Filipescu

HiFi igrarija

Recommended Posts

Временом се накупило некаквих додатних компоненти по стану (што би жена рекла ђубрета), и један дан пре неког времена, у тренуцима хифи доколице, реших да се поиграм са њима, и саставим од доступног неки буџет систем. Основна идеја ми је била да видим, шта се серијом твикова, што јефтиним, што не-буџетским аксесоаром из А система, може извући из основног система, који је мање више свима доступан. На располагању је било неких 6 сати, и дете се заиграло :D. Резултати су оно што ме је изненадило, тј. укупни утицај периферије (поготово струјне) и твикова на звук система. Ову тему отварам с' једне стране због мог одушевљења крајњим резултатом, а с' друге као едукацију људима који тек улазе у ову болест.

Основне компоненте система које нису мењане до краја експеримента су:

- Денон звучници из неке мини линије, ознака небитна. Мислим да се ово половно налази комотно за 30ак еура. Бас 13цм, бас рефлекс, коректни звучнички терминали. Постављени на неке сталке који ми се врзмају по стану

- СМСЛ СА-98Е дигитално појачалце са 7498Е чипом. Цена новог око 120 Еура, значи половно може да натрчи за 70-80

https://www.amazon.de/SMSL-sa-98e-TDA7498E-Stereo-Verstärker-silber/dp/B01MYH8KGC/ref=asc_df_B01N3CXMBX/?tag=&linkCode=df0&hvadid=310735485723&hvpos=1o1&hvnetw=g&hvrand=133847723461096161&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9062729&hvtargid=pla-442898525177&th=1&ref=&adgrpid=67357486208 

- Дрегон-Флај блек дак, нов око 100 Еура, полован уз мало среће за 60-70

- интерконект од дак-а до појачала неки коректан буџет кабел типа хама и звучнички неки буџет инакустик

Све у свему, систем какав се може саставити за 200-тинак еура полован. Пошто то иначе стоји све по неким фиокама и кутијама, прво сам повезао систем да свира неких 2 сата и потом приступио слушању и твиковима. Извор је био лаптоп, који иначе користимо за све и свашта и плејер који је на том лаптопу већ инсталиран, а то је аимп2. Овако је изгледала поставка система. Звучници на средини собе и ја у једнакостраничном троуглу. Соба је превелика за ове звучнике и нека соба до 15 квадрата би за њих била идеална. Свакако, оваква поставка омогућава систему да покаже свој максимум. Овако је то изгледало:

2.thumb.JPG.90812b288d75453a4e53a35f48844265.JPG

Слушао сам i vrteo ovo:

0888837218429.jpg.4c9f21861a0300a595e41451f6eb41e0.jpg

Иначе невероватан албум. Пустио бих 3, 4, 5 песама, и прешао на следећи твик.

Листа твикова је изгледала овако и ишла овим редоследом:

1. уместо фабричког струјног кабела који иде до адаптера за појачало, убо неки ручно прављени

2. ручно прављени затим замењен фатхером хи9 1,8м на адаптеру за појачало

3. затим хи9 уместо у јефтину летву на којој су лаптоп и којешта, убоден у фурутек зидну утичницу

4. затим струјни кабел до адаптера за лаптоп замењен Ансуз маинз икс кабелом

5. затим на јефтину летву где је прикључен лаптоп убоден пс аудио ноиз харвестер

6. инсталиран бесплатни фиделајзер и укључен на максимална подешавања са аимпом као плејером

7. затим аудиоквест џитер баг убачен пре драгон флаја

8. стављени тегићи на појачало

9. на крају звучници окренути тако да је високотонац горе, иако су прављени тако да буду доле.

Разлог зашто ми је овај експеримент био овако занимљив, је што за разлику од наших главних система, где између свака два твика, унапређења, прође неко дуже време, овде сам еволуцију звука могао да испратим практично у пар сати. Оно што је такође било практично, је што је систем минималистички и све је било доступно, тако да су промене вршене брзо и без заборављања претходног звука. Ниједна промена није трајала дуже од минуте. Такође, намерно сам прво одрадио струјне твикове, да би каснији мањи твикови више показали своје ефекте, али редослед твикова је био произвољан.

