Jump to content


Stereo @ InSides (dŵr & Friends).


InSides

Recommended Posts

2 minuta ranije, Filipescu said:

 :ruganje Odvala

Композиција која је постала традиционални завршетак лајв сетова Art Ensemble of Chicago-а.

Први пут се студиски јавља на Bap-Tizum, лајв албум снимљен 1972. Студиска верзија тек 1998-ме, на албуму Coming Home Jamaica

Link to comment
Share on other sites

On 2.8.2019. at 13:04, InSides said:

Још један малени конфигурациски tweak, око интерног процесирања стрима преко HDMI интерфејса. Roon је приказивао сигнал као "процесиран" зато што је исти пролазио кроз Windows Mixer.

Мала конфигурациска промена и у склопу оперативног система (Control Panel > Sound Devices), и у конфигурацији аудио уређаја унутар Roon-a (Audio > Device Setup > Exclusive Mode), и стрим је сада непромењен од почетка до краја:

w0VwkzL.png

Ista stvar koja je pod obavezno postoji na A+ playeru, OS X.

Sada i digitalija u tvom sistemu zauzima bitan deo pozornice.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 9.8.2019. at 22:11, ab said:

Sada i digitalija u tvom sistemu zauzima bitan deo pozornice.

Искрено, Roon + TIDAL HIFI је за сада одлична комбинација употребљивости и слушљивости. Укућанима лакше да навигирају систем, Roon Radio је богом дана опција за позадинску музику, и у највећем делу времена, не осећам се као да правим компримисе на уштрб аналогије.

Иначе, чини ми се да сам поменуо раније, имао сам доста проблема са крахирањем Roon Remote апликације на iOS-у (проверено на неколико телефона/таблета). Консултације Roon-ове подршке није дала резултате, па сам потрошио мало времена на интерно истраживање.

Имено, Roon Remote, у комбинацији са Roon Core-ом који је и Core и Output (како код мене) се базира на повеживање даљинца са самом апликацијом на Core-у, која мора да буде активна (видљива). Претпостављао сам да се проблеме у апликацији због Core-а који иде у sleep, па сам урадио сијасет подешавања за спречавање истог. Ово је нешто што сам морао и раније урадити али одлагао. Нажалост, није решило проблем.

Пре неко време, @Igor_xxxx, код којег Roon ради беспрекорно (и Core и Remote), предложио да проверим мрежну поставку. Испоставило се је да је једна од карика мрежног подсистема бежични мрежни екстендер (TL-WA850RE) на којег сам потпуно заборавио. Али он није заборавио мене, па уносио проблеме са dropout-има.

Мала реконфигурације мрежног ормарића, TL-WA850RE на клупи за резервне играче, и за сада не видим проблеме са апликацијом за даљинску контролу. Да не кажем, rock stable.

Link to comment
Share on other sites

što ni si odma rekao ...

Asus RT-N66U  radi bez greške , Roon Core na laptopu (Win10)  , remote na iOS-u i Androidu .... Roon ready device takođe zakačen na isti Asus samo žicom.

Kad ćerka gleda filmove preko iste WiFi mreže onda oće malo da štucne .....tada prebacim Roon Core laptop na žicu i onda sve radi ...

Mislim da isti ili sličan Asus imaju  @Delija i @ibsh , @sondek i možda još poneko ....dakle dokazana stabilna upotreba.

Link to comment
Share on other sites

17 minuta ranije, lalelala said:

što ni si odma rekao ...

Није проблем био у рутеру, него у инсталацији.

Када је стан реновиран, инсталиране су по две мрежне порте у сваку собу (једна за генералну мрежу, друга за IPTV). Али мајсторова контрола квалитета мало заказала, и половина једне парице једне од тих две порти није повезана стабилно, тако да та порта баш и није за употребу.

И уместо да вучем нову жицу у стану, прештекао сам IPTV на Powerline адаптер, на фазу различиту од оне две које користе Devialet и Roon Core уређај, и повезао Roon Core директно на другу порту.

Ради. :)

Што се тиче рутера, у плану је инсталација UniFi EdgeRouter-а у комбинацији са UniFi AP AC. Некад. :)

Link to comment
Share on other sites

9 sati ranije, InSides said:

Што се тиче рутера, у плану је инсталација UniFi EdgeRouter-а у комбинацији са UniFi AP AC. Некад. :)

 Za kuci skroz pristojna oprema! Ja sam uzeo neke polovne switcheve za po kuci, ako uzimas nove UniFi je skroz dobar price/performance.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, nkrgovic said:

 Za kuci skroz pristojna oprema!

