Jump to content


Potreban USB na TOSLINK adapter


steva

Recommended Posts

Komp koji je imao TOSLINK izlaz je otišo u večna lovišta, pa mi sad multimedijalni komp glumi laptop sa slomljenim monitorom :). DAC je Sony Mini DISC koji ima samo optički ulaz. Teba mi nešto da bocnem u usb i optikom u MD. Jel ima nešto povoljno a pristojnog kvaliteta? 

Link to comment
Share on other sites

12 minuta ranije, gnu said:

Zapravo Topping D10 ima samo usb ulaz, al ti to i otprilike dovoljno... A ima i drugih dacova za slične novce.

Poslato sa AGS-W09 uz pomoć Tapatoka
 

Dopunio sam post (USB DAC), da ne bude zabune.:D

Otprilike za te pare izgleda da je ovaj najbolji, barem tako se priča. A može da bude USB to SPDIF konverter pa u neki stari hajend DAC da se ubode (ko ima).

Ima još jedna zanimljiva opcija koju ja povremeno koristim, SMSL B1 bluetooth adapter, takođe ima SPDIF optički i koaksijalni izlaz ali i analogne audio izlaze. Nije hajend ali nije ni đubre, sasvim fina sprava. Lepo svira kad ga povežem na eksterni DAC, mada Topping D10 je svakako bolja opcija.

https://www.aliexpress.com/item/NEW-SMSL-B1-CS8406-CZZ-MAX97220A-Digital-Hifi-Bluetooth-CSR-4-2-Audio-Receiver-Decoder-Bluetooth/32790139696.html?spm=2114.search0604.3.9.4a10bfc3zUQIBI&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_8_10065_10068_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_10084_453_10083_454_10103_10618_10307_537_536_10902,searchweb201603_54,ppcSwitch_0&algo_expid=ab4319f6-a0d4-458f-9d74-062fe33e9a62-1&algo_pvid=ab4319f6-a0d4-458f-9d74-062fe33e9a62&transAbTest=ae803_4

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, gnu said:

Da, ima raznih opcija. Npr. usb zvučna kartica može da posluži kao usb to spdif adapter, recimo o ova https://www.player.rs/zvucne-karte/behringer-u-control-uca-202/pro/8837 .  Kad naiđe polovna na oglasima, bude jeftina.

Ako je izvor stabilni PC, onda može i ovo. Trebalo bi da svaka matična ploča ima konektor za SPDIF, a za rad optičkog izlaza treba negde na ploči još naći +5V. Zahteva i određeno petljanje po PC.

https://www.aliexpress.com/item/SPDIF-Optical-and-RCA-Out-Plate-Cable-Bracket-for-PC-Motherboard/32798447755.html

Link to comment
Share on other sites

https://m.kupujemprodajem.com/Muzika-i-instrumenti/DJ-oprema/Dj-Zvucna-karta-ESI-Maya44-USB-72781634-oglas.htm#mhs0-1552932409282
Imao sam tu karticu, vrlo dobra, ima optički izlaz, može da posluži kao usb to spdif konverter, a može da posluži i umesto daca, ok joj je i linijski izlaz.

Poslato sa AGS-W09 uz pomoć Tapatoka
 

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, steva said:

Laptop nema optički izlaz, to sam prvo proverio :). Prethodni komp je imao :(.

Optika na laptopu je mixana sa konektorom za bananu. Probaj da enabluješ digital out i upaliće se crveno svetlo

gokuH.jpg

Doduše, moram da priznam, možda stvarno nema.

(Imam laptop gde je na Visti radio optički out a sad na 7ici ne mogu da ga enablujem)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kupio sam neki Terratec USB adapter, koji ima izlaz za slušalice, malecak je kao USB Fleš disk i na istom izlazu ima i optički izlaz. Zakačio na SONY MD i radi. Zadovoljan sam :) Baš kad hoću malko da umekšam zvuk, propustim ga preko DENON DRM-800A deka i uživam.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 29.4.2019. at 15:43, steva said:

Kupio sam neki Terratec USB adapter, koji ima izlaz za slušalice, malecak je kao USB Fleš disk i na istom izlazu ima i optički izlaz. Zakačio na SONY MD i radi. Zadovoljan sam :) Baš kad hoću malko da umekšam zvuk, propustim ga preko DENON DRM-800A deka i uživam.

Pozdrav, možeš li da objasniš kako si spojio Terratec  i Sony MD?

Imam oba uređaja, ali ne mogu da nađem adapter za optički kabl, da ga spojim sa Terratecom. Hoću reći, početni plan mi je bio da na optički kabl dodam taj adapter, ali ni u jednoj radnji nisam mogao da ga nađem. Video samo da ima na Ali ekspresu i na saju nekog domaćeg lanca tehnike, ali ga nemaju u prodavnici. Ili opcija da se negde kupi ovakav kabl sa slike , kao što je sirima postavio

Znam i da Kanibal pravi prlilagođene kablove. Da li je to jedina opcija?

Link to comment
Share on other sites

Ej, ljudi, hvala vam.  A ujedno sam skapirao i da sam tupson. Kad sam pročitao da je steva napisao da je dobio adapter uz Terratec, rekoh aj da pogledam kutiju, pošto sam kupio od jednog čoveka polovno. Nisam ni obraćao pažnju, tj. mislio sam da nema ništa ispod onog kartona gde stoji stik. Uzme kutiju, protresem, čujem nešto zveči, skinem taj gornji karton, kad dole  - adapter u kesici, neotpakovan :grin:

Idem sad da pokušam da to nekako prespajam, da najpre vidim da li uopšte i primećujem razliku i boljitak.  

Link to comment
Share on other sites

Eto da javim epilog. Nekako sam na kraju uspeo da to spojim. Nije mi bio problem puko fizičko spajanje kablovima nego podešavanja na kompjuteru. Koristim Linux, pa mi je trebalo vremena da isprovaljujem opcije za zvuk jer mi najpre nije uopšte ni davalo druge opcije opciju za digitalni izlaz, osim za HDMI.

Sad radi nekako i zvuk mi deluje mekše i lakše za slušanje. Taj sistem inače nije ništa posebno i u ovoj varijanti ga korisitim praktično kao kompjuterske zvučnike koji imaju pojačalo.  Isto tako, iz nekog razloga je mnogo tiši kad slušam muziku (zasad sam samo slušao internet flac radio) nego kad pustim samo da mi testira zvuk. Tad baš grune.  Takođe, što mi je i dalje misterija, analogni zvuk koji ide iz kompa je sad tiši, ondosno treba više da ga pojačam nego ranije dok ovo sve nisam povezao. Sony mini disk sam i rainje koristio, ali sam na njega kačio neki blu rej plejer koji je imao opciju i za flac. Tu se primećivala uloga DAC u odnosu na zvuk.  U jednom trenutku i ovaj Terratec i Sony postali višak, tj. nekompatibilni  pa rekoh da pokušam da ih ponovo uposlim kad sam video da postoji i ta opcija.  

Edit: Sad vidim da je prilčina razlika u jačini zvuka kad slušam muziku preko interner radija (flac) i kad pustim flac s plejera. Zasta više ne mogu da ukačim sve te volume levele i opcije  na raznim plejerima i izvorima :))   

Kako god, nekako fercera. Hvala vam! 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...