Jump to content


Brum od motora 100 Hz


HMrules

Recommended Posts

Pre dve godine mi je izgoreo motor na Pro-Ject RPM5 pa sam zamenio i stavio drugi motor koji je stvarao veoma iritirajući brum na 100 Hz prilikom reprodukcije, taj problem mi je rešila jedna osoba tako što je podigla motor pomoću podloški od plute pošto motor drži gumeno vešanje na 4 šrafa i to je nestalo tokom reprodukcije ali sam siguran da ga uvek ima barem malo jedva primetno i to na kraju svake ploče na praznom delu, zato sam danas uradio jedan test, skinuo sam kaiš, uključio motor i spustio ručicu na ploču i čuje se brum, malo ali se čuje kada se pojača zvuk na pojačalu skoro blizu kraja, kada podignem ručicu ili isključim motor bruma nema, interesuje me da li je taj motor takav sam po sebi ili je motor feler koji treba zameniti?

Link to comment
Share on other sites

Ubacio sam snimak u Audition i amplifikovao deo pre spuštanja igle i posle za 20db. Čuje se zujanje. Zujanje pre spuštanja igle na vinil je tiše za cca 4db nego kada je igla spuštena na vinil.

Pretpostavljam da nije električno zujanje već zujanje (vibracija) lagera koji se prenosi na ručku. Kada igla dođe u kontakt sa vinilom onda i igla pokupi malo dodatnih vibracija. Možda i jeste iz napajanja, a kakva veza onda postoji između zvučnice kada počne da generiše signal, sa napajanjem to ne znam, jedino nešto preko potencijala masa jednog i drugog sklopa, ne bih znao.

Možda probati sa žicom uzemljenja gramofona, da se skine i ponovo veže za preamp, da se napravi bolji kontakt, možda malo očisti viljuška...?

Link to comment
Share on other sites

Na osnovu mojih testova došao sam do sledećeg zaključka, slušao sam ripovane fajlove na sistemu i brum je jedva primetan, ima ga ali vrlo malo i to na prvom fajlu kada je motor bio uključen bez kaiša sa spuštenom ručkom na ploču međutim kada isto to pustim diretkno sa gramofona na sistem brum se čuje više jer je zvučnik blizu gramofona i kako pojačavam zvuk na pojačalu brum se povećava do te granice da dođe do mikrofonije preko zvučnice, ukratko brum od motora je svakako pristutan i da motor nije modifikovano podignut na vešanju brum bi bio iritirajući tokom reprodukcije vinila.

Pošto je očigledno da motor pravi brum da li bi se problem rešio kupovinom drugog motora?
Sa starim motorom koji je izgoreo nisam imao taj problem.

Link to comment
Share on other sites

Motor je već modifikovano podignut baš zbog toga, da nije itekako bi se čuo brum, znači sada je brum veoma malo prisutan ali ga ipak ima.
U pitanju je ovaj motor koji koristi AC napajanje od 16V.

art540417_ersatz_motor_fuer_pro-ject_debut.jpg

Možda je ipak najbolje prvom prilikom da pređem na Regu, npr. P3 koja je u rangu sa ovim Pro-Jectom jer zbog ovog problema sa motorom sam baš izgubio živce.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...