Jump to content

Recommended Posts

Posted
4 sati ranije, DejanM said:

Mislim da sustinski nije velika razlika. Ja sam vozio ovaj najnoviji i to sa full opremom. Kao ni u jednom autu do sada, a vozio sam dobre primerke, imao sam osecaj da zapravo vozim neku vanzemaljsku letilicu a ne auto. I drugi auti u toj klasi su odlicno opremljeni i puni elektronike, ali ovaj Lexus je .. .cudo. Kada sam zavrsio voznju i ugasio motor, volan i sediste se pomerise tako da sam mogao lakse da izadjem iz kola. E, to me je definitivno oborilo sa nogu :D

Da, da :D to je samo jedan od gadgeta koji ne znace mnogo ali ulepsavaju opsti utisak, HID (info display koji se projektuje na soferku) mu je sjajan, monitor hybridnog sistema, hladjenje sedista je tri klase bolje nego u Range.....I na kraju potrosnja koja je u gradu ispod 7 litara na motor od 3.5L (doduse na putu prelazi 11L). I da ovo sto je najvaznije bas mi je cudno da ti se ML muzika nije svidela..

Posted
1 sat ranije, pollux said:

Da, da :D to je samo jedan od gadgeta koji ne znace mnogo ali ulepsavaju opsti utisak, HID (info display koji se projektuje na soferku) mu je sjajan, monitor hybridnog sistema, hladjenje sedista je tri klase bolje nego u Range.....I na kraju potrosnja koja je u gradu ispod 7 litara na motor od 3.5L (doduse na putu prelazi 11L). I da ovo sto je najvaznije bas mi je cudno da ti se ML muzika nije svidela..

Zvuk mi je delovao nekako "ravan" ... Mozda zato sto je moj Harman Kardon sistem zbilja dobar (dodatna pojacala i elektronika ispod gepeka, 15 zvucnika, 2 subwoofera, ... ) - to je sve bila fabricka dodatna oprema.

Posted
7 sati ranije, DejanM said:

Kada sam zavrsio voznju i ugasio motor, volan i sediste se pomerise tako da sam mogao lakse da izadjem iz kola. E, to me je definitivno oborilo sa nogu :D

Svaki BMW/Mercedes/Audi/Jaguar/Lexus/Volvo... sa comfort/multicontour sedistima sa elektricnim podesavanjem i memorijom tako radi.

Harman na BMW-u po default-u ima "loudness" zvuk. Srecom, uz podesavanje EQ-a i fader-a moze fino da se sredi.

3 sati ranije, pollux said:

HID (info display koji se projektuje na soferku) mu je sjajan, monitor hybridnog sistema.

HUD, ne HID :)

Head-Up Display

Posted
15 sati ranije, Delija said:

Jok. Pricam o "novim" iliti kupljenim u Srbiji.

Nagledao sam se svega i svacega, a najvise u vreme dok sam "jurio" 328-icu.

Bilo je i primeraka sa 25k opreme, a bez tempomata :rolleyes:

U Nemackoj ni ne mozes da konfigurises 3-jku bez tempomata - deo je standardne opreme.

Ovo je tacno. Ne znam za BMW ali npr uvoznik Skode narucuje modele sa osnovnim paketom opreme, pri cemu dodatno "olaksaju" auto da bude sto jeftiniji (izvade bocne airbagove i slicno).

Tako da osnovni model u Srbiji ne postoji nigde vani. :)

Sto se car playa tice, to je po meni korisno (najkorisnije) posle par godina kada fabricka multimedija/navigacija zastari, a brzo zastarevaju. :)

Ovako platis 1k evra za multimediju/navigaciju a koristi mobilni telefon. :rolleyes:

• 3 weeks later...
Posted

Interesantna vest:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/tehnologije/aktuelno.236.html:800488-Spotifaj-imitira-radio-program-Plejliste-za-vozace

Ocigledno je da se Spotify na vreme pozicionira kao primarna platforma za slusanje muzike u kolima. Ali posto Spotify ulazi i u oblast emitovanja vesti, to ce mu dati i informativni karakter, sto do sada nije bio slucaj sa streaming platformama za muziku. Veoma interesantan, mada u neku ruku i logican, korak Spotify ...