Почетни звук система типичан звук бољег компјутерског система. Једино што искусно уво из овога може закључити, је одређени потенцијал звучника у смислу да релативно линеарно репродукују цео спектар у складу са својим габаритима. Звук дводимензионалан, све се дешава у равни звучника, не претерано широкој и високој. Звук помало напоран на већим гласноћама.

1. После убацивања струјног правише, плетен, са 3х2,5мм2 и алу фолијом као изолацијом уместо кинеза до појачала, долази до повишења и проширења слике, и нешто мало мање напора при већим гласноћама, али и даље ништа спектакуларно, слика и даље дводимензионална.

2. Затим долази Фатхер хи9 уместо правише, убоден у јефтину пластичну летву. Нумера број два, први тактови, занемех. Разлика енормна. Одједном се јавља дубина, неки звукови се јављају 2м иза звучника, слика се спушта донекле и испод звучника, висина и ширина добијају још на величини, ехо, реверб. За не поверовати. Напор нестао. Са задовољством одлушах албум до краја.

 3.thumb.JPG.c816ff67b45ecb0e0a1b7f69c79715ee.JPG

3. Онда Хи9 убоден у Фурутек зидну утичницу. Албум креће из почетка. Опет... Како је ово могуће? Напредак квантитативно скоро једнак пређашњем. Сад се звук спустио до пода. Звук који је долазио 2м иза звучника, сада имам субјективни осећај као да је још метар иза побегао. Све се додатно издефинисало, позиционирање закуцало на своје позиције, музика тече, време заустављено. Величина сцене импресивна. Звучници нестали у простору. Слушао сам пуно пута скупље системе, са објективно лошијим звуком. Колико год ово претенциозно звучало.

4.JPG.3cce461683bda881cf2f9a75d867f8d4.JPG

4. Затим Ансуз маинз икс убачен на адаптер лаптопа уместо кинеског струјног кабела. Овде је посебно згодно заменити кабел, јер лаптоп због батерије свира без престанка. Напредак, конкретан, и другачијег карактера. Додатна лакоћа у музици, неки "ћошкови" се заоблили, пикови још конкретнији и израженији, тишина између тонова "гласнија".

5. Убачен пс аудио ноиз харвестер на празно место на пластичној летви, где је утакнут лаптоп. Додатно тамнија позадина, све још за нијансу чистије. Разлике постају све суптилније, што је већ и за очекивати, јер је највећи напредак већ направљен, али и даље јасно чујне.

6. Инсталиран бесплатни фиделајзер и укључен на максимална подешавања. Опет исто, и то је оно што нас заправо држи у овом хобију. Терање мака на конац, цепање длаке, цеђење суве дреновине. Тестирање докле ово све може да иде. Како је могуће да твик за твиком доноси увек још од истог? Додатну чистину, тамнију позадину, трајање тона... Музика просто све боље звучи, све више увлачи у себе, све је више магије.

7. Џитер баг па дак на њ као на слици доле. Све је још течније, музикалније, питкије. Добија додатну дозу аналогности. Укупни звук за неверовати кад се гледа шта свира. 

1.thumb.JPG.871a3df1f26080787d1d0a8e3e42142b.JPG

8. Стављени тегићи на појачало ради умирења вибрација, пошто се ипак ради о малом и лаганом појачалу. Објективно, од свих досадашњих интервенција доноси најмање, али је ипак  додатно дефинисање тонова и сепарација јасно чујна.

9. За крај, из радозналости, окренух звучнике наопачке, тако да је високотонац горе. Конструктори изгледа уопште нису покушали овако да их послушају, јер је разлика драстична. Звук се додатно отворио, слика оде до плафона, бас, поготово ниски, добија додатну контуру и израженост. Вероватно им ово као буџет производ није био интересантан за слушање, иако су заправо направили одличне звучнике.

