Jump to content


Labaratorijsko napajanje sa 2X28V/ struja nepoznata.


VUtronik

Recommended Posts

Pozdrav svima!

Rec je o mom skoro iz krsa nabavljenom labaratorijskom napajanju ili bar samo ja mislim da je to to. Vrlo ga je tesko opisati jer Ima dosta crvenih zica unutar njega, ali bi mogao da pokusam. Naravno mogu da pokusam da rasparcam delove ali se boji da nestse nesto ne odlemi jer su svea kola radjena na rasteru i to aljkavo bas. Ono u sustini sada radim. Medjuti bio je jeos jedan treci kana, koji nije mogao da menja struju vec samo napon i tada sam imao po kanalu do 28V, sto nije presudno ali mislim da sam tim kolom izgubio 2V. Takodje to kolo na sebi ima induktor i ovde na forumu mi covek rece da to moram da vratim inace cu imati oscilacije. U pitanju je kolo L4960. Meni se cinilo da ne treba da ga vracam ali gospodin kaze da ce se javiti oscilacije. S obzirom da je izgorelo i trenutno necu da imam ovaj IC da ga popravim morace da saceka. Da li cu imati problema do tada i kada kazete da cu imati oscilacije na kakve oscilacije mislite.

Druga dva kola koja rade koriste IC L200C

 

Hvala izvinite na dugom pisanju.

P.S. Inace seme ne postoje nikakakve i ovo se ovde razlikuje od datasheet-ova koja sam gledao, moguce je jedino slikati svako kolo pa onda da resavamo problem iako je i tako tesko da se bilo sta resi. MNooooogoooo crvenih zica!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 95
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Takodje danas mi je stigao onaj kit za lab napajanje iz kine, (naravno ja sam ga ovde platio 3x vise, sramota za te likove na KP). Tako da sam resio da to danas pravim, temu ostavljam za odham posle toga. Morao sam da otvorim temu jer ima ovde nervoznih ljudi koij na svojoj temi ne smeju da skrenu nigde sa strane.

Link to comment
Share on other sites

Ne mora niko ni na cemu da zuri. A i nemate na cemu s obzirom da nemate slike i informacije o uredjaju. Predvece sve stize, pokusacu da napravim semu za neke stvari ali ne veruj koliko ce biti merodavna. U svako slucaju Mogu da slikam  pa da zaokruzim i izvucem strelicu i kazem sta je sta. Uf za to ce trebati duze vremena ali cu sigurno tako nesto da uradim.

Link to comment
Share on other sites

Moze li samo neko da mi odgovori za ovo oko oscilovanja jer je taj element napolje. Ja mislim da dva izlaza sa l200c ne mogu da osciluju. Verovatno da ovo pruza neku sigurnost ali mislim da je suvisno. Ispravite me ako gresim, uvek, naravno, slobodno. Volim kritike koje su  korisne, makar bile i negativne.

Link to comment
Share on other sites

Ocigledno je ovde problem u komunikaciji zbog vaseg znanja, a mog neznanja. I naravno, zato sto ja haoticno pisem, jer kako radim i ispitujem dolazim do novih kao nekih saznanja i onda ih odmah zapisujem na forum da bi ocigledno samo vi razumeli o cemu se radi. Ocigledno sam pogresio. Treba da smanjim komunikaciju na min da bi se razumeli, a slike i seme na max, sto ne postoji, dobro slikacu kada ga otvorim. Da li vam su vam znacile one dve slike da otkrijete o cemu se radi na kolu? Ja bih reko da jeste. :)

Link to comment
Share on other sites

Sada mislim da razume kako L200c dajena kolu 28v i posle na jednom rasteru koji je opet vezan sa l200c daje na drugom kolu 28V i mislim da je taj drugi raster zasluzan za struju jer se od njega krecu po dve zice i idu na dva potenciometra za po jedan kanal. To je stelovanje Ampera.

Link to comment
Share on other sites

Npr: Staviim IZLAZ NA 12v sto se vidi na LED-u, zatim povezem sijalicu od 12V (ne znam koliko ima ampera). Ne desi se nista osim sto mi na LED-u pokaze pad napona do 2.50V koliki je minimum za L200C. Posle toga potenciometar koji stoji tu u redu za koji sam mislio da je tacnija kalibracija napona, pojacavam i tek onda dobijam svetlo na sijalici. Kada ga pojacam do kraja na LED-u mi pise 12V. Ja sam time zadovoljan, samo me je strah tog oscilovanja, voleo bih da pocnem od 0V, sto sam negde procitao da moze da se napravi -3V pa da se prikljuci na izlaz i automatski dobija 0 tj. - 0.5 u tom slucaju. I kada bi nekako moglo posto na preklopniku za LED imam ojs 4 slobodna da kazem kanala, da nekako vidim amperazu na LED. Eto toliko. Inace stavio sam osigurac od 1.25 ispred primara i sada radi. Vrv povuce dosta struje i zato mi je sinoc izgoreo onaj od 500ma koji je bio po defaultu. Ali po defaultu imao je i ovo kolo koje sam ja sprzio kada sam ga prikljucio na 32VAC. Toliko. sada jedino slike i sema. Cim nesto od toga napravim ja cu da zakacim. Ako lepo procitate ovaj dugi dosadan tekst videce te da imam par pitanja na koja mi je neophodan odgovor za dalji rad.

