Jump to content


Grozni sistem od Groznog


Recommended Posts

Preradio sam skretnicu, ali posao još nije gotov, odnosno nisam potpuno zadovoljan, mislim da sam na 90% od mogućeg. Mali Dyn ima umereno promenljivu impedansu (recimo 3,6-15 oma), tako da u kombinaciji sa SE lampašem i njegovom velikom izlaznom impedansom dolazi do isticanja i potiskivanja pojedinih delova spektra (uglavnom ističe srednje i visoke frekvencije gde je veća impedansa) tako da mi mi malo smeta određena agresivnost u zvuku. Sa push pull tranzistorskim jakim pojačalom AB klase nema tih kerefeka. Napravio sam jednu kompenzaciju impedanse (eksterna varijanta, kači se na konektore zvučnika) ali se ispostavilo da to previše "ubija" zvuk. Juče sam napravio novu (blažu) kompenzaciju, pa ćemo uskoro znati rezultate. Ako to ne uspe, još malo ću korigovati skretnice. Ako se koriguje skretnica onda se radi o skroz custom varijanti, gde se vrši prilagođenje zvučnika pojačalu i sobi u kojoj se sluša. Moja ideja je bila da to izbegnem, odnosno da namestim kod sebe na tranzistorskom pojačalu da se meri dobro i radi kako mi se sviđa, a da dodatnim elementima vršim prilagođenje za lampaša, tako da sutra ako se koristi neko drugo pojačalo, samo se skida taj dodatak bez izmena unutar kutije. Nadam se da će moći tako, nisam još siguran.

Recimo u istoj sobi sa drugim pojačalom (Marantz Class D) Dyn zvuče skroz drugačije, mirno i ispeglano, ali fali malo živosti, po meni više zbog pojačala nego zbog zvučnika. 

Mnogi na SE lampaša okače recimo FR zvučnike (uobičajena varijanta) i posle se čude što ne valja. Osim potrebne FR kompenzacije zvučnika (baffle step, rastuća FR karakteristika, razni pikovi), i impedansa zvučnika je jako bitna kod tih pojačala, ali kompenzacija impedanse može i loše uticati na zvuk, nema idealnog rešenja nego se mora postupno doći do optimalnog rešenja, mic po mic.

K1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Odlični su D... ali meni veliki više leže. Da je prostora da još više prodišu pevali bi još lepše. Ovako razumem Miću i problem s prostorom. Svi (skoro svi) ga imamo. Što se tiče babuški nemaju 20W ali guraju Dynaudio sa takvom lakoćom. Bogami i lepo zvuč ta kombinacija. Lepše bez zobela, videćemo v.2. kako će biti.

Link to comment
Share on other sites

Grčevito je danas predstaviti ljubav, poštovanje, ljudskost i sve dobro što neko pokušava da uradi.

Došla vremena mraka i netrpeljivosti, ljubomore i potcenjivanja, sveopšteg ruganja naivosti i čistoti. Namazana nadobudnost prikrivenih interesa gazi sve pred sobom. 😔

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Iznenadjenje je kako lepo rade preradjeni Dynaudio zvucnici kod Mice, bar za mene bilo.

Treba zaista cuti sta je moguce kad se izadje iz okvira zadatih gotovim dizajnom iz fabrike.

Gramofon, step-up trafoi, predpojacalo i Babushke isto tako sta je moguce napraviti i dobro uklopiti.

 

P.S. Milosave Grozni i drugari hvala na lepo provedenoj veceri.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...