Који је мој закључак целе ове играрије? Да кад се систем постави у простору како треба и када основне компоненте немају неке изражене недостатке и мане, да под један струјни твикови хебу нану и мајчину душицу! Под два, да ова, како је многи посматрају периферија и споредна решања имају у најмању руку једнаку важност као сам систем, тј погрешно их је посматрати као мање важне. Крајњи звук ове поставке је апсолутно непрепознатљив. Ово у смислу музике толико добро свира, да је то добар звук, невезано за цену. Неки би рекли Хај-Анд :D. Без проблема бих могао да живим са овим звуком. Овде се могло урадити још доста тога, што скупог, што јефтиног/бесплатног, што би додатно унапредило звук, који већ делује као да боље не може, али знамо да може. Рецимо АПлејер уместо Аимпа, подлошке испод лап топа, рачунар само за музику, линеарно напајање за њега, добра струјна летва/трафо, бољи интерконект, бољи звучнички каблови, модификација скретнице итд.

Цена твикова превазилази цену система за 3 до 4 пута, тако да полован систем више не кошта 200, већ рецимо 800-1000 Еура, а могао би још да се унапређуј, па да цена твикова буде 5, 6 пута већа од цене система. Да ли се за 1000 Еура може купити бољи систем, тј. бољи звук? Зависи. Може се сигурно купити систем који ће бити лепши, имати неке признате компоненте у аудиофилским круговима, већи звучници који ће пунити већи простор, имати дубљи бас итд. Може се сигурно купити јако добар звук! Али, трајање тона, позадинска тишина, детаље као интегрални део музике, питкост, музикалност? Врло врло тешко. Сваки систем, какав год био, уколико се из њега жели извући максимум, чека на ова унапређења и сам по себи неће пружати ни близу онога што може, уколико се ово не уради. Лично бих радије слушао овакав систем, дотеран до неких својих лимита, него систем, чије се основне компоненте једва могу купити за тај новац.

Надам се да нисам удавио :listen

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vrlo poučno!
Hvala,
PS. samo bi bilo lakše pročitati (bar nama poČetnicima) da nazivi komponenti nisu prevođeni na srpski (nemam ništa protiv ćirilice), sa sve tvikovima..

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minuta ranije, Engine said:

Reci mi nešto o zidnoj utičnici, o tome još nisam razmišljao...

https://www.amazon.de/Furutech-FT-SWS-Wandsteckdose-Carbon-Rhodium/dp/B005LF2AN4/ref=asc_df_B005LF2AN4/?tag=googshopde-21&linkCode=df0&hvadid=309826494914&hvpos=1o2&hvnetw=g&hvrand=16804946641715979082&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9062729&hvtargid=pla-699587989080&psc=1&th=1&psc=1&tag=&ref=&adgrpid=63149895578&hvpone=&hvptwo=&hvadid=309826494914&hvpos=1o2&hvnetw=g&hvrand=16804946641715979082&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9062729&hvtargid=pla-699587989080

Ово је модел који ја имам. Делује скупо, али ово је заправо цена лошијег брендираног струјног кабела. Квантитативно највише напретка за најмање пара, од мени познатих геџета.

38 minuta ranije, džonibigud said:

Nisi udavio, lepo je napisano. Uživao sam čitajući. Sve pohvale za entuzijazam. Svaki korak ima logično objašnjenje i naravno na kraju je urodilo plodom. :)

Хвала :cheers

19 minuta ranije, _Naum said:

Vrlo poučno!
Hvala,
PS. samo bi bilo lakše pročitati (bar nama poČetnicima) da nazivi komponenti nisu prevođeni na srpski (nemam ništa protiv ćirilice), sa sve tvikovima..

Форсирам азбуку (не бих је звао ћирилицом), јер ем је родитељ латиници, ем је угоднија за читање. Аудиофилски речено - аналогнија :).

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, Filipescu said:

 

Ово је модел који ја имам. Делује скупо, али ово је заправо цена лошијег брендираног струјног кабела. Квантитативно највише напретка за најмање пара, од мени познатих геџета.

 

Ne djeluje nego jeste :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neki od nas smo to odavno apsolvirali.

:)

Svaka čast na igrariji.

Eh kad bi ljudi mogli i da zamisle šta je sve moguće sa ozbiljnijim sistemom kad se sve to primijeni...

:heat

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minuta ranije, Engine said:

Sad je bolje. Al dje je kupiti, ovaj sajte je čudan...

