Jump to content


Ground Zero TITANIUM Problem


Audio Doktor

Recommended Posts

Spominjali smo već ovde na forumu u ne znam kojoj temi...

...samo puka zamena zvučnika u kolima je vrlo sitan napredak, uglavnom neisplativ, ako se mnogo ne uloži u dampiranje i akustiku kola.

Da prenesemo priču u kućni HiFi, zamislimo situaciju, kupimo najbolje moguće drajvere za kućni HiFi, a onda ih ugradimo u kutiju nedefinisanog oblika, šuplju na razne strane, napravljenu od lesonita, plehanih ploča, sintetičke tkanine presovane na plastičnu ili lesonit ploču... Zatim te kutije stavimo negde kod nogu, uz parket lajsnu, usmerimo ka prozorima...

...i sve to uradimo u špajzu?!? :D

Ono što sam video od naprednih fabričkih ozvučenja a da se čuju HiFi, uvek je podrazumevalo zvučnu kutiju i drajvere u toj nekoj kutiji, makar ona bila nekog složenog oblika da se ukomponuje u vrata, zadnju policu, ili instrument tablu...

Ja sam posle nekoliko razgovora sa naprednim Car HiFi majstorima kod nas, i nakon dužeg izučavanja teme (doduše, samo po netu), odustao od unapređenja fabričkog ozvučenja u mom Fordu. Previše košta da se dobije zaista primetan napredak. :(

Link to comment
Share on other sites

On 2/12/2019 at 9:57 PM, Pandaros said:

Audio doktore, ne zamerite na komentaru, ali mislim da grešite.

 NE gresi doktor druze ,  previse iskustva za tako banalne greske , kad sam rekao najskuplji , mislio sam u radnji, ne na svetu .Bolljih ima naravno.
Ugradnja audio doktor , nema greske :)
Dampiranje naravno , kupio sam odma uz zvucnike . Ali nisam nikad rastavljao kola , da bih to uradio kvalitetno moram ja da uradim tako da to ce trajati , napravicu ja temu za to .
Pojacalo na multimediji kineskoj sam proverio tezinom , nije mi ulivalo poverenje , pa sam uzeo klasicno ono starije DVD player Sony Xplod ,za njih znam da valjaju , i po tezini i po reputaciji .
Zvucnici zamenjeni , prsli visokotonci na oba , prodavac usao u kola ja mu pustio dao mi nove .
To je to , pazite se kod tih jeftinih zvucnika , najbolje izbegavajte 2way 3 way varijante , kupite visokotonce posebno .
Naravno trebace  i skretnica za to , ali eto ja da sam znao koliko su losi visokotonci  radio bi tako , nisam radio u kolima zvuk jer nigde dobar nisam cuo pa sam batalio , a sad sam to uradio jer su mi se stari bukvalno raspali .
Sad balans u kolima nije dobar , treba uklopiti glasnocu svih zvucnika i ekvilajzer . Damping . I to , napravicemo temo pa malo da se druzimo .
Hvala na komentaru .
 

 

Link to comment
Share on other sites

14 minuta ranije, Audio Doktor said:

Ja sam ugradio , isprd radnje odma . 
Nadjeno je sta je problem , Visokotonac kvaran iz fabrike  zamenjeno . Oba zvucnika . To bude kad doktor udje da kupi zvucnik , i na najskupljem u radnji nadje problem . :)

Znači ipak Kinezu zadrhtala ruka kad je sklapao.:lol:

Link to comment
Share on other sites

On 2/18/2019 at 12:45 PM, Nixie said:

Znači ipak Kinezu zadrhtala ruka kad je sklapao.:lol:

PA bice :) Pise na kutiji " German Design " i mogu da posvedocim da je dizajn dobar, rade dobro  , samo morao je kinez da ustedi negde , visokotonac je bolji nego na jeftinijim,  uzeo sam i par jeftinij za zadnju klupu ,  i to je nebo i zemlja , Ali opet to je ipak minimum sto bi mi slusali .
I dalje ja to ne mogu bas da slusam , nije balansirano ,   na tabli napred visokotonci prednji su preglasni sad , a jeftiniji JBL sa zadnje klupe su pretihi generalno ,tako da moram te "Nemce" da stisam , Citroen Visokotonce da stisam ,  kako bi balansirao sve to , jer zvuci mos mislit, kao da je neko natrpo bilo sta u kola ,  e tako i jeste i tako i zvuci . Dobro je sto ja to cujem a znam sa lemilicom pa cemo resiti , mozda napravimo temu neku , pa slicke da dizem .

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Audio Doktor said:

nije balansirano

U kolima je inače nelinearno, ja to ekvilajzerom doteram, a imam 4 pojačala u radiju pa namestim napred i nazad da bude ravnomerno. Imam i neke dodatne visokotonce u vratima, mislim da su piezo, kad se sve pažljivo dotera i memoriše može da se sluša, nije nešto ekstra kvalitetno ali je sasvim pristojno.

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Nixie said:

  ja to ekvilajzerom doteram, 

I ja bi da mogu , ali nemam pojacalo , samo klasika plejer ,Sony , on ima ekvilajzer , ali Custom ne mogu da skontam , valjda trazi daljinski a to nemam , al dobro X plod preset mi odgovara ,samo glasnoce da uskladim . Da imam tako pojacala to bi bilo mozda lakse  , al dobro , resicu ja to nekako , kad bi mogao neke potove dodati da namestim na finjaka, pa kad uskladim zamenim sa fiksnim otpornicima .
Ti si verovatno stavio skupa pojacala

Link to comment
Share on other sites

Ništa skupo pretpostavljam, običan fabrički sistem. Doduše ne znam baš koliko košta doplata za osnovni audio sistem kad se kupuje nov auto, ja kupujem samo polovna kola gde u oglasu piše da je bez ulaganja, urađen veliki servis, origigi kilometraža, prvi vlasnik, neudaran, sedi i vozi, NOV, NOV i tako to.:D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...