Jump to content


Stereo ili (ipak) mono sistem


Aoxomoxoa

Recommended Posts

Zasto mi je doslo da razmisljam u ovom pravcu?Skoro 80% muzike koju slusam je izvorno stampana  u mono vinil izdanju.Pod tim podrazumevam jazz do sesdesetih godina,rock do sedamdesetih,i klasicnu muziku do sesdesetih.

E sad,pod mono sistemom sam mislio na sistem sa jednim zvucnikom.Kako se vecina audiofila slaze da  pozicioniranje zvucnika(a i sama akustika sobe) uticu oko 40% na sam zvucni dozivljaj,predpostavljam da bi samo jedan zvucnik resio dosta od tog problema(ne treba traziti sweet pot pri slusanju).

Ono sto izaziva nedoumicu je ,kako sklopiti takav sistem.Za gramofon predpostavljam da je jednostavno-ugraditi mono zvucnicu.Za zvucnik bilo bi problema kako nabaviti samo jedan komad,ili ici na samogradnju.Ali kako naterati stereo pojacalo da radi kao mono?Uzmimo ,na primer,moje pojacalo-Unison Research Simply Four.Ima ulaz L+R,ima izlaz za par zvucnika.Kako se to resava?

Da li neko ima takav sistem,i kakvi su utisci?

 

Link to comment
Share on other sites

čestitam na hrabrosti i odluci. Ja bih pipao i u pravcu Lowtera sa njihovim fabričkim rešenjima iz tih mono-vremena, njihove dnevne sobe su ipak bile sličnije našim po kubaturi u odnosu na američke. Ovo je po meni najlepše Lowther rešenje na tu temu ali imaju oni još ihaj zvučnika iz tih vremena. Link:

http://www.lowthervoigtmuseum.org.uk/lowtherHegeman.html

na dnu stranice imaš linkove prema njihovim fabričkim kutijama koje su meni prelepe na svoj Audrey Hepburn način.

p.s. jebeš moju fiksaciju sa Umom Thurman i sa Paragonom vezanim u mono.

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, VU metar said:

Postavi Harbethe jedan uz drugi i eto ga veći gabarit (da ne kažem Geberit.) :D

Jednostavno da jednostavnije ne more . Smješkaš se :), ali to je najjednostavnije riješenje , je da če dat malo više "širine" , al to nikome ne fali . Zvuk će biti točno u sredini i malo viši od samih zvučnika , plošan bez dubinske dimenzije . Zvučna slika ko uživo iz centra , sa malim prizvukom sa strane  i to sa stereo pojačalom . Znam da u ovom slučaju nema stereo pojačala koja imaju mono " gumb." Jedini problem je što kad si poželi stereo  zreba sve razhebavat . Aj da sad ne pametujem preveč , imam predlog ? :  Ostavi sustav koji imaš ! Kupi prema svojim mogučnostima jedan aktivni zvučnik sa membranom koja Ti paše i lijepo ga integriraj u svoj sustav razumno . ^_^

Link to comment
Share on other sites

Ja ne vidim nikakav razlog za slusanjem mono snimaka sa jednim zvucnikom iako slusam bas dosta muzike snimljeno mono.Iz oba zvucnika se cuje isto i dobijes jednu lepu i cesto visoku zvucnu sliku iz sredine,vrlo cesto i veću i bolju od mnogih stereo snimaka.Ono sto mogu da razumem eventualno je neujednacenost kanala na nekim mono plocama i decentriranost zvucne slike zbog toga, ali za to postoji dugme na predpojacalu izaslo iz raja,a zove se mono.Bez njega zaista nebi mogao da zivim,jer se njime izjednace kanali i zvuk dolazi sa pravog mesta.Tako da ako ga nemas moja preporuka ide u pravcu nabavke takvog (pred)pojacala.

Mojih 2c

Edited by sondek
Link to comment
Share on other sites

Koliko ja razumem, nije problem u neujednačenosti kanala na mono snimcima, već u pozicioniranju zvučnika koje je verovatno zahtevnije kad su u igri dve kutije, nego kad je samo jedna. Ja sam svojevremeno probao sa postavljanjem zvučnika jedan pored drugog za slušanje kompozicija za solo klavir, pošto mi je prirodnije da je izvor zvuka tačkast, nego da se različite stvari čuju na različitim kanalima. Nije bilo loše. 

