Jump to content


Stereo @ InSides (dŵr & Friends).


InSides

Recommended Posts

Ништа страшно - пар ствари око система за слушалице - нови извор (Roon endpoint), сиитна модификација KH-1000 појачивача и пар каблова за слушалице.

Добро је што не чита форум. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Мало сам био запоставио headphone систем.

А како сам увек хтео (а нисам имао) затворене слушалице, пре пар дана стигло ово...

mBhO6Pj.jpg

...импресије за пар дана.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Остао сам дужан неколико полазних импресија.

Израда.

Имајући у виду да се ради о premium моделу слушалица који је, до појаве 9200 модела био de facto flagship линије, нарочито преко итерација 7000/7100/7200, израда је на нивоу прикладно статусу овог производа у својој линији. Хардвер је израђен од алуминијума, изванредно финиширан, "шоље" за звучне јединице израђене од ораха, наводно јагњећа кожа за headband, и јастучићи од мемориске пене и еко коже.

"Хват" слушалица је одличан. Висина шоља (подешавање за веће главе) је остварено уз помоћ затворених лежаја, што омогућава прецизно и поновљиво подешавање исте.

Јастучићи су довољно меки да буду удобни, али и довољно чврсти да омогуће веома високи ниво изолације. Имају овални усек како би могли сместити ушну шкољку, и могу се ротирати преко две осе како би могли добити најбољу позицију. Потенцијално би могли бити неудобни за кориснике са већим ушним шкољкама - мада и моје нису баш мале, и немам таквих проблема.

Кабал је остранљив, чврста конструкција (7N бакар) са текстилним оплетом, и врхунски конектори на обе стране (2 x 3.5mm TS + 1 x 6.35mm TRS).

Звук.

Caveat emptor - ланац за слушалице је у моменту прилично компромитиран. Један од појачивача (SAC KH-1000) има само балансиране излазе, а други (Trafomatic Head One) је до скора био на сервису због мртве диоде па се још уходава. Најпроблематичније је што је једини извор, за сада, Apple Airport Express који се користи као Roon Endpoint путем AirPlaу протокола. Ово повлачи downsampling - ланац није bit-perfect.

Тиме речено...

...звук је оно што сам и очекивао - брз, динамичан, ударни, али са фином дози баланса која није директно својствена осталим слушалицама са којим упоређумем (K-1000, K-701, HD-650). Оно што стварно двоји од осталих је препродукција нижих регистра, и по квантитету и по квалитету. Има све од музике, и мада су детаљи лако докучиви, ништа посебно не штрчи.

Репродукција баса приличи увеђивању сабвуфера у @Igor_xxxx-ов систем - нисмо сматрали да нешто фали раније, али од када су у систему, има свега више, али не на уштрб звучне слике и квалитета репродукције.

Али, тај басссссс...

О широчини звучне слике не бих пуно. Затворене слушалице нису нешто посебно добре у репродукцији звучне слике, нарочито зато што им то није ни крајњи циљ. Зависнике од јасно дефинираних звучник слика бих усмерио према радикално отвореним слушалицама (K-1000 is king) и/или према употреби crossfeed-а.

Већ сам поручио заменски кабал, како бих могао слушалице користити и балансирано путем KH-1000 појачивача. Испаде да је цена заменског кабла (који је веома добар сам по себе) је еквивалентна и деловима (а да не причам енергији) израде истог.

Будућност.

И како то бива, убацивање компоненте ове класе у систем који је релативно установљен урадило пометњу, и хтео бих се, ако је могуће, ове године посветити на прераду истог. Ово је потпуно одвојен систем од стерео система, и, када је прерада готова, хтео бих га посебно претставити.

Шта је у (генералном) плану:

  1. Израда бољег напајања за SAC KH-1000 појачивач;
  2. Набавка одговарајућег DAC-а који би радио у Roon околини (*);
  3. Израда компактног Roon Endpoint стримера (**);
  4. Израда намештаја за смештај ових компоненти;
  5. Одговарајућа каблажа.

Била је овде још једна ставка између #3 и #4, и то "прерада Trafomatic Head One појачивача са нешто бољим деловима и ново паковање" али тога се отказујем у скоро време због тога да је начелни прерачун показао да са тим улагањем бих потрошио више но да радим потпуно нови појачивач. И овако свира прилично добро, и сада је поуздан.

(*) Вуче ме према Denafrips моделима, нарочито Ares II - већ само гњавио @Aibo-а око његових импресија - уређај ми штиклира скоро сва поља. Још је и R2R што ме баш интересира да пробам. И онај Pontus II је прилично интересантан, али то бих само ако улети неки локални дилер.