Једино ме мучи мало комплициранија конфигурација, али видећемо. На срећу, имам на послу колеге који раде комплицираније конфигурације сваки дан...

...само да ми не лупе тај рутер о глави кад их замолим за помоћ. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

На самом почетку године, закључио сам да сам неправедно запоставио дигиталију у систему, па почео преузимати неке кораке око исправљања те неправде.

Тако, након ревитализације HTPC-a, неколико различитих експеримента са доступним протоколима након одлуке о софтверу, инсталација каблића на нивоу осталих када се најбољи начин везивања показао слушањем, остала још једна карика коју сам хтео решити, али није се дало прилике.

Елем, хтео сам мало експериментирати са "аудиофилским" USB картицама, типа JCat, SOtM и сличних, али цена истих у комбинацији са трошковима транспорта и несигурности крајњег резултата је стално брљала те планове.

У међувремену, налетео сам локално на једну OEM генеричку варијацију USB PCIe адаптера, која (1) користи хваљени NEC контролер (uDP720201), (2) има порт за екстерно напајање (што је захтев USB 3.0 стандарда, но добро) и (3) кошта мање од добре телеће чорбе и шопске салате.

Шта бих могао изгубити осим пар минута за инсталацију? 

tAch7ph.jpg

Не могу бити сигуран дали је од (1) умора, (2) задовољство због ниске цене адаптера или (3) картица стварно ради посао, али чини ми се да је ово заокружило дигитални ланац. У најмањој руци, напредак се јасно чује, и показује ми да можда има смисла инвестирати у једну од тих бољих USB адаптера, па да видимо колико линеарни регулатори и стабилни клокови могу да направе добру ствар бољом.

И то баш на време за поправни испит дигиталије (види почетак поста).

Више о утисцима, и разлику од почетка имплементације дигиталије до сада, за пар дана.

Link to comment
Share on other sites

Pre nego odeš predaleko (= preskupo): mi smo se igrali sa PCI-USB3 karticama negde 2014 godine. Najbolja generička (fabrička) se pokazala Silverstone EC04-P, kasnije jedno vreme nestala pa se ponovo vratila u proizvodni program. I ona je tvikovana tako da se metalni vezni lim zameni plastičnim ili da se postojeći pažljivo izoluje tako da sama kartica nema kontakta s njim a preko nje i sa kućištem računara. Počinje se zamenom zavrtnjeva koji pričvršćuju pločicu plastičnim vezicama te izolacijom lima u oblasti gde USB konektori mogu da dođu u kontakt s njim. Cilj je odvajanje graund veze kućišta računara i D-A konvertora (veza već postoji preko pinova PCI konektora.

Short story long, na kraju je i ta kartica odbačena a USB veza računara i D-A konvertora vraćena na ili USB3 port najbliži izlazu iz kontrolera ili sa USB3 hedera koji vidim poseduje i tvoja ploča. Predlažem da za sledeću probu kupiš neku od varijanti USB3 Header na  USB3 B priključak, varijanta koja ti bude najviše odgovarala.

USB3_01.jpg.f506cd1b5339332823d6d5f74bbecc96.jpg

Pachanko, JFemto, SoTM itd, malo mnogo para za rizik gde ostale komponente nisu sa spiska (JPlay recimo) dobre gradnje audio PC-a.

Sve navedeno je dobronamerna sugestija nakon već odavno pređenog puta. 

Link to comment
Share on other sites

Хвала на сугестијама - далеко сам од краја експериментирања, али бар имам неки дефиниранији правац.

Факт је да сам доста открићa пропустио (што намерно, што ненамерно) задњих година откако сам елиминирио дигитални stack због тадашње компликације и недостатка софтвера. Важно је напоменути да сам вољан радити побољшања све док то има смисла у овој околини (где је центар система Devialet, и где бих се хтео задржани на још само једну вањску компоненту - то је сада HTPC). То значи да осим ако се не деси револуција у звучном смислу због промене изворне конфигурације (више уређаја испред Devialet-а, одвојени сервер итд) се неће радити (због истог разлога тврдоглаво одбијам користити SUT на аналогне улазе).

