Jump to content


Stereo @ InSides (dŵr & Friends).


InSides

Recommended Posts

Фаза #5. Ручица.

Задња фаза у овом циклусу је нова ручица. Тачније, конверзијa SME 3009 у SME 3012. И тиме затварам један од кругова досадашњег аудиофилског путовања, имајући у виду да када сам почео користити грамофон, класичне SME ручице су ми биле ужасно ружне, а око SPU-а нисам ни хтео размишљати.

Хвала годинама које сам набио, како бих могао да прогледам светлост.

Увод

Пре описа шта и како сам радио, кључно је одговорити питање зашто?

Зашто 12" ручица је једноставно одговорити. У мојим истраживањама, ефективна дужина ручице од бар 11" је прихватљив компромис мале грешке праћења, и прихватљивих димензија ручица на стандардно димензионираним грамофоном.

Зашто SME 3012 је још једноставније одговорити. Заљубио сам се у SPU.

Зашто конверзија постојеће 3009 у 3012? Зато што (1) ствари које бих мењао код 3012 су скоро исте као оне код 3009 (изузев цеви), а (2) 3009 као донор је пуно јефтинији (чак и када се укључи цена цеви). Мада су цене 3009 скочиле малтене у небо (новији донор је тачно 5х пута скупљи од старијег којег сам купио пре скоро 10 година), маневар се још увек исплати.

Пре него идем даље, велико хвала @Filipescu који је био незаменљив у процесу проналажења ручице, као и @Igor_xxxx који је био кључан у процесу преузимања.

Радови

Процес укључује следеће операције:

  1. Растављање ручице;
  2. Промена вертикалних лежаја;
  3. Промена цеви и хоризонталних лежаја;
  4. Инсталација тегова;
  5. Промена ожичења.

Ово су арбитрарне фазе, али подвојене овако како бих могао лакше описати радове.

1. Растављање ручице. Релативно једноставно, сервисно упутство је прилично корисно. Пар напомена - потребно је имати имбус кључеве империјалних димензија (3/32, 7/64 и 1/8), пар тањих одвртача и малене клештице. Скоро све 3009ке које сам видео су биле у прилично добром стању, тако да никад нисам морао силом одвајати делове. Нисам фотографирао процес, али препоручени редослед јесте:

  • Отстранивање покретних делова (тегови, антискејтинг механизам, носач конектора за кабал ручице);
  • Демонтажа носача хоризонталног лежаја, отстранивање SME конектора и spider-а на крају цеви;
  • Растављање носача вертикалног лежаја, тиме што се носач вади према горе;
  • Растављање вертикалног лежаја.

2. Промена вертикалних лежаја. На интернету, ово је контроверзна ствар. Људи који су називно имали прилично искуства са варијантама SME ручица генерално не препоручују промену вертикалних лежаја. Наводно, промена истих у највећим бројем случајева доводи до смањених перформанси. Можда, али зашто веровати када се може испробати.

Ради се о отвореним лежајевима димензија 9мм х 17мм х 4мм. Отворени лежаји, старији од 40 година, у позицији која им није природна (третирају се као трусни лежајеви), очекивали би да развију проблеме. Срећом, то се може проверити.

Склопио сам носач за монтажу лежаја које омогућава да се лежај окрене неометано, па сам онда снимио шум лежаја током три ручно изазване ротације. Снимак је путем уграђеног микрофона, и онда очишћен од позадинског шума путем Audacity Noise Reduction алгоритма.

Шум оригиналног лежаја:

Шум новог лежаја:

Чак и без слушања, разлика је видљива, али препоручујем да послушате снимке зато што је разлика фрапантна.

Вертикални лежаји су промењени SKF хибридним лежајевима, тип 618/9, димензија 9мм х 17мм х 4мм. Ради се о отвореним лежајевима, израђени од инокса, док су лоптице керамичке Si3N4. Овај тип хибридних лежаја не иде у редовној продаји, осим у већим количинама - имао сам среће да је локални дистрибутер поручио такву количину за локалну фабрику којој требају редовно.

Како изгледа растављени носач вертикалних лежаја пре склапања:

HxKCObW.jpg

Процес склапања је једноставан. Мора се само водити рачуна о preload лежаја који се ради затезањем доњег поклопца. Због конструкције SME ручице, нисам могао урадити типични swing тест, али сам подесио preload за што мању вредност sticktion (не знам како би ово превео са Енглеског, ради се о вредности која спречава покретање лежаја).