Мислим да је неко из Шапца на КП продавао Фурутек. Уколико не иде, могу и ја да наручим, па донесем кад долазим за Срб. 

24 minuta ranije, _Naum said:

Odmah se krenulo sa istraživanjem :-)..
Da li je neko čuo/ima iskustava sa "Kabel Master"_om - http://prosafe.epizy.com/product/schuco-uticnica-kabel-master/ ?

Нисам чуо. Како год, сигурно је боље од обичне, јер је контакт бољи. Фурутек је свакако проверен, а ту је и гигават исто сигурица.

17 minuta ranije, Toza said:

Neki od nas smo to odavno apsolvirali.

:)

Svaka čast na igrariji.

Eh kad bi ljudi mogli i da zamisle šta je sve moguće sa ozbiljnijim sistemom kad se sve to primijeni...

:heat

Наравно. Једним делом сам хтео и да изазовем предрасуде немалог броја аудиофилске популације :). Квалитет компоненти много брже удара у плафон могуђег него што је то са геџетима и аксесоаром. За 1000-2000 Еура по компоненти се може доћи до квалитета појединачних компоненти, где се за напредак мора изути вишеструко више пара, а напредак не мора обавезно бити тако драстичан. За цену једне компоненте у том случају, твиковима се може добити пуно пуно више него променом целог система за већи број. 

Најбољи начин да се истера зло, је да се утера добро :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 sati ranije, Toza said:

Neki od nas smo to odavno apsolvirali.

:)

Svaka čast na igrariji.

Eh kad bi ljudi mogli i da zamisle šta je sve moguće sa ozbiljnijim sistemom kad se sve to primijeni...

:heat

I još ponešto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нисам заборавио, него их тада још нисам имао. Зато сам и ставио оне тегиће гумиране на појачало :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuta ranije, Filipescu said:

Нисам заборавио, него их тада још нисам имао. Зато сам и ставио оне тегиће гумиране на појачало :)

Onda primjedba ne važi :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Filipescu

Izvanredan entuzijazam vredan iskrene pohvale. Tema će sigurno koristiti svakome u odabiru aktivnih ili pasivnih podstrekača kvalitetnije reprodukcije.

Moja iskustva govore da neka izrazito jeftina tvikivanja mogu udahnuti novu svežinu u zvuk sistema i da rezultati takvih akcija mogu biti vrlo iznenađujući.

Pozdrav svima sa azurnog Egeja. :thumbsup2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sada sam naleteo na ovu temu. @Filipescu, jedan od najboljih postova na forumu u poslednje vreme.

Prikazuje na vrlo slikovit način šta je moguće uz bavljenje sistemom i potvrđuje da novac ne kupuje zvuk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хвала хвала. Не бих објављивао, да и сам нисам пао на доопе од резултата играрије. Свакако се опет показало, да су добро постављени солидни/добри звучници најбитнији, а да се остало може овако или онако унапредити и евентуалне мане неке компоненте премостити на неком другом месту. А пут сигнала почиње на утичници.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Занимљив чланак, где власници Ансуз/Раидо компаније, хајфај рецензенту представљају сличну играрију мојој. С' том разликом, да паре нису проблем :D

https://www.monoandstereo.com/2016/05/raidho-ansuz-aavik-in-depth-overview.html

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/31/2019 at 2:30 PM, Filipescu said:

Може и за мање

https://www.dienadel.de/furutech-fp-sws-gold-wandsteckdose-knallhart-kalkuliert/a-353629407

У односу на обичну, опет јако велики добитак. За ове паре дефинитивно нема твика који постиже толики ефекат.

Da li bi recimo moglo da se proba sa ovakvom utčnicom na način da se stavi u neku improvizovanu razvodnu kutiju, jer imam pet šukoa u nizu pa bi mi bilo neugondo da ponovo štemujem-malterišem-lepim-prepravljam....

Dakle, iz postojećeg šukoa preko sturjnog kabla u razvodnu kutiju pa na izlazu Furtech utčnica. Da li bi takava improvizacija dala identične rezultate?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   26,505
  • Total Posts
   349,403