Jump to content


Stereo @ InSides (dŵr & Friends).


InSides

Recommended Posts

Увод

Ово што следи је трећa већа итерација (*) стерео система. У основи, то је трећи велики систем који сам склопио, и трећи систем за који кажем да се са овим могу пензионирати. Јасно, не верујем сам себи на реч, али увек могу да се надам.

(*) Теме старих система се још увек налазе на форуму, мада су постале жртве велике форумске надградбе када су нестале фотографије и пореметио се encoding.

За разлику од прошла два система, изгубио сам собу за слушање музике. Чуј, изгубио - то је и онако била соба на позамљено време, и сад је опет пуна играчака, али за нешто мало мање деце. Стерео систем би сада постао део дневног боравка, и као такав, мора задовољити и неке друге услове сем звучних, осим ако не желим остати и без система, и без дневног боравка. Шта се мора није тешко, а ја сам папучар у срцу, па идемо:

  1. Минимизација габарита. Подностојећи звучници су ОК, али не ваља претеривати са величином. Полица за опрему је у реду, све док није више од једне.
  2. Увођење естетике. Укомпоновати боје ако је могуће, минимизирати каблове и видљиве спојке.
  3. Максимизација звука. Фокусирати се на један извор, коригирати акустику где је могуће, и довести компоненте до њихових теоретских максимума.

А сад озбиљно. Поддршка од укућана је неизмерна, и не могу да замислим да неко више толерира експериментирања и обучава децу да мимоишу звучнике. Циљ система је била пуна соба музике, могућност реконфигурације sweet spot-а, лакоћа коришћења и за non-аудиофиле. Предност свега овога? Више смо се музике наслушали задњих неколико месеци него задњих неколико година у оној другој соби. Шта ћеш.

Раније сам писао нешто о овом систему, али чини ми се да би било добро имати једно место где могу пратити конфигурације, промене, експерименте и шта још не. Фотографије које прате ову тему се фокусирају на детаље - немам још добар начин да достојно фотографирам широки угао - што због организације, што због константног нереда куће која има децу.

Просторија

Дневни боравак је просторија оквирних димензија 5.3м (ширина) х 3.6м (дубина) х 2.6м (висина). Са једне стране (3.6м) соба се отвара према простору који обухваћа кухињу, трпезарију и део ходника (концепт отвореног простора), чиме се укупна квадратура просторије повећава за још ~18 квадратних метара. Зидови од армираног бетона, дрвени подови и гипс картон + камена вуна на вањским зидовима.

Ради се о соби са типичним изазовима. Према овим калкулатором, најпроблематичнији модови празне собе су ~47.7Hz и ~94.9Hz (пикови), како и ~65.7Hz (рефлексија плафона).  Очекиван RT60 je 0.6s. Мерење је то потврдило. Због горенаведених разлога (ово је ипак дневни боравак), третмани собе морају бити (колико је то могуће) део декора. Апсорпција је добрим делом решена меким намештајем, дифузија допунским елементима. (**)

(**) Имао сам среће да сарађујем са локалном фирмом која се бави акустиком, и која је била вољна да произведе комаде акустичких третмана који су специфични за ову соби и овај систем.

Под је дрвени, чупави теписи на пар позиција, дебеле завесе на прозорима (по потребе).

Плафон је решен још раније спуштеним сегментима са Knauf акустичким панелима (8-15-20 перфорације) и каменом вуном:

vo438io.jpg

Дифузија задњег зидa:

A3dadFk.jpg

Мултисорбери иза звучника и на страничним зидовима:

byMw4sF.jpg

Након инсталације свих третмана, видљиво (чујно) смањење свих проблема. RT60 преко целог опсега је сада 0.2s - 0.4s.

Електрично, имам прилично среће да добијем стабилне параметре са зида. Зграда у којој живим има релативно нову, своју трафостаницу. Иако зграда гази своју четврту деценију, електрична инсталација је сасвим нова, и прописно урађена. Систем користи само два утикача, тако да ми разводна лента не треба.