Link to comment
Share on other sites

28 minuta ranije, Arn den riddare said:

Koliko ja razumem, nije problem u neujednačenosti kanala na mono snimcima, već u pozicioniranju zvučnika koje je verovatno zahtevnije kad su u igri dve kutije, nego kad je samo jedna. Ja sam svojevremeno probao sa postavljanjem zvučnika jedan pored drugog za slušanje kompozicija za solo klavir, pošto mi je prirodnije da je izvor zvuka tačkast, nego da se različite stvari čuju na različitim kanalima. Nije bilo loše. 

Pogotovo u klaviru  ? on je  "baza " za  priču ! ,  ? nhf ?  čiji  klavir svira stereo ? .  No  glasno razmišljanje ? !  .

Link to comment
Share on other sites

Ako su zvucnici pozicionirani dobro za stereo biće i za mono.Mono dugme na ampu i sve dolazi iz sredine.Btw. odlican nacin za proveru pozicije zvucnika i jednakosti kanala,cim zvuk krene da bezi u neku stranu proverim sa mono prekidacem.Ima dosta ploca sa nejednakim kanalima,pa sad već pomislim na to,ranije sam tripovao na neki kvar,ali desavalo se i da je zvucnik pomeren par cm i pomeri se slika.Sad sam zbog svakodnevnog pometanja obelezio na parketu.

Inace Esl57 je u startu bio mono zvucnik,pa moze da se uziva i kao na slici.Svira i napred i nazad pa moze i iza njega da se slusa

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_images(8).jpg

Link to comment
Share on other sites

Izvinjavam se što ću malo da odlutam. Možda bude interesantno i za test sa mono zvučnikom.

Pre dosta godina naišao sam na preporuke za slušanje nekog od albuma Brian Eno-a da se pored stereo para zvučnika uvede još jedan komad koji bi se postavio iza slušaoca. Ovaj treći zvučnik je po preporuci trebao da bude vezan na plus levog i plus desnog kanala. Vrlo je interesantan efekat davao u celoj zvučnoj slici taj treći zvučnik.

Vrlo sam se iznenadio tokom tog kratkog perioda proba kada sam poslušao Jean Michel Jarre _ ’86 Rendez-vous Houston concert. Na tom trećem zvučniku se pojavila neverovatna količina ambijentalne autentične gužve iz publike tokom celokupnog trajanja koncerta te se doživljajna prisutnist podigla na znatno viši nivo, iako ovaj album nije zabeležen na poseban način koji je korisio Brian Eno u svojoj produkciji.

Zašto ovo iznosim. Možda je interesantno kako bi samo jedan zvučnik vezao na ovaj način ( +L i +R ) pozicioniran u sredinu ispred slušaoca. Možda bi mogao da stvori zanimljiv mono zvučni doživljaj.

Naravno, kolege koji bolje poznaju tehničke elemenate ovakve veze bi mogli da iznesu svoje viđenje i upozorenja u vezi sa impedansom ili nekim drugim momentima za brigu pre nego se stupi u ovakav eksperiment.

Link to comment
Share on other sites

Da pokusam da odgovorim svima:

@džonibigud Vrlo verovatno da je to taj lik.I steta sto je izbrisao klip koji sam slusao.Mislim da bih uzivao sa tim zvukom.

@black coffe & @Father Mozda najbolji predlog.Ostaje stereo za cd i neke stereo ploce,a mono za pravo uzivanje.Ako postoji neki predlog kako to izvesti,i koji konkretno zvucnik bi dosao u obzir,rado bi uzeo u obzir takav pristup.

@sondek Moja soba je velicine 4.5x4.Istovremeno,to je dnevna soba,pa je postavljanja zvucnika kompromis sa zenom.Mali Harbethi su se uklopili u prostor.Kako je moja zelja da imam gabaritniji zvucnik,sa vecim basom i hornom,to postavljanje dva takva zvucnika ne bi imalo ni smisla,a ni prodju kod lepse polovine.Jedan,i on mozda;treba videti koji zvucnik,koji su gabariti,a mesto na kom bi stajao,ne bi mnogo uticalo na poziciju slusanja.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...