Jump to content


VS Audio Vinyl - CD Demagnetizer


Recommended Posts

13 sati ranije, simplicisius said:

Zapitao sam se da li su ti demagnetizatori slični onima

za CRT televizore. Pravili su ih kao namotaj prečnika oko

30cm bez gvozdenog jezgra.Veoma su se grejali i nisu

smeli da budu uključeni duže od pola minuta.

Da li se ovi greju i da li mogu da se rade uzastopne demagnetizacije?

Ja sam to imao, odnosno pravio, kalem prečnika 30cm sa puno namotaja tanke žice i tasterom za uključenje. Verovatno čuči još negde u nekoj kutiji,  ako ga nisam bacio. Uključi se i polako odmiče od ekrana vodeći računa da to ne traje dugo (par sekundi je dovoljno). Nekad su jedino na taj način mogle da se uklone fleke u bojama koje nastanu kad otkaže originalni sklop za demagnetizaciju u TV (kalem oko ekrana sa jednim ili dva PTC-a).

Ovaj uređaj je verovatno sličan, ne bi trebalo da ima nikakvo gvožđe (zbog zaostalog magnetizma), samo kalem i PTC za postupno smanjenje struje odnosno EM polja. To je vrlo jednostavna demagnetizacija, magnetiše se naizmenično do maksimuma a onda udaljavanjem ili smanjenjam struje polje postupno opada do nule. Zbog histerezisa ostaće malo magnetizma, ali zanemarljivo.

Link to comment
Share on other sites

19 sati ranije, Patolog said:

Jednostavno i postoji poodavno :

https://theaudiophileman.com/zerostat/

Btw, velika je ovo djunta, msm na taj VS audio demagnetizator - dodatna komponenta za negde je smestiti kada se ne koristi.

IMO - Zerostat Milty Gun je sto se tice gabarita u velikoj prednosti.

 

milty.jpg

Mislim da je ovo pištolj za eliminisanje statičkog elektriciteta a ne demagnetizator.

Link to comment
Share on other sites

22 sati ranije, Woland said:

 

Evo ga još jedan uređaj iz domaće hifi kuhinje - Demagnetizer za vinil i CD medije, koji može da se koristi i za demagnetisanje kablova, konektora itd..

 

Nije pod..bavanje,ali probaj da demagnetizujes i osigurace

Kapice na njima su prevucene slojem nikla a nikal i gvozde su jedini metali koji mogu da se namagnetisu

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Nixie said:

Ja sam to imao, odnosno pravio, kalem prečnika 30cm sa puno namotaja tanke žice i tasterom za uključenje. Verovatno čuči još negde u nekoj kutiji,  ako ga nisam bacio. Uključi se i polako odmiče od ekrana vodeći računa da to ne traje dugo (par sekundi je dovoljno). Nekad su jedino na taj način mogle da se uklone fleke u bojama koje nastanu kad otkaže originalni sklop za demagnetizaciju u TV (kalem oko ekrana sa jednim ili dva PTC-a).

Kasniji CRT televizori su to imali ugrađeno u ekrane. Tj. oko ekrana.

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, NShappy said:

Kasniji CRT televizori su to imali ugrađeno u ekrane. Tj. oko ekrana.

Znam, opravljao sam poneki. Često je bilo da izgori PTC pa ne radi, ili neko prinese zvučnike i namagnetiše se puno. Zato sam pravio demagnetizer. Nije ponekad bilo lako, treba više puta primeniti radnju dok se izvuku fleke, naročito po ćoškovima.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Evo da se i ja oglasim, kad me Dražen već pomenuo. Nisam bio ma forumu neko vreme, obaveze bla bla, tek sad vidim. Apsolutno ovako kako je Dražen rekao. Posebno napominjem da sam bio izuzetno skeptican po pitanju uredjaja. Moja greska. Ili se nisam dovoljno raspitao pre ovoga, ili jednostavno u moru psihoakusticnih fenomena nisam verovao u ovu priču. Međutim na tih par LP-ova koje je Dražen pustio razlika pre i posle je bila jasna. I to na prvu loptu. Po meni uglavnom su najveće razlike bile i srednje i visokotonskom spektru koji su bili mnogo jasniji, istureniji i nekako “čistiji” pri čemu su i pozadinski insktrumenti jasno iskočili pa čak mogu da kažem da se u nekim momentima čulo nešto sto na prvo slušanje nije. Sa basom je situacija bila možda malo drugačija, barem ja nisam primetio toliko o veliku razliku, iaoko je i bas bio precizniji nego pre. Ono sto je posebno zanimljivo je da je iredjaj odlično radio na, da tako kažem, normalnim produkcijama. Kad je Dražen pustio Naim LP, koji je zaista vrhunska produkcija, tu se razlika najmanje čula. I po meni to je i z očekivati i potpuno normalno. I bas zato mislim da se ovakav uredjaj isplati, jer ipak većina nas nema neograničenu kolekciju japanskih vinila ili specijalnih izdanja gde je produkcija na savršenom nivou. Bas na pločama koje su starije (ne kažem iznjakane) uredjaj je pokazao sve pozitivne strane. Zaista jedna sprava koja je veoma korisna za ozbiljne ljubitelje vinila sa velikom kolekcijom starijih ploča. To je moj subjektivni utisak, sa malim zakašnjenjem, zbog čega se i izvinjavam Drazenu