Од разводне табле, од два индивидуалних Siemens осигурача, полази двојна дужина кабла (произвеђен у Пољској) са параметрима: 3 x 4мм2, OFHC бакар, алуминиумско-бакарни ширм са 100% покрића и полиетиленски омотач. Кабли завршавају у два зидна модуларна утикача фирме Busch-Jaeger.

Звучници

Sonus Faber Olympica II

Трисистемац у класичној поставци Sonus Faber звука. Елегантна кутија релативно модерног дизајна, који се лепо уклапа у параметре које сам горе поставио. Асиметрична форма, без паралелних страна, са Sonus Faber-овом интепретацијом bass reflex порта (надужни слот покривен перфорираном површином - они то називају Stealth Ultraflex). Нешто флексибилнији за позиционирање, ваљда због тога - не морају бити заковани на центру собе.

Очекиван висок квалитет италијанског финиша. Орахов фурнир, кожа на предној и горњој плочи, детаљи од ораховог масива. Лепо на око, лепо на ухо, сви задовољни.

DnPSmpF.jpg

Осетљивост 88 dB SPL на номиналној импеданси од 4 ома. Без разлике, релативно се лесно погоне.

Главна мана, за сад, су bi-wire џампери који су очајног квалитета. Замењени са AudioQuest Saturn џамперима (PSC+ бакар и AQ500 конектори).

duO5jdP.jpg

Појачало

Devialet Expert 200

Центар догађаја и примарни разлог ове концепције система. У основи, интегрално појачало које има велике могућности конфигурисања улазних и излазних параметра, називне снаге од 200W по каналу на 6 ома. Интегрирано високо-подесиво грамофонско претпојачало за две звучнице/ручице истовремено.

Учесталост семпловања фиксирана на 96kHz.

V7MDt0J.jpg

SAM (Speaker Active Matching - нека врста Devialet-овог DSP програма за Olympica II) искључен - није се добро показао.

Грамофон

dŵr. Велшка реч за воду. Уједно, име које сам дао грамофонској бази коју сам дизајнирао и израдио током задњих пар година.

5yAnlPD.jpg

Грамофон начелно принципа mass-loading. Класична суспензија не постоји. Грамофон је дизајниран да ради заједно са полицом која је интегрални део концепта који се фокусира на спровођење и расипање нежељених вибрација насупрот класичнијег приступа дампирања истих. База је израђена од ламината букве и јавора, финиширана воском и уљем како би се избегли нежељени ефекти лакова и сличних премаза.

База се ослања се на три дампирана стуба који су уједно и носачи грамофонских ручица. Израђени од 6082 алуминијума, сваки стуб се састоји од 8 различитих компоненти које (1) стежу базу, (2) фиксирају кугличне лежајеве са плочама полице, (3) расипају вибрације ручица и (4) омогућавају лаку и репетитивну монтажу широког спектара ручица. Куглични лежајеви су керамичке куглице (Si3N4) са највишем ступњу сферичности која се комерцијално може набавити. Организација куглица на стубовима је по принципу kinematic bearing што омогућава само-позиционирање. 

Лежај је неинвертиран, потпуно израђен од бронзе (C932) без никаквих других додатака. Осовина лежаја је од меког челика, третираног процесом цементације, са израженим микро браздама у функцију задржавања уља. Врх осовине се ослања на керамичку куглицу, док је трусна површина измењива (тренутно монтирана површина на бази Vespel-a SP-21). Лежај је монтиран у алуминијумском (6082) блоку велике масе који се директно ослања на дрвену базу са циљем механичког уземљивања.

Тањир се састоји од два дела, покушавајући да покупи предности тањира велике масе и тањира мале масе. Горњи тањир је израђен од алуминијума (6082) пречника 320мм, дампиран степенасто. Висина 70мм, за тежину од ~15кг. Доњи тањир је израђен од полиоксиметилена (POM, Delrin) пречника 320мм, висине 15мм. POM је материјал који је начелно вибрационо сличан PVC-у, стиме да има одличну карактеристику обраде на стругу. Спојка тањира је преко три бронзана (C932) каплера, који имају могућност подешавања висине, и керамичких куглица које се ослањају на доњи тањир. Осовина за плоче је од бронзе (C932) и може се лако променити - израдио сам неколико различитих димензија које одговарају различитим стандардима централних рупа. Лежај и осовина плоче су потпуно одвојени.