(**) Остаје и опције да набавим неки streaming DAC који ради у Roon околини, типа Matrix Audio и њима сличних. Када бих то урадио, корак #3 отпада.

До тада...

VcW2uD7.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Каква бих ја био DL-103 к***a када бих пропустио издање за 110 година постојања фирме?

4l0Iefe.jpg

Кутија лепа, али важније је шта је унутра:

AAi4C4m.jpeg

За ово специјално издање, Denon израдили тачну репродукцију оригиналног headshell-а, који је наводно дизајниран за извлачење максималних перформанси од класичне стотројке.

А да, овај се пут зове DL-A110:

https://www.denon.com/en-us/product/turntables/dl-a110

Више је у радној позицији:

8BK2psP.jpeg

На позицији друге ручице, остаје за сада досадашњи DL-103, монтиран у Sumiko HS-12 хедшелу. Ова конфигурација пружа изванредну могућност да се директно упореде "класична" стотројка и ова наводно набилдана - исте ручице, иста база, исти каблови, иста фоно, само још да усагласим радне сате па да видимо ко шта каже.

И још - стандардна спецификација каже 0.3mV, али мој примерак има измерени излаз од 0.38mV. Denon још увек ради индивидуална мерења по старој школи на пожутелом папиру. :)

Link to comment
Share on other sites

Како сам и најавио овде...

On 4.2.2021. at 13:13, InSides said:

(**) Остаје и опције да набавим неки streaming DAC који ради у Roon околини, типа Matrix Audio и њима сличних. Када бих то урадио, корак #3 отпада.

...појавила се изванредна могућност за набавку streaming DAC-а, у виду Matrix Audio mini-i 3 Pro (име јесте мало дуже нажалост). Решио сам се на тај корак, зато што знам себе, и ако би правио поново извор (како што је била прва идеја), не би тај систем слушао још најмање годину дана. Око карактеристике уређаја у теми за тај систем коју планирам отворити када је скоро готов, али оно што је важно за сада је што има пуни хардверски декодер за MQA.

То ми није толико важно само по себи, али индиректно омогућава да урадим бар делимично поређење врхунске понуде стриминг сервиса (TIDAL и QOBUZ). Да би то поређење било иоле рамноправно, осим остатка ланца, хтео сам наћи и идентични садржај на оба сервиса, нарочито музика коју добро познајем.

Ланац је (1) ROCK на NUC-у, (2) Matrix Audio DAC преко мреже, (3) Trafomatic Head One (Sovtek 6C45P + Tungsram EZ80) и (4) Denon AH-D7200 слушалице.

Албум је Bells for the South Side, ауторско дело Roscoe Mitchell-а.

Прво је TIDAL, MQA 96kHz / 24bit, full hardware decoding:

L0QGAqs.jpg

Онда долази QOBUZ, lossless 96kHz / 24bit:

bGhnUtL.jpg

Да будем потпуно сигуран, преслушао сам цели албум укупно шест пута током два дана (по три пута са сваког сервиса). Искрено, више сам времена потрошио смишљати како да опишем оно што сам чуо, али сам схватио да за финалну поенту нема потребе од околишања - да није скриншотова, ово би био атипично кратки пост за ову тему.

А поента је - за мене MQA нема икаквог смисла. Када бих имао сав садржај који мени треба на QOBUZ-у, лишио бих се TIDAL-a.

Нисам купио DAC због MQA могућности, и драго ми је да је тако - у противном бих се осећао дубоко превареним. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Након скоро месец дана у систему, DL-A110 је неспорно примарна звучница, толико да умало размишљам набавку још једног комада.

На први поглед, разлика од обичне стотројке је само тај хедшел, али... ...не усуђујем се још заменити звучницу са новом стотројком да утврдим дали је хипотеза тачна. Субјективна процена је да је усаглашеност канала приметно боља код овог модела, што може значити да има нешто у причи како су радили на генератору.

DL-A110 је још испод 100 радних сати, али и сада је бољи (*) од обичне стотројке, тако да не очекујем значајне промене у скорој будућности.

(*) Субјективно, свакако - разлике су јасно чујне у сваком звучном подручју.

Пар фотографија звучнице на радно место како би порука била мање сувопарна. :)

Sx662Ge.jpg

O6yFgyO.jpg

NDmfOxL.jpg

На овој задњој фотографији се види изванредни дизајн хедшела који омогућује монтажу звучнице и на ручицама по SME A и по SME G стандарду.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...