Jump to content


Savet za white noise


MBanimir

Recommended Posts

Potreban mi je savet šta uzeti za frizerski salon. Trenutno razmatram aktivne zvučnike mada i opcija sa pojačalom dolazi u obzir. Koristimo Pandoru i Spotify. Problem nastaje kada se uključe dva fena od po 2000w i tada je veoma teško probiti white noise a da se ne podigne volume previše. Da li uzeti Audioengine A5, Klipsch r51 pm, Wharfadale diamond A1 ili nešto što bi bila bolja opcija. Budžet je do 1000€.

Link to comment
Share on other sites

S obzirom na buku koja postoji u salonu, HiFi finese u reprodukciji zvuka nisu od nekog primarnog znacaja. Mnogo je vaznije da uredjaji koje kupis jesu robusni, jednostavni za koriscenje i da se i vizuelno uklapaju u unutrasnjost lokala. Ideja sa aktivnim zvucnicima mi se cini kao dobra - pogotovo ako uzmes zvucnike koji zapravo sadrze sve u sebi: i DAC i pojacalo i streamer i sam zvucnik. Ja ne znam koliko je veliki tvoj salon ali pogledaj i u pravcu Bose wireless zvucnika, koji su upravo to sto sam pomenuo: sve u jednom. U tom slucaju, jednostavno preko telefona zastartujes Spotify i stream posaljes na Bose. Bose sistem ima i tu prednost da moze jednostavno da se prosiruje dodavanjem dodatnih zvucnika, ali cak i jedan ce dobro da pokrije prilicno velike prostorije. A to i svira iznenadjujuce dobro. Primer za Bose:

https://www.bose.at/de_at/products/speakers/smart_home/soundtouch-30-wireless-music-system.html#v=soundtouch_30_ii_black_eu_gb_ie

 

Sum je medjutim ozbiljniji problem. Probaj da ga resis stavljanjem izolacionog trafoa za napajanje ispred sprave koja svira. Ali to prvo isprobaj pre nego sto kupis.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na odgovoru DejanM. Pored aktivnih bookshelf zvučnika koje sam naveo takođe sam u nedoumici da li aktivni zvučnici kao Bose za koji si postavio link mogu adekvatno napuniti prostor zvukom i dati stereo efekat.  Deluje mi i novi B&W wedge kao ok opcija. Osim UE boom zvučnika kog koristim za terasu i izlazak u prirodu, nisam imao prilike da čujem kako zvuče aktivni zvučnici u single opciji...

Veličina prostora je oko 35 m2 a deo koji je prioritet je oko 20m2 i kvadratnog je oblika. Tu bi i stajali zvučnik ili zvučnici.

Link to comment
Share on other sites

U frizerski salon se ide da se napravi frizura a ne da se sluša muzika. Ta neka tetka što dođe da se frizira  sigurno neće da sluša tvoje kutije. Slušaće ili haubu ili fen. Njoj je bitna njena frizura a ne tvoj Spotify. Po meni,tu bi pre trebalo staviti nešto što dobro izgleda a ne nešto što dobro svira.

Nemoj da shvatiš ovaj moj post na neki uvredljiv način. Samo pokušavam da budem objektivan.

:cheers

Link to comment
Share on other sites

Za bilo koji  poslovni prostor di je povečana razina buke ponajbolje se pokazao Bose , u Acusticmans , znači  Wofer+ sateliti  , za 20 m2 dovoljna su i 2 . Postave  se na oko 2,5 m visine (sateliti)  oko pola metra od bočnih  zidova i poigra se sa kutevima emitiranja "kockica" ( time se poštelava širina zvučne slike ) Zvuk je ugodan - vuče lagano na loudnes i moguči je normalan razgovor sa mušterijom ( bez nadvikivanja ). Ima aktivnih i pasivnih varijacija. Osobno bi uzeo pasivnu sa nekim solidnim integrircom , zbog dodatne mogučnosti podešavanja "sounda" , a i na njega se može bilo što . Po prepuruci možeš vidjeti da sam iz "starije generacije" . Čuo sam prije izvjesnog vremena Bose (aktivni) model  neznam koji , ali sastoji se od kao neakvog "suba" na koji je "namontiran"  tzv  igla zvučnik  dosta visok i aktivan je.  Ima ikod nas na Njuškalu , cijena je tu negdje i mogu ti reč da iz jedne jedinice daje odličan stereo   , zinuo sam ko pegla .  Sretno ! :)

Link to comment
Share on other sites

Hvala vam puno na savetima, Bose sam takođe razmatrao kao opciju. Pogledaću po oglasima.  Raspored u prostoru mi ne dozvoljava da udaljim zvučnike pola metra od zida već do 30cm max. što je pretpostavljam dovoljno... Nije mi prioritet vrhunska reprodukcija već zvuk koji može probiti buku fenova a da volume nije toliki da onemogući konverzaciju... 

Pogledaću i Esi takođe!

Link to comment
Share on other sites

14 minuta ranije, MBanimir said:

zvuk koji može probiti buku fenova a da volume nije toliki da onemogući konverzaciju... 

Teško da će to biti izvodljivo, kontradiktorni su zahtevi. Ako fen pravi  jaku buku, muziku ne možeš slušati tako glasno. Mislim možeš ali na naduži rok će svima smetati.