 

Hvala svima, hvala Willi Studer!

Link to comment
Share on other sites

ja mislim da sam zadovoljan. Ovo je lab napajanje, Sobzirom da kontrolisem struju od2,5 do 26V, Struja bi trebalo da bude 1,5A po datasheet-u za L200C. Kao i njegov min od 2,50 koji bi ja da snizim nekako na nulu.  Posto moze da se reglira amperaza, a na LED-u se pojavljuje samo napon koji namestim na izlazu, pa se zatim pojavi pad napona ali se vidi opet do 2,5V i kada okrecem pot za struju onda svetiljka (potrosac u mom slucaju 12V) pocinje da se pali i tako do max. Hteo bih da nekako vidim na tom LED-u kako se dodaje napon, posto imam za njega preklopnik na kome su vezana ta dva kanala i ostaju mi jos cetri mesta. Da li bih mogao tu nekako da vidim ampere ali naravno da okrenem preklopnik za ampere za prvu i drugu stranu posebno. I opet mi ostaju dva slobodna polja na preklopniku ali to nije bitno.To je ono sto meni treba.

Onda uplasio sam se zbog tog oscilovanja. Razmisljam da li to treba da radim ili ne ali cu sutra kupiti ono sto mislim da je izgorelo i pokusacu da vratim u pocetnu poziciju. Time dobijam jos jedan kanal i trebalo bi da ova dva porastu na 28V jer toliko je bilo dok ovo nisam izgoreo. E sad ja ne marim za ta 2V samo se plasim tog oscilovanja, a taj sekundar koji bi napajao to kolo bi mogao da iskoristim da napravim ja ajedno npr sa 317t ili 338k. Ali to nema veze. Znaci da li ce biti problema sa oscilovanjem.

 

I zadnja stvar. Kada sam ga uzeo imao je tih 28V/500ma struje. To sa strujom je majstor jedan procenio i nisam siguran ali mislim da gresi. Mozda bi i bila stuja 500ma kada bi se ubacilo kolo koje nedostaje. Juce sam ispred primara imao 500ma i radio je uredjaj, sinoc smo tu na forumu hteli nesto da probamo i kada sam ga ukljucio otiso osigurac. Danas sam stavio 1,25 i sada dok smo se dopisivali opet sam probao da ga ukljucim i opet je izgleda otiso osigurac. Inace danas sam se malo igrao sa njim i nije bilo problema na 1,25. Sutra mu stavljam 2A. To je sve ispred primarnog namotaja. Ja mislim da izgori osigurac jer je trafo skoro pola kw. Jedan manji koji sam ubacivao u ovo kuciste je davalo malo struje tamo na izlazu ali nisam mogao da ga pokrenem bez 3,15 ja mislim da je osigurac. Ne znam sta da mislim o tome. Znam da na primaru i sekundaru amperaza nije ista i bas me ovo nervira jer ne znam koji osigurac da mu stavim. Ne budem li stavio osigurac, a moguce je da prsnem i skinem ga, direktno mi je dosta kvalitetan trafo na udaru, sto bih pokusao da izbegnem.

 

Eto napisao sam valjda sve. Izvinite sto je bilo dugo, ako je bilo pravopisnih gresaka, gutanja, slova, dodavanja slova, verujte da nemam tu nameru. Vec danima cistim mer glasom tastaturu pred spavanje onako natopim jer mi se rasipala casa coca-cole. Resio sam veliki deo ali jos pomalo koci. Nema srafove pa necu da joj lomim zabice da bi je otvarao. Takodje lemim onaj kit 0-30V, 3A i odmah problemi, nisu mi stavili sve otpornike, a stavili neke koji mi ne trebaju. Covek na KP mi se busa kako je kinez kriv. hahahahaha... Nisam takav ali trebalo bi da mu pljusnem jednu negativnu pored jedne sto ima pa samo moze da ugasi nalog. Izvinjavam se zbog preterivanja u pisanju, jos jednom ponavljam.

 

Znaci interesuje me : oscilovanje(da li da vracam to kolo koje sam sliikao ili da ga za....., Amper na LED-u, i osigurac.