Link to comment
Share on other sites

On 18.7.2019. at 22:57, Woland said:

^ uradio sam dve uzastopne demagnetizacije i nisam primetio da se greje.. ali, tajmer je podešen na 30 sekundi

Касно сам видео ову причу - ево питање - дали си радио демагнетизације пре или након ултразвучног чишћења?

Рецимо, чишћење типичним вакуум машинама зна да повећа статички електрицитет плоча током чишћења - ја сам то код себе скоро елиминирао помоћ алтернативним четкама за вакуум, али немам никаква искуства са УЗ чишћењем.

Link to comment
Share on other sites

^ radio sam posle UZ tretmana - u tom momentu nisam imao ni jednu ploču koja nije bila UZ tretirana, pa sam uzeo jednu koja je davno tretirana.. UZ tretman ne indukuje statički elektricitet, onaj foto omekšivač koji se dodaje je zbog toga.. predmetni uređaj eliminiše namagnetisanje.. gore je primećeno da boja za vinil sadrži magnetne čestice

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Zahvaljujuci gospodinu Savi imao sam priliku da na 50-ak ploca i 10ak Lasedrdisc-ova natenane isprobam VS audio Vinyl/Disc demagnetizer.Prva stvar koja upada u oci je fenomenalna izrada uredjaja (moja jedina zamerka je tip i izgled prekidaca za paljenje i startovanje procesa demagnetizacije), Cd kao medij ne koristim pa cu se zadrzati na gore navedena dva. Uredjaj moze da se koristi i za demagnetizaciju kablova sto takodje nisam probao.

Moji utisci su da uredjaj definitivno prvi razliku na bolje pre svega u domenu cistije zvucne slike, ali je ne menja , ne povecava i ne dodaje neke dodatne artefakte.

Evo nekih zapazanja:

Jedino na cemu ne postoji po meni nikakva cujna promena su direct cut ploce (proban Kenny Burrel Blue Light vol 2, 28. dec 2005, RTI kao i Miles Kind of blue beli vinil, 14.oct 2002, isto RT), sto sam nekako ocekivao jer je tu koristena posebna smesa vinila.

Kod test pressing ploca na 250g vinilu postoje suptilne jedva cujne razlike (proban Coleman Hawkings encounters Ben Webster Nov 4,1994 , RTI  test pressing , primerak 2/10 kao i Sounding off Dizzy Reece , Oct 6 1992, primerka 7/20)

Japanska starija izdanja na obicnom vinilu razlika postaje jasnije cujna (Jimmy Heath quintet, Riverside, Chet Baker sings and play with Buddy Shank, Tosiba-Emi, A night at the Vaneguard with Kenny Burrel Trio, Cadet LP,.....). U ovom trenutku sam hteo da probam i neku japansku virgin (nikad otpakovanu) plocu da vidim da li postojeca razlika potice od duze upotrebe ploca pa sam otpakovao Dexter Gordona, Dexter Blows hot an cool , Dootone, i razlika je postojala.Jedino gde opet nije bilo razlike je bio Miles Davis and the modern jazz Giants , Victor Company collectors item , broj 3928/5000.

