Jump to content


Srednjetonac HSR-140


Lendov_x

Recommended Posts

On 2.8.2019. at 21:39, Ljuba Grozni said:

ipak tu ostaje jedan po meni poprilcan problem ,visokotonac je za oko 2 db manje efikasan od basa ,a pogotovo od srednjotonca .Dakle po meni obavezno minus 3 db na srednjotoncu i smestaj na stalcima .Ovaj problem mi je pokvario rekonstrukciju ovih kutija iako je slusanje klasike na njima bilo fantasticno iskustvo , a funk i stari rok prava poslastica ..Neki krsten polipropilen od 4,7uF malo poboljsava stvar,ali povesti  racuna i o bipolarnom kondu C2 od 47uF koji propusta srednje visoki opseg .Modeli HZK 12032 i HZK 12033 na toj poziciji imaju bipolarac od 33 .Slika skretnice je za modele 2 i 3,sema je ista za model 1 sa razlicitom vrednosti C1 i C2 ,ostalo je isto

HZK 1203X.jpg

Slažem se da srednji treba prigušiti, možda i više od 3 db. Za C4 uzeti polipropilen svakako, otkačiti ga od L3 i vezati direktno na plus da malo živne. Ovde je ipak skretnica 2 reda na srednjem, što je dobro.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

1 sat ranije, Lendov_x said:

Evo je moja skretnica iz hsr 140

80 to godište, svaka čast.:D

Bio sam još srednjoškolac.

Malo su blizu ona dva vazdušna kalema, i deluje da nema mesta za otpornike, moraćeš nešto improvizovati za srednjotonac. Dovoljni su 5W žičani. Možda i uspe uglavljivanje otpornika na tu PCB.

Link to comment
Share on other sites

ova varijanta ide u hzk 12031 i hzk 12034 .Sema vazi kao na slici koju sam postavio za 12032 i 12033 , s tim sto na poziciji c1 idu dva kondenzatora od 47 uF paralelno, moze se zameniti sa jednim od 100uF , na poziciji c2 je 47 uF, ostalo ,dakle c3 i c4 je isto , vrednosti induktiviteta iste,osim kod L3 i L4.Otpornik se moze postaviti vertikalno , jednim krajem u stampi ,drugim krajem na kondenzator ,takodje vertikalno postavljen,drugi otpornik se moze nalemiti na C3 .Za divno cudo uvek smo mislili da su ove zavojnice l1 i l2 sa C jezgrima lose , medjutim pri merenju su se pokazale kao vrlo korektne u odnosu na ostala jezgra ,mereno kvadratnim signalom na obicnom otporniku  i na pravom zvucniku,sa paralelno vezanim kondenzatorom, naravno najbolje je bez jezgra , ali sta je tu je 

Edited by Ljuba Grozni
tehnicka dopuna
Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, Ljuba Grozni said:

Otpornik se moze postaviti vertikalno , jednim krajem u stampi ,drugim krajem na kondenzator ,takodje vertikalno postavljen,drugi otpornik se moze nalemiti na C3 .

Kalemovi su takvi kakvi su, ne kažem da ne može bolje nego da se ne isplati. Sećam se da sam uspeo nekako da uglavim dva otpornika za srednjotonac od 5W, samo se ne sećam kako sam to izveo. Ostalo je bilo lako, zamena bipolarnih elektrolita, blok kondenzator na visokotoncu, novo ožičenje i 4mm buksne pozadi. Sviralo je to pristojno, u odnosu na ono kako je bilo u originalu.

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, Lendov_x said:

Kakav je posao da se uradi šema skretnice + delovi koji treba da se dodaju na nju. Pošto sam teški amater, to bi mi puno značilo. :blush:

Ili bar na ovu sliku dodati delove. Vi to kada pišete , izgleda tako lako.....

Prati gornju šemu, od delova ti treba  6x47uF 100V bip + 2x10uF 100V bip i onaj mali C4 da zameniš nekim blokom, ne vidi se vrednost ali po šemi treba da bude 4,7uF, proveri pa javi.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, giZ_Mo said:

Никако, драће се к'о рањено магаре.

