Jump to content


Koju glavu i vrh igle koristite, saveti i iskustva


HMrules

Recommended Posts

  • Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

@Father Jasno, samo nisam nikad dirao cantiliver, zapravo mi nikad nije palo napamet da smem da ga diram, Plasim se da nesto ne zeznem...

Ovo su spec gramofona

image.thumb.png.7e6a50320ea61b23c00e6a5dd668210a.png

A ovo je tehnicsov gauge, nije problem da ga uzmem ako bi mi zavrsavao posao za stelovanje, koliko vidim ima procep, jer su headshelovi isti kao za tehnics. Tako da nisam pametan :)

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Gramofoni-Delovi-i-oprema/Overhang-gauge-za-Technics-32252039-oglas.htm?filter_id=463774585

 

EDIT: Sad sam razumeo na sta si mislio kad si rekao da bude paraleran cantiliver :) tako da probacu prvo sa ovim sto imam.. :)

 

Hvala jos jednom na pomoci, javljam uskoro rezultate

Link to comment
Share on other sites

31 minuta ranije, shon3i said:

@Father

A ovo je tehnicsov gauge, nije problem da ga uzmem ako bi mi zavrsavao posao za stelovanje, koliko vidim ima procep, jer su headshelovi isti kao za tehnics. Tako da nisam pametan :)

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Gramofoni-Delovi-i-oprema/Overhang-gauge-za-Technics-32252039-oglas.htm?filter_id=463774585

 

Nema procep. Treba da se nalazi na onoj dužoj.

Ja sam konstruisao slično pomagalo za Teču 1210 ali po mojoj geometriji za taj gramofon i osim drugog overhanga ja imam i procep za rotaciju glave tako da se sa donje strane može videti i naštelovati offset ugao koji predviđa ta geometrija.

Na ovo sam mislio.

1087444139_FatherAligmentTool215_primer.thumb.jpg.f3af25a4599183c5feb564069f266189.jpg

Link to comment
Share on other sites

52 minuta ranije, shon3i said:

Ovo su spec gramofona

image.thumb.png.7e6a50320ea61b23c00e6a5dd668210a.png

Iz ovoga se vidi da ti je centar ručke udaljen 220mm - 15mm overhang = 205mm

Na tih 15mm oni su usvojili offset ugao od 22° i 30' što po pravilu znači da je tako zalomljena ručka, a headshell je osno poravnat sa ručkom. Dakle ako uzmeš overhang 15mm i postaviš zvučnicu, tj. cantilivet osno poravnat sa osom headshella ti si u preporuci konstruktora. A tada imaš maksimalnu pozitivnu ugaonu grešku +3°5' a negativnu -1°13'

Uvek može bolje i to se postiže zezanjem sa overhangom i analizom njegovog odnosa sa offset uglovima, prateći raspored uglovnih greški i distorzija na par odabranih pozicija duž ploče.

Da ne bude mistifikacije, nagađaju se vrednosti kako se ulazi u njihove međusobne odnose, te se sve finije i preciznije dolazi do konačna dva nepoznata elementa konstrukcije.

Link to comment
Share on other sites

@Father, evo proverio sam overhang, nije bio ni blizu 15mm tj onoj liniji R15 na beloj ploci, kao ni srednjoj liniji na originalnom matu. E sad probelm broj dva reko ajde da izjednacim sa linijom, medjutim kad povucem glavu do krajnjih tacaka na shelu, i dalje sam preko te linije sigurno 1mm ako ne i vise, znaci lepo se vidi da vrh igle i dalje nije na overhang liniji.

Sta mi je ciniti ? Headshelove sam kupovao svakakve, posto nemam original AKAI, ali deluje kao da je isti sto se dimenzija tice.. Mada mozda i nisam u pravu..

@sondek Bukvalno je tako :)

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, shon3i said:

Evo zapravo kako to izgleda

IMG-20190831-181529092-HDR.jpg

Da, moram priznati da je to dosta čudno!? Ipak me ne iznenađuje, s bozirom da to nije originalno Technics shell pa su i dimenzije sigurno drugačije. Nije ni važno. Ne verujem da možeš bolje u tom headshellu.

Pokušaj da izmeriš neki drugi shell koji imaš od pinova bajoneta do početka tih kanala. Izmeri na tom headshellu sa slike koliko ima mm? Za početak.

