Jump to content


Gramofon-pomoć


Iznogud

Recommended Posts

59 minuta ranije, Froggy said:

Sad mi došlo i d.p..a u glavu podsećanje na neku teoriju zavere koja je tokom tih godina kružila Južnim Banatom da je tadašnja Elektrodistribucija povremeno povećavala frekvenciju sa nominalnih 50 Hz a smanjivala napon na nenormalnih 180 V, ne bi li veštački povećala individualnu potrošnju tj. broj obrtaja strujomera, a time i iznos na računu za struju...

Zavera ko zavera, frekvenciju ne menjaju sigurno (možda + - delovi Hz), a napon je padao jer su priključivali više potrošača nego što srednjenaponska i niskonaponska mreža može da prenese. Danas je problem uglavnom što su svuda zamenili opremu i digli napone, pa se desi da pređe 250V što je ponekad smrtonosno za starije uređaje dimenzionisane za 220V.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

8 sati ranije, Froggy said:

 a problem mi se događao u drugoj polovini '80-tih godina.

Danas taj isti gramofon, sa istom zvučnicom, uboden u istu utičnicu i priključen na isto pojačalo, više ne "hvata" smetnje, iako komšija i dan-danas vitla brusilicom.

 

Potrošio komša problematicnu brusilicu tokom ranih 90tih..i nova vise ne pravi problem. :-)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Da ne otvaram novu temu. Da li moze zujanje gramofona da bude zbog chinch kablova? Technics gramofon SL-BD220D,povezan sa pojacalom SU-C800U povezano i uzemljenje izmedju gramofona i pojacala i zuji. Posto mi je sve povezano preko pojacala probao sam da iskljucim kabal iz kompjutera i onda zujanje dosta opadne ali je jos uvek tu. Sta tu moze da bude u pitanju?

 

 

 

 

 

U koliko niste odustali od rešavanja problema, i u koliko vrum imate na oba kanala, probajte proveriti multimerom kontinuitet kabla za uzemljenje ručice od vilica na jednom kraju i bilo kog metalnog dela ručice (osim tega). 

 

Ako nemate multimer, probajte uzeti parče žice, jedan kraj povezati na gnd phono ulaza pojačala, a drugim krajem dodirnite metalni deo ručice, nikako teg jer je moguće da nema kontakt sa masom nego recimo ležaj na gornjoj bazi ručice.  

 

Ako vrum prestane, onda je kabel za uzemljenje ručice i elektronike gramofona u prekidu, što je najverovarnije slučaj jer je tanka žica u pitanju, lako se zakači negde i prekine i treba ga zamenuti.

 

Kod Tehniksovih gramofona se najčešće sa donje strane baze ručice spajaju masa elektronike i motora i ručice, odakle se vodi masa van gramofona, prema pojačalu. Žicu od baze ručice prema pojačalu treba zamenuti.

 

Priča sa kompjuterom je savršeno normalna jer se preko kompjutera amp uzemlji i menja se njegova referenca dok referenca ručice i elektronike gramofona ostaje nepromenjena, pa se menja razlika njihovog potencijala i odatle razlika u glasnoći vruma.

 

Budući da je verovatno MM zvučnica i MM preamp u pitanju, ne verujem da se rado o RF smetnjama, ako je vrum glasan, verovatno je masa u pitanju.

 

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Imam stari gramofon Solenta iz 1960g. koji sam nekada koristio ubadajući ove dve klasične "banane" u običan radio aparat,koji više ne posedujem.Molim vas da mi pomognete da na ovaj gramofonski kabl,koji,kako se vidi ima mrežicu i dve žile, zakačim na činčeve.Ja sam uradio tako što sam na dva činča zalemio po ovu jednu tanku žicu,dok sam mrežicu raspleo delimično i dobio dve žile koje sam zaletovao na činčeve računajući da je to masa.Priključio sam činčeve na mini liniju,ali nisam dobio nikakav zvuk.Gde sam pogrešio?Molim za pomoć.Unapred se zahvaljujem.

 

kabl-gramofon-page-0.jpg

Link to comment
Share on other sites

Probaj da na 1 činč zalemiš dve tanje žice na + a širm na masu, pa vidi da li se nešto čuje na jednom kanalu. Ne znam kakva ti je glava na gramofonu, ali je moguće da ti u pojačalu treba gramofonski ulaz (on je drugačiji od ostalih ulaza jer ima RIIA korekciju i posebno predpojačalo za gramofonski signal).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...