Moram opet da dodam, pogledao sam, nema šanse da se to desi,, 4,7uF sa 0,36mH na 4 oma je visok rez, onaj redni veliki kondenzator (47+47uF u ovom slučaju) nema gotovo nikakvog uticaja na rez, samo mulja visoke bez potrebe. Znači smatram da treba tako uraditi, to sam i ja uradio pre mnogo godina iz istog razloga.

Link to comment
Share on other sites

Гледајући шему скретнице ако је то баш та, у средњем подручју први филтер сече све испод 1000Хз +/- а други сече све изнад 2500Хз +/- . Све ово ако је средњотонац 4 Ω .Иначе ЕИ се баш потрудио скретница је генеричка.

Link to comment
Share on other sites

Stigli Niški srednji, promer rupa je ok, nego je onaj ovalni deo veći. Ipak moram naći orginal srednje a oznaka im je Ei DZ 0500 HEP 1 , pa ako neko ima neka ponudi. Inače su 10w 4 ohm. Ovi Dynacord za sada rade  posao mada su jaki, 90w na 4 ohm.  A za skretnice, počinjem da sakupljam delove :-o

Link to comment
Share on other sites

Ja bih probao sa ovima što si sada dobio bez proširenja za flanšu, samo sa nekom gumenom zaptivkom (recimo dihtung gumene trake za prozore) čisto da vidiš kako to svira u odnosu na Dynacord srednjetonce. Ako je bolje zadžao bih Ei bez traženja originalnih jer koliko se sećam oni su bili najslabija karika u tim velikim kutijama.

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, Lendov_x said:

Šta je ovde urađeno sa skretnicom?

http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?p=113550

Nije objavio šemu, a i šta ti vredi ka imaš različite  drivere. Original je katastrofa.

Što se tiče jurenja originalnih srednjotonaca, mrka kapa da će se pojaviti očuvani par.  Svi koji se pojavljuju po oglasima u katastrofalnom stanju, očajan je bio kvalitet izrade.

Za izradu odgovarajuće skretnice treba puno rada, eksperimentisanja, nešto sofvera i merne opreme.

Link to comment
Share on other sites

44 minuta ranije, Lendov_x said:

Koliko bi koštale dve skretnice, čisto informativno? 

Ne znam, verovatno taj rad prevazilazi vrednost kutija, a i ko bi se toga prihvatio, to je pitanje? 

Ja radim za samo za sebe, jedva i za to nađem vremena.

Tebi se za te kutije realno isplati samo da radiš sam, znači kao što sam rekao: zamena kondenzatora i žica, i da prigušiš srednjotonce na uvce da se ne dernjaju. Da koristiš te srednjotonce što si kupio makar morao da širiš upust za njih, bolje nećeš naći.

Za neko veće ulaganje u te kutije mislim da nama materijalnog opravdanja. Bolje je praviti nešto novo po proverenim projektima.

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, Lendov_x said:

EI AZ 550/72/A4  To su oni sa oglasa, novi su.

Jel' oni beše imaju onu trubicu u sredini (ne mogu sada da nađem sliku)?

Ako njih ostavljaš probaj onakvi kakvi su, ako puno izvrištavaju možda bi bilo dobro da se ta trubica odseče jer je ona ionako predviđena za visoke tonove a tebi to ne treba jer imaš dobar visokotonac.

Trubicu nije teško iseći samo treba mirna ruka i oštar skalpel. Prvo se makazama iseče na vertikalne listiće pa se skalpelom polako svaki listić odseče, pri tom paziti da se ne zaseče membrana.

Link to comment
Share on other sites

Sve ste mi rekli što je trebalo da znam, VELIKO HVALA, poslušaću savete. Nixie  , vama posebno hvala, kao i ostalim članovima koji su pomogli da shvatim neke stvari. U principu, kutije rade odlično, bolje od dosta skupljih koje sam imao, poslušaću savet i namontiraću ove nove EI srednjetonce.Da oni imaju trubu, videću kako to zvuči, pa ću ih možda oseći i namontirati obične kalote. Ako mi nešto ne bude jasno, pitaću.

tmb-150x150-80931339_5d30d379b2a9d8-99067583DSC06541.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...