3. Промена цеви и хоризонталног лежаја. Хоризонтални лежај је израђен од бронзе, набављен путем eBay-a, продавац из Чешке (audio-salon). Цев је OEM 3012. Задњи носач тегова је спојен са цев ручице путем нефлексибилне спојке (POM) како би се избегао синдром опадања тегова (counterweight sagging).

Како изгледа спојена цев без лежаја пре склапања:

yDO0ktz.jpg

4. Инсталација тегова. Хтео сам урадити тегове од C932 бронзе. Број тегова није ни мало занемарљив, а у комбинацији са новим материјалом, морао сам мало модифицирати димензије од стандардних. Причам, свакако, о вањским димензијама. Унутрашње димензије су диктиране димензијама донора.

Као и увек, технички цртежи тегова су доступни овде:

G1SFINX.png

Након израде, тегови су лако пескарени стакленом прашином, гранулација 50µm, па финиширани TiN превлаком путем PVD процеса.

Како изгледају сви бронзени делови након финиширања:

5dygx3c.jpg

На слици се виде још две компоненте које нисам раније споменуо. Прва компонента је 10 милиметара дебели одбојник који је набављен од истог продавца као и хоризонтални лежај. Како и са ранијом ручицом, елиминација стандардне плочице за монтажу је донела чујна побољшања.

Друга компонента је елипсовидни носач конектора за кабал ручице. Као и са ранијом конверзијом, елиминирао сам оригинални носач конектора за кабал 3009-ке, и заменио са PTFE петопинским конектором, како бих могао повезати стандардни грамофонски кабал. Димензија овог носача зависи од тачне варијанте ручице, зато што су склопови повезивања различити. Свакако, ако некога интересира тачно како да га изради, даћу све релеванте информације у вези са том варијантом.

5. Промена ожичења. Након склапања ручице, цев је дампирана природном вуном, и ожичена стандардном litz жицом у свиленој изолацији (типична жица за високофрекфентне калеме). SME-ов оригинални хедшел је очишћен, а жичице, које су биле у стању распада, замењене стандардним Ортофоновим сетом. Никада нисам марио са SME-ов хедшел, али како су планови за SPU Royal oдложени на неодређено време, оставио сам га да попуњава простор и штити конектор од прашине.

Након свега, ручица на радно место:

sx9kFci.jpg

За крај, породична слика са сестрама:

meUHQl4.jpg

Резултати

Надмашио своја очекивања, колико и да сам знао шта треба да добијем, прошавши кроз овај процес раније. Сва срећа да (1) цене 3009 иду горе, и (2) на грамофону више нема места за друге ручице, иначе бих био у искушењу да радим трећу.

Link to comment
Share on other sites

:)

Драго ми је да се допало. Можда мало превише романтично гледам на овај хоби, али сам мишљењем да када се искуства дели, сви смо богатији.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Како сам решио да се поново мало занимавам истраживањима око параметра репродукције аналогног система, почео сам размишљати око методологије за испитивање утицаја антискејтинга, како сам и навео овде. Даље у тој теми су и иницијални резултати, који су, у овом тренутку, терен за тестирање методологије.

Током мерења, приметио сам нешто чудно - хармоници су били помештени за око 2Hz. Посумњао сам на непрецизност FFT прозора, али и након промене (више примерака) хармоници су и даље били помештени за идентичну вредност (~2Hz).

Приказ спектра показује следеће:

iEYDr8Z.png

Тон од 300Hz се репродуцира као тон од 302Hz. Грамофон жури.

Навратио сам се на старије резултате, приказао спектре - први хармоник је свуда 300Hz. Хм. Осим кода, једина ствар што сам променио од задњих сетова мерења, а има директне везе са погоном, је нова плочица Arduino Nano. Елем - користио сам неколико клон плочица зато што су били лакша за набавку. Како сам (чини ми се) завршио са кодирањем за сада, решио сам да наручим и убацим "оригинални" Arduino Nano.

Мало истраживања касније, показао се проблем. Nano плочице (малтене и скоро све Arduino варијанте) бије глас да им осцилаторни кристали нису најпрецизнији. Скоро све серије имају константни дрифт. А како је тајминг кључан за ову имплементацију, ето проблема.

