Jump to content


Auto ozvucenje


reconnect1337

Recommended Posts

16 sati ranije, reconnect1337 said:

Da li neko zna sta treba da uzmem da mogu duze da slusam muziku u autu dok je auto ugasen,znam da kondenzator stabilizuje napon,da li on ima tu neku ulogu,ozvucenje je od 2400w/1200w rms,sta treba da uzmem? 

Kondenzator ne stabilizije napon nego predstavlja rezervu energije za jake impulse i neće da produži vreme slušanja. Recimo 1200W na 12v je tačno 100A, ako računamo i stepen iskorišćenja pojačala od 90% za D klasu onda i više. Akumulator od recimo 60-70Ah to ne može da izdrži dugo, možda 30min najduže.

Sve zavisi od snage na kojoj slušaš. Za dugo slušanje sa akumulatora, bez punjenja, možeš uzeti pojačalo snažno koliko god hoćeš jer bitna je snaga kojom slušaš. Ako je to nekoliko vati, umereno glasno, onda će trajati dugo, ako odvrćeš onda sve kraće i kraće kako pojačavaš.

Ako mnogo isprazniš akumulator, ispod recimo 11V (ne znam tačno), možeš da ga baciš.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, reconnect1337 said:

Sta onda predlazete da uzmem ? Pojacalo cu uzeti verovatno iste snage,imao sam od 600w al mi je to slabo kad pojacam do kraja,hteo sam jace da uzmem al nemam toliko para.

600W slabo? Jel to 2x300W ili 2x600W? Mislim da onda nama rešenja, kad se sluša gas do daske što bi naši rekli (odnosno što bi civilizovan svet rekao "pedal to the metal" pošto u kolima odavno nema više daske na podu).:thumbsup2

Pretpostavljam da to nisu prave (RMS) snage pojačala, nego Kineske, podeli to sa 10.:heat

Link to comment
Share on other sites

Ta monstruozna ozvučenja u kolima, po pravilu zahtevaju da motor radi ako se iole duže i glasnije sluša.

Dodavanje većih akumulatora poporcinalno produžava mogući rad, ali sve je to mrka kapa ako hoćemo da pravimo koncert na plaži/livadi/šumi, i da potraje dok se ne ispeče i pojede roštilj.

.

.

.

Nedavno sam boravio u jednoj čudnoj zemlji gde domoroci mnogo vremena provode na plažama, praveći žurke uz kola u kojima su postavljeni razglasi ravni našim svadbarskim (nisam znao da postoje tako snažna ozvučenja za kola (i uglavnom slušaju tuc-tuc-dum-dum muziku)). I primetio sam da drže upaljene motore ako muzika iole duže mora da drnda (ne, ne mogu reći da svira, to drma). :P

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, reconnect1337 said:

Mislio sam da uzmem jos jedan akomulator,od 600-700A i 50ah,sad u autu imam black horse od 700A i 75ah,koliko ce to odprilike drzati,bitno mi je isto da se tu nesto ne sjebe od struje,posto 1200w nije bas malo za akomulator.

Uf! Tek sada vidim i ovaj post.

Ne, ne možeš tek tako dodati još jedan akumulator u kola, bez da to uradi zaista dobar autoelektričar koji jako dobro zna šta radi (većina naših su priučeni). I dalje, alternator i regler (koji se sada uglavnom kontrolišu kompjuterski iz ECU), mogu ozbiljno da se zbune ako im se tek tako doda još jedan akumulator.

Plus, ako ta dva akumulatora povežeš neodgovarajućim presekom provodnika, požar ispod haube ti je vrlo verovatan.

Pošto vidim kako sabiraš ampere akumulatora i wate pojačala, jasno je da se ne razumeš u osnove elektrotehnike, tako da batali priču o samostalnom dodavanju akumulatora.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...