Jump to content


Sony ST-A7B


Willi Studer

Recommended Posts

Imao sam prilike da se ovih dana družim sa ovim kolekcionarskim tjunerom i da zavirim u njega. ST-A7B (B je oznaka za tamnu varijantu, verovatno "bronze") je možda najbolji Sonyjev analogni tjuner. Bio je gotovo tri puta skuplji od inače vrlo dobrog ST-A6 zbog vrlo kompleksne elektronike. Prosto poređenje: kompletna elektronika ST-A6 je veličine audio sekcije kod ST-A7. Na The Vintage Knob možete pročitati detaljno o ovom aparatu koji je proizveden u dve i po hiljade primeraka (od čega samo 200 u silver boji) a nisu ga se čak ni domogli na FM Tuner Info. Cene mu dosežu i dve hiljade funti (nedavno na engleskom Ebay-u). Ja ću se ovde osvrnuti samo na neke zanimljivosti.

ST-A7 je zamišljen kao par integralcu TA-F7, dakle morao je da bude nešto specijalno. Sva slova na prednjem panelu su gravirana - ne utisnuta. Najtačnije ga je opisati kao analogno-digitalni tjuner a evo i zbog čega: RF sekcija je analogna, sa promenjivim kondenzatorom na vazduhu sa pet LC članova i klasičnom skalom. Usput, ST-A6 ima sedam članova ali u vidu jeftinijih keramičkih rezonatora. I tu se analogija završava. Već u narednom IF stepenu, sledi kvarcni oscilator međufrekvencije i digitalni brojač frekvencije. Sve dalje funkcije prijema su bazirane ne na frekvenciji RF stepena nego na onoj koju je očitao digitalni brojač sa digitalnim prikazom. Analogna skala je, prema tome, ukras. Čak se u servisnom uputstvu tačnost analogne skale podešava prema frekvenciji na digitalnom displeju. Ovaj displej čine nuvitron (ili minitron) inkandescentni filamenti u keramičkom kućištu.

IMG_E1965.jpgPogled odozgo. Gore levo: transformator i stabilizatori. Gore desno: RF stepen. Dole desno: MPX i audio stepen. Dole levo: IF stepen i ploča digitalnog brojača frekvencije.

IMG_E1979.jpgPogled sa donje strane: velika MPX i audio sekcija, iznad je napajanje a desno je automatska kontrola faze sa oklopljenim lokalnim oscilatorom

IMG_E1982.jpgNuvitron segmenti. Na ploči se vide originalni lemovi.

Od kontrola ima varijabilni muting, selektor selektivnosti, multipath, mono/stereo i preklopnik za eksterni Dolby FM procesor. ST-A7B je napravljen od čelika, potpuno oklopljen i sa dosta prostora unutra. Veze između ploča su realizovane sa konektorima (fala bogu).

Ima fiksne i varijabilne ulaze sa trimerima na zadnjoj strani.

Sony je u ovom tjuneru koristio primitivnu tehnologiju dvostrane štampe. Veze između štampe su zaparvo komadi tanke žice, kao na poluprovodnicima, zaletovane s obe strane. Gotovo je sigurno da su ove veze letovane ručno jer žice nemaju nikakvo mehaničko držanje, lemovi na njima su veliki, šuplji, sa previše kalaja i mehurova. Hladnih i popucalih lemova ima po celom uređaju.

Na primercima ST-A7 po pravilu ne rade svi segmenti na digitalnom displeju (iako su filamenti ispravni), postoji razlika između digitalnog i analognog prikaza, digitalni deo tjunera se povremeno ili redovno zamrzne zajedno sa funkcijama LOCKED i STEREO.

Nekih stotinak lemova i dva zamenjena tranzistora kasnije, ST-A7B je zasvetleo i zasvirao u punom sjaju. Ljudi, zvuk: fantastična separacija kanala, jako nizak šum i sjajan bas, srednji opseg bogat. Nije ni čudo što ga smatraju jednim od najboljih tjunera ikada. Kada se okreće skala, čuje se paljenje i gašenje filamenata u vidu tihih klikova.

IMG_E2008.jpg
LEVEL, STEREO, LOCKED, gornja lampica na analognoj skali i nuvitron segmenti sa ujednačenim osvetljajem

P.S. u servisnom uputstvu postoji jedna ili više grešaka koje niko do sada nije našao gde se tačno nalaze ali se otkrivaju tako što je po završetku kalibracije tjuner potpuno razdešen i bez zvuka.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...