Jump to content


Нешто атипично :: Neumann / K+H у домаћој поставци.


InSides

Recommended Posts

 

4 minuta ranije, zflazar said:

:klanjanje:klanjanje:klanjanje

mlađa sestra mi se više dopada od starijeg brata!!!

Iskrene čestitke i neizmerno poštovanje za posvećeni razvoj, rad i realizaciju.

Драго ми је - било би поражавајуће да нисмо уопште напредовали. :D

4 minuta ranije, zflazar said:

Volep bih da sledeći korak bude AD/RIAA u digitalnom domenu/DA sklop phono preamp u "donjoj kutiji" na mestu phonoclone-a.

То је интересантан приступ. У овоме случају, код Игора, солидан приступ би било A/D -> RIAA у дигиталном домену -> дигитални излаз. Па то све у DAC који Игор користи. Не би ни морали радити D/A конверзију.

Link to comment
Share on other sites

9 minuta ranije, zflazar said:

moglo bi i tako a moglo bi i sa digitalnim i analognim izlazom :wub:

Бојим се да све то неће стати у исту кутију са остатком електронике...

...али можда си ми показао пут ка идућем већим пројектом. :D

Link to comment
Share on other sites

:blink::heat Izvrsno, čestitam. Koji je lift na ručici?

2 sati ranije, InSides said:

солидан приступ би било A/D -> RIAA у дигиталном домену -> дигитални излаз. Па то све у DAC који Игор користи. Не би ни морали радити D/A конверзију.

Samo ugradi Parks Audio Puffin. :blah

Link to comment
Share on other sites

28 minuta ranije, VU metar said:

Koji je lift na ručici?

Почео је као стандардни Rega-ин део. Доњи поклопац и ослонац лифта су резултат 3D принтања, а остатак делова је финиширано према остатку ручице (поцрнивање).

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, InSides said:

Свакако. :)

Грамофон, интерно назван "wlith" има начелно две компоненте, (1) грамофон, и (2) погонски контролер са укљученим RIAA претпојачивачем.

Дизајн

Делимични хибрид између суспендираног и високо-масеним приступом, грамофон почиње дрвеним рамом који се ослања на три алуминиумска футера конусне форме, завршавајући са Si3N4 керамичким лоптицама дијаметра 8мм. Лоптице имају ступањ сферичности 5 (Grade 5) који је највиши ступањ сферичности комерцијално (у малим количинама) доступан. Рам је израђен од ораховог дрвета, финиширан уљем и воском.

Унутар рама, налази се унутрашња структура (не бих је баш назвао супшасијом) од дампираног MDF-а у три слоја, која носи (1) лежај, (2) носач ручице, (3) сензоре за ротацију и (4) изрез за мотор. Иницијалан план је укључивао мермер за ову структуру, али се испоставило да је веома тешко наћи добављача који би испоручио прецизно изрежен комад мермера, са минималним отступањима, без да отчепи део ивице. Ова се структура ослања на дрвени рам директно преко комбинације пенесте гуме и ленте од Sorbothane-а.

Лежај. Неинвертирани, релативно једноставан дизајн. Не постоји посебна чаура. Цело тело лежаја је функционално, и израђено од ~8кг блока C932 бронзе. Затворен је посебним поклопцем који има интегрирану потисну плочу, па онда пескарено кварцним прашком због естетике (лежај је видљив са стране грамофона). Осовина је израђена од меког челика, касније подложан процесу цементације - дијаметар 15мм, радна дужина унутар лежаја од 100мм, финиширана слободно ротирајућом Si3N4 лоптицом од 8мм. Потисна плоча од POM-a - лежај користи веома "танко" мазиво због критично мале толеранције од ~5 микрона.

Носач. Алуминиумски стуб, где се директно монтирају различити носачи ручица, причвршћен на подлогѕ преко M6 навоја и подлошке од гумиране плуте.

