Jump to content


Stereo @ InSides (dŵr & Friends).


InSides

Recommended Posts

  • 4 weeks later...

И ранији и новији приступ су комбинација истих материјала - већи тањир од 6061 алуминијума, мањи тањир од полиоксиметилена (POM / Delrin), спој истих преко Si3N4 (керамичких) куглица.

Разлика је у томе што у новој комбинацији, маса је померена са центра тањира према рубу тиме повећавајући ротациону инерцију (ефект замајца). Нови ПОМ тањир је смештен унутар алуминијумског тањира, тиме штитећи га од вањских утицаја, а задржавајући highmass / lowmass комбинацију.

Корегирао сам још неке ситнице које нисам урадио раније, типа "магнетни маркери за контролу брзине су сада упуштени унутар тањира", као и корекције углова.

А да - нова комбинација има укупни дијаметар од 330мм уместо ранијих 320мм.

Link to comment
Share on other sites

Сваког дана, у сваком погледу све више напредујемо (или, како се одупрети досади):

TTlgRTu.jpg

Не замерајте на финишу, ово је тек прва радна проба.

Link to comment
Share on other sites

Идеја није нова, далеко било.

Први за којег сам свесан да је користио баш микрометар је Jeff Spall код првих верзија AudioMods ручица (кит за надградбу Rega ручки). У скоро време, нека група из Португалије (чини ми се) ради VTA адаптер са микрометром, који се може применити и на sliding base ручицама (*) типа GrooveMaster...

...али циљ ове скаламерије је био задржати све опције те клизне основе која је типична за SME ручице, заједно са (1) могућношћу померања напред/назад и делимичне ротације, и, важније, (**) (2) задржавању терминал блока и ширм конзерве (screening can).

Ово јесте proof of concept, и можда би ишао на даље дорађивање како би се могао сместити на грамофоне са нижим тањиром (мени одговара ова висина због веома високог/дебелог тањира). Овако је најмања дебљина базе ручице 20мм, што додаје на стабилност монтирања. Али, теоретски, могло би се редизајнирати за укупну дебљину базе од 10мм.

(*) GrooveMaster опција тражи да се елиминира и терминални блок SME ручица, како и конзерва за заштиту, што је мени no-no.

(**) Микрометар је кључан за идуће истраживање око утицаја VTA.

Link to comment
Share on other sites

У систему нови систем тањира за грамофон.

Увод

Након пар година коришћења у овој форми, а нарочито након постепене промене кључних компоненти грамофона, једна од ставки које сам одлагао је потпуно нови систем тањира за грамофон. Кажем систем уместо тањира, зато што се ради о два посебних тањира који раде као једна компонента због директне везе. Ради се о сличној комбинацији као стари систем (алуминиумски тањир високе масе + ПОМ (*) тањир мале масе + спајање на три тачке помоћ керамичких куглица).

(*) ПОМ = полиоксиметилен (polyoxymethylene), брендирано име Delrin, Hostaform, Kocetal.

Зашто уопште мењати тањир?

  1. Стари систем је био компромис доступних материјала (величине истих) и могућности обраде и доступног искуства;
  2. Отворени концепт старог система је пружао простор за потенцијално негативни утицај вибрација;
  3. Самостојећи ПОМ тањир, због мале дебљине, је подложан променама због температурне варијације које могу резултирати отступањем од концентричности.

 Шта је онда списак жеља?

  1. Нови алуминиумски тањир би требао обухватити ПОМ тањир унутар себе, како би заштитио исти од потенцијалних паразитних вибрација и делимичних температурних варијација;
  2. Нови ПОМ тањир би требао бити дебљи како би повећао ригидност и термостабилност;
  3. Укупна маса система би требала бити слична постојећој како би задржали калибрацију погона;
  4. Укупна ротациона инерција система би требала бити повећана бар два пута;
  5. Прецизнија израда са отступањем од концентричности у граници 0.01mm.

Како

Већина жеља са тог списка се може ослонити на доступност материјала и већег искуства у изради - да се онда мало позабавимо за повећањем ротационе инерције. Пратећи принцип замајца, ротациона инерција цилиндра који се окреће, ако је маса и брзина окретања непромењена, зависи директно од дистрибуције те масе. Када масу поместимо према ободу цилиндра и мало повећамо радијус истог, резултати могу бити веома интересантни.

Нови тањир велике масе је израђен од једног комада алуминијума, легура 6061, димензије 350mm х 350mm х 120mm.

Финална димензија тањира је цилиндар са дијаметром од 330 милиметара, и укупнe висинe од 110 милиметара. Већина масе је помештена према рубу тањира, и исти је дубоко изрезан како би могао да унутар себe прими ПОМ тањир. Доња страна тањира је степенасто упуштена због дисипације вибрација и смештај магнетних маркера за контролу брзине окретаја.

XQWduDL.jpg

Нови тањир мале масе је израђен од једног комада ПОМa, трговачко име Delrin, димензије 310mm х 310mm х 60mm.

