Jump to content


Zvucna kutija od breze


lukagabrijela

Recommended Posts

Pozdrav

Imam pitanje.

Pravim veliki prenosivi zvucnik.

Kao sto vidite nije uopste lagan u sebi ima bateriju sve delove sam nabavio medjutim zanima me posto sam na proslom postu pitao koji je najbolji materijal za kutiju a da je i dalje lagan.

Svi su mi rekli da je najbolje da uzmem topolin sper medjutim kada odem do stovarista ploca topole je velicine 5 kvadrata i kosta 8000rsd i meni se jednostavno ne isplati.Dok ploca breze koja je slicne tezine moze da se uzme ploca od 2 kvadrata i kosta me 4000din.

Sada mene zanima koliko je dobra breza sto se tice akustike i da li znate mozda jos neki drveni materijal koji bi radio posao.

 

kutja.PNG

kutja3.PNG

Link to comment
Share on other sites

Kubni metar brezovog špera ima 35-40% veću masu od kubnog metra topolovog špera, a s obzirom da je ideja prenosivi zvučnik, razlika svakako nije zanemariva. Što se akustičkih svojstava tiče, nešto ne bih rekao da si posebno brinuo o zapremini kabineta u odnosu na zvučne jedinice koje planiraš da ugradiš, ukrućenjima, količini i vrsti damping materijala i sličnim "kerefekama", pa eventualne razlike u "zvuku" možeš slobodno da zanemariš.:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

topolov šper se u principu ne koristi u hifi sem na kabinetima predviđenim da svojim akustičkim svojstvima "intervenišu" u zvuku, od čega mi prvi pada napamet takozvani "reso" kabinet koji je rađen za green sabe i slične vintage pojave. on se radi od tankog špera koji ne samo što rezonira nego je i savitljiv bez preteranog cimanja u toj operaciji. sad ako je ovo što praviš vulgaris razglas onda stavi šta ti se isplati.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...