Што се тиче USB header-а и различитих портова, пре него што сам додао ову картицу, шта сам покушао:

  1. Повезао Devialet на све могуће портове (и USB 2.0 и USB 3.0), и на сваки од контролера посебно (плоча има и Intel и Via контролере за USB, и произвођач сам истиче да је најбоље приоритизирати уређаје на портове које су најблизу контролеру;
  2. Повезао Devialet на USB 2.0 header-е (и плочице које су дошле са плочом, и на портове које су део кућишта - обично се користе за повезивање тастатуре);
  3. Повезао Devialet на USB 3.0 header-e (и тамо је остао све до инсталације ове картице као најбоље звучећа опција).

Хвала на препоруци Silverstone картице - видим да се EC-04P ретко налази, али EC-04E је доступна? Користи исти чипсет, и делује нешто озбиљније. Пробао бих је првом приликом - цена је довољно ниска да се узму две, и може покушати и експериментирати са клоковима на једној од њих.

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, dj.nik said:

Malo tvrđa plastika od neke bočice i olfa nožić / skalpel

То сам тражио - мислио сам да постоји пластични bracket да се купи.

У сваком случају, могу то у CAD-у па на 3D принтер за час. И онако имам сијасет пластичних (најлонских) завртњева од епопеје са грамофоном.

ЕДИТ: Ево готових модела, чак и са custom могућностима.

https://www.thingiverse.com/thing:2836187

16 minuta ranije, dj.nik said:

Ima i naredni, električni tvik ali bude malo komplikovano.

Чекам детаље.

У међувремену, послао упит за EC04-E локално, па видећемо.

Link to comment
Share on other sites

52 minuta ranije, InSides said:

То сам тражио - мислио сам да постоји пластични bracket да се купи.

Ima. Dolazi sa vrlo jeftinim savremenim PC kućištima pa je čim se ugradi neka katrica to višak za bacanje. Nema naravno ona dva perca za zavrtnje ali se to da rešiti zar ne :)

 

EDIT

Strujno igranje šaljem na PP, neću da odgovaram za masovnu štetu na PC-ima.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam uzeo nesto ovako.

elfidelity-axf-100-pro-iii-internal-usb-

elfidelity-axf-100-pro-iii-internal-usb-

https://www.audiophonics.fr/en/pc-htpc-modules/elfidelity-axf-100-pro-iii-internal-usb-power-filter-for-pc-p-9056.html?search_query=elfidelity&fast_search=fs

 

Nije u pitanju USB kartica vec nesto kao usb power filter. Kaci se kablom na plocu (na USB header), a napaja se ili preko SATA power konektora ili eksterno. Tako da se preskace napajanje sa same ploce racunara.

Naravno nema tu regeneracije USB signala vec samo opcija "ciste" struje.

Nisam jos probao, ne dobija se low profile bracket pa moram da budzim. :order

Link to comment
Share on other sites

Ja sam upravo tako odradio - papirnom trakom metal i malo plastike par slojeva izolir trake kod zavrtnjeva. Zatim pvc vezice :)

Sličke ne mogu da nađem lokalno a Photobucket ih je obrisao pa ih nema ni na forumu gde sam ih postavio. Posebnu pažnju treba obratiti kod otvora tj metalnih oklopa USB konektora. Odvojenost proveriti multimetrom.

Link to comment
Share on other sites

15 sati ranije, garson said:

Ja sam uzeo nesto ovako.

Веома интересантно.

Цена је веома приступачна - ако не заборавиш, молим те јави утиске. Интерни USB 3.0 header је код мене везан на Intel-ови контролер, једино ме интересује још тај прикључак за напајање са вањске стране - (1) дали потпуно одваја напајање картице од компјутера, или (2) само служи за допуснку струју коју USB 3.0 тражи.

Link to comment
Share on other sites

21 minuta ranije, InSides said:

Веома интересантно.

Цена је веома приступачна - ако не заборавиш, молим те јави утиске. Интерни USB 3.0 header је код мене везан на Intel-ови контролер, једино ме интересује још тај прикључак за напајање са вањске стране - (1) дали потпуно одваја напајање картице од компјутера, или (2) само служи за допуснку струју коју USB 3.0 тражи.

Ovo, barem na papiru, deluje prilično ozbiljno i jeftinije je u odnosu na uporediva rešenja, jedino nigde ne nalazim recenziju iz nekog iole pouzdanog izvora:

https://www.audiophonics.fr/en/pc-htpc-modules/matrix-element-h-usb-30-controller-jack-dc-pcie-femtoclock-crystek-power-filter-p-13543.html

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, InSides said:

(1) дали потпуно одваја напајање картице од компјутера, или (2) само служи за допуснку струју коју USB 3.0 тражи.

pod 1 - Ne. Mase su i dalje zajednocke i povezane. Ona centralnog procesora, svih mogucih clock oscilatora itd itd... Tako da se sum i ostalo prenosi istim putem. Za to je jedino resenje izolacija busa.