• 5 months later...
Posted

Stigao novi auto sa car play-om. Radi odlicno ! Mobilni telefon moze da se poveze i preko BT i pomocu kabla. Ja koristim ovu kabl varijantu jer je zvuk nesto bolji. Ponovo sam uzeo Harman Kardon audio sistem varijantu i on i u ovom autu odlicno radi.

Postojala je mogucnost i da se kupi CD player (kao opcija) ali zbilja nema za tim potrebe kada mozete svoje appove sa mobilnog da  ih imate na display-u: Spotify, internet Radio, flac player sa muzikom koja je na mobilnom, ...  Jedino sto je ostalo od tih starih izvora zvuka jeste neunistivi FM radio.

Posted
13 minuta ranije, DejanM said:

Stigao novi auto sa car play-om. Radi odlicno ! Mobilni telefon moze da se poveze i preko BT i pomocu kabla. Ja koristim ovu kabl varijantu jer je zvuk nesto bolji. Ponovo sam uzeo Harman Kardon audio sistem varijantu i on i u ovom autu odlicno radi.

Postojala je mogucnost i da se kupi CD player (kao opcija) ali zbilja nema za tim potrebe kada mozete svoje appove sa mobilnog da  ih imate na display-u: Spotify, internet Radio, flac player sa muzikom koja je na mobilnom, ...  Jedino sto je ostalo od tih starih izvora zvuka jeste neunistivi FM radio.

Kako stoji stvar u inostranstvima po pitanju DABa? Ovde ni muabeta. Jos ni standard nije isti? Bice DAB+ izgleda.

Rade li te DAB stanice? Jel kvalitet zvuka bolji od FM?

Posted
2 sati ranije, siroma said:

Kako stoji stvar u inostranstvima po pitanju DABa? Ovde ni muabeta. Jos ni standard nije isti? Bice DAB+ izgleda.

Rade li te DAB stanice? Jel kvalitet zvuka bolji od FM?

Da budem iskren: ne znam. Mislim da postoji par DAB stanica ali ne znam nikoga ko to slusa. Sto se kvaliteta zvuka tice takodje ne mogu nista da kazem, ali ako se dobro secam, jedan od glavnih problema DABa je i bio los kvalitet zvuka.

• 4 years later...
Posted

Jedno  (ili par ) pitanja za one sa iskustvom oko Android Auto aplikacije.

Auto multimedia se vezuje na mobilni telefon  preko Android Auto aplikacije?

Ne može da mobilni aktivira hot spot i auto multimedija da se veže na taj hot spot? I još važnije, automultimedija ne može da se veže na rezidencijalni WiFi?

Ako sam dobro shvatio mobilni telefon crpe podatke sa mobilne mreže i WiFi jem prosledjuje multimediji?U romingu to baš nije ekonomično.

Posted

Android Auto aplikacija radi samo u određenim zemljama među kojima naravno nema SRB niti bilo koga od naših suseda. Ima još preduslova i za telefon i za auto. Standardno se auto multimedija i telefon povezuju (uparuju) putem plavog zuba.

Posted

Ne znam odakle ti to ali apsolutno nije tačno. Možda neke stvari u kolima ne rade kod nas tipa prepoznavanje znakova, ali Android Auto sam lično video u upotrebi u nekoliko kola.

Posted
12 sati ranije, Iron man said:

Ako sam dobro shvatio mobilni telefon crpe podatke sa mobilne mreže i WiFi jem prosledjuje multimediji?U romingu to baš nije ekonomično.

Crpi mobilne podatke i prosleđuje sve putem USB kabla. Ne preko wifi. 

Kao da radiš neku vrstu mirroringa, a u Android Autu možeš imati pored mape, muzike, podcaste, vremensku prognozu itd. 

Waze, Tidal... Svašta još... 

Posted

Android Auto je u svim (android) telefonima prisutan tek od verzije 11. Ja malo kasnim u izdanjima pa se povezujem samo preko bluetooth-a (za pozive, muzika u kolima baš i nije zadovoljstvo). Spisak zemalja sa punom podrškom AAuto, wireless: https://support.google.com/androidauto/answer/6348019?hl=en&ref_topic=6348027&sjid=3814892281671527974-EU#zippy=%2Cwhere-to-use%2Candroid-auto-on-your-car-display-wireless

Posted

Sticajem nekih okolnosti morao sam da se odlučim za nabavku third party  multimedije. 