Сензори. Пар hall effect сензора, због обавезне континуиране ротационе повратне спреге са мотором преко моторног контролера. Сензори (SS460S) су монтирани на подлошке од POM-а, унутар алуминиумске структуре, омогућавајући нивелацију и ротационо порамњивање са маркерима монтираним на тањир. Завршавају стандардним троструким дата каблом и Rean Mini-XLR конектором.

Тањир. Израђен од једног (великог) комада POM-а, финални дијаметар је 300мм, висина је 40мм, са низом удубљења са доње стране са циљрм (1) спречавање инхерентних вибрација, (2) спајање са лежајом, како и (3) уметање маркере за ротацијом. Осовина је посебан комад, израђен од поцрњене C932 бронзе, са циљем одвојавање осовине плоче од осовине лежаја.

O3356Fx.jpg

Тањир, у комбинацији са лежајем, показује хоризонтални run-out од ~0.005мм, а вертикални run-out од ~0.01мм.

Погон

Грамофон се погони путем кружног каиша, преко BLDC мотором са класичним лежајима на оба краја осовине (уместо чаура) и прецизне ременице израђене од POM-а за тачан профил конкретног ремена. Мотор је монтиран унутар посебног цилиндра од демагнетизованог меког челика, и поклопац од POM-а преко којег се директно монтира сами мотор. Завршава стандардним троструким мрежним каблом и Neutrik Speak-On конектором.

Мотор се гања DDS сигнал генератором, који генерира три посебне фазе, закључене повратном спрегом под контроле Arduino Nano микроконтролера, помоћу сензора и маркера које сам раније споменуо. У моменту се користи 4 маркер (код је провизиониран за највише 12), што омогућује фрекфенцију провера од грубо ~2.2Hz, кад тањир ротира на стандардних 33 1/3 ротације у минути. Алгоритам полако мења брзину (кад има потребе) циљем минимизације феномена назван "гањање брзине" (speed hunting).

Механика алгоритма је видљива на мањим OLED дисплејом, уграђен унутар даљинца контролера на самој кутији контролера где се налази остатак електронике.

NuH7ThZ.jpg

У принципу, ради се о мање/више идентичном комбинацијом погона који је већ виђен унутар ранијег комплетираног великог брата. Софтвер је подложен мањим модификацијама - једна од новијих идеја укључује аутоматско прерачунавање просечног нивоа wow-a. Као и претходно, када је софтер спреман за дивљину, иде на GitHub repo-у.

Комплетна комбинација свих ових елемента резултира "wow & flutter" резултатима од ~0.03%. 

Ручица

Принцип ручице је стабилизовани ограничени лежај на једном стожеру (constrained stabilized unipivot). У принципу, главни стожер јесте један, али ручица се ослања на секундарни стожер који је различитог типа - идеја је стабилизација ручице током подизања/спуштања и праћење проблематичних бразди.

Лежај се налази на стожеру од алуминијума и лежиште лежаја од POM-а. Цев ручице је слојевита комбинација вученог (pultruded) карбона, алуминиумске цеви и POM-а, и претставља јединствен (непрекинут) комад од носача звучнице до завршетка носача тегова. Ручица је ефективне дужине од 11.5" (292мм), базирана на Lofgren A геометријом, са нулта тачкама на ~66мм (65.998мм) и ~121мм (120.891мм), за просечан ступањ изобличења од 0.3248% по целе дужине плоче.

miGjgZL.jpg

Унутрашно ожичење је бакарна лиц жица изолирана свилом, завршавајући стандардног 5пин конектора израђен од PTFE-а.

Допунско, постоји механизам подешавања VTA у току свирања, у виду M6 завртња и продужетак платформе.

