Jump to content


VS Audio Vinyl - CD Demagnetizer


Recommended Posts

Radi na principu alternating field demagnetization, kako, verovatno još nećemo saznati, uređaj je kao što se vidi iz teksta jos pred odobravanjem patenta, ja svoj ne bi bas rasturao da vidim kako:rolleyes:, radi što su neki članovi mogli da probaju, za merenja bi trebalo pitati konstruktora..... 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, siroma said:

Voleo bih da neko ko zna, proizvođač, projektant, vlasnik, iko, objasni šta uređaj radi, ima li ikakvih empirijskih merenja rada ili dejstva uređaja, na koje parametre medijuma utiče i koliko.

Ako je to mnogo i trolovanje, onda, mislim :o

Ne razumem ,sta ti konkretno nije jasno, ja sam kao vlasnik uredjaja u ovoj temi opisao uredjaj i rezultate koja sa dobio demagnetizacijom ploča  , napisao ti i princip kako radi (imas stotine stranica o tom principu na netu), u dva review u stranim eminentnim casopisima ti piše kakvi su rezultati, mogu da ti ga posudim na probu kad mi ga vrati @Milosav Grozni(kad zavrsi demagnetizaciju svoje kolekcije ploca), poseduje ga koliko znam 5 članova foruma,neki su pisali i njihova iskustva.....merenja nemam,ne daje ih niko koliko sam video na netu od 7 proizvođača sličnih uredjaja za demagnetizaciju ploca i diskova. Ako znas nekog ko ima adekvatnu laboratorijsku opremu za merenje mozemo i to da organizujemo

Link to comment
Share on other sites

U medicini postoji statistički metod, koji pokazuje da li postoji razlika u preživljavanju napr u odnosu na primenjenu strategiju lečenja, leka, itd. koja se zove Kaplan-Meierova krivulja. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kaplan–Meier_estimator

U ovoj temi je spominjem samo zbog toga što se razlika među grupama tretiranim različitim postupkom javlja/ili ne javlja ne odmah nego posle određenog vremena koje evidentno ne znači ništa drugo nego da se bilo potrebno određeno vreme da bi se desila statistički značajna promena koja implicira ekspresiju određene intervencije.

Šta to znači u slučaju demagnetizatora za ploče? 

Nemam pojma sem da bi trebalo možda napraviti psihološku studiju i podeliti grupu korisnike demagnetizatora u dve su kategorije: vernike i skeptike, odnosno one koji čuju razliku u zvuku nakon primene/promene nekonvencionalnih/paranaučnih inteevencija tipa zvučnost kablova, štekera, utičnica, tegova za vrata, kutija sa zemljom za uzemlje itd... i one koji to nisu.

Zatim, anonimnom anketom posle 6 meseci redovne svakodnevne upotrebe demagnetizatora na CD&LP oceniti na skali od 1-5 da li su čuli razliku u zvuku?

U anketi bi trebalo samo štiklirati da li je korisnik vernik ili nevernik.

Da stvar bude interesantnija, podelio bih 200 demagnetizatora tokom studije. 100 onih koji rade i 100 onih koji ne rade. U omeru 50/50 tj od 100 vernika 50 bi dobilo pravi a 50 lažni demagnetizator a i 100 nevernika bi dobili 50 pravih i 50 lažnih.

Posle 6 meseci bi nosioci studije (podrazumeva se da nema varanja tj da ne drkaš svoj primerak sa busolom, itd) uradili statističku analizu po dva pitanja:

-da li si čuo razliku?

-ako jesi, da li je ona bila u funkciji vremena, tj da li je i koliko prošlo dok je nisi uočio?

Rezultati bi bili veoma interesantni verovatno i proizvođaču i korisnicima a i doktorantu psihologije.

Pri tome ne impliciram uopšte koji bi bio rezultat niti navijam za bilo koga.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Nakon pet godina vratih se svom projektu pravljenju Lenco-based gramofona i dok mi gospodin Sava pravi plint dao mi je da probam njegov disc/vinyl demagnetizer. Naglasio sam da nisam zadovoljan svojim gramofonom (koji i nije nesto posebno - Thorens 160MKII, ADC XLM II glava), da zato i pravim novi, ali je gospodin Sava insistirao da probam uredjaj i na ovome sto imam. Posle malo igranja htedoh da proverim spravicu i na google-u i dodjoh i do ove teme na forumu na koji takodje davno nisam svracao... Pa da podelim iskustvo...

Probao sam tri razlicite ploce, razlicite produkcije, cisto da vidim koliko je do kvaliteta samih vinila. PGP-RTB, Suzy (licencno) i Columbia. Na sve tri se zaista cula razlika, ne velika, ali dovoljna da mene vecitog skeptika i cinika ubedi da tu necega ima. Nisam fan 180gr digitalno-remasterovanih modernih vinila tako da to ne mogu da probam. Muzika koju slusam je uglavnom jazz druga polovina 50.ih do polovine 60.ih i to uglavnom sa CDa. Gramofon nisam ukljucivao nekoliko godina. U cemu je razlika? Meni je zvuk sa gramofona uvek bivao nekako prigusen (u odnosu na identicno izdanje na CDu). Posle tretmana je postao malo otvoreniji. Vokali, vibrafon, gitara, sopran-saksofon, jasniji. U basovima nisam cuo neku razliku.

Probacu nekoliko CDa u narednih dan-dva, pa cu i to javiti. A voleo bih da probam sve isto i kada skutijam Lenco-a.

Sve u svemu, ko god je ljubitelj ploca preporucio bih mu da proba ako bude u prilici. Nece ovo biti revolucija u slusanju ploca ali razlika moze biti izrazenija nego od promene kablova.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

A ja vam kazem obojici da se vratite u osnovnu skolu i obnovite gradivo - zato sto je ispravno i jedno i drugo.

"Jel si citao neku knjigu Ive Andrica ili si mozda citao neku knjigu Iva Andrica?"

Ako si uopste ista i citao... :rolleyes:

Evo ipak jedne knjige za preporuku - za opismenjavanje.

https://www.knjizare-vulkan.rs/lingvistika/35911-recnik-jezickih-nedoumica-xiii-izdanje

pravopis-i-recnik-srpski-jezik_520x320.j

https://gimnazijadg.files.wordpress.com/2012/03/klajn-recnik-jezickih-nedoumica.pdf

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...