Jump to content


Šta utiče na kvalitet zvuka sa USB DAC-a povezanog na laptop ?


Borko

Recommended Posts

Kada se laptop poveže sa USB DAC-om, da li laptop uopšte utiče na kvalitet zvuka koji DAC daje ? Mislim na kvalitet integrisane zvučne kartice u laptopu.  Svaki laptop ima USB 2.0 port, ali razlikuju se po kvalitetu integrisanih zvučnih čipova. Da li je taj chip uopšte bitan kada se muzika (sa SSD-a ili HDD-a laptopa) šalje kao DSD stream direktno na USB port pomoću ASIO drivera ?  Player je foobar, na laptopu pod Win 10 x64.

Edited by Borko
slovne greške
Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, Borko said:

Kada se laptop poveže sa USB DAC-om, da li laptop uopšte utiče na kvalitet zvuka koji DAC daje ?

Malo je reći da sve utiče i da je sve važno. Od mesta gde je laptop uključen u zid, preko napojnog kabla i konektora, napajanja/adaptera (AC lanca), DC kabla i njegovog konektora, osnovnog hardvera laptopa (CPU, HDD/SSD, Network okruženja), količine i generacije memorije, Operativnog sistema i njegove verzije (Update-a), pozadinskih procesa (auto update, shedulovane pozadinske defragmentacija, OS pozadinskog file check-a, antivirus aktivnosti ...), preko odabranog playera i njegovih internih podešavanja, do usvajanja najboljeg USB izlaznog konektora na telu laptopa, pa ako je moguće reći, konačno, izbora ASIO, WASAPI, KS, .... izlaza prema DAC-u i naravno USB kabla do DAC-a.

Ne treba omalovažavati ni razna antivibraciona podnožja i ili podloške za odvajanje laptopa od podloge na kojoj laptop stoji.

Jednio što zaista nema nikakvog ili ima minimalnog uticaja na zvuk je zvučna kartica. A može imati uticaja samo iz razloga oduzimanja struje od celog sistema i smetnji, ako ih uopšte pravi u tom smislu.

Svaka verovatna i neverovatna sitnica ima uticaja na našu sveukupnu žalost. Nije potrebna velika patnja da se uživa u muzici, ali kada se jednom čuje šta se dobija jednim, pa drugim tweak-om ulazi se u beskonačnu borbu za dm po dm dubine scene, pa kasnije za metrima novih dalekih reverberacija, a sve podržano otkrivanjem sloja po sloja skrivenih tonalnih nijansi u već dobro poznatim numerama.

Ako je nekome važno ovo približavanje i sve interaktivnije učestvovanje u intrigantnoj predstavi virtuoznih umetnika koja se razvija pred nama, onda je posvećenost ovoj temi apsolutni prioritet i ne bi se smeo uzeti zdravo za gotovo.

A moguće je, da ima minoran uticaj, nego je nekima dosadno. :beer

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...