Сва срећа да је дрифт константан (*), и да се лако може утврдити осцилоскопом (као најпрецизнија метода). Након тога, мала корекција кода, која уводи дрифт константу, решава проблем:

9W9s3jy.png

Све промене кода, као и увек, у GitHub репоу.

(*) Нажалост, неконзистенција плочица води до тога да се овај параметар мора измерити пре имплементације. Срећом, ради се само једном за сваку плочицу. Није да нисам помислио о додавању стабилнијег клока, али негде се мора стати - нарочито у додатку јефтиноме микроконтролеру који кошта 50х основне цене тог микроконтролера. И нарочито када се може лако корегирати једним мерењем.

Link to comment
Share on other sites

@InSides

Pisao sam i ja o tim varijacijama. Meni je 1000Hz prikazivao kao 1001 Hz kada je strob stabilan i idelano vizuelno podešen. Ipak kada podesim po freq. Analizazoru na PC-u (Adobe) da dobijem tačnih 1000 Hz meni strob pokazuje usporenje, ali ton je 1kHz na prikazu.

Neko je pominjao clock PC audio kartice pri grebovanju i da bi to moglo imati neke veze sa tačnim očitavanjem frekvencije pri line in grabovanju i AD konverziji.

Link to comment
Share on other sites

44 minuta ranije, Father said:

Neko je pominjao clock PC audio kartice pri grebovanju i da bi to moglo imati neke veze sa tačnim očitavanjem frekvencije pri line in grabovanju i AD konverziji.

Сасвим могуће.

Ових дана требам добити на зајам и ласерски тахометар тако да могу тачно проверити дискрепанцу...

...али оно што јесам проверио је да постоји варијација / дискрепанца између неколико Нано плочица које имам. Тако да модификатор стоји, за сада.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Од данас, најомраженији друг (frenemy) враћен назад у систем од дубоког складишта...

nafkYSP.jpg

...поћела се губити референца за тон, па да се мало проактивно ради.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Израдио још једну величину тега за механизам компензације скејтинг силе за 3012.

IfUfUmI.jpg

Сада на репертоару:

  • Стандардни тег од ~3.1 грама;
  • Дупли тег од ~5.6 грама (1915DBW); и,
  • Још тежи тег од ~7.2 грама за грубље подешавање механизма за компензацију за веома тешке звучнице.
Link to comment
Share on other sites

Нова копија моје прве и највеће љубави монтирана на нову SME 3012 ручицу:

1WBKd4n.jpg

...смештен у Sumiko HS-12 магнезијумски хедшел, М2.5х16мм немагнетни завртњи, 2.3 грама сила праћења, Löfgren "A" поравњивање.

Латерална резонантна фрекфенција 11Hz, вертикална резонантна фрекфенција 10Hz.

Звучница ове ценовне класе нема никакво право да свира како ова свира. Без усвиравања.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
7 sati ranije, Krca44 said:

Gde nalazis okrugle matice ?

Чини ми се да оне које се виде на слике су ОЕМ од DL-103. Својевремено сам набавио десетак таквих сличних од Audiophonics-а.

ЕДИТ: Такође, претражи eBay или сличне продавце за "M2.5 brass knurled nuts".

Link to comment
Share on other sites

21 sati ranije, Krca44 said:

Hvala

Zadnji put kad sam trazio nasao sam UK prodavca - proizvodjaca i jedino je moglo da se naruci 100 kom za cca. 40 Funti.

Probacu opet.

А зашто да их не изради стругар? Веома је једноставно. Да нису границе капут, послао бих ти пар комада.

Link to comment
Share on other sites

15 minuta ranije, Krca44 said:

Nije mi palo na pamet ali pitacu.

Ако не успеш да урадиш нешто локално, шаљем ти пар комада чим се релаксирају блокаде.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, InSides said:

Ако не успеш да урадиш нешто локално, шаљем ти пар комада чим се релаксирају блокаде.

Hvala, pokusacu da nadjem svakako, dosadilo mi da montiram srafove naopako.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
18 minuta ranije, Krca44 said:

Kako ti radi ovakakv rim drive u odnosu na samo sa kaishem  ?

Када комплетирам прототип, стиже пост са свим мерењима и утисцима.

П.С. Како ми сада изгледа, не враћам каиш. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...