačala. Hoću reći da je to kao da si spojio jedno stereo za fornt + jedno stereo pojačalo za back + jedno mono za centar, a sub obično ide preko RCA u aktivni sub.

Samo sve u jednoj kutiji.

Link to comment
Share on other sites

32 minuta ranije, shon3i said:

Ajde i ja da iskoristim da pitam, da li ovo takodje vazi i za surround receivere ? da li se snaga rasporedjuje da kazem isto pralelno izmedju front i back zvucnika ili je tamo drugaciji sistem ? Nisam mogao u upustvu jednog japanca pionirca da nadjem kakve bi kombinacije mogle da se rade.

 

Kod tih risivera svaki kanal ima svoje pojačalo i zvučnike, inače ne bi bio surround. Na svakom od tih kanala reprodukuje se drugi sadržaj. Takođe važi ono što sam već napisao, ne treba kačiti zvučnike manje impedanse od one koju preporučuje proizvođač risivera, ako nema na risiveru ima u uputstvu. Ako se ipak povežu zvučnici niže impedanse nego što je deklarisano na risiveru ili bilo kom pojačalu, sve će raditi pod uslovom da se koristi vrlo umereno. Na nekim uređajima postoji pozadi prekidač za 4 ili 8 oma, pa i na to treba obratiti pažnju kod priključivanja zvučnika da se postavi prema nominalnoj impedansi zvučnika.

Link to comment
Share on other sites

47 minuta ranije, Kulin Ban said:

elelm, fora je da bolje da je impedanca zvučnika veća od pojačala

konkretno kod mene što je 6 oma zvučnici, a 4 pojačalo

nego da je obratno, da je impedanca pojačala veća

da je kojim slučajem 6 oma zvučnici, a pojačalo 8

Opet kažem to nije izlazna impedansa pojačala, ona je mnogo puta manja, to je deklaracija proizvođača o minimalnoj nominalnoj impedansi zvučnika koji se smeju priključiti na uređaj, i treba je poštovati. Ako je deklarisano da je minimum 8 oma, u principu ne treba ići niže, ali 6 oma je podnošljivije za pojačalo od 4 oma.

Veće izlazne impedanse pojačala reda 1om ili više postoje kod lampaških pojačala koja imaju izlazni trafo. Time je znatno smanjen damping faktor pojačala, tako da se dobija fini i umilni lampaški zvuk.

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, zek said:

I još jednom : zvučnici imaju impedansu a pojačala nemaju impedansu već podatak koje zvučnike podržavaju.:order

Imaju sva pojačala izlaznu impedansu, samo je kod tranzistorskih jako mala, a kod lampaša puno veća. Tako se računa damping faktor, impedansa zvučnika / impedansa pojačala. Ako je 0,1om pojačalo, onda je damping faktor za 8omski zvučnik 80. Izlazna impedansa pojačala takođe nije konstantna vrednost, već raste na višim a ponekad i na nižim frekvencijama sve zavisno od konstrukcije pojačala.

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, Kulin Ban said:

pa tako ispada da su "kvalitenija" pojačala koja "predlažu" nižu impedancu zvučnika od 4 oma npr. nego ona sa 8 oma

 

ili ne ?

Da, ali nije vezano sa kvalitetom zvuka direktno. Ona jesu kvalitetnije izvedena, manje se štedelo i mogu jače da se opterete, zato što imaju jače napajanje, veće hladnjake i više struje kroz izlazne tranzistore na raspolaganju. To dođe do izražaja naročito leti, kad se skromnije dimenzionisana puno više greju, a to skraćuje vek komponenata, u prvom redu elektrolitskih kondenzatora koji su najosetljiviji.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Pozdrav svima, zamolio bih ako neko strucan moze da mi pruzi odgovor obzirom da se slabo razumem u materiju. Naime, nedavno sam kupio kvalitetne Arcus zvucnike od 4 oma na 60w, i nesto kasnije pojacalo Sony F235R. Na pojacalu nazad pise impedansa od 8 do 16 oma na 30w, medjutim u uputstvu na netu sam nasao za ovo pojacalo da pise minimum 4 oma, tako da sam ja kupio ovo pojacalo i povezao na zvucnike. Za sada sve radi odlicno ali me brine da pojacalo mozda trpi opterecenje i da ce pregoreti nesto. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...