Link to comment
Share on other sites

Slavoljube, ko bi se mogao naljutiti na tebe, iz Zrenjanina si, regiona iz kog sam i ja, sve ti je oprošteno... :)

 Da li ima smisla kupiti nove bose acoustimass 5 zvučnike i neko digitalno  pojačalo tipa Nad 3020D ili da pronađem u oglasima nešto polovno što je u pristojnom stanju i koje pojačalo bi bilo najzahvalnije u toj kombinaciji? Zvučnici su na metar udaljenosti od mesta stajanja ili sedenja pa pretpostavljam da je acoustimass bolja opcija od 201 ili 301 modela. Kao krajnja opcija ostaje preporučeni soundtouch 30 aktivni wireless...

Link za fotografiju prostora:

https://www.photobox.co.uk/my/photo?album_id=5637455051&photo_id=501873524280

Link to comment
Share on other sites

Hvala Slavoljube! :)

 Da li misliš na AV ili stereo risiver? Više satelita mi nije opcija zbog kablova. Da li možeš preporučiti konkretan model. Ako bih uzimao polovno pretpostavljam da mi se uklapa u cenu širok opseg modela... 

 Eventualno bih mogao da ubacim i aktivan vufer ako je to bolje rešenje od AM bas modula?

Link to comment
Share on other sites

Pa,u tom slučaju bi  onda trebao razmatrati,pored ostalih predloga,samo AM 5 od Bose-a.Veći modeli ispadaju iz kombinacije.

Što se tiče pogona,moje iskustvo je da traže nešto što ih puni "obojenim" zvukom. Slušao sam ih na par neutralnih pojačala i nije mi se dopalo. Suviše je suv zvuk. Treba im neko pojačalo "toplijeg" zvuka. Pokušaj Harmana da čuješ sa njima ili Sansui. JVC ax a 442 ili 662.

Pitao si za risiver. Po preporuci je bila Yamaha rx 797. To je baš lepo sviralo sa AM 7 u 35-40 kvm.

Link to comment
Share on other sites

Pronašao sam u oglasima AM5 i gospodin koji prodaje zvučnike mi je preporučio Pioneer SX-450 stereo risiver. Pogledao sam malo po netu informacije za taj risiver i iako ima 15W uglavnom je pozitivno ocenjen. Inače je u odličnom vizuelnom stanju. Da li je to ok kombinacija za srednje do umereno glasno slušanje?

https://m.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/BOSE-Acoustimass-5-Woofer-dupli-sateliti-BLACK-colour-41027875-oglas.htm#mhs0-1558558778141

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, MBanimir said:

 

 

10 sati ranije, MBanimir said:

Da li je to ok kombinacija za srednje do umereno glasno slušanje

Slušao sam AM 5 na ozbiljnom Pioneer-u (integralno pojačalo ) i nije mi se dopalo. Ipak je to pojačalo bilo novije od ovog receivera a ovi matori receiveri znaju dobro da zasviraju tako da ima velike šanse da ti se dopadne zvuk.Taj prodavac je odličan poznavalac ove materije i ja bih mu verovao ali bi ipak trebalo da čuješ sve to povezano.

Link to comment
Share on other sites

Hvala Slavoljube!

Meni je rekao da ih je probao sa nekoliko snažnijih pojačala  uključujući Haraman Kardon i Yamahu ali mu se najviše dopao zvuk sa starim Pioneer-om. Ponudio mi je i da mi pošalje nekoliko pojačala da probam ali mi deluje kao osoba od poverenja i ne bih se zamarao preteranim isprobavanjem...

Link to comment
Share on other sites

Da ne bih otvarao novu temu, da li mi možete preporučiti neki uređaj za Pandoru koju ću najviše uz Soundcloud i Spotify koristiti. Video sam Denon heos link i Sonos connect kao prihvatljive uređaje zbog analognih i digitalnih ulaza i izlaza sa upravljanjem putem aplikacije iz telefona ili tableta mada ako postoji nešto slično a bolje bilo bi odlično. Za Pandoru i Spotify moram koristiti VPN pa mi treba uređaj koji mogu na taj način povezati sa mrežom. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hvala svima za pomoć i savete. Uzeo sam Pioneer SX-450 risiver, Bose AM5 zvučnike i Dragonfly black Dac. Izvor je Lenovo yoga tablet i Pandora. Zvuk je bio mnogo bolji sa lap topa u kombinaciji sa dragonfly dac-om ali je nakon update-a dragonfly pristojno proradio na android-u. I dalje malo lošije u udnosu na windows ali zanemarljivo. Bez Dac-a sistem zvuči užasno ali se u kombinaciji sa dragonfly kvalitet zvuka neuporedivo popravio. Risiver je u skoro fabričkom stanju pa je i kao deo enterijera odličan detalj.

Link to comment
Share on other sites

Уживај. По мом досадашњем искуству, у комбинацији са џитер багом, овај дак може да буде равноправан члан озбиљноф хифи система. Размисли и о Аудиоквест џитер багу, донео би ти додатни напредак сигурно:

https://www.amazon.de/Audioquest-Jitterbug-USB-Störungsfilter-Daten-Strom/dp/B00YTA78FW/ref=asc_df_B00YTA78FW/?tag=googshopde-21&linkCode=df0&hvadid=231941517980&hvpos=1o1&hvnetw=g&hvrand=9760187975770863091&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9062729&hvtargid=pla-404289949630&psc=1&th=1&psc=1

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...