Финална димензија тањира је цилиндар са дијаметром од 296 милиметара, и укупнe висинe од 50 милиметара. Већина масе је помештена према рубу тањира, и исти је дубоко изрезан како би могао да се споји са тањиром велике масе. Доња страна тањира је степенасто упуштена због дисипације вибрација и смештај керамичких куглица за спајање два тањира. ПОМ је проблематичан за лепљење, па су куглице уметнуте путем фрикционог метода.

YLPMkfQ.jpg

Два тањира се спајају путем три керамичких куглица, Si3N4 Grade 5, дијаметаром од 3 милиметара. Таква спојка је једна од ретких које гарантирају најмањи број тачки додира. Када се тањири споје, постоји празан простор од 5 милиметара по дужини унутрашњог руба, а ПОМ тањир штрчи тачно 2 милиметара изнад алуминијумског. ПОМ тањир је пар милиметара мањи од дијаметра плоче, док је алуминијумски тањир степенасто обрађен на горњој страни како би прихват плоча бих лакши.

WY9bz4G.jpg

Мало раније у овој теми, поставио сам визуелно поређење старог и новог система тањира.

Резултати

Ако се вратимо на списак жеља који сам раније поставио, рекао бих да сам их прилично испунио, али да видимо редом.

  1. Обухватити ПОМ тањир унутар себе. Нови алуминијумски тањир је за 40 милиметара виши од старог (повећање од 57%) и скоро у потпуности обухвата нови ПОМ тањир. У сагласности са намерама, нови ПОМ тањир штрчи само 2 милиметара ван алуминијумског тањира (видљивост 4% пуне висине). Дијаметар је 330 милиметара (повећање од 3%), чиме је укупна маса новог тањира 14.85 килограма (повећање од 2%).
     
  2. Ригиднији и стабилнији ПОМ тањир. Нови ПОМ тањир је за 35 милиметара виши од старог (повећање од 320% или више од три пута). Дијаметар је 296 милиметара (смањење од 8%), чиме је укупна маса новог тањира 3.69 килограма (повећање од 217% или више од 2 пута).
     
  3. Укупна маса система слична постојећој. Старији систем има укупну масу од 17.15 килограма, који је резултат алуминиумског тањира (14.56kg), ПОМ тањира (1.69kg) и бронзених спојки (0.9kg). Нови систем има укупну масу од 18.54 килограма, зато што су бронзене спојке елиминиране у новој комбинацији. Тиме, укупна маса система је повећана за 8%, што је у граници очекиваног.
     
  4. Укупна ротациона инерција већа за два пута. Старији систем има равномеран распоред масе, чиме је ротациона инерција прости збир појединих елемента - укупна ротациона инерција система је тиме 0.221 kg.m2. Нови систем има распоред масе по ободу тањира пратећи принцип замајца, чиме је укупна ротациона инерција система 0.485 kg.m2, што је повећање укупне ротационе инерције од 220% или 2.2 пута.
     
  5. Прецизнија израда са отступањем ±0.01mm. Користио сам Mitutoyo компаратор градуиран на 0.005mm. Укупно отступање система је резултирало само незнатним отклоном игле компаратора, што је скоро на граници површинске прљавштине - отступање од ротације (хоризонтално и вертикално) је мање од 0.01mm.

Утисци

Функционално, резултати су сасвим очекивани. Са естетске стране, уклапа се боље због физичких промена осталих компоненти, нарочито након додавања погона по ободу тањира. Ротациона маса је слична, тиме и погон нема већих проблема, мада је сада лакше оддржавати брзину - систем је мање осетљив на промене приликом репродукције (то се лако примети путем логова компјутерског погона).

Звучно, резултати су ме мало шокирали. Ово је структурна промена која је донела можда и највећи помак напред од свих структурних промена. Наиме, укупни праг шума целог система је смањен. И то веома приметно, након првог такта музике, толико да сам неколико пута проверавао подешавања звучница код Devialet-а. Репродукција је флуиднија, и чује се лакоћа која је сасвим супротна видљивом елементу од 20 килограма који ротира.

За сада, довољно структурних промена.

Link to comment
Share on other sites

Marjane, tvoj rad je za divljenje. Uživao sam čitajući. Najvažnije je da si dobio neočekivano visok napredak što govori u prilog vrlo sistematičnom planiranju i pedantnom radu. Nagrada je više nego zaslužena.

Sve najbolje u daljem bavljenu ovim hobijem i lepim trenutcija koje nižeš neprekidnim radom i uživanjem.

Pun RESPEKT za sve što radiš.

Link to comment
Share on other sites

Хвала свима. :)

Да се не понављам, свако који је заинтересован да га чује, добродошао је. Ставите у погон тај ваш нови аутопут.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

На реду ситна промена коју сам избегавао неко време - нови дрвени носачи за грамофонске ручице. Разлог промене је потенцијал искривљавања носача, а тиме и промена висине монтирања ручице.

Сада сви носачи са SME изрезом:

ix6jFFK.jpg

Материјал је опет ламинат букве и јавора, али су носачи сада резани у правац дрвених влакана. Финиширано ланеним уљем и пчелињим воском (отпале ми руке). У носаче уметнуте двојне матице како бих могао користити завртње са машинским навојем за причвршћивање ручица.

На радном месту:

E663C5V.jpg

Трећи се носач тек треба попуњавати. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...