Jump to content


Pasivni sub povezivanje?


acazr

Recommended Posts

Moram li ovakav vufer povezati na pojačalo sa oba terminala (levi i desni) neću koristiti njegove izlaze za satelite.Zvučnici su mi povezani na a terminale a njega bih povezao na b terminale,pitanje samo dali moram na oba ili je dovoljan samo jedan kanal.

Untitled.jpg

Link to comment
Share on other sites

58 minuta ranije, acazr said:

Moram li ovakav vufer povezati na pojačalo sa oba terminala (levi i desni) neću koristiti njegove izlaze za satelite.Zvučnici su mi povezani na a terminale a njega bih povezao na b terminale,pitanje samo dali moram na oba ili je dovoljan samo jedan kanal.

Ako je pasivni, unutra je pasivna skretnica koja odvaja SUB i satelite. Znači ako ne povežeš satelite na taj SUB, imaćeš malu impedansu na niskim frekvencijama, gde će raditi i sateliti i SUB, pa je pitanje da li pojačalo to može da savlada. Osim toga, treba povezati oba kanala, kako je i predviđeno. Ili eventualno koristiti posebno pojačalo za SUB sa regulacijom jačine, kako bi se uskladila glasnoća satelita i pasuvnog SUB-a. Fabrički taj SUB je bio usklađen sa odgovarajućim satelitima, ako koristiš druge satelite može biti razlike u jačini zvuka.

Link to comment
Share on other sites

27 minuta ranije, acazr said:

Da malo pojasnim trenutno koristim bookshelf zvucnike Dali zensor1 na a terminaliu od pojacala Cambridge audio azur350a, a pomislio sam da ovakav sub prikacim na b terminale od pojacala.

Može, poveži taj pasivni sub kao da je još jedan par kutija. Koji je sub, predpostavljam neki Canton?

Link to comment
Share on other sites

Ako hoćeš da zamastiš zvuk bolje kupi neki aktivni subwoofer, ovaj Canton je imao svoje satelite i tako je natjuniran, skretnica je već srezana i nemaš opciju nikakvog podešavanja, dok na bilo kom aktivnom postoje potenciometri za jačinu i podešavanje frekventnog odziva. Zamastićeš zvuk, e sad od cene i kvaliteta aktivnog woofera zavisi i šta ćeš dobiti, jeftini wooferi uglavnom samo brundaju i daju neki naduvani bass sa gomilom nedefinisanih tonova koji će te možda samo nervirati, više su dobri kao opcija za filmove za eksplozije i sliče efekte. Kvalitetni i skuplji naravno daju mnogo definisaniji bass ali je i cena veća. Nakbolje da pozajmiš od nekog aktivni sub pa probaš sa Zensorima, te kutije sam imao i jako lepo rade u srednjem i visokom opsegu. Basa im definitivno fali za bilo koji žanr muzike.

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, acazr said:

Jeste Canton mislim nisam još kupio nego čisto razmišljam malo bih da zamastim zvuk.

Traži aktivan SUB, to ti je prijateljski savet. Taj Canton je 4oma,  a tvoje pojačalo nema napajanje da se nosi s tim u paraleli sa satelitima koji su 8oma. Skretnica u Canton-u je takođe fiksna, i teško će se uklopiti sa bilo kojim drugim satelitima, ako nisu originalni Canton koji su išli sa tim basom.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 12.7.2019. at 8:41, acazr said:

Hvala momci na savetima !

Kasno odgovaram ali moram jer vidim da ima dosta misljenja "to verovatno tako zvuci ali nismo culi..."

Canton Plus C je pasivni subwoofer relativno manjih dimenzija, osetljivosti oko 88dB koji ide od 40 i nesto Hz (-3dB) pa do 120Hz. Drajver je precnika 310 mm u kompresiji i nema brige oko pozicioniranja, jedino da se nekako malo odvoji od poda.

Nema satelita koji idu uz njega jer sateliti fabricki nisu ni isli. Postoji dosta modela dvosistemskih satelita koji su prodavani posbno i ja sam npr uz Plus C i posle neku godinu uz odlican Plus E kombinovao male dvosistemce kao sto su Plus XL, Plus XXL ali i normalne zvucnike razlicitih proizvodjaca medju kojima i Canton Ergo 930 DC, 920 DC itd.

Kada se poveze kako treba, dakle prvo iz pojacala ili risivera u sub pa iz njega u zvucnike onda to nece predstavljati veliki teret za pojacalo jer nije neka budzevina u pitanu, dakle radice kao najnormalniji par zvucnika.

Sub ima pasivnu skretnicu na 120Hz tako da neces izgubiti nista u srednjim i visokim, jedino ako koristis male satelite koji imaju napucan bass na 80-90Hz to ce preuzeti sub i oni ce svirati rasterecenije.

Iz mog iskustva ako zelis kvalitetan zvuk bolje ce svirati ovakav pasivan u kompresiji nego aktivan sa drajverom od 160 ili 200 mm u manjem kabinetu i sa ogromnom tubom otvora i po 7-8 cm samo da bi se zadovoljila potreba neiskusnih kupaca koji zele drmanje vrata i prozora. U mojoj sobi od 25 kvadrata to ni adekvatno pokrenut Plus E nije mogao ali zato maleni AS 20 jeste:D E sad to sto AS 20 zvucno jeste smesan u odnosu na pasivne je druga prica.

Inace cena po kojoj se moze naci pomenuti Plus C koji zanima pokretaca teme je oko 50 evra u ocuvanom stanju sto je cena najjeftinijih aktivnih sub-ova koji zvucno ne mogu ni da pridju, najblaze receno.

Za duplo vece pare ima ovo i ja ispod toga ne bih isao ako se trazi makar malo kvaliteta:

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici-Vuferi-kucni/Canton-as-25-81316558-oglas.htm

A ako ima malo volje za eksperimentisanjem onda preporucujem ovo i to dosta ispod cene:

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici-Vuferi-kucni/Canton-plus-e-81256287-oglas.htm

Znam, znam, nije aktivan, nema podesavanje faze, nema automatsku kalibraciju zvuka, nema podesavanje rezne frekvenvije niti aktivan DSP ali eto ima nas kojima je bitan samo ZVUK i probasmo ga :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Da se nadovežem na staru temu, imam sličnu dilemu sa povezivanjem istog pasivnog sub-a Canton Plus C ali za razliku od postavljača teme njega pogoni Blaupunkt BSX 150 auto amp/crossover prilagođen da radi u kućnim uslovima. Dakle, imam nezavisnu kontrolu gain-a i rezne frekvencije. Blaupunkt mi je bridge-ovan kao mono a Canton sub ima dva terminala, levi i desni. Probao samo sa jednim, radi odlično ali kapiram da to nije to.

Da napomenem da ni ja ne koristim satelite. Sub je samo dodatak na već postojeći sistem, amp Atoll In 80 + zvučnici Braun L710

Šta predlažete? Izbeći bridge i ići na oba kanala ili...?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...