U kolima je Becker Audio 10 CD radio bez AUX INa, bez blutootha, bez  ikakve opcije ulaza audio signala osim FM transmitom. Empirijski ustanovljeno da kinesti FM transmiteri nisu vredni razmatranja ali recimo brandirani (Belkin npr) rade sasvim zadovoljavajuće. Zamenu Beckera nekom drugom multimedijom sam odbacio iz više razloga :

a) narušavanje autentičnosti automobila,

b) sonično bi verovatno bila ispod Beckera, osim ako bi se izabrala neka brendirana (Alpina, Clarion) a one su par četvoroznamenkastih price tagova,

c) Navigacija kod menjača baš i nije nekako po mom ukusu i shvatanju bezbednosti i komfora vožnje, preferiram da bude u visini pogleda na put

d) Mobilni kao izvor za zvuk i kao navigacija jeste neko kvazi rešenje ali ne konačno. Svira to, i preko Belkina prenosi na zvučnike u kolima, ali je mobilni na suncu, ispod šoferke, preterano se nepotrebno zagreva, i sa  stalnim napajanjem, što i nije dobro za životni vek baterije. Odgovaranje na pozive je isto tricky

Nakon gledanja testova nekih multimedija na Tubetu 

odbacio sam el cheapo kineske multimedije od 100tinak € i  odabrao Carpuride w103 (https://carpuride.com/collections/carpuride-w103/products/carpuride-w103-portable-smart-multimedia-dual-bluetooth-dashboard-console-with-backup-camera)

61DPZ+ScsFL._AC_SL1500_.jpg

Koliko sam za jedno popodne igranja u stanu uspeo da ukapiram:

Baš izgleda ozbiljno i golema je. Slika fenomenalna.

Multimedija ima svoj WiFi i mobilni se kači na njega. Ne može da se multimedija poveže na WiFi ( ni rezidencijalni  a ni HotSpot-ovani sa mobilnog) 

@Ljuba Može i USB kablom ali onda mi to mnogo kablova se mota po autu. Jedan za upaljač za napajanje multimedije onda i drugi za mobili telefon. Nisam još odbacio ovu žičanu vezu zbog mogćnosti da mobilni bude na wifiju a veza sa multimedijom žicom. ali ovo su prvi utisci.

Radi sve: Waze, Spotify , voice command,...

@dj.nikBlutut vezu nisam uspeo da ostvarim sa mobilnog na multimediju. Plavi zub je za konekciju sa head unitom auta da šalje muziku tamo. Možda neki drugi model sa dve BT veze može i to da ostvari. Jedan BT mobilni -multimedija i drugi BT multimedija- head unit.

Kada sam off line radi Waze a radi i Spotify sa downloadowanim pesmama i listama. U Online režimu radi sve sa Spotifyja

Uporedjivao sa ugradnim android multimedijama  u tom rangu cena (250-300€) ovo je neuporedivo bolje. Te jeftine android multimedije su bednih karakteristika ( 2-3GB RAMa) i preterano spore. Ako hoćeš da slušaš muziku i imaš navigaciju, pa poželiš da promeniš pesmu, prebacivanjue sa navi na muziku traje toliko dugo da je prosto nemoguće uraditi. Ovde radi multitasking, podeljen ekran izmedju Waze i Spotify, i u suštini kvalitet zavisi od kvaliteta telefona jer je Carpuride kao neka ekstenzija ekrana mobilnog telefona a ne stand alone multimedija.

Zasad zadovoljan. Danas isprobavam kako radi u kolima.

PS Evo isprobao i rad u kolima. Preko FM transmita radi to prilično dobro. Verovatno bi BT bio bolji al nema Đole. Android Auto uspostavlja konekciju vrlo brzo, ne zahteva bilo kakvu intervenciju na mobilnom. Estetski to lepo izgleda; ozbiljno. Nije neki prcvoljak

IMG_20240517_190306.thumb.jpg.ace838a5fa4936b7ed20d13447522795.jpg

Potrošnja podataka preko Spotifyja je grubo 1 do 2 MByte u minutu pa može da se preračuna koliki je paket za Data transfer potrebno kupiti kod mobilnog operatera. Zavisno od toga koliko bi dnevno se vozili i slušali. Uvek postoji opcija downloadovanih pesama (offline slušanje) u Spotifyju ili šta već rabite.