Jump to content


Stereo @ InSides (dŵr & Friends).


InSides

Recommended Posts

Враћајући се на нешто мање шаљиву страну овог хобија...

...већина нас који граде системе на бази издања на винилу морају се екстра трудити око заштите тих винила.Највећи део њих је тешко заменљив (због сентименталности, или, можда и кључније због цене). Зато и цела ова фрка око начина чишћења, начина складирања, све до типа длака од који су израђене четке које користимо.

Тиме у виду, ево мог става (који не мора бити универзалан, али се базира на реалног и академског искуства којег поседујем).

Вештачке длаке. Обично су тањe и правилнијe форме. То значи да имају даљи досег, и могу (потенцијално) дубље продрети у бразде, али и такођe значи да имају мањи капацитет задржавања течности што може директно отежати пренос течности за чишћење на површини плоче.

Префериране за суво чишћење - класичан пример су типичне антистатичке четке.

Природне длаке. Обично су дебље и неправилније форме. То значи да имају теоретски мањи досег, али због неправилне форме, и могућности задржавања воде (капиларно пењање) имају већу могућност стварања пене, и притом бољу агитацију раствора за чишћење на површини плоче. Бразде су генерално толико плитке да чак и додавање сурфактанта (средство за умањење површинског напона) може онемогућити упад течности у бразде, осим ако се то средство допунски не агитира путем четке.

Префериране за влажно чишћење.

Што се тиче мене, и мојих потреба, можда бих пробао четке од неких других типова длаке. Mада морам напоменути да ове четке које користим, раде посао изванредно, и уз томе су релативно јефтине, да није велика жртва заменити их кад се морају заменити...

...искрено, већи проблем је доступност квалитетних унутрашњих омота за након сваког прања плоча.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Woland said:

jeftini a dobri, malo tanji.. jedino što cena poštarine kvari ugođaj emoji846.png

 

2 sati ranije, zbrujic said:

Odlični: svilenkasti i "meki" na dodir, lepo klize u omote, ne elektrišu ploču, ne lepe se za ploču...  link 

Имам сличне, бренд код мене је Katta. Једини проблем код њих је то што не "држе" форму. Функционирају кад постоји принтани унутрашњи омот, али не баш за остале плоче.

MoFi су изванредна алтернатива, али не за 35 ЕУР + транспорт + дажбине (цена у Европи), за 50 комада.

Link to comment
Share on other sites

19 minuta ranije, siroma said:

Bem mu miša, pa nije valjda da ni jedna plastikara ovde ne može da napravi ovakve kese?

За вањске омоте, направио сам преко десетак покушаја. И чак и након толико покушаја промашују. А сваки покушај најмање 500 кеса. Цена није превелика, теже је смислити шта са вишком пластике када промаше.

Није проблем материјал, то смо апсолвирали. Те пластикаре које су мени локалне не могу имати конзистентан излаз величине. Чак и у једном batch-у од 500 кеса, налазио сам 4 различите величине, и то разлика од по 10 милиметара. Лудо.

То што је добра величина за ЈУ издања је претесно за модерне gatefold омоте итд...

Link to comment
Share on other sites

9 sati ranije, siroma said:

Nemoj da pokušavaš kod nekih šabana koji rade u garaži. Mora da ima neka automatska linija.

Има. Највећа код мене. Производе стотине хиљада комада дневно различитих кеса. Само се тамо може наћи добар PE, чак и HDPE. Претежно сам тамо покушавао.

Ваљда их мрзи мучити се око подешавања машине. Чак и врхунске аутоматске линије се морају контролирати на излаз.

Link to comment
Share on other sites

23 minuta ranije, zbrujic said:

Onda MoFi, Diskeeper Ultimate..., nažalost 

Оно што мене највише погађа је ужасна разлика у цени између САД-а и Европе. Искрено, $20 за 50 комада MoFi није нечувено.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ових дана, силом прилике, улетела могућност играња са Raspberry Pi 4, верзија за 4GB-а RAM меморије.

Колега који ми позајмио питу je хардвер ентузијаст и купио ово као додатак своје домаће лабораторије, нарочито због обећања за нативну поддршку за хардвер декодирање видеа високе резолуције. Нажалост, софтвер који би то искористио поприлично каска, тако да није још у могућности да упосли питу где би он хтео...

...моја срећа. Коначно да упослим комбинацију два компјутера за репродукцију музике (control + player), а да то буде околина која је мени комфорна (Roon). Компјутерћић испоручен спакован у изванредно дизајнираној и израђеној кутији, произвођача FLIRC.

JVSbCqw.jpg

RPi4 је интересантна комбинација због (1) јачег процесора, (2) веће количине доступне меморије, и, можда најважније (3) посебни USB контролер чип, модел VL805, који је PCIe путањом везан за Broadcom SoC. Због ових ствари, између осталог, виша потражња хлађења, па ова алуминијумска кутија (са интегрисаним јастуком за SoC) се савршено уклапа.