Pod 2 - Da. I stabilnije je. Ne reaguje na ostale module koji su okruzenju. A verovatno i na "uvo" nesto bolje radi?

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, InSides said:

Веома интересантно.

Цена је веома приступачна - ако не заборавиш, молим те јави утиске. Интерни USB 3.0 header је код мене везан на Intel-ови контролер, једино ме интересује још тај прикључак за напајање са вањске стране - (1) дали потпуно одваја напајање картице од компјутера, или (2) само служи за допуснку струју коју USB 3.0 тражи.

Javicu svakako. :)

Na ovoj "kartici" koju sam uzeo, i koja ide u pci-e na ploci, primeticete,  nema pinova, tako da se ne napaja sa ploce.

Tako da nijedan od 2 konektora (SAT molex i eksterni) ne sluzi za dopunsko napajanje.

E sad ne znam da li u slucaju koriscenja eksternog konektora postoji neka filtracija, kao u slucaju koriscenja SATA molex konektora.

4 sati ranije, Zexx said:

Ovo, barem na papiru, deluje prilično ozbiljno i jeftinije je u odnosu na uporediva rešenja, jedino nigde ne nalazim recenziju iz nekog iole pouzdanog izvora:

https://www.audiophonics.fr/en/pc-htpc-modules/matrix-element-h-usb-30-controller-jack-dc-pcie-femtoclock-crystek-power-filter-p-13543.html

Ja sam razmisljao da uzmem ovu karticu, pre nekog vremena, isto nisam nasao neki bolji test na netu. Inace mi je firma Matrix poznata, jesu kinezi ali prave nesto skuplje uredjaje, i ova kartica je jako kvalitetno uradjena, a osetno jeftinija od jcat i sotm resenja.

Manje vise sam odustao zbog nedostatka review-ovao i nekako sam blizi resenjima tipa Intona ili ISO Regen.

Ova interne kartice bi trebalo da generisu cist usb signal na izvoru dok Intona/ISO Regen rade regeneraciju usb signala. E sad sta je bolje od ta 2 pristupa...

 

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, garson said:

Javicu svakako. :)

Na ovoj "kartici" koju sam uzeo, i koja ide u pci-e na ploci, primeticete,  nema pinova, tako da se ne napaja sa ploce.

Tako da nijedan od 2 konektora (SAT molex i eksterni) ne sluzi za dopunsko napajanje.

E sad ne znam da li u slucaju koriscenja eksternog konektora postoji neka filtracija, kao u slucaju koriscenja SATA molex konektora.

Ja sam razmisljao da uzmem ovu karticu, pre nekog vremena, isto nisam nasao neki bolji test na netu. Inace mi je firma Matrix poznata, jesu kinezi ali prave nesto skuplje uredjaje, i ova kartica je jako kvalitetno uradjena, a osetno jeftinija od jcat i sotm resenja.

Manje vise sam odustao zbog nedostatka review-ovao i nekako sam blizi resenjima tipa Intona ili ISO Regen.

Ova interne kartice bi trebalo da generisu cist usb signal na izvoru dok Intona/ISO Regen rade regeneraciju usb signala. E sad sta je bolje od ta 2 pristupa...

 

Ako mene pitaš, ne bih zapravo izabrao nijedno od pomenutih rešenja, već ovo:

https://mutec-net.com/product_mc-3-plus.php

Problem je naravno nimalo naivna cena koja već zalazi u sferu nekog solidnog streamera, ali s obzirom na višestruku funkcionalnost i upotrebljivost sa različitim uređajima, mislim da mu ipak treba dati šansu.B)

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Zexx said:

Ako mene pitaš, ne bih zapravo izabrao nijedno od pomenutih rešenja, već ovo:

https://mutec-net.com/product_mc-3-plus.php

Problem je naravno nimalo naivna cena koja već zalazi u sferu nekog solidnog streamera, ali s obzirom na višestruku funkcionalnost i upotrebljivost sa različitim uređajima, mislim da mu ipak treba dati šansu.B)

Taj ili verzija sa USBom?

https://mutec-net.com/product_mc-3-plus-usb.php

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...