Jump to content


Grozni sistem od Groznog


Recommended Posts

dobro jutro!

sistem Milosava Groznog pratim već godinama sa svim njegovim usponima a bez puno padova. Uspon posle Altec bicone 16" može očekivati samo predani entuzijasta a Groznom entuzijazam ne fali.

Zapravo šta fali njegovom sistemu sa Altecima? Samo veći prostor u stambenom smislu. I u postojećem životnom prostoru oni su pružali upečatljivu prezentaciju zvučnog materijala kojoj bi mnogi mogli pozavideti uključujući i mene. Ovaj prerađeni Dynaudio me je dočekao već prerađen, tojest propustio sam sticajem okolnosti faze razvoja, mukotrpnog tincanja i mincanja skretnice na kojoj je koliko sam shvatio bilo i najviše intervencija. Posle tih intervencija sam imao zadovoljstvo da uživam u gotovom proizvodu kao u jelu u vrhunskom restoranu bez uvida u kuhinju gde se mukotrpno guli krompir, tranšira šnicla i gde sve pršti od ulja, dima i vatre.

Hvala domaćinu na toj ludačkoj energiji kao i njegovim saradnicima koji su inženjerskim radom to postigli i slušačkim zalaganjem to i potvrdili.

Da li je Dynaudio moj zvuk? Pa iskreno nije. Samo zato što sam ja navikao da gledam u zvučnik sa velikom prednjom pločom i grilom veličine vrata za svinjac. I tu se otprilike zamerke i završavaju. U njegovom životnom prostoru se Dynaudio bolje uklapa jer prosto ima mesta i za druge aktivnosti sem optrčavanja oko Alteca. Da imam slušaonicu poput njegove, ne bi ni sekund razmišljao i pucao bi u pravcu ovih mališana danskih drajvera i čistokrvnog BBC zvuka.

Link to comment
Share on other sites

Iskreno jedva čekam da čujem “malce” kako zvuče u finalnoj izvedbi, pošto sam ih slušao u jednoj od iteracija i to mi se baš dopalo.

Inače, slažem se, Mići nedostaje samo adekvatan prostor za slušanje, ništa više, sve ostalo je i više nego dobar setup. Velike kutije su sjajne, ali nisu adekvatne za njegov prostor, a i nisu “my cup of tea”, verovatno zato što imam slične kutije kao Dynaudio i navikao sam na taj tip zvuka. Možda donesem i moje omni harmonizere, ako se domaćin slaže, da vidimo kako zvuče u paru.

Link to comment
Share on other sites

Kod Miće, zajedno sa Krcom smo bili Nixie i moja malenkonst. Nixieva intervencija na skretnici je fino podigla kvalitet zvučne prezentacije i donekle pojednostavila dobijanje željene prostornosti i autentičnosti zvučne slike.

Zapravo, sastanak je kao cilj imao, osim odličnog druženja i temu novog DAC-a koji je zamenio stari Coctail Audio x15. Neki mali "ništa ga videti" protočni Dac-ić je upravo spustio višnjicu na vrh prelepog kolača.

Vrlo otmena prezentacija, prefinjenog tonalnog balansa ali sada već značajnije podržana dubinom pozornice. Iako bi zvučna slika mogla biti šira i viša, za neke "penzija" pojmove, ovo je za mene bio jedna od najboljih zvučnih doživljaja ikada u predmetnom sistemu.

Dalja micanja po prostoriji ili rotacija po dužoj osovini bi unela poboljšanja po pitanju formiranja veće zvučne mase, što nas dovodi do daljih igranja u vrhunski duhovito nadahnutom Mićinom društvu.

Živela domaćina!

:cheers

Link to comment
Share on other sites

U manjoj sobi, mali zvučnici na stalcima će uvek dati bolju 3D prezentaciju od velikih podnostojećih zvučnika. Jedan od razloga je što se mogu bolje pozicionirati, a stalci i mala prednja ploča ih jednostavno oslobađaju u prostoru i nema bliskih refleksija.

Ovo što je urađeno je praktično prilagođenje zvučnika prostoriji i sistemu u par iteracija, moguće naravno samo u DIY varijanti, uz nešto merne opreme, i ako vas ne mrzi da više puta otvarate zvučnike. Nije bilo realno očekivati da ovakav zvučnik radi izuzetno dobro sa SE lampašem, ali eto radi. I radiće ako gazda ne pređe na Psutrance , House, Techno, Disco itd. pucačinu. 😂

Altecima defintivno treba veći prostor, a Fountek ribon je ipak malo bolji od bilo kog kalotnog visokotonca.

Inače meni se više dopalo kako zvuči onaj prvi mini DAC od ovog drugog (ali izgleda samo meni 😂). 

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, Father said:

I kod kablova se razmimoilazimo, pa šta da se radi. :lol:

Probao sam kod sebe, nema onih efekata ili ja ne čujem. Ne znam zašto je kod tebe i kod Miće toliko drugačiji uticaj mojih kablova. Naročito je intrigantno okretanje smera kabla i promene u zvuku i zvučnoj slici, to ne mogu nikako da objasnim. Ovi kablovi nisu usmereni (VDH CS122) ali su kod Miće pokazali čujnu razliku okretanjem. Sledeći korak je zamena jeftinih banana onim hilznama iz Kanibala, za koje znam da su jako dobre. Već su nabavljene, biće proba za vikend. I proba Mićinog kabla kod mene, prvom prilikom, kad mi vrate tepih sa pranja.

Što se dačića tiče, prvi model je imao više basa i visokih, mirniju sredinu i možda malo manje dinamičan, da kažem mekši i fluidniji zvuk koga sam ja ljubitelj. Ovaj ima malo manje basa, malo agresivnije zvuči, bliže Cocktail audio. To potencira malo žičane instrumente, klavir i udaraljke, ali i glasove, a čini mi se da ima i dublju zvučnu sliku, ili je to sad tako zbog malo drugačijeg pozicioniranja zvučnika.

Link to comment
Share on other sites

Just now, Nixie said:

Sledeći korak je zamena jeftinih banana onim hilznama iz Kanibala, za koje znam da su jako dobre. Već su nabavljene, biće proba za vikend.

Svakakao ćemo ih poslušati i kod mene kada ih terminišeš tim kanibal-ovim. Ja nisam okretao usmerenje kod seba, ali je neverovatno koliko je to uticalo zdravije na zvuk. Kako držiš onaj kod tebe koji radi? Možda i njega da okreneš pa na svom terenu proveriš šta se dešava.

Link to comment
Share on other sites

Imam dva kabla, jedan za bas drugi za srednje i visoke. Prvi je terminisan bakarnim pozlaćenim viljuškama, ovaj drugi jeftinim mesinganim pozlaćenim bananama. Mora tako jer nemam dva para izlaznih buksni na pojačalu. Sad će ovaj sa bananama da dobije bakarne pozlaćene hilzne i tu ću stati.

Okretanje kod mene ne pokazuje izrazitu razliku, ali rekoh trenutno nemam trunke dampinga u sobi, tepih je na pranju. Zvuk je odvratan, šupalj. Do petka je i to rešeno, a treba da čujem i prepravljeni preamp.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...