RIAA Претпојачивач

Смештен у кутију са погонском електроником, претпојачивач је базиран на RJM-ов PhonoClone 4, израђен стандардним деловима, са изузетком Beyschlag прецизним отпорницима (0.1%) и Mundorf Supreme кондензаторима на излазу. Ожичено посребреном бакарном жицом, са PTFE изолацијом, претпојачивач је допунски одвојен од остатка електронике путем 10мм бакарним флахом.

iZkN07E.jpg

Звучница је Denon DL-103 због чега је и PhonoClone 4 оптимизован за појачање од 70dB. Коло се напаја трансформатором који је енкапсулиран и има тројну изолацију од Трафоматика, омогућавајући да цела електроника буде у једној јединој кутији.

Сама кутија је израђена од истог дрвета, потпуно обложена бакарном фолијом за заштиту и прецизно обрађени поклопци од алуминијума, како и посебна задња плоча.

poGQRPV.jpg

Монтажа

Потпуни склоп је монтиран на задњи, носећи зид помоћу независно дизајниране, скелеталне полице, израђена од 60х20мм челичног профила, са потпуним фокусом на грамофон, а не на полицу. Пластифицирана мат црном бојом, стратешки дампирана унутар скелета циљем минимизације инхерентних вибрација.

Овде би стао (као да сам некад писао кратке постове). Ако имате још питања, ту сам. :)

Nemam reci za ovakav rad!

Svaka vam cast, maestro!

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, Woland said:

čestitam emoji106.png

usudio bih se da kažem da proizvođači vrhunskih gramofona, ne vode toliko računa o svakom aspektu i detaljima, kako si to ti, u ovom slučaju radio

То је зато што би да имају профит. :D

Хвала!

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, zflazar said:

mlađa sestra mi se više dopada od starijeg brata!!!

I meni :)

19 hours ago, InSides said:

У овоме случају, код Игора, солидан приступ би било A/D -> RIAA у дигиталном домену -> дигитални излаз. Па то све у DAC који Игор користи.

Ili jos bolje, direkt u digitalni ulaz na Neumanne  :)

10 hours ago, InSides said:

Нема Игора. Мора да је потпуно фокусиран на слушање. :)

Ovo je zaraza.... vidi se da imam mali "delay" sa odgovorima :)

Link to comment
Share on other sites

Посветили смо доста времена и дизајну полице, што је често елемент који се занемарује. У овом случају, полица је интегрални део грамофона.

Пар фотографија саме полице:

tfrx5TP.jpg

VNfr2h0.jpg

Детаљи око израде полице овде:

On 25.11.2019. at 12:45, InSides said:

Потпуни склоп је монтиран на задњи, носећи зид помоћу независно дизајниране, скелеталне полице, израђене од 60х20мм челичног профила, са потпуним фокусом на грамофон, а не на полицу. Пластифицирана мат црном бојом, стратешки дампирана унутар скелета циљем минимизације инхерентних вибрација.

 

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, InSides said:

Посветили смо доста времена и дизајну полице, што је често елемент који се занемарује. У овом случају, полица је интегрални део грамофона.

И прекидач за светло.

Link to comment
Share on other sites

On 25.11.2019. at 13:20, zflazar said:

Volep bih da sledeći korak bude AD/RIAA u digitalnom domenu/DA sklop phono preamp u "donjoj kutiji" na mestu phonoclone-a.

Нисам ока склопио већ недељу дана размишљајући о овоме. ^^

Свакако, мала хипербола, али планови се већ кроје. На путу development kit базиран на Teensy 4.0 (ARM Cortex M7 процесор) који има могућности USB bi-directional streaming, S/PDIF I/O, како и могућност балансираног ADCа.

:)

Link to comment
Share on other sites

11 minuta ranije, InSides said:

Нисам ока склопио већ недељу дана размишљајући о овоме. ^^

Свакако, мала хипербола, али планови се већ кроје. На путу development kit базиран на Teensy 4.0 (ARM Cortex M7 процесор) који има могућности USB bi-directional streaming, S/PDIF I/O, како и могућност балансираног ADCа.

:)

Ostaješ u digitalnom domenu, bez DAC-a?

Realtime A/D streaming?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...