Погон је путем BLDC мотора велике снаге, који је монтиран у цилиндар од алуминијума (6061), меког челика и POM-а. Мотор се гања комбинацијом нативног генератора синусоиде (три фазе) и троканалног појачивача у D класи. Брзина се прати помоћ алгоритма затворене петље, имплементиране путем Arduino-а. Изворни код имплементације је open source и може да се нађе на GitHub repo-у грамофона. Пренос је преко каиша мање комплијансе, четвртастог пресека. Електроника је потпуно одвојена од грамофонске базе на секундарном нивоу, у кутији која имитира форму грамофонске базе. Веза је преко Neutrik конектора (Ethercon, XLR).

5ghGWyj.jpg

Алгоритам подешавања брзине прати параметре установљене експериментисањем и истраживањем. Пуну брзину постиже за мање од 4 секунде од стоп позиције, а корекција ротације је осетљива на промене мање од ~0.001 rpm. Тек гањам прописни B&K wow & flutter метар, али посредне методе мерења показују резултате мање од 0.1%. Контрола електронике се врши преко даљинца повезаног каблом, који на себе има OLED дисплеј за приказ тренутне вредности RPM-а, и додатне функционалности контролера.

VloF2Ka.jpg

Више детаља око функционирању контролера, и могућности даљинца овде.

Ручице

База поддржава до три ручице. У моменту, користе се две.

wjp38wi.jpg

 

Ручица #1

tân. Велшка реч за ватру. Име које сам дао грамофонској ручици која одговара овој бази.

Принцип ручице је стабилизовани ограничени лежај на једном стожеру (constrained stabilized unipivot). Није то нека модерна измишљотина - принцип потиче још од времена SpJ La Luce ручице, и онда успешно копиран у сијасет других ручица као Continuum Cobra, Durand Telos, VPI 3D итд. У принципу, главни стожер јесте један, али ручица се повремено ослања на секундарни стожер који је различитог типа - идеја је стабилизација ручице током подизања/спуштања и праћење проблематичних бразди.

Лежај се налази на стожеру, који је израђен од бронзе (C932). Сам лежај се састоји од керамичких куглица у комбинацији са шиљастом осовином од POM-а. Цев ручице је од алуминијума, дампиран комбинацијом POM-а и природне вуне. Распоређивање масе у циљу стабилизације ручице је путем три контратега - (1) фиксни, који фокусира већи део масе око стожера (комбинација алуминијума, бронзе и PTFE), (2) главни контратег (комбинација бронзе, дампиран уз помоћ PTFE-а) и (3) прецизни контратег (бронза) са максималним распоном од 0.2 грама.

TFxR8hT.jpg

VTA механизам (укључујући могућност промене у току свирања) је изведен на начин што избегава поремећење ригидности ручке. Главни стожер ручке се креће у тефлонском (PTFE) лежају, уз помоћ прецизног завртња са вањске стране базе ручице. Закључавање механизма је путем унутрашњег завртња што омогућава да се VTA механизам потпуно отстрани ако није потребан.

AZOF механизам (промена азимута у току свирања, azimuth on the fly) је резултат постојења секундарног стожера за стабилизацију ручице. Секундарни стожер се састоји од елисовидне кретне површине, израђена на 3Д принтеру, коришћењем специфичног филамента за израду лежајева фирме Igus, и бронзене (C932) осовине која налаже на веома танан врх кретне површине, при томе пружајући функције (1) стабилизацију унипивота, (2) прогресивни антискејтинг и (3) основу механизма за промену азимута. Механизам се може закључати путем унутрашњег завртња што омогућава да се AZOF механизам потпуно отстрани ако није потребан.