За даљи ток експеримента, урађено следеће:

  1. Садашњи компјутер, чији опис добрано почиње овде, релегиран да ради само као Roon Core; USB кабал скинут;
  2. RoPieee инсталиран на питу, активиран RoPieee XL;
  3. USB кабал повезан између пите и Devialet-а; Ethernet повезан директно на гигабитни switch;
  4. Након повезивања пите на мрежу, сачекао 15 минута да се RoPieee ауто-конфигурира;
  5. Додао нови "уређај" преко Roon Remote апликацију за iOS - нисам ништо морао чачкати око мреже;
  6. Roon / RoPieee препознали Devialet-а, и дали ми опцију да само потврдим, што и јесам.

И, када музика просвира, ланац у Roon-у изгледа овако:

BNDopRG.png

Ланац је веома сличан ранијем, с'тиме да је сада (1) само замењен корак који репродукује сигнал и (2) Devialet ради преко ALSA-е уместо ASIO.

И сада, најважније, како то свира?

Није горе.

Ово је можда највећи комплимент који могу да овако дам. Разлике помеђу коришћења пите и директнe везe компјутера са Devialet-ом су релативно минорне. Ако баш морам да упоредим, рекао би да је пита тонски уједначенија на уштрб екстрема детаља (или транспарентности, ако баш волите). Могао бих да живим са било коју од ових две опције...

...мада би можда, у скоро време, био принуђен да бирам. (*)

Морам напоменути да је убацивање пите у систем релативно неповољно по питу. Изведба је, што би рекли "hip" људи, прилично "ghetto". Користим свичер за напајање, локализација је потпуно неадекватна, а уложено време релативно кратко. И чак и тада, ова се опција веома добро држи.

Разумним човеком и ово доста, (нарочито са овом кутијом) - за релативно малу инвестицију, ако се упошљава Roon, добија се изванредно звућећи (и лепи!) стример. Свакако, нико није оптужио нас аудиофиле да смо разумни.

Мислим да би се хтео мало позабавити овим, нарочито зато што у комбинацији са RoPieee XL-ом, добијам интегрирани DLNA.

(*) Свакако, то подразумева да овај постојећи компјутер иде из куће, и смислим неку алтернативу за Roon Core са мањим просторним отиском.

Link to comment
Share on other sites

Kad se već igraš pitama, probaj i jednu od - banana. Banana tortu ja zaista volim iznad svega a za tebe, prvo probaj nešto što se zove BanaNAS  pa kasnije moli ženče i za jednu tortu :)

BananaPi je varijacija na RPi priču s time da BananaPi u startu ima GBit LAN priključak i još važnje - SATA port. Koliko vidim, nove varijante čak i više njih pa je tu i USB3 i svašta nešto.

Dodavanjem Odličnog Open Media Vault servera dobijaš NAS skladište a kako je njegova osnova Debian Linux, verujem da se lako može dodati Roon Core ili štagod / kojagod je aplikacija potrebna za Linux sisteme.

Jedna od instrukcija za BanaNAS je npr ovde: sajt instructables

NB:

Moj 'digitalni guru' je prethodnu verziju Roon plejera označio kao softver koji izobličava te je moje dalje interesovanje prema Roon-u bilo i ostalo vrlo ograničeno. Nije mu cilj da dezavuiše tuđe proizvode pa nikada kasnije nije testirao niti komentarisao nove Roon aplikacije.

Link to comment
Share on other sites

20 minuta ranije, dj.nik said:

BananaPi je varijacija na RPi priču s time da BananaPi u startu ima GBit LAN priključak i još važnje - SATA port. Koliko vidim, nove varijante čak i više njih pa je tu i USB3 i svašta nešto.

Има RPi4 гигабитну мрежу - тестирање доступно овде показало просечан пропуст од 900+ Mbps...

...иначе, размишљам склопити комбинацију која би била класични стример (ОК, endpoint). Све мање складирам музику локално, и лична аналитика показује ослоњавање на стриминг сервисе око 80% времена.

Што се тиче Roon-a, пробао бих и Volumio и сличне дистрибуције. Циљ је добити ефикасније решење, али никако на штету високих перформнси.

Link to comment
Share on other sites

15 minuta ranije, dj.nik said:

Poanta je bila više na SATA prikličak za HDD umesto USB povezivanja kod RPi. RPi si čekao četvrtu generaciju da uvede GBit LAN.

Не везујем диск на RPi. Само мрежу за везу са Roon Core-ом, и USB за везу са Devialet-ом.

Дискови са материјалом су део Roon Core компјутера.

9 minuta ranije, dj.nik said:

A ako je cilj samo strimovanje - nabavi fabrički repariran iPhone 6 ili 7 sa njihovim 'Lightning' portom, što kraći kablić i voila, perfektan strimer, za $70- $100 (nisam proveravao sada ali je bilo ovakvih akcija i sigurno će ih biti)

То могу и да пробам, чисто да видим како то шљака.

Link to comment
Share on other sites

18 minuta ranije, dj.nik said:

Ja se vezah na onu tvoju zvezdicu sa kraja posta , opis gostujućeg RPi.

Mea culpa, требао сам бити јаснији.

Наиме, због различитих разлога, хтео бих реорганизовати тај простор, и треба ми алтернативни компјутер који би изигравао Roon Core. Алтернативни = мањи зато што једина друга локација за ту ствар је орман са мрежном опремом у којег овај садашњи не може да стане. Зато почињем да размишљам око опције типа NUC, а садашња машина, колико и да ме боли губитак, би ишла на огласе.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...