Jump to content


Lemljenje interkonekta


_Naum

Recommended Posts

Porucio bih na Ali_ju kabl i RCA cinceve (recimo ovo: https://www.aliexpress.com/store/product/MPS-M-8-99-9997-OFC-Silver-Plated-coated-line-Audio-wire-RCA-audio-cable-1/2658008_32752786737.html?spm=2114.12010612.8148356.15.5e9d79f4RV8GIF i ovo https://www.aliexpress.com/store/product/MPS-Genesis-8Rmk2-HiFi-Red-Copper-RCA-Plug-24K-Gold-Plated-RCA-plug-lotus-head-copper/2658008_32747958959.html?spm=2114.12010612.8148356.8.1f62433aS87hGg). E sad pitanje je gde/ko bi mogao to da spoji.. Ja imam lemilicu al nisam bas precizan, vest. Pretpostavljam da bih mogao otici u Kanibal, al ce da me cudno gledaju, tipa: kupio si kod kineza pa sad da ti mi varimo...

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Ružić Slavoljub said:

Pa,naravno.Ja ti ih sigurno ne bih lemio da sam na njihovom mestu.A ,zasto ne kupis kablove u Kanibalu ? Mozes da biras,mozes da dobijes pravi savet...

Pitao sam da li neko zna gde moze da se plati takva usluga... Ne zelim da kupim u Kanibalu, jer mislim da ovde dobijam za manje love bolji kabl. 

Link to comment
Share on other sites

Nije ti neka filozofija malo vežbaj lemljenje na nekim nebitnim stvarima tako sam i ja stekao veštinu vrlo brzo bitno je da za ovaj konkretno lem uzmeš 0,7 ili 0,8 debljinu tinol žice ima u kelku  i mikro princu, lemilicu na 300 stepeni prvo tinolom premaži žicu i malo na kontakt činča, onda ide prosto spajanje jedno na drugo. Uzmi jeftine činčeve i neku tanku žicu i malo vežbaj dok ne budeš siguran.Ima dosta klipova na yu tubu.vrlo korisnih. netreba ti nikakva pasta za lemljenje . samo nemoj kineski tinol već neki turski ima na metar u Silcenu u Balkanskoj ako si u bgd.

Link to comment
Share on other sites

Ja bih da postavim usputno pitanje: zašto taj kabl? Da li si ga slušao, imaš li nečiju preporuku, ima li negde da se pročitaju recenzije, ili kupuješ isključivo na osnovu njegovog izgleda i opisa? Jer, ako je ovo poslednje, nemoj da se iznenadiš ako ovaj kabl koga se ni strujni Lapp ne bi postideo a koji zapravo treba da bude interkonekt, bude kalajisan umesto posrebren (vidi cenu), tvrd, nefleksibilan i da uopšte ne zvuči dobro.

Link to comment
Share on other sites

Pa, nisam ga slusao. Izbor je na osnovu izgleda i opisa, deluje mi ozbiljan prodavac. Kupio sam od istog usb i odlican je, meni se svidja.
Evo sad postavljam pitanje, tj. trazim preporuku za uglavnom neutralan interkonekt do 100€ koji u vecini sistema zvuci korektno.

Link to comment
Share on other sites

14 minuta ranije, _Naum said:

Pa, nisam ga slusao. Izbor je na osnovu izgleda i opisa, deluje mi ozbiljan prodavac. Kupio sam od istog usb i odlican je, meni se svidja.
Evo sad postavljam pitanje, tj. trazim preporuku za uglavnom neutralan interkonekt do 100€ koji u vecini sistema zvuci korektno.

Narandžasti, da ne trošiš pare. Amphenol RCA ili slično, za DIY varijantu.

Ili neki FTA od gotovih.

Link to comment
Share on other sites

Mozda to probam, nasao sam u temi "Kablovi" bas si ti dao upustvo:
"Ovi su po Fatheru, znači dve po dve susedne spojene, i to zvuči mekše i fluidnije. Znači vezuju se po dve susedne žice tj. crvena i žuta zajedno su plus,  plava i siva su minus, širm (gola žica kalajisana) uzemljen samo na jednom kraju odnosno vezan na plavu i sivu (plavi prsten označava taj kraj), drugi kraj širma pliva. Kapacitet kabla dužine 80cm je 154pF.
Druga dva su urađena kao quad star, znači dve po dve žice dijagonalno spojene, i to zvuči svetlije i čvršće. Znači vežu se crvena i plava zajedno za +, a druge dve su siva i žuta za -. Širm se radi isto kao u prvoj verziji, veže se za sivu i žutu jedan kraj, drugi pliva. 80cm ovako vezanog kabla ima kapacitet 192pF .
Uzemljen kraj širma se obeleži i on ide "uzvodno" do izvora zvuka (recimo uzemljen kraj na DAC/CD/bilo šta drugo, a drugi kraj na preamp, ili uzemljen kraj na preamp a drugi kraj na  izlazno pojačalo).
Father ispravi me ako sam nešto pogrešno napisao.
RCA konektori su ovi (ima verzija čist bakar, posrebreni i presvučeni rodijumom)
https://www.ebay.com/itm/252929668666
"...

Znaci ova kalajisana zica se lemi na minus kod izvora?

Za RCA cu videti da uzmem NEUTRIK NF2C-B/2..

Pretpostavljam da FTA kosta prilicno mnoogo..

Link to comment
Share on other sites

29 minuta ranije, _Naum said:

Da, hvala, evo vidim da pise : Cable O.D. 3.0 - 7.3 mm.

Malo su skupi ti Neutrik, razmisli o Amphenol ili onim Kineskim plastičnim Star Line.

Prednost Kineskih je što su jeftini, može da se navuče preko kabla snake skin i termobužir, stegne malim imbus šrafom. Oni prihvataju kablove do 9mm bez problema. Mana im je što je to ipak plastika, posle izvesnog vremena neće da bude više tako čvrst spoj kao kad su novi, izbegavati često zabadanje. Kod mene za sada nema problema, videćemo šte će biti vremenom.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...