YCKWMrs.jpg

Параметри ручице:

  • Ефективна маса: 13.5 грама;
  • Распон промене азимута: ± 7°;
  • Распон промене VTA (на страни стожера): ± 10мм;
  • Распон звучница: 5 - 25 грама (уз помоћ додатних тегова).

Ручица се тренутно користи са Denon DL-103 звучницом - што додаје остале параметре комбинације:

  • Хоризонтална резонтантна фрекфенција: 9.5Hz;
  • Вертикална резонантна фрекфенција: 10Hz.

Подешавање phono параметра код Devialet-а укључује:

  • Улазна осетљивост 0.3mV;
  • Оптоварење 460Ω;
  • RIAA 1976 крива.

 

Ручица #2

SME 3012. Ручица која је почела живот као 3009 S2 - променио сам цев и задњи стуб са деловима од 3012, и онда израдио потпуно нове тегове (1 - главни, 2 - допунски, 3 - латерални, 4 - носач латералног, 5 - антискејтинг), као и knife-edge лежај, и основу ручице од бронзе (C932). Притом, тежине и габарити заменских тегова су идентични оригиналним, а виша основа додаје стабилност при монтажи и умањује потребу за високо издизање стожера. Такође, израдио сам и држач за нови конектор за грамофонски кабал (стандардни 5-пински DIN) који се монтира на завртње испод оригиналне конзерве (screening can).

DnkaRkw.jpg

Параметри ручице:

  • Ефективна маса: 14 грама;
  • Распон промене азимута: ± 15° (ротација конектора);
  • Распон промене VTA (на страни стожера): ± 10мм;
  • Распон звучница: 10 - 35 грама (уз помоћ додатних тегова).

Ручица се тренутно користи са Ortofon SPU #1 E звучницом - што додаје остале параметре комбинације:

  • Хоризонтална резонтантна фрекфенција: 9Hz;
  • Вертикална резонантна фрекфенција: 12Hz.

Подешавање phono параметра код Devialet-а укључује:

  • Улазна осетљивост 0.18mV;
  • Оптоварење 140Ω;
  • RIAA 1976 крива.

Полица

Интегрални део грамофона, а тиме и система, полица је везана за овај систем и овај грамофон, и тако је и израђена. Полица је димензије 700мм (ширина), 500мм (дубина) и 700мм (висина). Има три нивоа, за (1) Devialet на дну, (2) контролер за грамофон на средини и (3) грамофон на врху. Материјал за израду је комбинација букве и јавора, као и дампиране алуминијумске цеви који сачињавају скелет полице. Спојеви су фиксни, и скелет полице се не може раставити. Плоче на свако ниво су мермерне (бели мермер из Прилепа) који је полиран са једне стране, и дампиран са доње стране.

MfT6LYA.jpg

Спој плоча на свако ниво са скелетом полица је уз помоћ пенесте гуме и Sorbothane-а. Ногице полице су израђене од меког челика са уграђеним керамичким куглицама.

hUjh7cE.jpg

Садашња организација спречава добру слику целе полице, али ево овде нешто у старој соби.

Кабли

Кабли у систему су AudioQuest.

  • AudioQuest GO-4 звучнички кабли (PSC+, DBS);
  • AudioQuest Saturn звучнички џампери (PSC+);
  • AudioQuest Wildcat грамофонски интерконекти (PSC);
  • AudioQuest NRG-2 мрежни кабал за Devialet (LGC);
  • AudioQuest NRG-1 мрежни кабал за dŵr (LGC);
  • AudioQuest RJ45-G Ethernet кабал (LGC);
  • AudioQuest Cinnamon USB (за ретке случајеве повезивања компјутера за позадинску музику).

Будућност

Надам се више музике.

Чини ми се да је доста око система. Можда нешто бољи интерконекти за ручице, и можда, мало даље у будућности, неки бољи мрежни кабли за Devialet-а и грамофон. Не бих описивао како систем звучи затоа што сматрам да не могу бити објективан (осим овог пута овде) - рекао бих да је испунио моја (наша) очекувања, и задовољио услове постављене на почетку теме.

