Jump to content


Obnavaljanje/farbanje starih zvucnika


IvanD

Recommended Posts

20 minuta ranije, sondek said:

Takođe nemoj da te ubedi neko da samo voskiras kutije.Meni je upravo Sava to predlozio kao nesto sto mnogi vole.Po meni greska,trebao sam izlakirati obavezno.

To nije baš tako, vosak kada se dobro uradi izgleda vrhunski, pogotovo na starijim zvučnicima kao što su ovi, ali i furnir mora da bude neki malo bolji. Mnogi zvučnici su fabrički rađeni voskom i ne treba od toga bežati...

Link to comment
Share on other sites

Moguce.Izneo sam svoje iskustvo,a i koji je furnir.Deluje sirovo,a i nekako nezasticeno.Ne krivim majstora,covek ponudio ja rekao da moze ...moj problem.Svetlo drvo,nakupilo se prasine,nakon brisanja sad jos i prljavo izgledaju.Da je tu lak nebi...Mozda da je drugacije drvo,tamnije,bolje bi izgledalo.Ne volim sjaj,al trebao sam neki lak bez veceg sjaja..jbg

Link to comment
Share on other sites

Evo recimo imam u boravku klub sto u ovakvom furniru kao na slici.Vidi se da je lakiran ali bez sjaja.Sa mnogo brisanja i u svakodnevnoj uporebi izgleda odlicno godinama,bilo je naravno i prosipanja po njemu...Zao mi samo sto nisam tako odradio zvucnike.Da je tamnije drvo,sasvim bi drugacije bilo verovatno.Svidelo mi se kad je Sava pomenuo prirodan izgled drveta...mozda bih samo trebao da ih izvoskiram ponovo,pa reseno..

20210410_163300.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ma ne može da zalepi ako je dobro urađeno i ako je dobar vosak, namenski za tu svrhu, osuči se očvrsne i  bude gltka površina slična kao lak. Održava se suvom pamučnom krpom i  ne lepi prašinu i plus  je antistatik. Pitanje je čime sve ljudi mažu pod imenom vosak.

Link to comment
Share on other sites

@Mingus,Mingus

Na jednom enterijeru, pre npr. deset godina, sarađivao sam sa stolarom iz Zemuna. Čini mi se da mu ime/nadimak beše Mata. U priči saznam da je ljubitelj hifi-ja i audiofil, uz to napomenuo mi je i da sarađuje, bar u to vreme sa Sinišom Rankov (Sinevoice) u izradi kutija za njega.

Moj predlog bi bio da se obratiš Siniši da te uputi na njega ili možda nekoga sa kim sada sarađuje, pa dok su ti kutije na restauraciji u radionici Siniša prekontroliše elemente u skretnici, drivere, vešanja... uradi blagi facelifting...

Smatram da bi cela akcija bila vrlo pozitivno nagrađena u konačnom rezultatu.

Pozz

Link to comment
Share on other sites

Ako se ipak odlučiš za foliju zbog cene furniranja i lakiranja, ta folija treba da obiđe bez prekida kutiju po celom obimu i da se ne prekifda na ćoškovima, a spoj uraditi sa donje strane gde se ne vidi. Ima jako lepih folija danas. Možda će morati ipak pre lepljena folije da se jednom ili dvaput ručno prelakira, jer folija na ivericu neće da može. Samo na glatku površinu.

Link to comment
Share on other sites

Sve zavisi šta će se dobiti kad se skine stara folija, da li će ostati lepak, neravnine ... Ja bih probao prvo sa donje stranme  foliju da skinem pa da vidim šta me čeka. Stara folija verovatno mora da se greje, fenom za kosu možda? Bojim se onog fena za skidanje farbe on je baš onako jak čak i  na maljoj snazi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...