Jump to content


Problem sa fijokom za CD player Sony CDP-490


limanac

Recommended Posts

Pozdrav drustvo!

Imam problem sa navedenim CD player-om, pa molim nekog ko se razume u tu problematiku, da mi pomogne savetom sta da radim.

Naime taj CD player je donedavno radio dobro, a odnedavno se desava da kada u njega ubacim muzicki CD (original ili rezani svejedno) on ga uvuce unutra i posle nekoliko sekundi izbaci napolje. Pri tome, muzika ni ne pocne da svira. Koje god dugme da pritisnem nakon sto se fijoka sa CD-om uvuce unutra (play ili odabir neke od pesama po broju) CD player samo izbaci CD napolje. Isprobao sam razne CD-ove i sa svima se isto dogadja.

Ima li neko ideju sta da radim? Kako da ga eventualno popravim ili gde da ga mozda odnesem na popravku.

Inace ja sam iz Novog Sada. Ovo pisem zbog eventualnog odnosenja na servis.

Unapred zahvalan dobrim ljudima na ovom forumu!

Sony CDP 490.jpg

Link to comment
Share on other sites

Verovatno je lasetsko sočivo zaprljano pa softwer misli da je disk kontaminiran prljavštinom i izbacuje ga napolje.

Čišćenje je izuzetno lako, ali zahteva otvaranje i eventualno dodatno rasklapanje poklopca sa gornjom rotirajućom pločom koja pridržava disk.

Disk za čišćenje sočiva bi mogao da pomogne. Ubaci se par puta, ako ga izbacuje sve dok ne "omlati" prljavštinu sa sočiva.

cd_laser.jpg

Na YouTube-u preporučuju čišćenje sočiva alkoholom, što mislim da nije pametno. Ja sam do sada uvek koristio dve kapi destilovane vode i mikron sapuna za proces čiščenja sa štapićem za uši, blago raščupanim. Onda sa drugom stranom štapića nakvašenom sa još dve kapi destilovane vode dodatno sve pokupim i na kraju sasušim sa novim raščupanim štapićem. Voditi računa da se ne zadrže dlake vate i uopšte ne pritiskajte. Treba da se bude ekstremno nežan, jer je lasersko sočivo okačeno o par tananih elastičnih žičica koje se lako mogu pokidati, ako se previše pritisne.

Najbezbednija opcija je nabaviti Lens Cleaning Disk i ne brinuti o sopstvenim talentima za ovakav poduhvat.

 

Link to comment
Share on other sites

A može biti  i da krajnji prekidač zatvorene fijoke ne radi kako treba, pa logika misli da je fijoka blokirana i da nije uspela da se zatvori. Tada ponovo pokreće otvaranje. To sam imao na mom nekom prvom Kenwood-u.

Probaj da pokreneš zatvaranje fijoke, ali je na pola puta zatvaranja, zaustavi rukom i zadrži. Posle 3-4-5 sekundi, logika će ponovo otvoriti fijoku. Ako je vreme od momenta dok blokiraš fijoku, dok ponovo krene da je otvara isto kao i kada se skroz zatvori pa sama otvori, onda je vrv taj prekidač krajnjeg hoda.

Vreme potrebno da uređaj prepozna zaprljani CD i izbaci ga, obično je znatno veće nego ovo za ponovno otvaranje zaglavljene fijoke. CD mora da se zavrti i pokuša čitanje.

Ako zaključiš da je taj prekidač u pitanju, moraš iščeprkati gde je. Ponekad se lako nalaze i čiste, ponekad su zavučeni duboko ispod mehanike i zatvoreni su, tj. teški za čišćenje.

Link to comment
Share on other sites

Da li to isto uradi i kada nema disk u lezistu, dakle na prazno, takoreci?

Ako je tako, treba zameniti gumicu jer ne podigne mehanizam lasera na mesto..Ako ne mozes sam da otvoris plejer i zamenis gumicu sto je lako ali moras da znas tacne postupke kojim redom sta ide napolje, onda nosi kod nekog u NS, neko ce od sugradjana vec reci kod koga je pouzdano.

 

Link to comment
Share on other sites

^^ Ahm! E ovo je već indicija zaprljanog, oslabljenog ili pokojnog lasera.

Za početak ćišćenje.

Međutim, veoma često čišćenje samo spoljašnosti gornjeg sočiva ne pomaže. Ili pomaže kratkotrajno.
Problem je što se zaprlja kompletan sistem optike unutar laserskog pick-up-a. Ima tu sama laserska dioda, sistem sa 2-3 prizme,  2-3 sočiva. Na svemu tome se vremenom skuplja patina, pa onda još zajedno za oslabljenim laserom, manifestuje se kao NE rad celog CD playera.

Za početak, očisti samo gornje sočivo kako ti je savetovano, pa probaj kako se ponaša.

Ako ne pomaže, potrebna je najčešće zamena celog laserskog pick-up-a, sve jedno da li je zaprljan, oslabljen, ili je skroz crk'o.

Pokušavali su ranije majstori pranje celih lasera u ultrazvučnim kadicama, i to je kod neki modela pomagalo, ali kod većine nije.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...