И још, надам се да нисам превише сморио. Као и обично, кад почнем да пишем, тешко стајем.

Link to comment
Share on other sites

1. Gramofon na slikama ne izgleda ni izbliza kao uživo. 

2. Zvuk istog se ne može opisati

3. Devijalet me oduševio. Posebno zanimljivo setovanje

4. Sonusi opasno lepi, mirni, precizni, nenametljivi, 

5. Soba umirena odlično

6. Bila i treća ručka, promenila državu, tajni projekat u zamahu:ph34r:

Pozdrav Insidesu i Baže piti

Link to comment
Share on other sites

Šta uopšte reći!?

Neverovatna genijalnost predstavljena u manje od pola kubnih metra vazdha. Sa moje strane potpuno divljenje i poštovanje za koncepciju i sprovedene ideje u delo.

Perfekcija i posvećenost svakom detalju su evidentne čak i na prvi pogled, a kamoli kada se jasno i pregledno navedu i obrazlože u adekvatnom opisu.

Svako dobro i dogo užianje ti želim.

U tri reči:     maestralno, prelepo, elegantno

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, Filipescu said:

Kao nekom ko nema gramofon, ali razumem to ludilo, ...

... Ako isisava emocije utisnute u vinil i pogađa "G tačku" u zadatom trenutku vredi milijun i preko...  i znam da razumeš na šta mislim, pravi je merač vrednosti, meni bar, suza u oku slušača.

A mene nije lako zasuziti. :D

Link to comment
Share on other sites

Veruj mi teško ga je uporediti. 

Slušao sam svašta, Dobro, loše, skupo i preskupo. Najskuplji gramofon koji sam slušao koštao 100.000 E. Bio i Super fi tada. Ostatak sistema nije ispratio taj gramofon, ali eto slušao ga. Insidesov rad i vizuelno ( manje važno) i tehnički, inženjerski, sonično, ma kako god, zaista je predivan ( kao kad profa Momčilo kaže za krstareću raketu Lepotica). U svakom, pa i najmanjem delu se vidi ozbiljan konstruktorski zahvat. Ozbiljan korpus, ozbiljna ručka, ozbiljan motor, koji može i motokultivator da tera ako treba ( ovo samo za snagu), apsolutno nečujan, nigde se u zvuku ne oseća postojanje vrteške, jednostavno ploča lebdi u vazduhu, igla lebdi povrh, a samo jedna izuzetno lepa i dobra sprava objedinjuje ta dva i zauzima mnogo više od pola kubnog metra vazduha. Gramofon u celini izgleda ko skulptura. Zaista sam blago rečeno bio impresioniran. E sad, jel bolji od Goldmund referensa ili neke ljute munje nebitno. Na koncu, Goldmund je oko 300.000 pa nije možda ( cenom ) uporediv.

Moj gramofon je više nego  solidan, nije ni skup ni jeftin, ja prezadovoljan ( PRO JECT RPM 9, ovde inkriminisani) i nema šta da traži u poređenju na primer sa Insidesovim, ali zvuk, bar u mom setapu mu je odličan. E sad zamisli onda šta daje Insidesova sprava. Slušao sam Kuzme ( čak i referensa), Žirodeke, Gararde, u inostranstvu čak i skupe munje, ali ovo Insidesovo merka za sebe. Ajd ovako. Bilo gde, bilo koji krštreni proizvođač sa poštovanim imenom i prezimenom, pretpostavljam, ne bi ovaku spravu dao za manje od 30-35.000 Evara, a možda i više. Baška ostalo uokolo vrteške. 

Veruijte sprava je čudo.

Link to comment
Share on other sites

@InSides Ne znam šta da kažem osim jednom rečju - fantastično.
Ti i ja smo već razgovarali jednom prilikom o savremenijim tehnologijama, konkretno i o Devialetu.