Link to comment
Share on other sites

Stvarno preterujem, izvinjavam se zbog kucanja i ja bih da ne kucam nego da lemim ali sta cu, hteo sam da lepo sve objasnim. Opet naravno s obzirom da imam strpljenja kao neka velika stena, pitajte me sta vas interesuje, a mogu i da ga rasturim pa da ga slikam. Samo sto bi slike potrajale ali sura definitivno ima da okacim sve sto moze da se slika. Posto ionako zbog j..... osiguraca moram da ga skidam.

Link to comment
Share on other sites

Bio sam u nabavku da popravim taj oscilator. Gledao sam slike kada sam ga prvi put otvorio i ne vidim da nigde vode zice sa oscilatora. Ali nadam se da cu na lemovima da vidim vrhove jer imam obicaj da radim to da bilo lakse da se vrati, da se ne zaboravi.

 

Nema oznaku. Homemade. Ma lepo uradio covek, samo pre trideset godina mozda, sve je od neceg drugog, cak su mu i rasteri razliciti. Inace treba da da 1,5A. Sada radi normalno sve ali ga otvaram da bi pokusao da slikam mnogo crvenih zica, jer nije imao crne za zemlju ocigledno. I dosta nesklada jer je kuceste cini mi se iskrinino, a u njega ogroman trafo.

Link to comment
Share on other sites

Imam stare slike, mogu da ti posaljem ali mislim da ce samo ruziti temu. Aj malo strpljenja posto i ja imam volju da ga slikam. Znam mu i sve oznake i ispisacu ih posto nema seme, nesto ce od toga posluziti dosta. Ali mislim da i sema moze da se napravi. Da ne duzi :)

Link to comment
Share on other sites

Ako zelis sliku cisto ovako kako izgleda spolja poslao bih ti nego da me ne otkacis. hahahaha... Salim se mali ali veruj mi taj je radio dugo sa tim znam provereno. Bio dobar majstor u kraju i sve to, e sad, dobar majstor... Videces uostalom. Izvolite vizuelni dozivljaj. Deo koji fali i koji cemo ubaciti veceras se vidi tu negde, a ima i slike od pre. Samo cu da promenim jedan ic i jednu tranzistorku diodu i da probam da ga negde zakacim ali nema pojma gde. :)

 

P.S. Nemoj te mnogo da me z.... :)

 

Ne znam kako da napravim sliku manju od 512kb i ne mogu da to sada radim. I na ovoj se rezoluciji vidi lose, a tek kad budem smanjio.

Link to comment
Share on other sites

Sve sam izlemio, mislim da nece da bide problema, samo nemam trenutno adekvatan trafo za njega pa ga nisaam palio. Mozda i on udje u ovoo kuciste videcemo. Falilo je nekih otpornika i kondezera, sreca pa ima, a bilo jej i visak neceg nepotrebnog. Ma sta ces pa nasi su gori od kineza.

Link to comment
Share on other sites

OK. Pronasao sam gde zice od ovog oscilatornog kola idu. Dve na minus kondenzator, dve na plus, jedna na pot, dve na prekidac i dve na dole neku nebitnu letvicu kao izlaz. Sad samo njega da popravim, Da zamenim ta dva tranzistora i upalicu ga sa njem. Mozda i bez njega jer ovo kolo je definitivno samo za sebe. Dobicu jos jedno kolo koje nije limitirano strujom, ali napon moze da se regulise. Razmisljam koliko mi znaci da ima to. Da li ce ono da povuce strauje iz ova dva kanala koji sad lepo rade. Modza je bolje da ga ne ubacujem. Ne znam koliko je ta oscilacija bitna i da li ono kada ga povezem na kondenzatore koji su zajednicki moze da vrsi tu ulogu oscilacije?

Link to comment
Share on other sites

Popravio sam kolo ali ga ocigledno nisam lepo vezao. Posle sam ga izbacio i hteo da radi sve po starom, kad ono posle manje od minuta pocinje LED da treperi i menja mi sam voltazu, podize je non-stop sve vise na gore. ne znam sta sam uradio da do toga dodje. Danas kad se vratim s posla. Celog ga opet rasturam da ali ne znam vise sta da gledam. Mozda je otiso BD 239 koji je jedino prikljucen na led i stoji na hladnjaku.

Link to comment
Share on other sites

Pa, to... Kad imas oscilator u ispravljacu, onda mora da osciluje... :D

A da ti ipak se manes Kineza i da krenes sa osnovama tako sto ces iz Kelco prodavnice naruciti neki kit za ispravljac najjednostavniji gde ces nauciti sta tu i ko radi a onda krenuti na slozenija kola sa regulacijom struje i napona. Iz svog tvog kilometarskog pisanja se ne razume nista... Niti znamo sta si radio ni dokle si stigao, ni na sta ti to kolo lici sada. Koliko sam uspeo da razaznam, tebe u stvari muci sto napon krece od 2.5 volta sto predstavlja prag otvaranja kola i to zavisi od kola koja se koriste. Ja sam , recimo, sa LM317 resio taj problem... Moras malo preciznije da pises sta te muci...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...