Americka starija izdanja -ovde vec postaje dosta cujna razlika (Memories of Duke, Pablo, opet Soundin Off , ovog puta Blue Note izdanje, pa nekoliko Verve izdanja, Gerry Mulligan meet Bens Ben Webster, Mel Torme Swing, Shubbert Alley, Sten Gets and Charlie Bird -Jezz Samba,Jimmy Smith - The Cat, pa malo Fantasy izdanja San francisco, Charles Mingus quintet +Max Roach, Bruebeck a la mode, Cal Tjader quartet......, i ovde je proban virgin record od Columbia-e Lusis Armstrong plays W.C Handy).

Ovde vec polako pocinje da se iskristalise da dosta zavisi od kvaliteta i porekla vinila kao i od koriscenosti ploce.Americki vinili posle demagnetizaije su pokazivali vecu razliku na bolje od japanskih.

Ploce izdavane posle 2000 god , bas velika cujna razlika posle demagnetizacije (How my heart sings Bill Evans Trio, DOL 180g, Cassandra Wilson Loverly , 2008, Blue Note,180g, Something Else, Blue Note 2008,200g, neotpakovan Blue Train John Coltrane, DOL,180g, Stockfish Vinyl collection Closer to the music, 180g,2006......) Ovde je opet postojao izuzetak Diana Krall Quit Nights, Verve, 180g, 2016, gde je razlika bila jedva cujna.

I na kraju ogromna razlika i u slici i u zvuku Laserdisc i kod americkih i kod japanskih i kod evropskih izdanja (najmanje na japanskom izdanju The Sound of Miles Davis, Toei Tokio, 1991, najvise na Falstaff, Decca 1988, i New Yera concert in Vienna, Unitel 1989)

Cestitke gospodinu Savi na sjajnom uredjaju korisnom za svakog ko ima vecu kolekciju vinila i laserdiscova (a verovatno i CD). Za razliku od mnogih domacih konstruktora postoji i lepo exportno kartonsko pakovanje za uredjaj a moze se i customizovati izgled u vise desetina furnira.  Cena nije mala (750 EUR), ali s obzirom da jedini uredjaj koji radi na istom principu (a i izgleda skoro identicno) i sa kojim sam se sretao Acoustic Revive RL-30 MKIII kosta oko 3000 USD rekao bi da je vise nego primerena.

Slike slede

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Posle kartkog review, koji sam napisao pre više od mesec dana, mnogi su me pitali, a i pisali, da li sam uzeo demagnetizer. Naravno da jesam, s obzirom da je uređaj sjajan. Ono što je meni bilo presudno je to što sam dobio uređaj na test od tri nedelje da ga isprobam bez ikakve presije od strane konstruktora. Da sam ga video u prodavnici ili čitao u časopisu neki review iskreno ga ne bi uzeo ni u razmatranje, ovako sam mogao da se lično uverim u njegove kvalitete (iskren savet i za druge domaće konstruktore, vaši sjajni uređaji se neće prodavati ako ne mogu da se dobiju na probu) Druga stvar koja je prevagnula je ta što sam mogao da ga customizujem u smislu izbora furnira koji meni odgovara (slike mog konkretnog modela u nastavku). Savo je takodje prihvatio neke moje sugestije u smislu vizuelnog izgleda uredjaja pa su sad strane zaobljene drugačije,front je izgubio prekidač za paljenje (sad se nalazi na iec na zadnjem delu), a napred je stavljen kvalitetniji neutralan prekidač za startovanje demagnetizacije. Takodje, led dioda koja je bila sa prednje strane, i koja svetli dok traje demagnetizacija, stavljena je sad u centar ploče što daje lep efekat. Ovaj model nosi oznaku MKII (postoji još par komada mk1 uredjaja koji se prodaju sa lepim popustom). 

Ovog puta sam pozajmio i Audiomeca Obsession transport da istestiram i par CD-ova. Otvorio sam The best of Miles Davis & John Coltrane (1955-1961), Columbia i Diana Krall Live in Paris, Verve. Zahvaljujući ljubaznosti člana foruma @golum, stiglo je promptno iz Švajcarske i par sjajnih RTI test pressing i direct cut 200gr neotvorenih vinyla- The Soul of Ben Webster, Sonny Rollins/ Coleman Hawkins Sony meets Hawk, Coleman Hawkins, Hawkins Alive, Kenny Burrell Guitar Forms.... I uređaj je opet pokazao svoju vrednost. 

IMG-20191010-WA0008.jpg

IMG-20191010-WA0009.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...