Gramofon - fantastičan. Samo me zanima koliko si vremena proveo praveći ga i podešavajući ga?

Imaš sreće i sa ukućanima koji su ti omogućili akustički tretman dnevne sobe.

Prezentacija sistema, fotografije profesionalne.

Link to comment
Share on other sites

    Divan tekst ,predivan sistem ,ono sto me najvise zanima su akusticki tretmani ,naime imam sobu slicnih dimenzija 5,00 x 3,50 x 2,62 sa izrazitim rupama u basu u zavisnosti od pozicije slusaoca ,dok u drugom stanu , koji je u izgradnji , goli zidovi .hrapav armirani beton , goli blokovi sa brojnim neravninama i otvorom sirine 2 metra prema drugim prostorijama u kojoj je zvuk  mnogo bolji iako su dimenzije sobe iste ,Otvorenost prema prostoru dovodi do neverovatne dubine i lepote reprodukcije  , cak i sa zvucnicima donje srednje klase .Smesno . ali me brine da cu taj zvuk izgubiti sredjivanjem zidova ,a vrata definitivno necu stavljati .tako da me u ovom trenutku najvise zanima razlika u zvuku pre i posle akustickih apsprbera ,naravno ukoliko su sonusi bili na istim pozicijama ,jos jednom sve cestitke 

Link to comment
Share on other sites

Хвала свима, похвале стварно значе.

dŵr је постојао као идеја годинама, али директан развој и израда траје око 24 месеци. Део тога су звучни експерименти, а велик део времена је потрошено на дизајн процеса за саму израду.

Жао ми је што даљина онемогућава више дружби, али то је шта је.

Што се тиче акустичких параметара собе, на форуму има, на срећу, пуно вичнијих од мене који би могли да помогну. За почетак, саветовао бих коришћење оног калкулатора који сам поменуо - даје веома лепу визуелизацију проблематичних модова.

Link to comment
Share on other sites

Meni se prvenstveno jako dopada celokupan vizuelni dojam, utisak kvaliteta svakog detalja, primena uspešnog dizajna i prevelika ljubav ka tome.

Vrtilicu sam prethodno nekoliko puta hvalio i ona definitivno predstavlja vrhunac lične satisfakcije koju dalje treba glorifikovati načinom upotrebe i čistog uživanja. 

Samo me, pored svega fantastičnog, interesuje kako se lično osećaš posle svega, uživaš li više u stvaranju i izgradnji ili hedonističkom delu koji već uživaš? 

Veliki pozdrav za Makedoniju i tebe koga smatram velikim estetom i čovekom sa talentom za ugoditi sebi (pored tebe i Eci) , a i nama voajerima :P

Link to comment
Share on other sites

Познајући себе, dŵr не би био никад завршен ако се нисам строго придржавао класичним принципима управљања пројектом.

Пројекат је имао најпрецизнији могући буџет, релативно тачан временски оквир (укључујући и одлагања испорука) и забрана за велике промене. Грамофон је рађен у етапама, и када је свака етапа завршена, нисам се враћао назад. Евентуалне идеје за побољшана стоје у позадини за неко друго време.

За сада, уживам у репродукцији. :)

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, InSides said:

Познајући себе, dŵr не би био никад завршен ако се нисам строго придржавао класичним принципима управљања пројектом.

Пројекат је имао најпрецизнији могући буџет, релативно тачан временски оквир (укључујући и одлагања испорука) и забрана за велике промене. Грамофон је рађен у етапама, и када је свака етапа завршена, нисам се враћао назад. Евентуалне идеје за побољшана стоје у позадини за неко друго време.

За сада, уживам у репродукцији. :)

Bravo za prisrup. A posebne čestitke za realizaciju.

Link to comment
Share on other sites

Сада су у моди једносмерни мотори за грамофоне, али нема те технологије напајања која може у потпуности да обезбеди конзистентност апсолутне тачности брзине окретања у функцији термалног бега (thermal drift). Чак и Лин Радикал бежи око 0.3%.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...