Onda izmeri neki drugi headshell koji imaš pa vidi da li kanali kreću ranije odnosno da li mu kanali počinju na manjoj daljini barem za 2mm, što će ti dozvoliti da pomeriš glavu dodatno u nazad u tom shellu. Ako je ta daljina manja za 5-6mm onda će glava na tom drugom shellu stajati oko sredine kanala itd...

Nadam se da si me shvatio. Treba ti neki shell kojem je početak kanala za montažu glave bliži bajonetu za stezanje. Ako imaš takav onda pokušaj sa njim.

Niko nije rekao da je lako i da se jednostavno dolazi do lakih poena :D, ali malo po malo i biće sreće za sav znoj proliven ...

Neka je sa srećom, a ako božezdravlje konstruišemo idealni protraktor možda će tu overhang ići na 17mm pa se ponovo obratimo ovom srebrnjaku... :cheers

Link to comment
Share on other sites

Ako pažljivije pogledaš sliku sa onim mojim gadgetom, primetićeš da headshell koji ja imam ne može sa svojim kanalima da dobaci do potrebne overhang daljine koju sam projektovao za 1210. Technics headshell bez problema odklizava glavu na tu daljinu ...

Samo nađi drugi headshell.

Link to comment
Share on other sites

Jesam probao sam i na mat-u medjutim ima 3 prstena i srednji je 15mm ja kad povucem zvucnicu do kraja igla mi bude izmedju drugog i treceg prstena.

E ovako stoji situacija sa shellovima, imam dva ista i jedan razliciti :D to su bas ova dva jedan crni jedan sivi

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Gramofoni-Delovi-i-oprema/HeadShell-sa-Gold-pinovima-Black-Silver-1239818-oglas.htm?filter_id=276717255

Oba kupljena od Tome iz Krusuevca samo u razlicitom vremenskom periodu, prvi crni sam kupio jos ranije i na njemu je AT-95 i izgleda da 95-tica kad se skroz privuce pase u 15mm tacno, e sad sutra cu po dnevnom svetlu da proverim jer ne vidim vise belu macku. A igla od AT-VM95c je izgleda tacno duza za 2mm od AT-95E.

Treci headshell je neki entry analogis mislim da je ovaj

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Gramofoni-Delovi-i-oprema/Headshell-HS-13-Analogis-46723654-oglas.htm?filter_id=464530427

Mada koliko se secam mislim da je bio 10e kad sam ga onomad pazario.. i on ima tacno 4-5mm rupe povucene ka bajonetu sto je dobro, i bio sam na njega montirao prvo, ali se ispostavilo da je shell sam po sebi dosta laksi od ovih kopija tehnics-a pa sa sam imao onda problem sa gaznom silom i anti skejtingom jer sam morao puno vise da navrnem teg, i onda skejting cak i na 3 nije radio posao kako treba..

Razmisljam se mozda da kupim original shell sa ebay-a vidim da ima u ponudi, ili mozda proverim od recimo Audio Tehnike neki od LP-120 gramofona, mozda on ima isti overhang.

Link to comment
Share on other sites

Taj lagani ja imam 3 komada. Meni radi posao i zapravo je idealan za svu vratolomiju oko efektivne mase ručke i komplianse igala koje koristim. Možda prekontroliši celu tu temu pa vidi koja težina ti bolje paše.

Svakako lakšem headshellu uvek možeš da dodaš mali tegić, ako rez.freq. ide dosta iznad 10Hz.

Inače, glave sa pripadajućim iglama poseduju različite "profile" mislim na bočnu projekciju, pa i ne čudi da neka ima iglu na poziciji 2mm bliže od druge. Malo oblik, malo pozicija rupa za šrafove na njima malo uložak igle...

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, shon3i said:

U svakom slucaju posto su identicni headshellovi, videcu da nabavim ove lakse i blize bajonetu, to je izgleda jedini spas..

Ili to ili da nastaviš da stružeš igle i vinile ili da konstruišeš protraktor na većem overhangu ali tada mora da se zakrivljuje glava ka unutra (uglavnom), a to je jedino moguće uz lučni protraktor sa jednom referentnom tačkom koja definiše usmerenost cantilivera. Ovo poslednje je ujedno i najkvalitetnija opcija za vrh, vinile i uši.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
4 sati ranije, HMrules said:

Jedno stručno pitanje, sinoć sam slušao gramofon i u međuvremenu zaspao, ploča se naravno završila i igla se vrtela na kraju nekih 5-6 sati, interesuje me koliko je to štetno i koliko je to istrošilo iglu? 

Malo sna svima dobro čini :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...